Türkiye'de Hangi Şehirden Ne Hediye Alınır

Türkiye'de Hangi Şehirden Ne Hediye Alınır

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 28 Nisan 2016
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024
Türkiye'de Hangi Şehirden Ne Hediye Alınır

Gezgin birçok insanın en büyük sıkıntılarından biri de budur. Eve dönerken kime ne hediye alacağınız ve kendinize nasıl bir hatıra eşya alacağınız. Bir de seçim yaparken illaki çok büyük ve ağır şeyleri taşıyamıyoruz. Bu yüzden hem sevdiklerimiz hem de kendimiz için küçük, hafif ve değerli hediyelik eşyalar bulmamız gerekiyor. Bu konuda da sakın endişelenmeyin. Çünkü size vereceğimiz küçük tüyolarla 'Hangi şehirden ne hediye alınır?' sorunuza farklı hediye alternatiflerini bu yazımızda bulabilirsiniz. Unutmadan söyleyelim; sizlerin de farklı önerilerini yorumlar kısmında bekliyoruz.

{ad:0}

Mersin

Cezerye

Akdeniz'in ortasında cennete* ev sahipliği yapan Mersin'in oldukça lezzetli yemekleri, harika meyveleri ve büyüleyici bir tarihi dokusu var. Tatil için Mersin'e geldiğinizde cezeryenin, kerebicin, tantuninin tadına illaki bakarsınız. Eğer tadını da beğenirseniz tavsiyemiz hem kendiniz için hem de sevdikleriniz için satın almanızdır. Cezeryenin yanı sıra; Anamur muzu, Silifke çileği - keçiboynuzu - kayakoruğu, Erdemli narenciyesi ile yine bu topraklarda üretilen ve turunç meyvesinden yapılan turunç reçeli, Mersin'in cevizli sucuğunu da hem tadıp hem de hediye alabilirsiniz. Mersin'e özgü tarihi yerlerinin magnet ve süs biblolarını saymıyoruz bile. Unutmadan yolunuz Silifke'ye düşerse Silifke'nin patkara üzümlerinden elde edilen Selefkia şaraplarından da denemenizi tavsiye ederiz. 

Gaziantep 

Bakır ehlikeyf

Mezopotamya ve Akdeniz arasında ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep, yurdumuzun gurme şehirlerinden sadece biridir. Gaziantep fıstıklı baklavası ve Antep fıstığı ile tüm dünyaya nam salmıştır. Bu nadide ilimiz sadece yemek kültürü ile değil tarihi ve doğal güzellikleri ile de harika bir yer. Eski hanlarının ve çarşılarının içerisinde Türk el sanatları örneklerinin en iyilerini bulabilirsiniz. Ayrıca Bakırcılar Çarşısı'ndan kendinize ve sevdiklerinize el yapımı bakır ehlikeyflerden satın alabilirsiniz. Ehlikeyfin yanında da dilerseniz; Antep işi el işlemeleri, sedef kakmalı eşyalar, altın ve gümüş takılar, yemeni, sumak, zahter, hasbir otu ve tabi ki de olmazsa olmaz Antep fıstığı ve baklava satın alabilirsiniz. 

Mardin

Telkari

Mezopotamya'nın en eski ve en değerli topraklarından biri de Mardin'dir. Dinlerin kardeşliği, hoşgörünün, tarihin ve harika bir mutfağın buluşma yeri. Mardin'e gittiğinizde sizi tıpkı fotoğraflardaki ve kartpostallardaki gibi bir manzara karşılar. Dar ve küçük Arnavut kaldırımlı sokaklarını karşılıklı olarak sıralanan eski taş evler sarıp sarmalar. Kilise ve caminin yan yana bulunduğu, tüm cemaatlerin kardeşlik içerisinde yaşadığı bu topraklarda yetişen üzümlerden elde edilen Süryani şarabının hem tadına bakabilir hem de kendiniz ve sevdikleriniz için alabilirsiniz. Şarabın yanı sıra Mardin'in harika gümüş işçiliğine sahip telkârilerinden, mavi badem şekerlerinden ve poşularından da satın alabilirsiniz. 

Erzurum

oltu taşı tesbih

Dadaşlar mekanı Erzurum. Palandöken'i, Çifte Minareli Medrese'si, Yakutiye Medresesi'ni görmeden; cağ kebabını, ayran çorbasını ve kadayıf dolmasını yemeden dönmeyin sakın Erzurum'dan. Saptanabilen kuruluş tarihi, milattan önce 4900 olan Erzurum'un en çok öne çıkan değeri Oltu taşıdır. Erzurum'un Oltu taşı kadar Oltu taşı işçiliği de oldukça ünlüdür. Oltu taşından yapılan el emeği göz nuru tespihler, ağızlıklar, bilezik, gerdanlıklar, broş, küpe, saç tokası yörenin en önemli hediyelik eşyaları arasındadır. 

Bursa 

Bursa Bıçağı

Şanına yaraşır bir nama sahip olan yeşil Bursa, tarihe tanıklık etmiş sokakları, Uludağ'ı, Cumalıkızık'ı, Bursa Ulu Camii'si, Bursa Yeşil Cami'si ve daha birçok gezilip görülmesi gereken yeri ile Bursa; İskender kebabın da başkenti. Pideli köftesi, İskender kebabı, kestane şekeri, küçücük dağ çileği, şeftalisi ve daha niceleri ile harika lezzetlere sahiptir. Bu lezzetlerin yanında Bursa'dan hediyelik eşya olarak da; Bursa bıçağı, ipekli dokumaları ve havlularından hem kendiniz hem de sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. 

Afyonkarahisar 

lokum

Yurdumuzun bir diğer gurme şehri olan Afyonkarahisar'da da sucuğun, kaymağın, lokumun, tahin helvasının tadına doyamazsınız. Kaymağın alınıp taşınması belki zor olabilir ama sucuk, lokum, tahin helvası gibi yiyeceklerden yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca yine Afyon'un önemli değerlerinden olan Dazkırı halısı, kök boyalı Bayat kilimlerinden kendiniz için satın alabilirsiniz.

Bodrum / Muğla

oyulmuş boyalı kabak

Şarkıda da sanatçımızın dediği gibi 'Bodrum, Bodrum' diye başlıyoruz söze. Dört mevsim harika bir güzelliğe sahip Bodrum'da, damağınızı şenlendirecek olan lezzetlerden çökertme kebabını tattıktan sonra eminiz ki yanınızda götürmek isteyeceksiniz. Bu tabi ki de imkansız ama siz ustasından tarifini almadan ayrılmayın deriz. Bodrum'dan küçük, beyaz bodrum evlerinin ve Bodrum Yel Değirmenleri'nin minyatür biblolarından alabilirsiniz. Daha değişik bir hediye isterseniz de yöresel desenlerle boyanmış su kabaklarından hatıralık ve hediyelik olarak alabilirsiniz.

 Rize

yöresel kumaş Rize bezi

Yemyeşil harika bir doğa, mis gibi bir hava. Göz alabildiğine yeşile bürünmüş olan Rize, yurdumuzda çayın ana vatanı. Rize'de eğer ki çay toplama mevsimine denk gelirseniz size tavsiyemiz bu harika deneyimi kesinlikle yaşamanızdır. Rize'de ayrıca çay fabrikalarını da ziyaret edebilirsiniz. Buraya gelmişken kendiniz ve sevdikleriniz için gezdiğiniz fabrikadan bir çay mutlaka alın deriz. Çayın yanı sıra da; Anzer balı, Rize bezi, hemşin çorabı, şimşir kaşıklar, bakır eşyalar, küçük süs kemençe, fındık, yöresel şal ve peştamal gibi birçok seçenek de bulunuyor.

Kapadokya / Nevşehir

Şarap

Peri bacalarının masalsı ve büyülü dünyası Kapadokya'da, aşık olacağınız o kadar çok şey var ki. Kapadokya geziniz boyunca bölgenin en lezzetli şaraplarını tadabilir, sonrasında da hem kendiniz hem de sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. Daha sonrasında da çömlek ve seramik atölyelerinde hünerlerinizi gösterebilir ve kendi ellerinizle yaptığınız çömlekleri alabilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanlarında ise gözünüze en çok çarpacak olan minyatür peri bacalarından da satın alabilirsiniz.

Kıbrıs 

hellim

Yavru Vatan Kıbrıs lüks otelleri, restoranları, plajları, tarihi mekanları, casinoları ile yıl içerisinde binlerce turisti ağırlar. Gelenlerin ise Kıbrıs'ta tattığı lezzetlerden ilk ikisi hellim peyniri ve con kahvesi olmaktadır. Bu konuda da tavsiyemiz Kıbrıs dönüşü hem kendiniz hem de sevdikleriniz için kesinlikle hellim peyniri almanızdır. Aynısından Türkiye'de de var derseniz yanılırsınız. Çünkü; Kıbrıs'ta üretilen hellim peynirleri Türkiye'dekilerden oldukça farklı ve çok daha lezzetli. Hellim aslında bir mangal peyniri. Yani mangalda kömür ateşinde kızartılan bir peynir. Bu sebeple de Türkiye'de üretilen ile Kıbrıs'ta üretilen hellim peyniri oldukça farklı lezzete sahip. Con kahvesi de Kıbrıs'ın özel bir kahvesi. Bizler çok lezzetli bulmadık. Ancak tutkunu olan kişiler de hiç azımsanacak sayıda değil. {product:98} *Cennet: Silifke sınırları içerisinde kalan Cennet Cehennem Mağaraları'dır.

Yorumlar

Ceyhan ve Engin AKKAYA 
31.05.2016
Diley Hanım Zonguldak'tan baston demiş ama bastonun asıl kaynağı Devrek İlçesidir. Hele yabani erik ya da yabani kızıl elma ağacından yapılmış olanını bulabilirseniz evladiyelik bir destek ve aksesuara sahip olursunuz. Ereğli'ye yolunuz düşerse mutlaka Osmanlı Çileği ile yapılan ve Türkiye’de yalnızca Azim isimli tarihi bir firmanın ürettiği çilek reçelinden mutlaka alınmalı. Zonguldak'tan ayrıca kömürü bulan Uzun Mehmet'i simgeleyen çeşitli boyutlarda madenci heykeli, madenci bastonu, biblo olarak mini dekovil (kömür taşımakta kullanılan demir yolu aracı) çok orijinal bir hediye olur. Eğer Amasra'ya uğrayacak olursanız Amasra Çekiciler Çarşısı’ndaki her türden ahşap eşya ve bulabilirseniz bilhassa şimşir ağcından olanlar emsalsiz bir hediye olur. (Ukalalığımı bağışlayın, ne de olsa Zonguldaklıyım.)
tokay ceritoğlu 
12.05.2016
Taş yerinde ağır derler, gerçekten mecazi anlamı büyük, kentlerin içinde ve merkezinde aradığınızı ancak araştırma ile bulabiliyorsunuz. Kent girişleri kolay değil, merkeze ulaşmak ve park yeri bulmak zor, tanıtım yok, çocukluğumdan bilmesem kerebiçi, cezeryeyi, Mersin’de Dondurmacı Halil’i nasıl bulacağım? Bayat kilimi, İzmir-Ankara arası Bayat ilçesinde, Adana dışında yenilen kebabın bir lezzeti var mı? Sözün kısası, ulaşması kolay değil, kent içlerinde kolayca taklidi değil, esasını bulabileceğimiz ürünleri, gezgin tanıtım broşürlerinden kent girişinde alıp bulabilmeliyim. Afyon’un içine ulaşamadığımız için otogarda imal edilen tesisten kaymaklı lokum alabiliyoruz, vs. vs.
Eray Önelçin 
30.04.2016
Özellikle turizm merkezlerimizde yörenin değerleri yerine ucuz ve bir yıkayışta boyaları akacak kadar kalitesiz Çin malları satılmakta hediyelik eşya olarak. Bu çok üzücü. Eskiden Bodrum deyince kösele sandaletler ve masklar akla gelirdi. Şimdi ara ki bulasın. Aslında bu konu daha derin incelenmeli ve hatta bir kitap yazılmalıdır...
Özlem Borhan 
29.04.2016
Evet, ben de belirttiğiniz birçok şeyi almışım. Gaziantep’ten ayrıca salça almıştım. Yemeklere kattığı lezzet bambaşka. Bursa\'dan kestane şekeri, Bozcaada\'dan da domates reçeli ve bademli, damla sakızlı enfes lezzetli kurabiyeden alabilirsiniz. :)
Editor 
29.04.2016
Dediklerinizin birçoğu gerçekten de gittiğimde aldıklarım, elinize sağlık. :) Yine Ayvalık\'tan zeytinyağı da sağlık dolu bir hediye olacaktır diye düşünüyorum.
Daha fazla yorum gör
Benzer Yazılar