Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar Gezi Rehberi - Görsel 1
Afyonkarahisar Gezi Rehberi - Görsel 2
+ 3 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar , Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan önemli Anadolu kentlerinden biri. Köklü geçmişinin yanı sıra bölgenin kendine özgü yapısı ile misafirlerine unutulmaz bir tatil yaşatıyor. Sizler için hazırlanan Afyonkarahisar gezi rehberi tatiliniz için bir yol haritası olabilir.

Afyonkarahisar Hakkında

Afyon 2005 yılında aldığı Karahisar ekinin ardından Afyonkarahisar adını alıyor. Bölgede yoğun olarak yetişen afyon bitkisinden alan adını aynı zamanda volkanik bir arazi ile oluşmuş koyu renkli tepenin üstündeki hisardan aldığı Karahisar adı ile birleşiyor. Afyonkarahisar tarihi M. Ö.

3000'li yıllara dayanan köklü geçmişi sayesinde burada yaptığınız gezinin her anını dolu dolu geçirebilirsiniz. M. Ö. Hattilerin egemenliğine giren şehir, daha sonra Frigler tarafından yönetiliyor. Bu dönemde Akronium adını alan şehirde 6. yüzyıla kadar Frig hakimiyeti devam ediyor. M. Ö. 6.

yüzyılda Perslerin hakimiyetinin ardından Roma ve Bizans gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. 1300'lü yıllarda Germiyanoğulları Beyliği ile birlikte Türk hakimiyetine girmesinin ardından 1429 yılında Osmanlı topraklarına katılıyor. Böylece binlerce yıllık medeniyet geçişinin her ayrıntısını görebileceğiniz bu şehirde kültürel bir tur yapabilirsiniz.

Tüm bu tarihi görmek için Afyonkarahisar hangi bölgede diye sorulduğunda Ege Bölgesi'nin iç kısımları cevabı ile karşılaşılıyor. Bu bölgenin sağladığı coğrafi avantaj sayesinde birçok farklı termal kaynağa ev sahipliği yapıyor. Afyonkarahisar turizm faaliyetleri, bu avantajı sayesinde ülkenin önemli sağlık turizmi alanlarından biri olarak kendini gösteriyor.

Tüm bu seçeneklerin yanı sıra Afyonkarahisar, bölgenin hem kültürel hem de tarihi değerleri ile oldukça dikkat çekiyor. Ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığı bu şehirde aynı zamanda haşhaş ekiminin yoğunluğu dikkat çekiyor. Bölgenin simgelerinden biri olan bu bitki, M. Ö. 3.

yüzyıla ait Syanada Sikkesi'nde görülen haşhaş kabarması ile binlerce yıllık tarihini ispatlıyor. Afyonkarahisar aynı zamanda binlerce yıllık mermer ocakları ile de dikkat çekiyor. Tüm bu ayrıntılar ile birlikte bölgede yaşayacağınız eşsiz tatilin kapılarını arayabilirsiniz.

Afyonkarahisar'a ziyaret etmek isteyenler aynı zamanda bölgenin kültürel değerlerini yakından takip etmek için festival dönemlerini göz önünde bulundurabilirler. Birçok festivale ev sahipliği yapan bu şehirde hem kültürel hem de oldukça eğlenceli aktiviteler ve faaliyetlere katılabilirsiniz.

Örneğin; Ağustos ayında düzenlenen Uluslararası Vişne ve Patates Festivali, bölgenin kültürünü yakından tanımanıza da fırsat sağlıyor. Festival boyunca yapılan konserler, etkinlikler ve daha birçok eğlenceli planlar sayesinde bölgenin kültürünü yakından tanıyabilirsiniz.

Afyonkarahisar Harita ve Yol Tarifi

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi arasında bir kesişim bölgesi sayesinde ulaşımı kolay bir noktada yer alıyor. Birçok alternatif ulaşım yolu sayesinde burada tatil planlamak oldukça kolay. Afyonkarahisar'a nasıl gidilir sorusunun cevabı olarak birçok seçenek mevcut. Türkiye'nin birçok şehrinden Afyonkarahisar'a otobüs seferlerinin bulunması ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor.

Özel aracı ile şehre ulaşmak isteyenler ise hangi rotayı izleyeceklerini Afyonkarahisar haritası üzerinden takip edebilirler. Ankara yönünden gelmek isteyenler için Polatlı ve Sivrihisar yolu tercih edilirken İstanbul'dan yola çıkanlar ise Bilecik, Kütahya, Eskişehir yollarını takip edebilirler. Ayrıca İzmir yönü ise yakın mesafesi ile birlikte Uşak üzerinden şehre kolaylıkla ulaşabilirler.

Büyük şehirlere yakın konumu sayesinde kolaylıkla ziyaret edilebilecek bu şehir, Ankara'ya 257 kilometre, İzmir'e 328 kilometre, İstanbul'a ise 461 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra Afyonkarahisar yol tarifi için akıllı telefon uygulamalarınızdan veya navigasyon cihazlarından yardım alabilir, şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Afyonkarahisar Hava Durumu ve İklimi

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nde bulunmasına rağmen iç kesimlerde İç Anadolu'ya daha yakın olması nedeniyle tipik bir Akdeniz iklimi görülmüyor. Bu nedenle bölgede yer alan diğer kentlere oranla daha sert bir havaya sahip.

Karasal iklimin etkilerinin yoğun hissedildiği bu bölgede Afyonkarahisar hava şartları yazları sıcak ve kurak geçerken kışları soğuk ve kar yağışlı olarak seyrediyor. Fakat bahar aylarında ise ılık ve yağışı bir hava görülüyor. Bu nedenle Afyonkarahisar hava durumudeğişken bir yapıya sahip.

Denize uzaklığı nedeniyle yaz aylarında neredeyse hiç yağmur görülmezken nisan ve mayıs aylarında yağış oldukça yoğun. Karasal iklimin de etkisi ile en soğuk ay ocak ayı olarak bilinirken ortalama 22 derece ile temmuz ayı ise en sıcak ay olarak bölgenin hava şartlarını oluşturuyor. Afyonkarahisar haritakonumu iç bölgelerde yer alıyor.

Bu nedenle gezinizi planlamadan önce hava şartlarını kontrol etmek ve bölgesel değişimleri göz önünde bulundurmak önemli ayrıntılardan biri. Böylece tatiliniz sırasında sürprizlerle karşılaşmaz, istediğiniz gibi bir tatil planlayabilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Afyonkarahisar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Afyonkarahisar'da Nerede Kalınır?

Afyon nerede sorusu, bölgenin eşsiz konumu olan Ege ve İç Anadolu arasındaki transit geçişi sayesinde hemen herkesin ziyaret ettiği bir bölge olarak cevap verilebilir. Bu sayede birçok konaklama alternatifine ev sahipliği yapan şehirde kendinize uygun bir alternatifi kolaylıkla bulabilirsiniz. Şehir merkezinde yer alan 4 veya 5 yıldızlı konforlu otellerin yanı sıra bölgenin aynı zamanda bir termal cennet olması sayesinde sağlık turizmi için hizmet veren lüks ve konforlu termal otellerinde de konaklayabilirsiniz. Hemen herkesin bütçesine uygun seçenekleri sunan Afyonkarahisar otelleri arasından kolaylıkla karar verebilirsiniz.

Afyonkarahisar'a Ne Zaman Gidilir?

Afyonkarahisar, geçiş bölgesi iklimi taşıması nedeniyle değişken bir hava özelliğine sahip. Bu nedenle seyahata çıkmadan önce hangi şartlar altında tatil yapmak istediğinizi düşünerek uygun zaman dilimini kolaylıkla bulabilirsiniz. Fazla sıcak sevmeyenler için bahar ayları Afyonkarahisar için oldukça uygun bir seçenek. Fakat yağış ihtimaliyle karşılaşmak istemeyenler ve gezmek istenilen mekanları rahat görebilmek için yaz ayları en iyi alternatiflerden biri.

Afyonkarahisar'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nelerdir?

Afyonkarahisar, hem tarihi hem de coğrafi şartları ile gezilecek yerler ve bölgeleri dikkat çekiyor. Bu sayede görülmesi gereken birçok yeri bünyesinde barındıran bu şehirde ilk görebileceğiniz yerlerden biri, İscehisar Peri Bacaları. Volkanik arazinin yarattığı bu muhteşem görüntü, fotoğraf çekmek için oldukça ideal. Termal kaynakları ile Gazlıgöl Kaplıcaları, Frig Vadisi ve yakın tarihimizin en önemli olaylarından birinin merkezi olması sayesinde Büyük Taarruz Şehitliği ve Atatürk Anıtı görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Afyonkarahisar Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Afyonkarahisar, zengin kültürel birikimini mutfağına da yansıtıyor. Farklı yöresel yemeklerle dikkat çeken bu kentte, geziniz sırasında oldukça farklı tatlar deneyebilirsiniz. Öncelikle bölgenin kendine özgü ürünleri arasında yer alan Afyonkarahisar kaymağı, sucuğu ve lokumu hediyelik olarak da götürebileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor. Haşhaşlı pide, kavurmalı patlıcan kebabı, ağzıaçık ve çullama köfte yöresel lezzetlerin arasında en çok bilinenleri.

Afyonkarahisar'ın Neyi Meşhur?

Afyonkarahisar, binlerce yıllık geçmişinin ardında büyük bir kültürel birikimi barındırıyor. Bu nedenle Anadolu'nun coğrafi, kültürel ve medeniyetlerin geçiş noktası olması sayesinde geçmişe dayalı birçok ayrıntıyı sunması sayesinde tatilseverlere oldukça ilginç bir tatil vadediyor. Kendisine özgü yapısı ile başka yerlerde göremeyeceğiniz birçok noktaya, lezzetlere ve coğrafi güzelliklere şahit olabilirsiniz. Afyonkarahisar neyi meşhur sorusuna hem restoranlar ve mekanlarındaki zengin mutfağı hem de ürünleri ve yeraltı kaynaklarıyla cevap veriyor. Öncelikle bölgede binlerce yıllık geçmişe sahip haşhaş veya afyon ihracatı da yapılan önemli ürünlerden biri. Hem mutfaklarda hem de medikal anlamda önemli. Üstelik yağ üretimi de sağlanan bu bitki ile oldukça kaliteli bir yağ elde edilebiliyor. Yer altı kaynakları ile de oldukça farklı bir yapıya sahip olan Afyonkarahisar, mermer ocakları ile binlerce yıllık bir geçmişe sahip. M.Ö. 10. yüzyıldan bu yana işlenen Somaki mermer ocakları, özellikle Roma Dönemi'nde öne çıkıyor. Bu dönemde Sinada veya Şuhut adı verilen mermerler kendilerine özgü renkli damarlı yapıları, beyaz, pembe, erguvani, leylaki veya koyu menekşe gibi tonları sunuyor. Böylece dünyanın en güzel mermeri olarak adlandırılan bu mermerler, aynı zamanda ihracat ürünlerinden biri.