Kimi geçim derdi yüzünden terk etmiş doğup büyüdüğü topraklarını, kimi sulara gömmüş bütün anılarını. Hepsi de başka şehirlerin yolunu tutmuş, belki de ‘bir gün geri geleceğiz' demişler de o yüzden tüm evlerin kapıları açık kalmış. Terk edilmiş köyler, bir zamanlar tüm acıların ve sevinçlerin paylaşıldığı, sokaklarda çocuk çığlıklarının yankılandığı, şimdilerde hatıralara gömülmüş bir şekilde yalnızlığa bürünmüş. İşte kimseciklerin dolaşmadığı, anılarıyla baş başa kalan Türkiye'nin 9 terk edilmiş köyü.
Sandima
Bodrum'da,
Yalıkavak'ın tepesinde terkedilmiş bir köy
Sandima Köyü. Kekik ve kimyon kokuları arasında Bodrum yarımadasının kalan son izlerini taşıyor. Evlerin hepsi yarı yıkık durumda. Kayalık bir boğazın içine kurulmuş olan Sandima Köyü'nün öylesine şahane bir deniz manzarası var ki, akıllara durgunluk verir.
Kayaköy
Muğla'nın
Fethiye ilçesinde bir Rum yerleşimi iken 1923 mübadelesinde boşaltılmış
Kayaköy. Eşsiz bir doğanın ortasında, terk edilmiş evler ve harabeye dönmüş kiliseler yaşıyor. Yeniden yapılaşmanın mümkün olmadığını anlayan köylüler bu topraklara veda ediyorlar.Terk edilmiş köyler içerisinde oldukça popüler olan Kayaköy, şimdilerde turizme kazandırılmanın çabası içine düşürüldü.
Savaşan Köyü
Şanlıurfa Halfeti'nin cennet köşelerinden biri
Savaşan Köyü.
Fırat Nehri'nin acımasız suları altında kalmış olması buraya ayrı bir hüzün katıyor. Köy öylesine etkileyici bir atmosfere sahip ki, o terk edilmiş köyler içerisinde dolanırken boğazı düğümleniyor insanın. Köy halkı 30 km ötedeki bir bölgeye yerleştirilmiş. Şüphesiz köyün en büyüleyici manzarası, gövdesini suların altına gömmüş olan cami minaresi.
Zaz
Mardin'in
Midyat ilçesinde, Kul Dağı üzerinde Tur Abdin Köyleri olarak adlandırılan köylerin üçüncüsü
Midyat Zaz. Şimdilerde ismi İzbırak olarak geçiyor. Farklı bir atmosferi var. Köyün içinde surlarla çevrili bir kilise bulunuyor. Köy halkı 90'lı yıllarda terk etmiş burayı. Şuan birkaç korucu aile yaşıyormuş.
Kapadokya'yı anımsatan taş evleri var, hepsi de ıssız.
Dereköy
Gökçeada'da ıssızlığa bürünmüş bir köy
Dereköy. Evler yıkılmamak için direnç gösteriyor adeta. Dereköy bir zamanlar Balkanların en büyük köyüymüş. Köy halkı mübadele zamanında terk etmiş köyünü ve Yunanistan'a gitmiş. Bir daha da kimse yerleşmemiş buralara.
Çökene Köyü
Bursa'da tabiri caizse hayalet bir köye dönüşmüş
Çökene Köyü. Köyden şehre göçün en güzel timsali olarak duruyor Çökene. Anlaşıldığı üzere halkın Çökene Köyü'nü terk etmesinin nedeni geçim derdi. Köyde bulunan birçok evin eşyaları bile yerli yerinde duruyor. Kapılar açık, duvarlarda anıların izleri var.
Sazak Köyü
İzmir Karaburun'da bulunan büyüleyici bir köy
Sazak Köyü. Köyde yaklaşık olarak 120 hane bulunuyormuş ve 100 tanesinde Rumlar, 20 tanesinde Türkler yaşıyormuş. Söylenene göre Rumların ve Türklerin barış içinde hayatlarını sürdürdükleri nadir köylerden biriymiş Sazak. Şimdi kimsecikler yok, sadece rüzgarın uğultusu var.
Eski Çıplak Köyü
![eski ciplak koyu]()
İzmir
Bayındır'da, Dededağ'ın eteklerinde tüm yaşanmışlıkları geride bırakmış ıssız bir köy Eski Çıplak. Köy halkı 1980'li yıllarda kendi istekleriyle aşağıdaki Yeşilova Köyü'ne yerleşmişler. Zaman, köyün taş ve kerpiç evlerini aşındırmış. Şimdilerde çok az bir yapı bulunuyor
Eski Çıplak Köyü'nde.
Karanlık Köyü
Kırklareli'nde, Istranca Dağları'nın en kuytu köşesinde bulunuyor
Karanlık Köyü. Tahmin edildiği üzere, büyük iş umutlarıyla şehre gidenlerin oluşturduğu büyük göç, köyün bugünkü kaderinin sorumlusu. Şimdilerde İncesırt Köyü'ne bağlı bir mahalle olmuş Karanlık Köyü (Mahallesi).
Tuğba Aslan - 11 Kasım 2014, Salı 15:13
Emeğinize sağlık, çok değişik bir kategori oldu. Hatta terk edilmiş rotalar için tur programları harika bir fikir olarak uygulanabilir.
Editor - 11 Kasım 2014, Salı 15:14
Sandima, ananemin köyü. :) Bizzat gittiğim, sokaklarında gezerken oradaki yaşamla ilgili anıları dinlediğim bir yer. Gerçekten çok etkileyici bir havası var. Manzarası Yalıkavak'ın en iyilerinden. Üstelik merkeze de çok yakın. Giderseniz mutlaka uğrayın.
ALEV SADİ SEZGİNCİ - 11 Kasım 2014, Salı 15:31
Muhteşem bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Dereköy ve Kayaköy dışındakileri görmediğim için iyi bir rehber oldu.
tokay ceritoğlu - 11 Kasım 2014, Salı 15:39
Bu göz yaşartan tablo buz dağının görünen kısmı, kentleşme dünyada %60'ı geçecek, tarım ve hayvancılık ilk çağların meslekleri, geçinemeyen köylü tasını toprağını toplayıp ucuz işgücü olarak kent varoşlarına koşuyor. Gideni geri getirmek ancak çok kapsamlı projelerle olur, fakat bu durumu gözler önüne seren editörlüğe teşekkür borcumuz olacaktır, bir yerden başlamak gerekirse önerildiği gibi tur programları ile işe başlanabilir...
Özkan Hacıoğlu - 11 Kasım 2014, Salı 15:58
Her birisini görmek için içimde gerçekten tuhaf bir heyecan uyandı. Görünüm itibarı ile Kayaköy çok ilgimi çekti. Bu yerler için bir rota planlaması yapmak istiyorum.
- 11 Kasım 2014, Salı 16:32
Ellerinize sağlık, çok iyi iş çıkarmışsınız. Epey hüzünlü olsa da...
suleyman kaymakcı - 11 Kasım 2014, Salı 16:59
Bu listeye bir köy de ben ekleyeyim. Muğla Yatağan Eskihisar Köyü, Stratonikeia Antik Kenti. İinanılmaz güzel bir antik şehir ve köy iç içedir, şiddetle gezmenizi tavsiye ederim.
Yalçın Gürbüz - 11 Kasım 2014, Salı 17:17
Öncelikle böyle bir çalışma yaptığınız için teşekkürler. Bu ülkedeki yanlış politikalar yüzünden oluyor bunlar. Bütün gelişmiş ülkelerde köylüyü köyde tutmak için istihdam yaratılıyor. Bizde ise köylü kendi haline bırakılıyor. Nüfus artınca yetmeyen tarla gelirleri ise köyü dağıtıyor. Buna bir de tüketim toplumu yaratmak için hükümetler tarafından TV'lerde yer alan dizilerdeki şaşalar, gerçek olmayan ama özendiren yaşamlar eklenince cahil halk şehre göç etme yarışına giriyor. Belki bir gün bu ülke de köylüsünün kıymetini bilir. Hoşça kalın.
Özlem Borhan - 11 Kasım 2014, Salı 17:33
Halfeti'yi görme şansım oldu. Gerçekten çok etkileyici bir yer. Diğer köyleri de merak ettim, gitmek çok isterim. Teşekkürler.
Sani yarar - 11 Kasım 2014, Salı 19:54
Elinize sağlık, bir anda sanki buraları gezip yaşadık, güzel bir atmosfer.
bahadir senol - 11 Kasım 2014, Salı 20:46
Bu tür çalışmalar, bizlere gerçekten faydalı olup, tarihi gezileri severler için kendi kültürümüze bağlılığımızı arttırıyor. Hazırlayanlara minnettarız.
Kaan Küçükleroğlu - 12 Kasım 2014, Çarsamba 10:53
Kayaköy gerçekten çok etkileyici. Gidip, görülüp, hikayesi öğrenilesi bir yer. Kullandığınız resim bile merak duygusunu uyandırmaya yetti.
halil deşiş - 12 Kasım 2014, Çarsamba 18:46
Köylerin terk edilişine değil de o köylerle birlikte anıları yok olan insanlara üzülüyorum... Anılar ve ah anılar diyor, başka bir şey demiyorum ve selam…
Ates Sanver - 13 Kasım 2014, Perşembe 12:28
Sanırım onuncusu da Kapadokya'da, Uçhisar'da terkedilmiş taş evleri ile kaleden bakıldığında adeta başka bir gezegen görüntüsü olan köy...
Fatih hasanoglu - 24 Haziran 2015, Çarsamba 16:04
Bir de Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Harmankaya Kanyonu yolu üzerinde Eski Bedi Köyü var, yaklaşık 50-60 haneli. Şu anda 20 kişi yaşıyormuş, kaderine terk edilen köylerden biri o da. Fotoğrafı var fakat buradan gönderemiyorum.
serkan mert - 21 Ocak 2016, Perşembe 13:31
Benim çocukluğumun geçtiği köy, Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Gölören Köyü, yazın dağları, çayırları yemyeşil olan bir köy. Burada birkaç hane dışında kimse kalmadı, bu köyün birkaç kilometre aşağısına yeni bir köy yaptılar, köylüler şimdi orada oturuyor. Eski köyde sadece birkaç aile kaldı.
Elif - 23 Ocak 2016, Cumartesi 20:49
Ailem Karanlık Köyü'nden göçme İstanbul'a. O köy, zamanında Atatürk'ün Bulgaristan'dan getirdiği Türklerin ikamet ettiği bir yermiş. Fakat Bulgar sınırındaki bu köy, askerlerin köye gelip köylüleri ve kızları rahatsız etmesi sonucu büyük göç vermiş. Dedemin 4 kızı var. Haliyle korumak amaçlı köyden kaçmışlar. Köy araştırılması gereken bir yer bence.
Kaan Bulut - 29 Ağustos 2016, Pazartesi 13:29
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde de terk edilmiş bir köy var; Halata Köyü. Eski bir Ermeni köyü. Köyün bir kilisesi bile var. Çok büyük ve güzel evler var, fakat hepsi yıkık dökük halde. Sadece define avcıları uğrar.
Şule - 8 Mart 2017, Çarsamba 20:54
Neden bu köyler tekrar kazanılmaz ki, neden insanlar tekrar buralara özendirilmez anlayamıyorum.
melek - 4 Nisan 2017, Salı 09:56
İşte bir kapitalizm, işte Türkiye. Bir Avrupa'daki Avusturya, Fransa'nın, İngiltere, vb. köylüsüne, bir de bizim halimize… İçim acıyor. Bence şehir insanın buralarda kapitalizme direnmesi lazım. Gidip yerleşmek yürek ister, sonra akıllı telefonların gündemini kim takip edecek?
Perihan - 3 Temmuz 2017, Pazartesi 14:51
Terk edilmiş köyler aslında yeniden turizme yeniden kazandırılması gerekiyor. Boşuna beklemesin canım güzellikler, ne güzel insanların dikkatini çeker böyle ilginç şeyler.
cuma börekci - 3 Eylül 2017, Pazar 00:42
Çok güzel köyler ama kimsenin kalmadığını zannetmiyorum, küçük bir şaka yapmış bunu yapan arkadaşlarımız.
aybars foryuna - 23 Eylül 2018, Pazar 21:11
Hangileri cinli köy?
SOON FİLMS - 9 Ağustos 2019, Cuma 16:50
Cinli olan yerler: Çökene Köyü, Eski Çıplak Köy, Dere Köy, Karanlık Köy.
Sureyya Sezgek - 29 Ağustos 2019, Perşembe 14:43
Tesadüfen gördüğüm bu sayfa çok ilgimi çekti ve okuduklarım karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim, acaba gerçek mi, şaka mı falan diye düşünmekten kendimi alamadım. Gerçekse çok üzücü, buralar tekrar yaşanılır hale gelmeli. Yazık, çok yazık olmuş eğer doğruysa.
Akin atmaca - 1 Haziran 2021, Salı 13:12
Satilikmi bu koy acaba fiyati nekadar kim ilgileniyor burayla almak istesek kiminle gorusecez