Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 21 Ekim 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar
Bir süper gücünüz olsa ne olmasını isterdiniz? Özellikle çocukluğumuzda karşılaştığımız bu zevkli sorunun yanıtına bir kez olsun uçmak demişizdir hepimiz. Peki siz hiç gözlerinizi kapatıp uçmayı düşündünüz mü? Veya manzaralarla dolu özel bir yerde yürürken oranın gökyüzünden nasıl gözükeceğini? Eğer cevabınız evet ise hava balonu kesinlikle size göre bir aktivite olacaktır.

Ülkemizde pek çok doğal ve tarihi güzellik bulunuyor ve bazılarını hava balonu sayesinde eşsiz manzaralarla keşfedebilirsiniz. Maliyetleri kimi zaman biraz fazla olsa bile hayatınızın en güzel tecrübelerinden biri olacağı şüphesiz. Eğer siz de ilk defa bu maceraya çıkmayı düşünüyorsanız veya balona binmenin tadını alıp, vazgeçemeyenlerdenseniz, Türkiye’deki en güzel balon turu rotalarını bu yazımızda sizler için derledik.

Sıcak Hava Balonu Nedir?

Sıcak hava balonu, havadan daha hafif olan helyum ve hidrojen gibi gazlarla doldurularak atmosferde uçması sağlanan ilk hava aracı diyebiliriz. Genellikle bir balon ve bir sepet olmak üzere iki parça halinde inşa edilen hava balonları, bu gazların ısıtılmasıyla yoğunlaştırılır ve uçmaya başlar. Hava balonlarının bir ulaşım aracı olmadıklarını söylemekte de fayda var çünkü zaman zaman bu şekilde düşünülebiliyor. Hava balonlarında sadece dikey hareket etmeye izin veren kontrol araçları vardır ve rüzgarın yönüne göre savrulurlar. Yani herhangi bir manevra özellikleri yok. Geliştirilmiş manevra özellikli hava balonları Zeplin adıyla biliniyor ve gazların kaldırma kuvvetine ek olarak bir motorla da destekleniyor. Böylece yavaş bir şekilde de olsa ileri, geri, sağ ve sol manevralar yapabiliyor.

Sıcak Hava Balonu Ne Zaman İcat Edildi?

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

{ad:0} Aslında tarih boyunca hem insan hem de yük taşımak için çeşitli hava araçları kullanılmış. Bunlardan en ünlüsü de hepimizin bildiği uçurtmalar. Fakat tahmin edileceği üzere bu yöntem taşıma için pek elverişli olmadığından, balonlara ilk başarılı havacılık girişimi diyebiliriz.

Balon fikri ilk defa 1786’da hidrojeni keşfeden Henry Cavendish tarafından ortaya atılmış. 1767’de fizikçi Joseph Black de bu fikri bir yük taşımaya uyarlamış. İlk uçuş 1783’de Montgolfier kardeşler tarafından gerçekleştirilmiş ve balon, 450 metre yükselerek 10 dakika havada kalmış. Keten bir torbayı sıcak havayla dolduran Montgolfier kardeşler, günümüzde bildiğimiz hava balonunun ilk başarılı testini böylece gerçekleştirmiş. Kardeşlerin üç ay sonraki uçuşunda ise sadece balon değil, bir sepet eklenerek, içerisinde bir horoz, bir ördek ve bir de koyun konulmuş. Böylece balonun canlı taşımadaki testleri de gerçekleştirilmiş.

21 Kasım 1793 tarihinde ise ünlü Fransız fizikçi Jean-François Pilâtre de Rozier, bir arkadaşını da yanına alıp kendi inşa ettiği hava balonuyla yolculuk yapmış ve böylelikle tarihteki ilk hava balonu pilotu olmuş.

Hava balonları günümüze kadar turizme ek olarak pek çok hava bilim dalında da aktif olarak kullanılmıştır.

Sıcak Hava Balonu Nasıl Çalışır?

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

Sıcak hava balonlarının asıl mantığı havadan hafif gazları büyük bir balonun içerisinde hapsederek kütlelerini arttırıp, sepet bölümünün havaya kalkmasını sağlamak. Aslında fizik açısından baktığımızda gemilerin suda yüzmesiyle çok benzer olduğunu görebiliyoruz. Bir hava balonu, hacmini kapladığı havanın hacmi kendi ağırlığına eşit olana kadar yükselmeye devam eder. Hava ve balonun hacmi dengelendiğinde ise sabit bir düzlemde balon havada kalır. Bu durumda daha da yükselmek için ağırlıkların atılması, alçalmak için balonun içindeki gazların azaltılması, yani ısının düşürülmesi, gerekiyor.

Türkiye’de Ne Zamandan Beri Sıcak Hava Balonu Görülür?

Ülkemizdeki hava balonu aktiviteleri Osmanlı’ya kadar dayanıyor. II. Abdülhamit zamanında Avrupa’daki havacılık faaliyetleri düzenli bir şekilde takip edilip rapor oluşturuluyordu. Hatta o zamanlar Fransa’dan bir balon siparişi bile verilmişti fakat II. Abdülhamit’in tahtan indirilmesi yüzünden bu proje biraz ertelendi. 28 Mayıs 1909 tarihinde askeri amaçlar için İstanbul’a getirilen Osmanlı Balonu, Taksim Topçu Kışlası önünde gökyüzüne havalanarak tarihteki yerini aldı. Sonrasında ağırlıklı olarak turizm sektöründe kullanılan balonlar, Türkiye’de uzun zamandır ziyaretçilere eşsiz manzaralar sunuyor.

Türkiye’de Sıcak Hava Balonunun Görüldüğü Yerler

Ülkemiz hem iklim özellikleri bakımından hem de turizmdeki pozisyonu açısından hava balonu için oldukça önemli. Zaten dünyadaki en kapsamlı hava balonu faaliyetleri de Türkiye’de yürütülüyor diyebiliriz. Özetle hava balonculuğu, en az kumsallarımız ve denizlerimiz kadar önemli bir yere sahip.

İlk defa hava balonuna binecekseniz elbette güvenlikle ilgili sorularınız olabilir, bu gayet normal. Fakat yürümek kadar güvenli olduklarını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Hava balonu pilotları, Sivil Havacılık Kurumu tarafından eğitilen uzman pilotlar. Ayrıca tüm balon işletmelerinin çok sıkı bir şekilde denetlendiklerini ve işlerini özenli yaptıklarını da ekleyelim. Yani günün sonunda bu muhteşem deneyimi yaşamanız için korkmanız gereken hiçbir şey yok. Ayrıca genellikle hava balonu aktivitesinin sonunda bir gelenek olarak şampanya da patlatılıyor. İzlediğiniz manzaraların etkisi sürerken küçük çaplı bir kutlama da yapmak, hiç şüphesiz güne başlamanın en özel yollarından. Dilerseniz gelin, ülkemizdeki hava balonu rotalarına şöyle bir göz atalım.

1- Kapadokya, Nevşehir

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

Hava balonu denince elbette akla gelen ilk yer Kapadokya oluyor. Peri Bacaları’nın nefes kesici manzaralarını gökyüzünden izlemek hiç şüphesiz muhteşem bir his. Kapadokya Balon Turu, ağırlıklı olarak yaz ve bahar aylarında, yılın 260 günü yapılabiliyor. Hava şartları ve rüzgarlar tam elverişli olduğundan ülkemizdeki en popüler yer diyebiliriz. Genellikle sabah 5:30 gibi balonlar semaya yükseliyor ve gün doğumunu karşılıyor. Sonrasındaysa gün batımına kadar belirli aralıklarla devam ediyor. Kapadokya’da gerçekten çok fazla hava balonu işletmesi yer alıyor. Tüm bu işletmelere göre tarifeler ve rotalar da değişiklik gösteriyor. Elbette hava balonunun sabit bir rota üzerinde yapıldığını söyleyemeyiz çünkü rüzgarın şiddetine, yönüne ve zamanına göre sürekli yer değiştiriliyor. Fakat genel olarak Avanos ve Göreme taraflarında uçuşların gerçekleştiğini belirtelim.

Nevşehir balon fiyatları da tüm bu işletmelerin ortak kararıyla belirleniyor. Fakat her işletmeye göre değişen fazlasıyla seçenek olduğunu da belirtelim. 10 veya 20 kişilik kapasiteye sahip balonlar ve 1-3 saat arasında değişen uçuşlar, haliyle fiyatları da etkiliyor. Fiyatlar da Euro üzerinden hesaplanıyor ve sürekli değişken durumda. Bir fikir olması için; 45 dk-1 saat süren ve 20-25 kişilik balonlarda kişi başı 250 EUR gibi ortalama bir fiyat talep ediliyor. Üst tarife balonların fiyatları ise daha geniş olmalarıyla ve uzun uçuş saatleriyle 500 EUR civarında olabiliyor. En sağlıklısı balonunuzu rezerve ettirirken çeşitli fiyatlara ve tarifelere güncel olarak göz atmanız olacaktır. {search:kapadokya-otelleri,Kapadokya Otelleri}

2- Ahlat, Bitlis

Van Gölü kıyısında yer alan Ahlat, aynı zamanda Türklerin ilk yerleştiği bölgelerden biri. Böylesine tarihi ruhu olan ve bunu muhteşem bir şekilde yansıtan benzersiz güzellikleri semalardan keşfetmeye hazırsanız şimdiden rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Van Gölü’nün, Nemrut Dağı’nın ve Süphan Dağı’nın büyüleyici manzaralarına ek olarak Usta Şagirt Kümbeti ve Ahlat Sahil Kalesi gibi tarihi yerleri de gökyüzünden görebilirsiniz.

Bitlis’teki hava balonu turları için önemli bir unsurun da altını çizmek isteriz. Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi ülkemizdeki tüm balon uçuşları Sivil Havacılık Kurumu’na bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Hal böyle olunca da balonların havalanıp havalanmayacağı günlük olarak Sivil Havacılık Kurumu tarafından kontrol edilip balon şirketlerine izin veriliyor veya ertelemeleri söyleniyor. Kış aylarında Bitlis’in fazlasıyla soğuk ve rüzgarlı bir havası olduğundan sadece yaz aylarında bölgede uçuşlar gerçekleştiriliyor. Uçuş sezonunda da hava değişimleri yüzünden beklenmedik ertelemeler olabiliyor. Kısacası balon aktivitesini ilk kez yapıyorsanız Kapadokya veya Pamukkale gibi daha merkezi tesislerde tecrübe kazandıktan sonra Ahlat’ı denemenizi öneririz. Böylelikle aksaklık yaşama riskini en aza indirip ilk tecrübenizi edinebilirsiniz.

Ücretler bakımından ülkemizin diğer hava balonu fiyatlarıyla benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz; kısa uçuş süresi ve yüksek kapasiteli balonlarda Ahlat semalarına yükselmek, kişi başı 120 EUR civarından başlıyor. Bu fiyatların oldukça değişken olduklarını yine hatırlatmakta fayda var.

{search:bitlis-otelleri,Bitlis Otelleri}

3- Pamukkale, Denizli

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Pamukkale, 2015’ten beri hava balonu aktivitesine yeni bir soluk getiren en eğlenceli rotalardan. Pamukkale balon turları, her yıl değişiklik gösterse de en az 12.000 yerli ve yabancı turisti nefes kesici semalarıyla buluşturuyor.

Sabah 4:00 gibi başlayan erken uçuşlarla günün ilk ışıklarını karşılayabilir, gökyüzünün sessizliği içinde unutamayacağınız anlar yaşayabilirsiniz. Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’ni kuş bakışı izleyebilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Travertenlerin etrafındaki genişlik alandan havalanan balonlar, sabit bir şekilde yükselip rüzgarın esme yönüne göre kontrollü bir şekilde havada kalıyorlar. Böylece bölgenin tüm manzaralarına tanıklık edebiliyorsunuz.

Bölgede 30’a yakın balon şirketi hizmet veriyor ve fiyatlandırmalar da her ay sezona göre değişiklik gösteriyor. Ağustos ayı için ortalama 120 EUR karşılığında yüzeysel turlara katılabiliyorsunuz. Bu paketler genellikle 1 saat sürüyor ve 30 kişilik balonlarla gerçekleştiriliyor. Rezervasyonunuzu yaptırdığınız balon şirketine göre paket içerikleri de değişkenlik gösteriyor. Bazı programlarda konaklama, yemek ve ulaştırma servisleri de fiyata dahil edilirken, bazılarında sadece balon hizmeti veriliyor fakat daha ekonomik teklifler sunuluyor. Ocak-mart aralığında en güzel manzaraları ziyaretçilerine sunan Pamukkale, balon turu açısından da en çok bu zamanlarda yoğunlaşıyor. Eğer nispeten daha sakin bir deneyim yaşamak isterseniz, ocak başlarında bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

{search:denizli-otelleri,Denizli Otelleri}

4- Karamanlı, Burdur

Listemizin sonunda yer alan Burdur, son zamanların en popüler balon rotaları arasında yerini alıyor. Antalya’ya yakınlığıyla da dikkatleri üzerine çekerken Karamanlı bölgesi, balon turizmi için fazlasıyla potansiyele sahip ve gelişmeye devam ediyor. Salda Gölü, Burdur Gölü ve Karataş Gölü manzaralarına ek olarak Sagalassos Antik Kenti ve Kibirya Antik Kenti de semalardan tüm ihtişamıyla seyredilebiliyor.

Sıcak hava balonları, yaklaşık 1750 metreden izleyebileceğiniz manzaraları ziyaretçileriyle buluşturmak için sabahın erken saatlerinde gökyüzüne havalanıyor. Bir de akşam vaktine yakın gerçekleştirilen uçuşlarla günde toplam iki defa yapılıyor. Yani hem gün doğumu hem de gün batımı manzaraları eşliğinde Burdur’u en güzel bakış açılarından izleyebiliyorsunuz. Yaz aylarında yabancı turistlerin de gelmesiyle adeta ziyaretçi akını yaşanıyor. Bu yüzden rezervasyonlarınızı öncesinden yaptırmanızda büyük fayda var. Balon seferlerini arttırmak ve yoğunluğu azaltıp daha fazla kişiye hizmet vermek için çeşitli balon şirketleri faaliyetlerini her geçen sezon buraya yönlendiriyor.

Fiyat bakımından yine değişen tarifelerle karşılaşıyoruz. Tüm yaz sezonu boyunca Burdur’da hizmet veren hava balonlarının kişi başı maliyeti 120 EUR civarından başlıyor. Bu tarifenin 40-45 dk boyunca sürdüğünü de belirtelim. Yine manzaraların tadını daha uzun çıkarmak ve daha geniş balonlarda zaman geçirmek isterseniz, 300 EUR civarında değişen alternatif tarifelere göz atabilirsiniz. Her zamanki gibi rezervasyon yaptıracağınız zaman aralığındaki güncel fiyatlara bakmak en faydalı yol olacaktır. Göller Yöresi bölgesinde gerçekleştirilen uçuşlar sayesinde Burdur sınırlarındaki harika göl manzaralarını da izleyebilirsiniz. Fotoğraf çekmek için de bulunmaz bir nimet olduğunu ekleyelim.

{search:burdur-otelleri,Burdur Otelleri}

5- Frig Vadisi, Eskişehir

Gök Semalarından Keşfe Çıkın: Türkiye'de Hava Balona Binebileceğiniz Rotalar

Eskişehir, Afyon ve Kütahya il sınırlarının kesişiminde yer alan Frig Vadisi veya Frigya, aslında pek çok açıdan Kapadokya’yı andırıyor. Türkmen Dağı’nın püskürttüğü lavlarla kaplı olan bölgede, Frigya uygarlığından günümüze ulaşan pek çok tarihi kalıntılar da bulunmakta. Hem coğrafi hem de tarihi özellikleri göz önünde bulundurulduğu zaman ülkemizin en önemli ve özel balon rotaları arasında olduğunu söyleyebiliriz. Tüm vadiyi gökyüzünden izlemek hiç şüphesiz harika bir deneyim.

Balon uçuşları Eskişehir’e yaklaşık 80 km uzaklıkta yer alan Seyitgazi ilçesinde, Yazılıkaya ve İhsaniye çevresinde gerçekleştiriliyor. Havadayken Frigyalılardan kalan yıkıntıları ve peri bacası benzeri doğal oluşumları rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bölgede balon hizmetleri her geçen sezon daha da gelişiyor. Şu anda yaklaşık 10 farklı balon şirketi hizmet verse de çeşitli yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Fiyatlar da yaklaşık olarak 130 EUR ile 300 EUR arasında değişkenlik gösteriyor.

{search:eskisehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}

Özellikle bahar ve yaz mevsiminde manzaraların tadını çıkarabileceğiniz bu rotalarda, kış aylarındaki ekstrem hava koşulları haricinde seyrek olarak uçuş gerçekleştirilebiliyor. Umarız ülkemizde hava balonu turizmi biraz daha gelişir ve ülkemizin güzelliklerini masmavi gökyüzünde, bulutlar arasında uçarak seyre dalarız.