Saray, her birinin farklı işlevi olan 25 kapıya sahip. Herkes tarafından da en çok bileneni, zamanında padişahların giriş çıkış yaptığı Saltanat Kapısı'dır. Merasim Kapısı olarak da biliniyor.
1427 adet penceredeki camlar, mor ötesi ışınları kesen bir özelliğe sahip. Bu şekilde eşyaların güneş ışığından korunması amaçlanmış.
Mustafa Kemal Atatürk son yıllarını Dolmabahçe Sarayı'nda geçirdi. Atatürk 1928 Harf Devrimi çalışmalarını burada yaptı ve Latin harflerini tanıtmak için kara tahtayı ilk burada kullandı. Yine buradaki 71 numaralı yatak odasında vefat ederek gözlerini hayata yumdu.
Osmanlı mimarisi, 18'inci yüzyıl ile birlikte mimari dokunuşunu Batı'ya kaydırmaya başlamıştı. Dolmabahçe Sarayı da bunun önemli örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Boğaz'ın kenarında bulunan saray, ışıltısı ile birlikte önünden geçenleri bile kendine hayran bırakmayı başarıyor.
Bu kadar ihtişamlı bir yapının ucu aynı zamanda Osmanlı ekonomisine de dokunmuştu. Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken Sultan Vahdettin, Dolmabahçe Sarayı'ndan denize açılarak İngiltere'ye doğru gitmeye çalıştı.
1984 yılından itibaren artık burası müze olarak kullanılıyor. Bu görkemli yapıyı ziyaret edebilir ve birçok değerli eseri inceleyebilirsiniz.
300'e yakın Çin, Avrupa, Japon ve Türk porselenleri, 581 gümüş, elişi maden eşyalar, 36 kristal avize, 158 tarihi saat, kristal ve gümüş masa sergileniyor. Aynı zamanda Türk ressamları dahil birçok ünlü sanatçının 600 adet resmi de mevcut.
Ayrıca saray, altın yaldız oymalı varaklı mobilyalar, tavanlar, sütunlar, alçı kabartmalar, bölünmüş tavanlar ile şaşaalı bir iç dekorasyona sahip.
Eşyaların bir kısmı ise Avrupa, Çin, Hindistan, Mısır gibi ülkelerden hediye olarak gelmiş.
Selamlık (Mabeyn-i Hümayın), yönetim merkezi olarak kullanılıyordu. Toplantı gibi etkinlikler düzenleniyordu. Sarayın en önemli bölümü olarak geçiyor.
Haremlik (Harem-i Hümayın) ise padişahın ailesi ve kadın hizmetkarların birlikte yaşadığı bölümdü. Haliyle içinde birçok oda mevcut. Altı tane de hamamı var. Bu hamamlarda oymalı alabaster mermerler kullanılmış. Anlayacağınız hamamlar bile bir hayli dikkat çekici.
Tören Salonu (Muayede), 4.5 ton ağırlığındaki İngiliz yapımı devasa avizenin bulunduğu yer. 56 sütunu ve 36 metre yüksekliğindeki kubbesi ile en çok dikkat çeken alanlardan birisi. Merasim ve balo gibi faaliyetler burada düzenleniyordu.
Medhal Salonu, üst kata çıkmanızı sağlayan Kristal Merdiven, elçilerin ağırlandığı Süfera Salonu ve huzura çıktığı Kırmızı Oda, Selamlık‘ta görebileceğiniz diğer yerler.
Özel hayatı ile resmi hayatının geçtiği yer olan Zülvecheyn Salonu da yine Selamlık'ta bulunuyor. Ramazan aylarında saray halkı, burada namaz kılabiliyordu.
Padişahın harem halkı ile bayramlaştığı Mavi Salon ve harem halkının günlük sohbetlerini yaptığı Pembe Salon ise Haremlik Bölümü'nde yer alıyor.
Ayrıca Saat Müzesi, Camlı Köşk, Resim ve Heykel Müzesi, Bahçe, Vezir Odası, Kütüphane ve Atatürk'ün Odası önemli diğer noktalardan.
Harem: Tam: 60 TL | İndirimli 30 TL/Selamlık: Tam: 90 TL | İndirimli: 45 TL
Mezopotamya Ovası'nın eşsiz silueti, sarı duvarların arkasına gizlenmiş saraydan hallice evleri, havada takla atan güvercinleri,...
Spor ve seyahat hobilerini bir araya getiren, ister yurt içi, ister yurt dışı olsun hiçbir...
Karadeniz'in en yüksek dağları olan Kaçkar Dağları, 1994 yılında milli park ilan edildi. [urlx=https://www.neredekal.com/blog/ardesen-hakkinda-her-sey/]Rize Gezilecek...
Türkiye'nin en büyük gölü, dünyanın da en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, ihtişamı ve...
Yaz mevsimi daha çok festival ve açık alanlarda düzenlenen etkinliklerle anılsa da, sanata ve sanatçıya...
Sanatın insan ruhundaki olumlu etkileri yadsınamaz bir gerçek. Çeşitli kültürel, sanatsal faaliyetler insanların ruhuna ince...
"Bugüne kadar yapılmış en büyük yeme, içme ve eğlence festivaline hazır mısınız?" Uzun süren kış mevsimi...
Antik şehirler açısından oldukça zengin bir ilimiz olan Antalya'da, bazı antik kentlerin yapı olarak çok...
Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor ve bilmediğimiz pek çok...
Kim demiş Ankara'ya ‘kara' diye, siz yeter ki haydi gidelim deyin yemyeşil birçok yeri var....
İstanbul, sayısız güzelliğe sahip eşsiz bir şehir. Doğal kalmış güzellikleri ve konumuyla insanı kendine çeken...
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...