Henüz Yunanistan, Ege Adaları ve Avrupa Kıtıası bilinmezken; İ. Ö. 3000 yıllarından başlayarak bakırın ergimesi sırasında kalay katarak sert ve dayanıklı bir alaşım olan bronzu elde eden yöre insanı tarım araçları ve kullanım eşyaları yapmayı öğrendi. Kentleşme, kapalı tarım ekonomisinden çıkış ve bölgeler arası ticaret başlıyordu artık.
Silifke kenti Roma dönemi boyunca, 500 yıla yakın bir zaman önemli Kilikia kentleri arasında yer aldı. Bizans döneminde de gelişmiş bir liman kenti olma özelliğini korudu. Bugün görebildiğimiz bazilika planlı kiliseler, iki kale, liman kalıntıları Bizans Dönemi'ne ait.
Mersin'in simgesi haline gelen Kızkalesi, denizdeki kayalık üzerine kurulmuş. Kale kıyıdan 200 metre açıkta, denizde yer alıyor. Sekiz kule ile de güçlendirilmiş. Akdeniz'de ve kıyılarında çok etkin hale gelen ve bazen kent halkının başka yerlere göçmesine neden olabilen korsanlık çevre liman kentleri gibi bir Yunan kolonisi Korykos'u da tehdit ediyordu.
O dönemde hitabet sanatının büyük ustası olarak popüler olmuş hukuk bilgini Cicero, Kilikia valisi olarak getirildi. Askeri alanda büyük başarılar kazanıldı. Korsanlarla mücadele edildi. Kaledeki ve denizdeki iki kale, birlikte bir savunma sistemi oluşturuyordu. Tehlike belirince iki kale arasına zincir çekiliyor ve düşman gemilerinin limana girmesine engel olunuyordu.
Kızkalesi Efsanesi:
Korykos'ta yaşayan krallardan biri, bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz Tanrıya yakarmaktadır. Sonunda dileği yerine gelir ve kız büyüdükçe güzelliği ve yardımseverliği ile herkesin sevgisini kazanır. Günlerden bir gün kente bir falcı gelir. Kral onu saraya çağırtır, kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı prensesin eline bakınca irkilir ama bir şey söylemez. Kral zorlayınca "Kralım, kızınızı bir yılan sokacak. Bu yazgıyı hiçbir şey değiştirmeyecek ve siz dahi engel olmayacaksınız." deyip oradan ayrılır. Kral, kıza bir şey söylemez ama düşüncelere dalar. Sonunda kıyıya yakın küçük bir adacık üzerinde, ak taşlardan bir kale yaptırmaya karar vererek kaleyi yaptırır ve kızını buraya kapatır. Olan biteni bilmediğinden kızı üzülmekte, günden güne eriyip bitmektedir. Günün birinde saraydan kaleye gönderilen bir üzüm sepetinin içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür...
Oğuz güneş - 28 Ağustos 2018, Salı 12:51
Kızkalesi plajına parasız girmek yasak. 4-5 dil dişi anlaşılmayan görevli koymuşlar. Şezlong ve şemsiye adı altında haraç kesiyorlar. Ne makbuz var, ne fiş, ne de fatura. Pazarlığa 20TL'den başlıyorlar. Erdemli Belediyesi, kendi halk plajlarını bakımsızlıktan adeta halka ceza keser gibi turizm dursun gelmeyin kardeşim dercesine başıbozuk bir düzene gelmiş. Belediyenin burada çalışan kişileri denetlememesi, çalışanla.. Devamını Göster
Çağlar Karaca - 31 Temmuz 2018, Salı 18:55
Bugün nişanlımla gittik. Dağcı değiliz ancak sağlıklı bir şekilde inip çıkabildik. İniş biraz zorlu ancak görülmeye değer.
Ali ALTUNTAŞ - 27 Haziran 2018, Çarsamba 09:14
Biz eşimle Ramazan Bayramı'nda 1 günlüğüne gittik. Çok kalabalıktı, plaj güzel fakat bizim insanlarımız bu güzelliğin kıymetini bilmiyor. Aşırı derece sap var. Pantolonla yüzenler, kaldırımda mangal yapanlar, Arap mülteciler, her yerde çöp, vb.
İsa ben - 1 Aralık 2017, Cuma 23:15
Adam Kayalar harika bir yer. İniş çok zor ama değer, mutlaka görmelisiniz. Gitmeye değer.
AYDIN VURAL - 5 Eylül 2017, Salı 08:48
Dağcı değilseniz o kayalardan aşağıya inmek çok tehlikeli, biz bayağı indik fakat daha fazlasına cesaret edemeyip geri döndük. Kayaları göremedik fakat iniş çıkış ısını yetkililer yapabilirse çok güzel bir yere benziyor.
Aysun fidan - 4 Aralık 2016, Pazar 12:46
Bu bahsettiğiniz yere arkadaşımla gittim... Kayaların üzerine oklar çizmişler. Aşağı inmek için kesinlikle dağcı olmak gerekiyor. Çünkü uçurum gibi bir yer. Kesinlikle iplerle aşağı inmek gerekiyor. Lütfen çok kolay bir şeymiş gibi bahsetmeyin. Çünkü tam aşağı indik dedik ve arkadaşım düşüp bacağını kırdı. Tam 3 saat kurtarılmayı bekledik. Jandarma gelip bizi oradan çıkardı. Gitmeyenlere söylüyorum, sakın aşağı inme.. Devamını Göster
gökhan akdağ - 5 Kasım 2015, Perşembe 17:54
Adam Kayalar çok güzel. Gitmenizi tavsiye ederim.
A. ASLAN - 9 Mart 2015, Pazartesi 20:04
Selamlar, emeğinize sağlık. Güzel Mersin hakkında bizleri bilgilendirmeniz ve daha fazla tanıtımını yapmanızı diliyorum. Teşekkürler. Sevgi ve ışıkla…
Sevgi Özdil - 12 Şubat 2015, Perşembe 13:46
Kızkalesi'nden Mersin'e doğru yol alırken Adam Kayalar tabelasını gördüğünüz yerden sapmak gerekiyor. Yaklaşık 10 kilometre ilerledikten sonra yoldan bile görünüyor.
Sevgi Özdil - 12 Şubat 2015, Perşembe 12:19
Buradaki antik yapıyla ilgili çalışmalar ve restorasyonlar yeni yeni başlamış durumda. Yol boyunca görülen antik tiyatrolardan en görkemlisi burada yer alıyor. Oldukça geniş bir alana sahip. Akdeniz'e karşı tüm heybetiyle hala ayakta duran bu antik tiyatro ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
Sevgi Özdil - 12 Şubat 2015, Perşembe 12:10
Öküzlü Ören Yeri Mersin karayolu üzerinde Silifke'ye doğru giderken sağ tarafta direkt dikkat çekiyor. Zaten Mersin Silifke karayolu üzerinde ilerlerken boylu boyunca bir tarih size eşlik ediyor. Mersin Ayaş'ta bulunan bu ören yerindeki antik tiyatro ilk dikkat çeken yapı. Tiyatro tam denize karşı konumlanmış ve günümüze kadar oldukça sağlam bir şekilde kalabilmiş. Tiyatronun eteklerinde lahitler ve diğer yapılar da.. Devamını Göster
Sevgi Özdil - 12 Şubat 2015, Perşembe 11:43
Kızkalesi Plajı eskiden ücretsizdi. Ancak son birkaç yıldır belediyenin de üzerine düşmesi ile plaj hem ücretli hem de daha temiz ve bakımlı. Girişte alınan ücrete şezlong ve şemsiye kirası da dahil. İçeride ekstra şemsiye ve şezlong ücreti verilmiyor. Plajda parasailing, dalış, banana ve ringo gibi su sporları yaptıran teknelerde bulunuyor. Deniz ilk girişte oldukça sığ. Bir hayli hayli ilerledikten sonra derinleşm.. Devamını Göster
Sevgi Özdil - 11 Şubat 2015, Çarsamba 16:26
Korykos Kara Kalesi Kızkalesi ile karşı karşıya kalıyor. Neredeyse birbirini tamamlayan iki yapı gibi göze çarpıyor. Kale gönümüze kadar oldukça sağlam kalmış. Yer yer çökmeler olmuş olsa bile diğer tarihi yapıların yanında oldukça sağlam görünüyor. Biraz tepede kalan bu kale ziyarete açık ve haftanın her günü gezilebiliyor.
Sevgi Özdil - 11 Şubat 2015, Çarsamba 16:13
Kızkalesi, Mersin'in ilinin sembollerinden biri adeta. Denizin tam ortasında bulunan bu kalenin çokta güzel bir hikayesi var. Kızkalesi'nin içi ziyarete açık ve gezilmeye değer. Kaleyi gezmek isteyenler içinde, cesareti olanlar kaleye kadar yüzerken, olmayanlar deniz bisikleti ya da kano kiralayarak kaleye ulaşıyor. Kalenin içinde ilk dikkat çeken nokta zeminde bulunan mozaikler. Kızkalesi yaz sezonunda eğlence meka.. Devamını Göster
Turan duman - 15 Ağustos 2014, Cuma 23:07
Bugün 15.08.2014'de oraya gittim. Kızkalesi'nde üst tarafından yaylaya doğru aşağı yukarı 7.8 km gittim. Sonra çok kötü bir yoldan 500-600 metre gittim fakat Adam Kayalar'ın tabelası var, ok işaretleri var. Yürüyerek taşların üzerinden dağdan aşağıya kadar indim ama bulamadım. Benden başka da kimseler yoktu orada, saçma sapan iş yapmışlar. İnsan adam gibi bir yol, bir güzergah yapar. Boşuna o kadar aşağılara inerek .. Devamını Göster
begüm yılmaz - 26 Şubat 2013, Salı 17:11
Anladığım kadarıyla Mersin'de öylemi ? :D
16 Kullanıcı Yorumu