Gezmeyi seven insanlar olarak haliyle sık sık uçakla seyahat ediyoruz. İş hayatı, memleket ziyareti veya eğitim için olsun, seyahat eden biriyseniz zaman zaman yaşanılan kulak ağrısına ve tıkanıklığına da alışmış olabilirsiniz. Fakat bir noktadan sonra bu ağrılar normal olarak görülse de rahatsız edici bir hal alabiliyorlar. İşte tam bu noktada uçakla seyahat ederken kulak ağrısının nedenlerini ve neler yapılabileceğini anlamak, yararlı olabilir. Uçakta yaşanılan kulak ağrısı ve tıkanıklığıyla ilgili derlediğimiz bu bilgiler, umarız sizin için bilgilendirici olur.
Uçakta Yaşanan Kulak Sorunları Ve Nedenleri
Uçak seyahati sırasında yaşanabilecek sorunlar arasında kulak ağrısı, kulak tıkanıklığı, kulak kanaması ve basınç travması yer alıyor. Tüm bu sorunların temel nedeniyse aslında uçuş sırasında oluşan basınç. Genellikle uçak iniş halindeyken gözlemlenen bu problemler, vücudumuzdaki östaki borusunun, yani basınç değişimlerinin dengelenmesini sağlayan kanalın, işlevini yerine getirememesinden kaynaklanıyor. Uçak iniş halindeyken basıncın hızla düşmesi, kulak zarının içeri doğru çekilmesine neden oluyor. Östaki borusu görevini yerine getirmediğinde ise orta kulak bölgesinde sıvı veya kan birikebiliyor. Bu nedenle uçuş sırasında kulak ağrısı yaşamamızın asıl sebebi bu durum olarak görülüyor. Bu gibi durumlarda şiddetli kulak ağrısı, baş ağrısı veya denge kaybı gibi ufak semptomlar yaşayabilirsiniz. Fakat tüm bunlar, uçakla seyahat etmenin zararlı olduğunu elbette göstermiyor. Her zaman uçuş öncesi veya sırasında alabileceğiniz tedbirler mevcut.
Kulak Ağrısı ve Kulak Tıkanmasını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler
Uçak yolculuğunuz boyunca oluşabilecek kulak sorunlarını önlemek için çeşitli ve etkili yollar var. Bunları sıralarsak;
- Bunlardan en basiti sakız çiğnemek. Özellikle uçak iniş halindeyken gelen esneme ihtiyacını bilirsiniz. Sakız çiğnemek de aslında aynı mantıkta bir önlem. Tek farkı vücudunuzun yaptığı bir şey değil, sizin yapabileceğiniz bir şey olması. Sakız çiğnemek çene kaslarını çalıştırdığından östaki borusunu açacak, basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır.
- Su içmek de basit ama etkili yöntemler arasında yer alıyor. Kulak ağrısı semptomları almaya başladığınızda veya almadan önce bol miktarda su tüketmek, yine basıncı dengelemek için etkili bir hamle.
- Esnemeden örnek vermiştik, bunun da etkili bir çözüm olduğunu belirtmekte fayda var. Eğer esneyemeyecek gibi hissediyorsanız da sorun değil, aynı şekilde çenenizi açıp esnetmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca çene kaslarınıza ve şakaklarınıza yumuşak masajlar yapmak da ağrıyı azaltabilir.
- Valsalva Manevrası da etkili bir çözüm olabilir. Manevrayı uygulamak için burun deliklerinizi kapatıp havayı kulaklarınıza doğru itmeniz yeterli. Tabi çok sert ve uzun ittirmemenizde fayda var çünkü sağlığınız için zararlı olabilir. Ayrıca kulak ağrısı başlayınca değil, öncesinde yapılması gerektiği de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Yani uçak alçalmaya başladığında yavaş yavaş, derin nefesler alarak valsalva manevrasını uygulayabilirsiniz.
- Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, uçağa binmeden önce burun ilaçlarını kullanmayı ihmal etmemeliler. Bu ilaç deniz suyu içerikli ürünler veya hekiminizin tavsiyesine göre kremler, spreyler olabilir. Ek olarak nezle gibi solunum yollarınızı tıkayan dönemsel hastalıklar yaşıyorsanız, uçak yolculuğu yapmak için doğru bir vakit olmayabilir. Listelediğimiz tüm önlemlere ek olarak yolculuğunuzdan önce bir hekime danışmanız, yolculuğunuzu daha güvenli bir hale dönüştürebilir.
Hangi Durumlarda Sağlık Kuruluşlarına Başvurulmalı?
Uçakta yaşanan kulak sorunlarının basınca dayalı olduğundan yazımızda bahsetmiştik. Yani bu aslında gayet normal bir durum. Zaten pilotların uçağı uzun mesafede başlayarak, kademeli bir şekilde alçaltmaları da temelinde bir basınç önlemi. Bazı durumlarda kulak sorunları yaşayabileceğiniz gibi bazen hiç yaşamayabilirsiniz de. Aslında bu, tamamen vücudunuzun o anki durumuyla ilgili bir şey. Fakat normal olsa da uçakta yaşanan kulak sorunları kesinlikle küçümsenmemeli. Eğer uçaktan indiğinizde ağrınız hala devam ediyorsa, şiddetleniyorsa veya aralıklı olarak sizi rahatsız ediyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ilk önceliğiniz olmalı. Geçireceğiniz harika bir tatil veya önemli bir iş toplantısı, asla sağlığınızdan daha önemli değildir.