Filyos plajı hakkında insanlar genellikle saklı kalmış bir cennet tabiri kullanıyor. Gezginler tarafından Akdeniz ve Ege bölgelerinin yoğun bir biçimde tercih edilmesi sonucunda bu saklı kalmış cennet, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Zonguldak Filyos gezilecek yerler bakımından pek çok beldeye ev sahipliği yapması ile de biliniyor. Filyos, Zonguldak İlinin, Çaycuma İlçesine bağlı olan bir belde olup, bu plajın aynı zamanda Zonguldak çevresinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor.
Filyos Plajı, bir de Filyos Çayına ev sahipliği yapması ile biliniyor. Filyos Çayı ise bu belde üzerinden geçerek Karadeniz’e dökülmekte. Beldenin bilinmekte olan en eski adının ise Teion olduğu söyleniyor. Beldenin günümüzdeki eski adının ise Hisar önü olduğu söylenenler arasında. Sonrasında ise belde, Filyos Çayı nedeni ile Filyos adıyla bilinir, tanınır bir hale gelmiş. Bu beldenin tarihine bir göz atıldığı zaman ise milattan öncesine kadar dayandığı kaynaklarda belirtiliyor. Sahil kasabası olmasından dolayı ticari ağının da aynı doğrultuda geliştiği bir kasaba olarak biliniyor. Meydana gelen bu ticaret ağının refah düzeyinin yüksek bir yaşam yönünde seyretmesinin altında yatan sebeplerden biri olduğu düşünülüyor.
Çaycuma İlçesine bağlı olmuş olan Filyos Beldesinin şehir merkezlerine olan uzaklığı ise;
- Zonguldak il merkezine olan mesafesi ise ortalama olarak, 30 kilometre civarı.
- Ankara il merkezine olan mesafesi yaklaşık 270 kilometre.
- İstanbul ili merkezine olan mesafesi ise 415 kilometreyi buluyor.
Yukarıda da bahsedilen kilometrelerden de anlaşılacağı üzere, yakın bir mesafede yer alan Filyos Plajı, hafta sonu tatil planı listenizde değerlendirmeniz gereken rotalardan birini oluşturuyor. Filyos otelleri size konum olarak uygun olacaktır.
Filyos Turistik Yerler
Yerli ve yabancı turistin bu saklı kalmış cenneti ziyaret etmek isteyeceği rotalar şu şekilde özetlenebilir. İşte size önerilebilecek Filyos gezilecek yerler listesi;
- Filyos Kalesi: Filyos tarihi mekanlar arasında gösterilen Filyos Kalesinin Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülmekle birlikte bu kalenin denize hakim, yüksek bir tepede ve büyük taşlar kullanılarak yapıldığı biliniyor. Heybetli bir görüntüsünün olduğu kalenin, 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındığı ve sonrasında halka sunulduğu biliniyor.Filyos Kalesi’nin doğu tarafında yer alan tepede yapılmış olan arkeolojik çalışmalar sonucunda mermer yazıtlı levhalar, mermer sütunlar, taş lahitler ve tuğladan yapılmış olan mezarların bulunduğuna ve sergilendiğine şahit oluyorsunuz. Eşsiz bir manzara ile tarihin kapılarını aralayan Filyos kalesinde ayrıca engelli vatandaşlar için de düşünülmüş rampalar yer alıyor. Girişler ücret olup, otoparkından ise üstelik yine ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. Tarihi manzaralara ev sahipliği yapan Filyos kalesi, fotoğraf çektirmek için de harika bir ortam sunuyor.
- Filyos Antik Kent- Teion: Filyos’ta gezilecek yerler listesi arasında yer alan Filyos Antik Kent, Çaycuma ilçesine bağlı olan bir Filyos turizm beldesi. Karadeniz Bölgesinin Efes’i olarak ta tanımlanabilen bir yer olan Filyos Tieion Antik Kenti hakkında söylenenlerin pek çoğu efsanelere dayanmakta. Milattan önce 7. Yüzyıl itibari ile inşasının tamamlandığı düşünülen bu şehir, günümüze değin Tios, Tium, Tieion gibi pek çok farklı isim ile anılmakta. Yapılan araştırmalar neticesinde, burada yaşamış olan insanların, su ihtiyaçlarını da Çakır Köyü Su Mağarası’ndan karşılamış oldukları keşfedilenler arasında. Bu bölgenin, ayrıca sit alanı olarak ta koruma altına alındığı bilinmekte. Günümüzde ise turistin ve yerli halkın da çok fazla ilgisini çeken bu antik şehir, Roma Dönemi yıllarında M.Ö. 70. yıllarda saldırıya uğrayıp yağmalandığı ve sonrasında tekrardan inşa edilerek ticari bir kent merkezi olarak yaşamaya devam ettiği söylenenler arasında yer alıyor. Filyos turistik yerler bünyesinde değerlendirilen bu antik kentin içerisinde ise;
- Orta çağ dönemlerinden kalma bir tiyatro salonu
- Mezarlar
- Kale surları
- Su kemeri gibi farklı yapılar yer alıyor.
- Filyos Kamplar sayfasından kamp alanları bulabilirsiniz.