Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Haziran 2022
 • Son Güncellenme: 08 Şubat 2024
Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Cumhuriyet’in kurucusu, dünyadaki ülkelerin gelişimlerinde örnek aldığı büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün yurtta ve cihanda izini taşıyan birçok mekan bulunuyor. Atatürk’ün önemli toplantıları yaptığı, önemli misafirlerini ağırlandığı ve uzun süre yaşadığı bu evlerin bazılarını sizler için sıraladık. İşte Atamızın kaldığı bazı evler ve mekanlar.

{ad:0}

Atatürk’ün Doğduğu Ev: Selanik Atatürk Müzesi

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te doğdu. Atatürk’ün büyüdüğü, gençlik yıllarını yaşadığı bu ev halk arasında Pembe Boyalı Ev olarak da biliniyor. Türkiye’nin kuruluş yıl dönümü sebebiyle Atatürk Selanik Evi, Selanik belediyesi tarafından Atatürk’e hediye edildi. Halkın ziyaretine açılan Atatürk Evi Müzesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Selanik’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken Atatürk Evi Müzesi’ne şehir içinde toplu taşıma araçları veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Atatürk Evi Müzesi, resmi tatiller de dahil olmak üzere her gün saat 10.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.

Atatürk’ün Bulgaristan’nın Başkentindeki Evi: Sırmacıyev Evi, Sofya

Sırmacıyev Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913- 1915 yılları arasında Sofya’daki Osmanlı askeri ataşesi görevinde yaşadığı ve çalışmalarını gerçekleştirdiği evdir. Sırmacıyev Evi , günümüzde Türkiye Sofya Büyükelçiliği olarak kullanılmaya devam ediyor.

Bitlis ve Muş’un Düşman İşgalinden Kurtarıldığı Ev: Silvan Atatürk Evi, Diyarbakır

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

1916 yılında Atatürk’ün 16. Kolordu Komutanı görevindeyken 6 ay yaşadığı, aynı zamanda karargah merkezi olarak kullanılan Silvan Atatürk Evi görmeye değer yerlerden biri arasında yer alıyor. Silvan Atatürk Evi için bu sene restorasyon çalışmaları başladı, çalışmalar bittiğinde müze olarak ziyarete açık olacak.

Devrimlerin Planlandığı Ev: Ankara Atatürk Müze Köşkü

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal’in Ankara’da 1921-1932 yılları arasında yaşadığı, çalışmalarını yaptığı evdir. Birçok devrim planına ve yaşanmışlığa ev sahipliği yapan bu ev tarihin izlerini taşıyor. Tarihin izlerini hissetmek için halka açık olan Çankaya Atatürk Müze Köşkü’nü, randevu alarak ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi kapalı olan Çankaya Atatürk Müzesi hafta sonu, ulusal bayramlarda randevu almadan 13.00-17.00 saat aralığında ziyaret edebilirsiniz. Bireysel aracınız ve şehir içi otobüs ile Atatürk Müze Köşkü’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Atatürk’ün İzmir Ziyaretlerinde Kaldığı Ev: İzmir Atatürk Evi Müzesi

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Halı tüccarı tarafından yapılan İzmir Atatürk Evi, karargah olarak kullanılmasından sonra Atatürk’ün İzmir ziyaretlerinde Atatürk’e ev sahipliği yaptı. Atatürk’ün vefatından sonra İzmir Belediyesi binayı halka açarak müze haline getirdi. Konak’ta bulunan Atatürk Evi Müzesi, pazar ve perşembe günleri hariç 09.00 ve 16.00 saatleri arası ücretsiz olarak halkın ziyaretine açıktır. Konum olarak Alsancak içinde bulunan Atatürk Evi Müzesi’ne bireysel arabanız, İzban, otobüs ve dolmuş ile İzmir’in birçok yerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Atatürk’ün Yazlık Çalışma Yeri: Florya Köşkü

Atatürk Florya Köşkü, Atatürk’ün uzun süreler olmasa bile özellikle yaz döneminde sık sık ziyaret ederek denize girdiği, önemli misafirler ağırlayarak çalışmalarını yaptığı, vakit geçirdiği evler arasında bulunuyor. Köşk daha sonradan eşyalar ile düzenlenerek müze haline getirildi. Florya Köşkü’nü pazartesi ve perşembe günleri hariç, kışın 09.00-15.00; yazın ise 09.00-16.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. İster şahsi arabanız ile isterseniz de İETT otobüsleri ile Florya Köşküne rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Atatürk’ün Aramızdan Ayrıldığı Yer: Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrıldığı son evdir. İstanbul’da gezilecek tarihi yerlerin başında gelen Dolmabahçe Sarayı, düzenlenen anma törenlerinin yanında yıl içinde binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Peki Dolmabahçe Sarayı’na nasıl gidilir? Taksim, Beşiktaş ve Kabataş İskelesi’nden yürüyerek veya taksi ile; Anadolu Yakası’ndan ise vapur ile kolaylıkla Dolmabahçe Sarayı’na ulaşabilirsiniz. Planlarınızı yaparken ziyaret gün ve saatlerini dikkate almanızda fayda var. Dolmabahçe Sarayı, pazartesi ve perşembe günleri kapalıdır. Ziyarete açık olduğu günler ise 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tarihte Önemli Kararların Alındığı Ev: Yalova Atatürk Köşkü, Yalova

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Yalova’yı çok sevmesi ile bilinen Atatürk, 1929 yılında İran Şah’ı Rıza Pehlevi’yi ağırlamak için termal bölgede bulunan bu araziye 38 günde bir köşkün yapılması için talimat vermiştir. 1929 yılı içinde kısa bir sürede tamamlanan köşk, Cumhurbaşkanlığının hizmetine verilmiştir. Türk Cumhuriyeti tarihine bakıldığında Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması, yerli malı haftası, Kur’an-ı Kerim’in Türkçeleştirilmesi ve çok partili sisteme geçiş gibi kararlar Yalova Atatürk Köşkü’nde verilmiştir. Cumhuriyet Dönemi’nin erken dönem mimari örneklerinden biri olan köşk, tamamı ahşaptan yapılmış iki katlı bir yapıdadır. Yalova Atatürk Köşkü ziyaret saatleri 09.00-17.00 saatleri arasında yapılabilmektedir. 

Ailesiyle Birlikte İstanbul’da Yaşadığı Ev: İstanbul Atatürk Müzesi, Şişli

İnkılap Müzesi olarak da bilinen İstanbul Atatürk Müzesi, Şişli’nin Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1918 yılında İstanbul’un işgal altında olduğu yıllarda ailesini de yanına alarak binanın 3. katında oturan Atatürk, yaklaşık 1 yıl bu evde yaşamış, Samsun Harekatı’nın kararlarını görev arkadaşları ile bu evde almıştır. 1919 yılına kadar bu evde yaşamış olan Atatürk’ün değerli eşyaları 1942 yılından itibaren müzeye dönüştürülen bu evde sergilenmektedir. 2014 yılında restorasyon sürecinden geçen İstanbul Atatürk Müzesi, 2015’te yenilenerek tekrar ziyarete açılmıştır. Kurtuluş Savaşı’na dair eşyaların, belgelerin, haritaların sergilendiği müzede, Atatürk’ün evde kullanmış olduğu kişisel eşyaları da sergilenmektedir. İstanbul Atatürk Müzesi giriş ücreti 2022 yılı için ücretsizdir ve ziyaret saatleri haftanın her günü 09.00-16.00 arasındadır.

En Kritik Kararların Alındığı 101 Numaralı Oda: Pera Palace Hotel, Taksim

Atatürk’e Ev Olmuş Mekanlar

Atatürk’ün Ankara’ya taşındıktan sonra İstanbul’da sık sık uğradığı ve kaldığı Pera Palace Hotel, günümüzde de varlığını ve popülaritesini sürdürmektedir. İstanbul ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’in 101 numaralı odasında kalması sebebiyle, günümüzde bu oda müze odası olarak ziyaret edilebilmektedir. Atatürk’ün en kritik kararlarını görev arkadaşları ile birlikte aldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu oda, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Pera Palace Hotel yönetimi tarafından müze odaya çevrilmiştir. Atatürk’ün özel eşyaları, dönemin gazeteleri, kendisine gönderilen hediyeler bu odada sergilenmektedir. Pera Palace Hotel’de bulunan Atatürk’ün 101 numaralı müze odası haftanın her günü 10.00-11.00 ile 15.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

10 Kasım'da ziyaret edebileceğiniz yerler listesini de keşfedebilirsiniz.

Benzer Yazılar
14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart Tıp Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
10.03.2024
2024 İzmir Sahur Mekanları
2024 İzmir Sahur Mekanları
Seyhan Ahen 
19.04.2022
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tek Başına Seyahat Rehberi
Tuğçe Gülçiçek 
06.03.2024