Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 14 Mart 2022
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

İzmir’in birbirinden güzel ilçeleri içerisinde keşfedilmesi gereken hala birçok köyü var. Bu yazımızda Seferihisar ilçesine bağlı tatlı mı tatlı bir ege köyü olan ve aynı zamanda Ata ekmeği ile ünlü Ulamış Köyünde bahsedeceğiz. Özellikle bahar ve yaz ayları için İzmir planınız varsa, oluşturacağınız rotada bu köyü es geçmemenizi öneriyoruz. Hazırsanız önce Keşif Rehberi’mizde bulunan Sığacık Gezi Rehberi’ni inceleyebilir, sonrasında rotanızı Ulamış Köyüne çevirebilirsiniz.

{ad:0}

Ulamış Köyü'nde Gezilecek Yerler

Ulamış köyü girdiğiniz andan itibaren sizi eski ve hala bakımlı görünen taş evleriyle karşılayacak. Köy dediğimize bakmayın, içerisinde tarihi bir hamam olması nedeniyle de çevre köylere göre oldukça geniş ve büyük bir yerleşim alanına sahip bir mahalle, Ulamış.

Çınaraltı Kafe'de Kahvaltı

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Sabah saatlerinde köye gelecek olursanız, Çiçekli Avlu Kafe’de muhteşem bir köy kahvaltısı ile güne başlayabilir veya köyün minik kahvesi, Çınaraltı Kafe’de daha mütevazi bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sonrasında köyün güzel ve düzenli sokaklarında dolaşabilir, tarihi taş evlerle sıralı, yemyeşil ağaçlarla kaplı dar sokaklarında gezebilir, Belediye desteğiyle yapılan tatlı ve renkli duvar resimlerinin bulunduğu sokaklarda fotoğraf çekebilirsiniz.

Sokaklarında Kaybolun

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Tam bir klasik Ege köyü olan Ulamış, beyaza boyanmış, temiz ve tatlı ege evleri ile dolu ve en güzel yanı her evde yaşayan köy sakinleriyle rahatça sohbet edebileceğiniz bir yerleşim yeri. Ayrıca köyde bulunan tarihi hamamı da gezmenizi tavsiye ederiz. {product:38147}

Bir Latin Mekanı, Handre Coffee!

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Ulamış’ta bir Brezilyalı ile tanışın, evet yanlış duymadınız. Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki hayatını bırakarak, Türkiye’ye gelen ve Ulamış Köyüne yerleşen Vandre’nin kafesi, Handre Coffee’den bahsediyoruz. Şans eseri İzmir’de yaşayan türklerle yolu kesişen Vandre, Türkiye’ye yaptığı seyahatler sırasında son seferinde yolu Ulamış’a düşer. Ulamış’ı görür görmez Brezilya’daki köyü aklına gelir ve oldukça benzer olduğunu düşünerek bu köye aşık olur. 2018 yılında tasını tarağını toplayarak, Ulamış’a gelen Vandre, Handre Coffee’yi açarak işletmeye başlar. Brezilya’dan getirdiği kahveleri kendi yöntemleri ile demlerken bir yandan da Brezilya’nın yerel tatlarına da dükkanında yer verir. Köy ziyaretinizde mutlaka yolunuzu düşürmenizi tavsiye ediyoruz. Yalnız dikkat, Pazar günleri kafe kapalı.

Üretici Pazarlarını Ziyaret Etmeden Dönmeyin

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Sığacık ve Seferihisar’da düzenli olarak belirli günlerde kurulan üretici pazarlarında köylerde üretilen meyveler, sebzeler, hayvancılıkla uğraşan insanların ürettiği süt ürünleri, %100 doğal bal ve ayrıca kadınların evlerinde yaptığı hamur işi ve egeye özgü yemekleri bulabilirsiniz. Pazarı ziyaret ederek ve pazardan bir şeyler satın alarak yerel üreticilere yapacağınız destek ise çok önemli. Ulamış’ın üretici pazarı Cumartesi günleri kuruluyor. {product:45284}

Yöresel Lezzetleri Yerinde Tadın

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Ulamış köyünü özel yapan bir diğer konu Ata buğdayı olan ve değişim geçirmeyen karakılçık buğdayından yapılan ve taş fırında pişen Karakılçık ekmeği. Hikayesi çok enteresan... 2011 yılında Seferihisar’ın Gödence köyündeki eski bir evde bulunan bir tohumun araştırılması sonucu Ata buğdayı olarak bilinen Karakılçık buğdayına ait bir tohum olduğu ortaya çıkıyor. Seferihisar Belediyesi’nin de desteği ile bu tohum ekilip üretilmeye başlanıyor. Belediye desteğiyle yapılan fırınlarda bu ekmek pişirilerek, üretici pazarlarında satılıyor. Belediye bu tohumun üretim ve hasatından sorumlu. Seferihisar Belediyesi’nin böyle bir konuda göstermiş olduğu hassasiyet ve emek çok önemli. Karakılçık ekmeğini köyden ayrılmadan önce mutlaka denemeli ve hatta yanınıza da bir tane almalısınız, bizden söylemesi...

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Ulamış’a ait diğer bir lezzet Armola peyniri. Lor ile krem peynir arası bir kıvama sahip olan ve çoğunlukla kahvaltıda tüketilen bu peyniri köylüler tulum peyniri yaparken kalan artıklardan tekrar süt ile birleştirerek yapıyorlar. Karakılçık ekmeğinin üzerine sürerek, afiyetle yiyebilirsiniz.

{product:47676}

Ulamış Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

İzmir’in deniz kenarı ilçesi olan Seferihasar’a bağlı mahallelerinden biri olan Ulamış, İzmir’e yaklaşık 33 Km’dir. Köy dediğimize bakmayın, eski adıyla öyle kalmış. Ulamış’a vardığınızda düzenli, kasabayı andıran ve çok temiz bir yerleşime sahip olduğunu göreceksiniz. Kendi özel arabanızla gelebileceğiniz gibi, İzmir merkezden kalkan Seferihisar otobüsleriyle de Ulamış’a kadar rahatlıkla gelebilirsiniz.

Ulamış’ta Nerede Kalınır?

Bir İlkbahar Rotası: Ulamış Köyü, İzmir

Günübirlik rotalar çerçevesinde değerlendirebileceğiniz Ulamış Köyü gezisi sonrasında bağlı bulunduğu ilçe Seferihisar Otelleri arasında seçiminizi yapabilir, ya da İzmir Merkez Otelleri’ni de tercih edebilirsiniz.  {product:40399}{search:seferihisar-otelleri,Seferihisar Otelleri}