Bursa'da Ne Yenir? Bursa'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Bursa'da Ne Yenir? Bursa'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 11 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 25 Ocak 2024
Bursa'da Ne Yenir? Bursa'nın Meşhur Yemekleri ve Gastronomi Rehberi

Yemek kültüründe Osmanlı’nın izlerini günümüzde de hala taşımakta olan Bursa, Osmanlı Saray mutfağının oldukça etkisi altında kalmış. Özellikle et ağırlıklı bir mutfağı olan, saray mutfağında kullanılan reçetelerin günümüze yansımış halini görebileceğiniz çeşitlilikte bir zenginliğe sahip. Bursa’nın en ünlü lezzetleri arasında İskender, pideli köfte, tahinli pide ve cantik kebabı yer alıyor. Padişahları mutlu eden reçeteler, onların damak tadına göre bulunan birbirinden farklı ve zıt lezzetlerin birleştiği Bursa mutfağına bu yazımızda gelin beraber daha yakından bakalım. 

{ad:0}

İskender Kebap

Bursa Gastronomi Rehberi

Türkiye’nin en çok sevilen yemeklerinden biri olan İskender Kebap, Bursa’ya özgü bir lezzet. Bursa’da yiyebileceğiniz bir ok yer olduğu gibi her mekanın eti de lezzeti de birbirinden farklı. İstanbul’daki İskendercilerin aksine Bursa’da tabana yayılan pide üstüne domates sosu dökülür, daha sonra sosun üzerine dönerden kesilen döner parçaları konur ve en son üzerine kızgın tereyağ, parça et koyulmaktadır. Bursa'da iskender yenecek yerlerden bazıları ise şöyle:

Kebapçı İskender (İskender İskenderoğlu ve Evlatları)

Kebapçı İskender günümüzde 4 şube ile hizmet veriyor. Bu şubelerden biri İstanbul’da, geriye kalanı Bursa’da.

Adres: Tayyare Kültür Mrk. yanı, Bursa Carrefour AVM ve Bursa Korupark AVM'de hizmet veriyor.

Yüce Hünkar Meşhur Bursa Kebapçısı

İskender kebap denildiğinde lezzet duraklarından biri de Yüce Hünkar. 40 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. 

Adres: Yeşil Akyokuş Sokak No:17 Yıldırım / Bursa.

Uludağ Kebapçısı (Cemal & Cemil Usta)

Uludağ Kebapçısı 1964 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Adres: Eski Garaj Uluyol Şirin sok. No:12 Osmangazi, Bursa.

Kebapçı İskender Merkez / Heykel

Bursa Merkez’de Ünlü Caddesi üzerinde yer mekan, şık iç dekorasyonu ile de tam puan alıyor.

Adres: Kayhan Mah. Ünlü Cad. No:7, Osmangazi, Bursa

Pideli Köfte

Bursa Gastronomi Rehberi

İskender’e benzeyen sunumu ile servis edilen Pideli Köfte, döner yerine köfte kullanılarak yapılıyor. Bursa'da Kayhan Çarşısı’nda yan yana bir sürü pideli köfte yapan dükkanlarda bulacağınız yumuşacık ve sulu köftesi ile normal köftelerden farklı olan bu lezzeti Bursa’da tatmanızı öneriyoruz.

Bursa Pideli Köfte

Bursa’da pideli köfte yemek isteyen kişilerin uğrak noktası Bursa Pideli Köfte, tarihi Kayhan Çarşısı içerisinde hizmet veriyor. 

Adres: Kayhan, Kayhan Çk. No:7, 16230 Osmangazi/Bursa

Kayhan Pideli Köfte

Kendisini “yemek için seyahat ettiren dükkân” olarak tanımlayan Kayhan Pideli Köftecisi haksız da sayılmaz. Mekânda pideli köftenin yanı sıra kuru etkili, sosisli ve bonfileli lezzetler de yer alıyor. Eğer siz de Bursa’da ziyafet çekecek bir yer arıyorsanız, Kayhan Pideli Köfte, Bursa’daki adresiniz olabilir. 

Adres: Santral Garaj, Santral Garaj Mahallesi. Kent Meydanı Avm, Kıbrıs Şehitleri Cd. No:64/108, 16200 Osmangazi/Bursa

Yeşil Pideli Köfte 

Yeşil Pideli Köfte, pideli köfte yiyebileceğiniz, en çok tercih edilen mekanlar arasında. Menüde yer alan helva da denenmesi gereken lezzetlerden. 

Adres: Kayhan Mahallesi Kayhan Caddesi Kayhan Çarşısı D:43 Osmangazi Merkez – Bursa   

Küçük Saray

Sütlü kadayıfı ve pideli köftesi ile ünlenen Küçük Saray’ın iki şubesi bulunuyor. 

Adres: Kavaklı Mahallesi 2. Osman Gazi Caddesi Osmangazi – Bursa

Hacıbey Kebapçısı

Bursa’nın en iyi pideli köftesi namıyla bilinen Hacıbey Kebapçısı, özel tereyağı ile de pideli köftesinin lezzetini ikiye katlıyor.

Adres: Kayhan Caddesi Güveri Sokak No:4 Osmangazi – Bursa

İnegöl Köfte

Bursa Gastronomi Rehberi

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde meşhur olan İnegöl Köfte, Bursa’nın İnegöl ilçesinden çıkan bir lezzet. Kuzu ve dana etinin karıştırılmasından dolayı oluşan lezzet, baharatlarla harmanlanarak herkesin damak tadına hitap ediyor. Yolunuz Bursa’ya veya bir şekilde İnegöl bölgesine düşerse mutlaka bu köfteyi tadın.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Beşler İnegöl Köftecisi

Beşler İnegöl Köftecisi, inegöl köftesi deyince akla gelen ilk adreslerden biri. Yıllardır süregelen geleneksel tarifleri ile dikkat çeken Beşler İnegöl Köftecisi, Bursa’ya gelince uğranması gereken lezzet duraklarından. 

Adres: Cuma Mah. Belediye Cad. No: 57 Osmaniye Mahallesi Altay Cad. No: 5, İnegöl

Nam-I Farket Izgara & Biftek Evi

Nam’ı Farket Izgara&Biftek Evi, Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alıyor. Lezzetli yemekleri ve kaliteli hizmeti ile tanınan bir mekân İnegöl köftesi, biftek ve ızgara çeşitleri ile dikkat çekiyor. İşletme haftanın her günü açık. 

Adres: Yenice Mahallesi, Kasım Efendi Caddesi No: 117, İnegöl

Vahit Usta İnegöl Köfte

Vahit Usta İnegöl Köfte, İnegöl köfte ve ızgara çeşitleri ile popüler bir restoran. Lezzetli yiyecekleri ve kaliteli hizmeti ile misafirlerinin beğenisini toplayan restoran, kahvaltı, öğle ve akşam yemeği seçenekleri ile hizmet veriyor.

Adres: Rüştiye Mahallesi, Bursa Eskişehir Yolu, İnegöl

Ömür Köftecisi

Tarihi ve otantik bir dekorasyona sahip olan Ömür Köftecisi, özellikle kaşarlısı olmak üzere tüm köfteleri, sütlü kadayıfı ve piyazı ile ünlü bir işletme.

Adres: Ulu Cami Yanı Heykel Caddesi Bursa.

Cantık

Bursa Gastronomi Rehberi

Tatar Mutfağına özgü bir lezzet olan Cantık günümüzde sadece Cantık üreten pide salonları tarafından usulüne uygun şekilde yapılmaktadır. Görüntü itibariyle açık pideyi anımsatan Cantık, kıymalı harcın el açması mayalı hamurun üzerine konularak taş fırında pişirilmesiyle lezzetli bir hamur işine dönüşür. Bursa gezinizde mutlaka bir Cantık yemeyi deneyin. Boyutları ise pideye göre daha ufak.

Tarihi Bursa Cantıkçısı ve Pide Salonu

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Tarihi Bursa Cantıkçısı ve Pide Salonu, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden cantık ve pide çeşitleri ile hizmet veriyor. 

Adres: Reyhan, 8. Park Sk. No:6-8, 16030 Osmangazi/Bursa

Kayhan’da Pidecioğlu

İncecik pidesiyle 1860’tan beri hizmet veren Pidecioğlu’nu Bursa’da gidilecek yerler listesine eklemek de yarar var. 

Adres: Geçit Mahallesi Belen 3 Sitesi A Blok No:22 Osmangazi – Bursa   

Kardeşler Pide Salonu

Kardeşler Pide Salonu, salaş ve küçük bir işletme.

Adres: Tuzpazarı Mahallesi 2. Tuzpazarı Sokak No:15 Osmangazi – Bursa  

Acı Dayı

Bursa’nın en meşhur cantıkçılarından biri olan Acı Dayı, samimi bir ortama sahip. 

Adres: Kayhan Çarşısı Boğaz Sokak No: 11 Osmangazi – Bursa   

Süt Helvası

Bursa Gastronomi Rehberi

Yazımızda Osmanlı İmparatorluğuna yıllarca başkentlik yapan Bursa’nın saray mutfağından oldukça etkilendiğini ve günümüzde de bu lezzetlerin sürdürüldüğünden bahsetmiştik. Süt Helvası da bir saray tatlısı esasında. Süt, şeker, un, yumurtadan oluşan basit bir tarifle görüntüsü kazandibini anımsatan, yapımı basit, tadı oldukça hafif olan bu tatlıyı Bursa’da birçok yerde deneyebilirsiniz.

Fasulyeli

Bursa Küçük Sanayi bölgesinde yer alan bu esnaf lokantası, sade ve bal kabaklı süt helvası seçenekleri ile dikkat çekiyor. 

Adres: Üçevler, Nilüfer Cd. No: 52 Nilüfer, Bursa

Hayat Lokantası

Bursa’nın en bilinen esnaf lokantalarından biri olan Hayat Lokantası, her gün 80 farklı yemek sunuyor. Lokantanın en meşhur lezzetlerinden biri de süt helvası

Adres: Merinos Parkı, Atatürk Kongre Merkezi, Bursa

Rumeli Kardeşler Sofrası

Bursa’da süt helvası arayanlar için önerilen bir diğer mekân, Rumeli Kardeşler Sofrası. Burada süt helvasının yanı sıra farklı Bursa lezzetlerini tatma imkânı da var. 

Kuru Fasulye

Bursa Gastronomi Rehberi

Birbirinden farklı kuru fasulyecileri ile farklı lezzetler arayanlar için Bursa’da bulunan birkaç restoran bu anlamda oldukça deneysel lezzetler peşinde. Etli kuru fasulyeden, kestaneliye, kavunludan, tahinliye, ayvalıdan, sucukluya ve hatta simit aromalıya kadar hiçbir yerde göremeyeceğiniz kuru fasulye çeşitlerini Bursa’da tadabilirsiniz.

Ulu Meydan Kuru Fasulye

Bursa Osmangazi’de yer alan Ulu Meydan Kuru Fasulye, geleneksel Türk yemekleri ve özellikle de kuru fasulye ile dikkat çeken bir restoran. 

Adres: Nalbantoğlu, Orhan Gazi Meydanı Sk. No:3, 16010 Osmangazi/Bursa

Meşhur Kuru Fasulyeci

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde faaliyet gösteren Meşhur Kuru Fasulyeci, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden olan kuru fasulyesi ile meşhur bir yer. 

Adres: Anadolu, Yoncalı Havuz Cd. No:44, 16270 Yıldırım/Bursa

Meydan Kurufasulye 

Sabah 07.00 – akşam 21.00’e kadar hizmet veren Meydan Kurufasulye, misafirlerine kuru fasulye yemeğinin yanı sıra çeşitli Türk yemekleri de hazırlıyor. 

Adres: Reyhan, Haşim İşcan Cd. No:10, 16030 Osmangazi/Bursa

Kemalpaşa Tatlısı

Bursa Gastronomi Rehberi

Peynir Tatlısı olarak da bilinen Kemalpaşa tatlısı hafif şerbeti ve içindeki özel peyniri ile Bursa’nın özel lezzetlerinden. Kemalpaşa alt üstü nesi farklı ki demeyin, Bursa’da bu lezzeti özellikle yemekten sonra mutlaka tadın.

NGS Kemalpaşa Tatlısı

NGS Kemalpaşa Tatlısı, Bursa'da yer alan ve özellikle Kemalpaşa tatlısı ile tanınan bir restoran. Tatlı, şerbetli ve hamurlu bir tatlı olan Kemalpaşa tatlısı burada, bazen üzerine kaymak ve tahin eklenerek servis ediliyor.  

Adres: Güllüce, 16510 Mustafakemalpaşa/Bursa

Gültaşlar Kemalpaşa Tatlısı

Özellikle Kemalpaşa tatlısı ile ünlü olan Gültaşlar Tatlıcılık, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alıyor. 1960'lı yıllardan beri faaliyet gösteren bu işletme, tat ve lezzetini koruyarak 3. nesil işletmeciliğe uzanmıştır. Restoranda  Kemalpaşa Peynir Tatlısı ve farklı şekerpareler yerler bulunuyor. 

Adres: Tatkavaklı Mahallesi Yalıntaş Caddesi (TATKAVAKLI CAD.) No:38, 16500 Mustafakemalpaşa/Bursa

Kestane Şekeri

Bursa Gastronomi Rehberi

Bursa denilince sanırım herkesin aklına gelen ikinci yemek Kestane Şekeri. Bursalılar için yemelik değil de bir yere hediyelik olarak götürülen kestane şekerini kim sevmez! Bu konuda da geliştirmeler yapan Kestane üreticileri, çikolatalısından, fındık aromalısına, beyaz çikolatalısından, sürülebilir kıvamda olan Kestane şekerine kadar çeşit çeşit ürünler geliştirmişler. Bursa ziyaretinizde mutlaka sevdiklerinize birer paket almanızı tavsiye ediyoruz.

Kardelen

Kardelen, kestane şekeri ile ünlü olan bir marka. Bursa’da yer alan Kardelen’in bayisini pek çok farklı ilde de bulabilirsiniz.

Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:135/B Bursa  

Kafkas

Kestane şekeri denince akla gelen markalardan Kafkas, Bursa’da hemen hemen tüm sokaklarda bulunuyor.

Tahanlı (Tahinli Pide)

Bursa Gastronomi Rehberi

Bursa’nın tatlı düşkünlüğü hamur işlerine de yansımış. Özellikle sabah kahvaltılarda yenen ve Bursa’daki her fırının yaptığı Tahanlı, aslında Tahinli bir pide. Yumuşacık pidenin üzerine sürülen tahinin yarattığı enfes lezzet, fırından çıktığında mutlaka sıcak sıcak yenmeli.

Tarihi Abdal Fırını

Bursa simidi ve Tahinli pidesi ile popüler olan Tarihi Abdal Fırını, Bursa’da mutlaka gidilmesi gereken mekanlardan.

Adres: Tuzpazarı Mahallesi Abdal Caddesi 12.Fırın Sokak No:2 Osmangazi Bursa   Tel: 02242206286   Websitesi: www.abdalsimitfirini.com 

Çorumlu Kardeşler Unlu Mamulleri

Çorumlu Kardeşler Unlu Mamulleri, tahinli pidesiyle meşhur, salaş bir mekan.

Kırmızı Fırın

Tahinli pidesi ile meşhur mekanlardan biri olan Kırmızı Fırın, kahvaltılık ve simit, poğaça, börek gibi lezzetleri de beğenilen ürünler.

Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:42 Nilüfer – Bursa   

Tarihi İnanç Fırını

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Tahinli pidesiyle meşhur işletmelerden biri de Tarihi İnanç fırını. Bu işletmenin biri Osmangazi, diğer Nilüfer’de olmak üzere iki adet şubesi bulunuyor.

Adres: Yahşibey Mahallesi 2. Murat Caddesi No:4 Osmangazi Bursa   

Cevizli Lokum

Bursa Gastronomi Rehberi

Görüntü itibariyle Eskişehir’in meşhur haşhaşlı çöreğine benzeyen, halk arasında ‘’Kına lokumu’’ olarak bilinen ceviz harcı ile yapılan bir ekmek aslında Cevizli Lokum. Bursa’da hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bu lezzet Tahanlı ile birlikte sabah kahvaltısında çok güzel gidiyor.

Lokum Şahanesi

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunan Lokum Şahanesi, 1965 yılından beri lokum ve şekerleme üretimiyle meşgul olan Sali Ailesi tarafından işletilen bir işletme. Lokum Şahanesi, ürünlerini katkı maddesi kullanmadan yerinde üreterek tüketicilere sunmayı hedefliyor. Haftanın altı günü, Pazartesi'den Cumartesi'ye kadar 09:00-19:00 saatleri arasında açık olan Lokum Şahanesi, Pazar günleri ise kapalı.

Adres: Kazım Karabekir, Vişne Cd. no:73, 16350 Yıldırım/Bursa

Lokum Sanatı

Bursa Lokum Sanatı, Bursa'da bulunan ve geleneksel Türk lokumunu sunan bir işletme. Lokum Sanatı, Türk lokumunun çeşitli lezzetlerini ve tatlarını sunarak, geleneksel tatlı kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Bursa'nın gastronomik zenginliklerini yansıtan bu işletme, yerel ve geleneksel tatlıları deneyimlemek isteyenler için iyi bir seçenek.

Adres: Odunluk, Lefkoşa Cad. No:173, 16110 Nilüfer/Bursa

Mihaliç Peyniri

Bursa Gastronomi Rehberi

Adını Bursa’nın Karacabey ilçesinden alan bu peynir, Bursa’ya özgü bir lezzet. Sert, bol gözenekli, tuzlu olan bu peynir makarnalarda, tost yapımında, çorbalarda rendelenerek kullanılıyor.

Etli Kereviz

Bursa Gastronomi Rehberi

Bursalıların ete düşkün olduğunu belirtmiştik. Kereviz yemeği her ne kadar kalorisi düşük ve sağlıklı bir yemek olsa da Bursa’da kemikli parça et konularak ve terbiye edilerek servis ediliyor.

Muradiye Çorbası

Bursa Gastronomi Rehberi

Tadı tavuk suyu çorbaya benzeyen, başlangıç menülerinin vazgeçilmesi tadı olan Muradiye Çorbası, Bursa’nın yöresel lezzetleri arasında. Tarifinde tavuk, kabak, havuç, şehriye, yoğurt ve un mevcut.

Bursa’da Kahvaltı Mekânları

Bursa Gastronomi Rehberi

Gökhan Aperatif

İçinde farklı yemek çeşitlerini barındıran Gökhan Aperatif, daha çok ‘Ye-kalk’ tipinde  bir mekân. Restorandaki en özel lezzetler; börülce salatası, sıcak baklavası ve kesinlikle karışık menemen.

Adres: Ertuğrul Mahallesi İzmir Yolu Caddesi No:306/D Nilüfer-Bursa   

Saitabat Kadınlar Derneği Kahvaltısı

Saitabat köyünün enfes manzarasında, doğal bir ortamda köy kahvaltısı etmek isteyenler için Saitabat Kadınlar Derneği Kahvaltısı harika bir seçenek.  

Adres: Şelale Mevkii Saitabat Köyü Kestel-Bursa  

Tirilye- Çamlıkahve 

Tirilye’nin en popüler lokasyonlarından biri olan Çamlıkahve, deniz manzarası, ve serpme kahvaltısı ile meşhur. 

Ayrıca Bursa'ya gelmişken şehrin farklı lokasyonlarını ziyaret etmek istiyorsanız Bursa'nın en popüler mekanlarını listelediğimiz Bursa Gezilecek Yerler içeriğimize göz atabilirsiniz.