Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 23 Ekim 2018
 • Son Güncellenme: 30 Ocak 2024
Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Bağımsızlığımızın en önemli sembollerinden Cumhuriyet Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 29 Ekim 1923 yılında ilan ettikleri Cumhuriyet temelli yönetim şeklinin en coşkulu şekilde kutlandığı bayramdır. Özgürlük ruhunun yeniden yaşanması ve herkesin neşe dolması için düzenlenen etkinlikler, şenlikler ve kutlamalar sayesinde rengarenk bir milli bayram yaşayabiliyoruz. Dilerseniz gelin, 29 Ekim tatil önerilerimize yakından bir bakalım.

{ad:0}

29 Ekim Tatili Kaç Gün?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili resmi olarak 1,5 gün. Yani tatil 28 Ekim'de öğleden sonra başlıyor ve 30’unda bitiyor. Bayramımızın hafta sonu ile birleşebileceği senelerde yarım gün izinler ile birleştirmek de yaygın bir uygulamadır.

29 Ekim Tatilinde Neler Yapılır?

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda fikir olması açısından şöyle önerilerimiz mevcut:

  • 29 Ekim’de yurdun dört bir yanında kutlamalar, şenlikler ve konserler gibi etkinlikler düzenlenebiliyor. Cumhuriyet kutlamalarına katılabilirsiniz.
  • Resmi tatilin özellikle hafta sonlarına bağlanabildiği yıllarda bir hafta sonu kaçamağı, günübirlik gezinti gibi aktiviteleri de düşünebilirsiniz.
  • Eğer 29 Ekim'de müzeler açık mı diye soracak olursanız kısmen evet diyebiliriz. Güncel müze ziyaret saatlerini öğrenmeyi unutmayın.

29 Ekim’de Mutlaka Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

Bandırma Vapuru, Samsun

bandırma vapuru

Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919 günü, Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için Bandırma Vapuru ile Samsun'a gönderildi. Sonrasında ise çoğu ilde kongreler düzenlemiş ve Milli Egemenliğin temellerini atmaya başlamış. Atatürk'ün Milli Egemenlik ilkesine dayanarak Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasıyla, Cumhuriyet'in ilanına da adım adım yaklaşmış olduk. Yani diyebiliriz ki, aslında her şey Atatürk'ün Bandırma Vapuru'yla yaptığı seyahatlerle başladı. Şu an Samsun'da müze olarak ziyarete açık olan Bandırma Vapuru'nu, bu anlamlı günde mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

{search:samsun-otelleri,Samsun Otelleri}

Müze Köşk, Ankara

Müze Köşkü'nde 29 Ekim için anlamı oldukça büyük. Ankara'nın başkent ilan edilmesinden sonra Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan Cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklara başladı. 28 Ekim akşamı yakın dostlarını Çankaya Köşkü'nde yemeğe davet eden Atatürk, ‘efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz' şeklindeki inanç dolu sözleri haykırmış oldu. Çankaya Köşkü ziyarete açık değil belki ama bir benzeri olan ve Atatürk'ün hem dinlenme hem de çalışma yeri olan bu Müze Köşk, şu an müze olarak ziyarete açık durumda. Dışı kadar içi de bir hayli görkemli olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan bu yapı, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'la yaşadığı ev aynı zamanda.

Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara

kurtuluş savaşı müzesi

I. TBMM binası olarak kullanılan Kurtuluş Savaşı Müzesi, eski adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi'nde, o döneme ait kullanılan eşyalar, Atatürk İlke ve İnkılaplarının anlatıldığı odalar, belli dönemlere ait belgeler ve meclis toplantı odası sergileniyor. Atatürk ve milletvekillerinin balmumu heykellerinin de yer aldığı Kurtuluş Savaşı Müzesi, 29 Ekim'de ziyaret edebileceğiniz önemli noktalardan biri.

Ankara Hipodromu

Belki de en anlamlı duraklardan biri Ankara Hipodromu. Öyle ki, Atatürk, Cumhuriyet'in ilanının 10. yılında verdiği Onuncu Yıl Nutku'nu burada haykırmış ve o tarihi söz ilk kez burada yankılanmış; ‘Ne Mutlu Türküm Diyene!' Her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda devlet protokolünün de katılımıyla resmi geçit ve törenler düzenleniyordu burada. Şimdilerde bu uygulama ne yazık ki biraz gevşek. Yine de o dönemlerden miras kalan önemli bir nokta bizim için Ankara Hipodromu.

Anıtkabir, Ankara

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Ulu Önder Atatürk'ün ebedi istirahatine çekildiği Anıtkabir, son birkaç yıldır tarihinin en kalabalık 29 Ekim'lerini yaşıyor. Bu ülkede yaşayan herkesin Atatürk'e büyük bir vefa borcu olduğu su götürmez bir gerçek. O'nu böylesine bir günde yalnız bırakmamak ve Ata'mızın huzuruna çıkmak için bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz. Eğer bu Cumhuriyet Bayramı'nda Ankara yakınlarında olacaksanız, Anıtkabir'i mutlaka ziyaret etmelisiniz. {search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul

İstanbul Beşiktaş'ta yer alan Dolmabahçe Sarayı, 29 Ekim’de gezilecek yerler arasında öne çıkıyor. Atatürk'ün son dönemlerini yaşadığı ve hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı, her Türk gencinin ziyaret etmesi gereken bir nokta. Atatürk'ün dokunduğu eşyaları görmek, soluduğu havayı solumak, gözlerimizi dolduruyor ve tüylerimizi diken diken ediyor her seferinde. Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey yazımız da ilginizi çekebilir.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}

İzmir Cumhuriyet Meydanı

izmir cumhuriyet meydanı

Sıra geldi coşku dolu kutlamalara. Bu konuda bizler için İzmir her zaman baş köşede. Ülkemizin her yerinde Cumhuriyet Bayramı, meydanlarda, sokak aralarında coşkuyla kutlanıyor ve hemen hemen her yerde fener alayları düzenleniyor elbette. Ancak İzmir'deki Cumhuriyet Meydanı'nda bu kutlamalar bambaşka bir tatta oluyor. Bilmeyenler için; İzmir Cumhuriyet Meydanı, 10 Kasım'da insanların Atatürk portresini oluşturdukları yer.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Cumhuriyet Bayramında Ek İzin Alabilenlere Alternatif Tatil Rotaları

Gaziantep

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Doğal güzelliklerinden antik kentlerine, mutfağından misafirperver insanlarına kadar önemli kültür miraslarımızdan olan Gaziantep, her daim merak uyandırıyor. Yıl boyunca yerli-yabancı fark etmeden herkesin seyahat planında yer almayı başaran kent, ziyaretçilerine dolu dolu bir seyahat rotası sunuyor. Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Zeugma Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi gibi turistik duraklarına bir de dillere destan mutfağı eklenince Gaziantep seyahatinden mutsuz dönmek adeta imkansız oluyor.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Antalya

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Akdeniz'de yazın hala bitmediğinin en güzel kanıtı Antalya. Hala cıvıl cıvıl ve rengarenk. Bunaltıcı sıcak havaların yerini rahatlatıcı ılık havalara bıraktığı Antalya'da tam kafa dinlenmelik ve gezmelik dolu dolu 3 gün geçirebilirsiniz. Kampanyalardan faydalanıp indirimli uçak biletinizi alıp, Neredekal.com'dan da Antalya otelinizi ayarlayabilirsiniz. Antalya'da Ne Yenir? yazımızdan da Antalya’nın lezzetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Bodrum

Her mevsim gelenleri kendisine hayran bırakan Bodrum, sonbaharda sessizliği ve sakinliğiyle huzur dolu bir tatil fırsatı sunuyor. Bodrum aynı zamanda 29 Ekim tatil yerleri arasından öne çıkıyor. Tatilinizde yeni yerler keşfetmeyi sevenlerdenseniz Bodrum'da Bunları Yapmadan Dönme yazımız ilginizi çekebilir.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Bursa

Cumhuriyet Bayramını Anlamlı Kılan 29 Ekim Tatiline Özel Rotalar

Yeşil Bursa. Tarihi, doğası, leziz mi leziz yemekleriyle İstanbul'a sadece 2 saatlik bir uzaklıkta ve şu sıralar tadına doyum olmaz Bursa'nın. Bursa Mutfağı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Bursa'da Ne Yenir? dlı yazımız eşliğinde Bursa’yı keşfedebilirsiniz.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Ankara

29 Ekim’de gidilecek yerler arasında önemli bir role sahip olan Ankara’da, Cumhuriyet Bayramı gibi özel bir günde Ulu Önder'i ziyaret etmek isteyen herkes soluğu Anıtkabir'de alıyor. Üstelik Anıtkabir'de gerçekleştirilen törenin ardından şehirde sizi bekleyen pek çok etkinlik ve konaklama birimi bulunuyor. Parkları, gölleri, müzeleri ve hareketli caddeleriyle gönlünüzü kazanacak Ankara 29 Ekim seyahatinizde yer vermenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz rotalardan biri. Dilerseniz, Ankara Gezilecek Yerler içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}