Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 11 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 12 Nisan 2024
Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

5000 yıllık tarihinde birçok uygarlığa yurt olmuş, Kurtuluş Savaşı serüvenini ise bizzat yaşamış dopdolu bir kültür kenti Afyonkarahisar. Tarihi yerler bakımından epey zengin olan Afyon, mermercilik ve gıda sektörünün önde gelen şehirlerindendir. Eski ismine alıştığımızdan olsa gerek ona hala "Afyon" desek de 2005 yılından bu yana şehirler hanesinde adı "Afyonkarahisar" olarak geçiyor. Belki yolunuz düşer, belki aklınıza düşer; işte Afyonkarahisar’a geldiğinizde mutlaka yapın diyeceğimiz naçizane öneriler…

{ad:0}

1- Şifalı Kaplıcalarında Dinlenip Yenilenin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyonkarahisar memleketin en dinlendiren şehri. Yerden kaynayan sıcacık suları hem zihninize hem de bedeninize taptaze enerjiler yüklüyor. Konforlu termal otellerin çoğu şehir merkezine yakın konumlanıyor bu otelleri incelemek için Afyonkarahisar termal otelleri sayfasına bakabilirsiniz. Sandıklı’da bir çamur banyosu, Gazlıgöl’de bir ılıca sefası sonbahar ve kış için en keyifli tatil önerisi. Üstelik Afyon’un şifalı suları tutulan belinize, ağrıyan bacaklarınıza ve koşturmacanın artırdığı strese birebir etkili.

2- Frig Vadisi’nin Gizemini Keşfedin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Şehrin merkezine araçla 45 dakika uzaklıkta Frig Vadisi’nin girişi. Gittiğinizde karşılaşacağınız 3000 yıllık kayadan oyma eserleri gördüğünüzde ise "burası hep var mıydı" ya da "ben daha önce niye görmedim" diye düşünebilirsiniz. Frig Vadisi Kapadokya gibi gizemli ve bir nevi henüz popülerleşmemiş Kapadokya gibi. İhsaniye ilçesindeki köyle aynı adı taşıyan Ayazini Kilisesi ve Avdalaz Kalesi ise Game of Thrones’un film seti gibi çekici.

3- İscehisar’ın Peribacalarını Fotoğraflayın

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Frig Vadisi’ne Kapadokya dedik ama hem Kapadokya’da hem de bölgedeki peribacası oluşumlarının tıpkısının aynısı İscehisar’da da var. Doyulmayan bu doğa şölenine düzenlenen turlar ise Afyon’un turistik aktivitelerinin de önde geleni. Şehir merkezine 30 km mesafedeki peribacaları İscehisar’a bağlı Seydiler Köyü’nde bulunuyor.

4- Karahisar Kalesi’nden Şehri İzleyin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Ne yalan söyleyelim, kaleye tırmanmak bir hayli zor. Başta "ne olacak canım çıkarım bu merdivenlerden" deseniz de ortada bir yerde tıkanabiliyorsunuz. Ama Afyonkarahisar gibi dümdüz bir kenti izleyebileceğiniz en tepe nokta da burası. Kale yerden 226 metre yüksekte bulunan bir kayanın üzerine Hititler tarafından yapılmış. Adına Karahisar diyen ilk medeniyet ise Selçuklularmış. 16. yüzyıla, Osmanlılar dönemine gelindiğinde Sultan II. Selim tarafından restore edilen kaleye yörede yetişen afyondan dolayı Afyonkarahisar adı verilmiş. İçinde Hititlerden kalan tapınak ve sarnıçlar göreceğiniz kaleye kışın giderseniz termal içlik giyin. Yazın giderseniz de çıkarken çok terleyeceksiniz, litrelik su şişelerinden çantanıza birkaç tane atmayı unutmayın.

5- Sokaklarını ve Uzun Çarşı’yı Gezin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Kaleye doğru çıkarken içinden geçeceğiniz Çavuşbaşı Mahallesi kentin en eski yerleşim yerlerinden ve yapılan restorasyonlarla tarihi dokusu korunmaya çalışılıyor. Şehirde Taşınmaz Kültür Varlıkları olarak tescillenmiş 400 civarında ev bulunuyor. Renkli ve ağırbaşlı duruşlarıyla fotoğraflarını çekmeye doyamayacağınız bu evler gibi bir de geleneksel bir Uzun Çarşı var ki vitrinlerinden sallanan sucukları, pastırmaları ve başta lokum olmak üzere envai çeşit tatlısıyla akıl çeliyor. Bu arada söylemeden geçmeyelim adı uzun olsa da çarşının boyu minyon!

6- Sultan Divani Mevlevihanesi’nde Mevlana’nın İzini Sürün

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Mevleviliğin Konya’dan sonraki en önemli Anadolu adreslerinden biri Afyonkarahisar. Sultan Divani Mevlevihanesi ise 13. Yüzyılda kurulmuş ilk mevlevihanelerden. İçerisinde çile odalarının gerçekliğinden dönem canlandırmalarına, tavan süslemelerinden dış cephe detaylarına kadar birçok etkileyici unsur barındıran Mevlevihane Anadolu’da "40 Hatimli Şifalı Aşure" adetinin ilk başladığı yer olarak tarihe geçmiş. Eğer aşure kazanlarının kaynatıldığı Muharrem ayında ziyaret ederseniz görevliler size de ikram ediyorlar.

7- Bir Selçuklu Eseri Olan Ulu Cami’de Ezan Dinleyin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

13. yüzyılda yapılan eser ahşaptan inşa edilmiş 40 sütunun üzerinde oturduğu için bir adı da ‘Kırk Direkli Camii’. Şehrin en eski yerleşimlerinden olan Hıdırlık Tepesi ile Karahisar Kalesi arasına inşa edilmiş caminin taş işlemelerinden günümüze kalanlar eski haşmeti hakkında az biraz bilgi veriyor. Kaleye çıkarken karşılaşacağınız caminin atmosferindeki huzur başka. Hele bir de denk gelip ezan okunursa…

8- Büyük Taarruz Şehitliği’ni ve Zafer Müzesi’ni Ziyaret Edin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında Afyon’un çok önemli bir rolü var. Büyük Taarruz burada başlayıp Anadolu’da birçok şehre de buradan yayılmış. Savaş nihayet zaferle sonlanmış ama Atatürk ve onun kumandasındaki kahraman ordumuzun milli mücadele ruhu bu topraklarda baki kalmış. Antalya Yolu’nda konumlanan şehitlikte o günlerde şehit düşen yüzlerce askerimiz uyuyor. Şehitliğin içinde Kocatepe’deki duruşuyla bir de Atatürk Heykeli yer alıyor.

Zafer Müzesi ise taarruzla ilgili tüm kararların verildiği bir karargah olup kaleye çıkış yolunda, Hükümet Konağı yanında konumlanıyor. İçeride Atamızın, Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü’nün kaldığı odaları görebiliyor, sergiler gezebiliyorsunuz.

Atamızın ve tüm şehitlerimizin aziz ruhlarına saygı ve minnetle…

9- Geleneksel Lezzetleri Test Edin, Dönerken de Yanınızda Getirin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyonkarahisar 2019 yılında UNESCO’nun gastronomi alanında en yaratıcı şehirler ağına dahil edilmiş. Yani mutfağının lezzetini dünya da tescillemiş. Kaymak, sucuk, kızılcık reçeli, vişneli ekmek kadayıfı, lokum, patatesli ekmek, ağzı açık ve bükme her öğün yense de doyulmayan, dönerken de bavula atılabilen lezzetler. Ama şehrin bir de bulgurdan ve etten yarattığı sanat eseri yemekler var ki gidince mutlaka tatmanızı öneririz. Keşkek, Özbek Pilavı, Çullama Köfte ve daha neler neler!

10- Eber Gölü Kıyısında Bir Günbatımı İzleyin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Eber Gölü Afyon’un en romantik noktalarından biri. Güzel bir yemek ardından da bir vişneli ekmek kadayıfı yediyseniz Çay ile Bolvadin ilçeleri arasındaki göl kıyısında yürüyerek ya da bisikletle gezerek eritebilirsiniz. Ülkemizin 12. büyük gölü olan Eber Gölü 1. Derece Doğa Sit Alanı olarak koruma altında bulunuyor.

11- Afyon Buzluk Mağarası’nın Derinliklerini Keşfedin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyonkarahisar’ın mağaralarından biri olan Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesi sınırları içerisindedir. Dereçine Kasabası’nın güneyinde olan Buzluk Mağarası’na Afyon-Konya karayolu ile ulaşabilirsiniz. Zorlu bir yolculuk sizleri beklese de, mağarayı gördükten sonra tüm yorgunluğunuz silinecek. Mağaranın derinliklerine indikçe, havanın da soğuduğunu belirtmek isteriz. Ziyaret etmeye yaz aylarında gitmeniz en doğru tercih olacaktır, yanınıza hırka da almayı unutmayın!

12- Afyon Masal Parkı’nda Masalsı Bir Gün Geçirin

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyon Masal Dünyası Parkı, çocukların masal dünyası kahramanlarını görüp tanıma fırsatı bulacağı, ailelerin de çocuklarıyla keyifli vakit geçireceği aynı zamanda yürüyüş alanları ve piknik masaları imkanı da sunan keyifli bir parktır. Parkın en dikkat çekici özelliği, orta noktasında bulunan kayanın kaldırılmayarak doğallığının korunması, etrafına havuz ve şelale yapılarak da görsel bir şölen sunulması. Girişin ücretsiz olduğu bu parkı bir haftasonunuzu ayırarak görmeye gidebilir, çok güzel fotoğraflar da çekilebilirsiniz!

13- Afyon Kent Ormanı’nda Manzaranın Tadını Çıkarın

Afyonkarahisar’da Bunları Yapmadan Dönme

Afyon Kent Ormanı, şehir hayatından uzaklaşmak ve temiz havayı doyasına içine çekmek isteyenler için harika bir alternatif. Görüp görebileceğiniz en güzel manzaralara sahip Afyon Kent Ormanı, eşsiz gün batımı ile de dikkatleri çekiyor.Kır lokantası, satış üniteleri, şelale, 100 kişilik amfi tiyatro, yel değirmeni, adrenalin tepesi, aletli spor alanı, bisiklet yolu, atla gezi yolu ve çocuk oyun parkı bulunan ormanda, gezinin yanı sıra dağcılık gibi çeşitli sporlar da yapılabilmekte. Afyon’a yolunuz düşerse görmeden dönmeyin deriz!

Gezilecek yerler, tarihi yapısı, yemek kültürü bakımından epey zengin olan Afyonkarahisar; şimdiye kadar görme fırsatınız olmadıysa, zaman ayırıp tecrübelemeniz gereken şehirlerden birisi.

Yorumlar

Mirac inanc ece 
12.10.2021
Eber gölünun resimlerino kaldirin lutfen yoksa orayada bir millet bahcesi kacinilmaz olur