Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 01 Aralık 2014
 • Son Güncellenme: 09 Şubat 2024
Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Dünyanın en önemli jeotermal kuşağı üzerinde yer alan Türkiye, doğal termal su kaynakları ile öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’nin termal kaynakları düşünüldüğünde, doğal termal su kaynakları açısından Avrupa’da ilk sırada, dünya çapında ise ilk 7 ülke arasında olduğunu söyleyebiliriz. Böylesine meşhur ve şifalı sulara sahip olan ülkemiz her yıl termal binlerce turist ağırlıyor. Türkiye’de termal kaplıcalar nerede diyorsanız bu yazımız tam size göre.

{ad:0}

Termal suların geniş bir yer kapladığı ülkemizde, termal turizmi de önemli bir yere sahip. Türkiye’nin dünyaca ünlü termal şehirleri ülkemizin yanı sıra pek çok ülkenin de odağında yer alıyor. Termal turizmi kapsamında ülkemizi ziyaret eden tatilciler, özellikle doğal kaynak sularının şifalı etkisini deneyimlemeyi tercih ediyorlar. Türkiye’deki en iyi termal kaplıcalar nelerdir diyenler için harika bir seçki hazırladık.

Termal Turizm Nedir?

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Fransızca kökenli bir kelime olan termal, sıcak kaplıca suyu anlamına geliyor. İçerisinde birçok mineral ve madensel tuz bulunduran termal sular, özel sıcaklık seviyesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Genel olarak termal suların sıcaklığı 20- 110 derece arasında değişiyor. Birçok faydayı beraberinde getiren termal sular cilt rahatsızlıklarında, romatizmal hastalıklarda ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir yöntem. Kaplıca suyu olarak da bilinen termal sular, adeta vücudun yenilenmesini sağlayarak kişinin kendini çok daha iyi hissetmesine katkıda bulunuyor.

Termal suların geniş yer kapladığı ülkemizde birçok şehir, termal turizm kapsamında ziyaretçileriyle buluşuyor. Kaplıca suyunun şifalı etkilerinden yararlanmak ve rahatlamak isteyenler tatil tercihini termal otellerden yana kullanıyor. Termal şehirler olarak adlandırılan bölgelerde mutlaka termal otel seçenekleri de yer alıyor. Kaplıca sularının şifasını deneyimlemek istiyorsanız ve en iyi termal hangi şehirde diyorsanız Türkiye’nin kaplıcalar listesini sizin için hazırladık.

Termal Kaplıcalarla Ünlü Şehirlerimiz

Termal kaynaklar açısından zengin olan ülkemizde, hangi şehirlerin termal özellikte olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Şifa dolu bir termal tatil planlamayı düşünüyorsanız önce Türkiye’nin kaplıcalar listesi hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? İşte Türkiye’nin termal şehirleri ve kaplıcaları…

1- Ankara

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Ankara’nın Haymana ilçesinde bulunan Haymana Kaplıcaları, ülkemizin ve dünyanın en önemli termal bölgelerinden biri. Tarihi çok eskilere dayanan Haymana Kaplıcalarının Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de şifasından faydalanılan bir termal kaynak olduğu biliniyor. Ankara’daki kaplıca suyu içerisinde yoğunlukla sodyum, magnezyum ve bikarbonat barındırıyor. Zengin bir mineral kaynağı olan Haymana Kaplıcaları, çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılıyor. Çoğunlukla solunum yolu hastalıkları ve romatizmal rahatsızlıklar için Haymana Kaplıcaları öneriliyor. Ankara Haymana Kaplıcaları’na ulaşmanız oldukça kolay. Ankara’nın güneyinde konumlanan bu kaplıcaya özel arai uçak ve otobüs yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara’da her bütçeye hitap eden Ankara Termal Otel seçeneklerine Neredekal.com güvencesi ile ulaşabilirsiniz.

Ankara Ayaş Kaplıcaları, ülkemizin en önemli termal kaynaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Ankara'da bulunan Ayaş Kaplıcaları, özellikle romatizma, mide ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığı tedavi edebiliyor. Şifalı kaplıcalar özelliğinden yararlanabileceğiniz Ayaş'ı, İstanbul'a yakın termal kaplıcalar kapsamında değerlendirip, bir hafta sonu rotanızı Ayaş kaplıcalarına çevirebilirsiniz.

Ankara’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ankara Kızılcahamam Kaplıcaları
  • Ankara Ayaş Kaplıcaları
  • Beypazarı Kaplıcaları
  • Çubuk Melikşah Kaplıcası
  • Ankara Haymana Kaplıcaları

2- Yalova

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Termal turizm denildiğinde herkesin aklına gelen ilk şehir Yalova. Özellikle İstanbul’a yakın termal kaplıcalar deyince de ilk akla gelen yer olan Yalova harika bir alternatif oluyor. Türkiye’nin önemli ve öncelikli turizm noktalarından biri olan Armutlu Kaplıcaları konum olarak Yalova’nın Armutlu ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine 50 km uzaklıkta konumlanan bu termal noktaya birçok ulaşım seçeneğini kullanarak gitmeniz mümkün. Armutlu Kaplıcaları’nın ortalama sıcaklığı 57 derece. Kimyasal sınıflandırma açısından da zengin olan bu termal sular özellikle, iltihaplı hastalıklarda ve kadın hastalıklarında etkili bir yardımcı oluyor. Yalova Termal Otel seçenekleri arasından size en uygun olanı, en uygun fiyata almak için erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirmeyi unutmayın.

Yalova’nın meşhur kaplıcaları:

  • Yalova Termal Kaplıcaları
  • Armutlu Termal Kaplıcaları

3- Afyonkarahisar

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Şifalı ve ucuz kaplıcalar sayesinde aradığı rahatlığa erişmek isteyen ziyaretçi sayısı oldukça fazla. Termal tesislerin fazla suyun ise çok daha kaliteli olduğu Afyonkarahisar, hem uygun fiyatlı bir tatil yapmanıza hem de şifalanmanıza imkan tanıyor. Afyonkarahisar’ın kaplıcaları şehir merkezine yakın bir yerde konumlandığı için birçok avantajı beraberinde getiriyor. Şehrin öne çıkan kaplıcaları ise Hüdai Çamur Banyoları, Heybeli Ilıcaları, Ömer Ilıcası ve Gecek. Afyonkarahisar’a en yakın kaplıcalar olarak bilinen bu termal alanlar merkezi bir konumda yer alıyor. Şifalı ve konforlu bir termal otel tatili için Afyonkarahisar Termal Otel seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Afyonkarahisar’ın meşhur kaplıcaları:

  • Gazlıgöl Kaplıcaları
  • Heybeli Kaplıcaları
  • Ömer Kaplıcaları
  • Hüdai Kaplıcaları
  • Gecek Kaplıcaları

4- Bursa

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Bursa termal merkezler açısından zengin olan şehirlerimizden biri. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kaplıcaların ve hamamların geniş yer kapladığı Bursa’da termal kaynaklar açısından zengin bir tatil sizi bekliyor. Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan Oylat, ülkemizde kaplıcalar turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Etrafı pek çok doğal güzellikle çevrili olan Oylat ve Oylat Kaplıcaları'nın suyu öylesine şifalı ki, pek çok doktor hastalarına burayı öneriyor. En yakın kaplıcalar arasında bulunan Oylat'a bir hafta sonu ailenizle birlikte gidip, şifa bulabilirsinizŞehrin farklı noktalarında yer alan Bursa Termal Otelleri için listemize göz atabilirsiniz. Burada yer alan termal noktalar ise şöyle;

Bursa’nın meşhur kaplıcaları:

  • Büyük Kaplıca
  • Oylat Kaplıcası
  • Kaynarca Kaplıcası
  • Karamustafa Paşa Kaplıcası
  • Kükürtlü Kaplıcası
  • Hüsnü Güzel Kaplıcası

5- Bolu

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Bolu Türkiye’nin meşhur termal noktalarından biri. Burada termal termal turizm potansiyeline sahip olan yerler ise Karacasu, Mudurnu Babas ve Sarot, Seben Pavlu Kaplıcaları ile Göynük Çatak. Bolu’da yer alan termal kaplıcalar 78 derece sıcaklığı ile otel odalarının banyosunda kullanmak için uygun özelliklere sahip. Buradaki kaplıca sularının mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozuklukları gibi rahatsızlıklarda yardımcı bir etki sunduğu biliniyor. Bolu’nun meşhur kaplıcalarına ulaşmak için özel araç yoluyla gelmeniz çok daha iyi olacaktır. İstanbul ve çevre illerden Bolu’daki termal otellere otobüs ve özel araç kullanarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir merkezine yakın bir termal kaynak arıyorsanız Karacasu’yu tercih edebilirsiniz. Bolu En İyi Termal Otel seçenekleri için otel listeleme sayfamıza göz atın.

Bolu’nun meşhur kaplıcaları:

  • Sarot Kaplıcaları
  • Babas Kaplıcaları
  • Pavlu Kaplıcaları
  • Karacasu Kaplıcaları

6- Kütahya

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Tarihi yapısıyla öne çıkan Kütahya kaplıcaları ve doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bırakıyor. Kütahya’da Emet ve Yoncalı’da termal sular yer alıyor. Termal otellerin yoğun olduğu bu bölgelerde şifalı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Kütahya merkezde de odaya kaplıca suyu sunan otel seçeneklerine erişmeniz mümkün. En İyi Kütahya Termal Otelleri için Neredekal.com’un sunduğu otel listeleme sayfasından yardım alabilirsiniz.

Kütahya’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ilıca Kaplıcaları
  • Naşa Kaplıcaları
  • Yoncalı Kaplıcaları
  • Kızılsinler Kaplıcaları
  • Murat Dağı Kaplıcaları
  • Eynal Kaplıcaları
  • Emet Kaplıcaları

7- Nevşehir

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Nevşehir kaplıca otelleri ve şifalı termal suları ile ziyaretçileri kendine çeken meşhur noktalardan biri. Burada hem şifalı hem de manzara dolu bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Gün içinde Nevşehir Kapadokya’nın tarihi ve doğal güzelliklerine konuk olabilir, akşam saatlerinde ise termal otelinizde rahatlayabilirsiniz. Burada yer alan termal su kaynaklarını Nevşehir merkezde ve ilçelerinde görmeniz mümkün. Nevşehir’deki şifalı su kaynakları Delikli Maden Suyu, Akıllı Maden Suyu, Çayağıl Maden Suyu, Tokurdak Maden Suyu, Sarıkaya Maden Suyu ile Sulusaray İçmesi şeklinde sıralanabilir. Ancak bu şifalı sulardan yararlanmak için birebir bölgeye gitmeniz gerekmiyor. Şifalı suları odanıza kadar taşıyan Nevşehir termal otel seçeneklerinde konaklayarak termal suların faydasını deneyimleyebilirsiniz. Nevşehir Termal Otelleri arasından seçim yaparak şifalı dolu bir tatil yapabilirsiniz. 

Nevşehir’in meşhur kaplıcaları:

  • Kozaklı Kaplıcaları
  • Bayramhacılı Kaplıcaları
  • Gümüşkent Kaplıcaları

8- İzmir

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Yaz sezonunda renkli ve hareketli anlara sahne olan İzmir’in aynı zamanda termal turizmin de merkezi olduğunu biliyor muydunuz? İzmir’de; Balçova, Bayındır, Bergama ve Çeşme’de birçok termal kaynak ve otel seçeneği bulunuyor. İzmir merkeze uçak, özel araç ya da otobüs aracılığıyla ulaştıktan sonra termal noktalara farklı araç ya da deniz yoluyla gitmeniz gerekebilir. Burada şifalı ve keyifli bir termal tatil yapmak istiyorsanız rotanızı Bergama’ya çevirebilirsiniz. Banyo suyu olarak sunulan buradaki termal sular, birçok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı görevi üstlenerek iyileşmeyi hızlandırıyor. Antik dönemden kalma bir ılıca olan Bademli Ilıcası, İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan Bademli Köyü'nde bulunuyor ve ismini de bu köyden alıyor. Deniz suyu 42 derece iken, sıcak su kaplıcalarında su kaynağı ise su 65 derece. Bademli Ilıcası, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. İzmir'de, Gülbahçe Köyü'nün güneyinde bulunuyor Gülbahçe Ilıcası. Hemen yanında antik bir hamam mevcut. Suyun sıcaklığı 17 derece olan ılıca, özellikle romatizma ve deri hastalıklarını tedavi ediyor. İzmir Termal Otelleri ve özellikleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için otel listeleme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İzmir’e yolunuz düşmüşken şehrin meşhur yemeklerini tatmak istiyorsanız İzmir'de Ne Yenir yazımıza göz atabilirsiniz.

İzmir’in meşhur kaplıcaları:

  • Balçova-Agamemnon Kaplıcaları
  • Bergama Kaplıcaları
  • Seferihisar Kaplıcaları
  • Dikili Kaplıcaları
  • Nebiler Kaplıcaları
  • Cumalı Kaplıcası

9- Ağrı

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Doğu Anadolu’nun önemli termal merkezi olan Ağrı Diyadin Kaplıcaları, Ağrı merkeze 55 km mesafede bulunuyorken, Diyadin ilçe merkezine 10 km mesafede bulunmaktadır. Ayrıca ilçe, Murat Kanyonu, Meya Antik Kenti, Meya Şelalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri de barındırmaktadır.

İlçedeki jeotermal alanda kurulan zengin mineralli suya sahip kaplıcaların cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklara şifa olduğu söyleniyor. Hal böyle olunca son yıllarda oldukça fazla bölgede termal oteller açılmaya başladı. Doğu Anadolu gezisi yapmak gibi bir niyetiniz olursa gitmekden Ağrı gezilecek yerler yazımıza bir göz atmanızı öneririm.

Ağrı’nın meşhur kaplıcaları:

  • Diyadin Kaplıcaları
  • Dambat Kaplıcaları

10- Denizli

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Denizli, bembeyaz görüntüsü ile hayranlık uyandıran Pamukkale traventerleri ile dünyaca ünlü şehrimiz. Gerek travatenleri gerekse yemyeşil rengi doğanın oldukça cömert davrandığı Pamukkale bölgesinde ağırlıklı olarak tesisler Karahayıt ilçesinde konumlanmış durumda. Bölgedeki termal su kaynağının 60 derece sıcaklığa sahiptir. Genel olarak kaplıcalarda içme suyu şeklinde kürler yapılmasının yanı sıra bonya olarak hizmet veren tesisleri bulunmaktadır. Yolunuz Pamukkale’ye düşerse kendinize yenilenebileceğiniz bir tatil hediye etmek fena olmayacaktır. Pamukkale Termal Otellerinde 5 yıldızlı otel konspetinde de hizmet veren yer otellerin bulunduğu gibi bütçenize göre farklı alternatiflerde bulunmaktadır.

Denizli’nin meşhur kaplıcaları:

  • Pamukkale Kaplıcaları
  • Karahayıt Kaplıcaları
  • Kabaağaç Kaplıcaları
  • Tekkeköy Kaplıcaları

11- Uşak

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Çevresi yemyeşil ormanlarla çevrili olan Hamamboğazı Kaplıcaları, Uşak'ın Banaz ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda bulunuyor. Hamamboğazı Kaplıcaları'nda Gazoz, Sarı Kız ve Kara Kız isimleriyle bilinen üç ayrı sıcak su kaplıcaları yer alıyor. Kaplıcalar Kronik romatizma, mide ve karaciğer hastalıklarını tedavi ederken, birçok şifalı madeni de içeriyor.

Uşak’ın meşhur kaplıcaları:

  • Hamamboğazı Kaplıcaları
  • Örencik Kaplıcası
  • Kayaağıl Kaplıcaları

12- Çanakkale

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bulunan Hıdırlar Köyü'nde yer alıyor bu kaplıcalar. Hıdırlar Kaplıcası. Yemyeşil bir alan üzerine kurulu olan Hıdırlar Kaplıcası'nın suları, birkaç yerden kaynıyor; suyun sıcaklığı ise 73 derece. Suyun içerisinde kükürt bulunduğu için içmeye elverişli değil ancak banyo yaparak birçok hastalığa şifa bulabilirsiniz.

Çanakkale’nin meşhur kaplıcaları:

  • Kestanbol Kaplıcaları
  • Külcüler Kaplıcaları
  • Çan Kaplıcaları

13- Manisa

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunuyor. Kaplıca, harika bir vadi içerisinde yer alıyor ve sunduğu şifalı suların yanı sıra, muhteşem bir doğal güzelliği de gözler önüne seriyor. Suyun sıcaklığı 52-96 derece değişirken, birçok hastalığı da tedavi ediyor.

Manisa’nın meşhur kaplıcaları:

  • Ceren Kaplıcaları
  • Menteşe Kaplıcası
  • Alaşehir Kaplıcası
  • Saraycık Kaplıcası

14- Artvin

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Artvin'in Borçka ilçesinde bulunuyor Otingo Kaplıcası. 300 yıllık bir şifa kaynağı olan Otingo Kaplıcası, özellikle romatizma ve halsizliğe çok iyi geliyor.

Artvin’in meşhur kaplıcaları:

  • Şavşat Kaplıcaları
  • Otingo Kaplıcaları
  • Gülüca Kaplıcaları

15- Samsun

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Suyu, içerdiği mineraller bakımından oldukça zengin olan Hamamayağı Kaplıcası, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunuyor. İçerisinde pek çok piknik alanı da bulunan Hamamayağı Kaplıcası, özellikle romatizma ve sinir hastalıklarına oldukça iyi geliyor.

Samsun’un meşhur kaplıcaları:

  • Ladik Kaplıcaları
  • Havza Kaplıcaları

16- Kocaeli

Termal Turizm ve Türkiye'nin Termal Kaplıcaları ile Ünlü Şehirleri

Günümüzde Kocaeli'nin tek sağlık yapısı olarak dikkat çeken Ayazma Ilıcası, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de sağlık merkezi olarak kullanılmış. Yapılan pek çok araştırma sonucunda, Ayazma Ilıcası'nda bulunan suyun, birçok hastalığa iyi geldiği tespit edilmiş

Kocaeli’nin meşhur kaplıcaları:

  • Yeniköy Kaplıcaları
  • Maşukiye Kaplıcaları

Yorumlar

Hamdi Güver 
17.10.2021
Haymana kaplıcaları,hele Doktorun Oteli olmadan kaplıca tanımı eksik olur ?
Mehmet Gülmüş 
15.06.2021
Azizim; Dünyanın tescilli bir numaralı suyu Haymana'da değil mi; Dünyanın bir numarası listede yok. Dersinize iyi çalışınız lütfen...
Gürsel Altunkara 
29.05.2021
Ünallar termal tavsiye ederim odaları sıcak suyla mükemmel ben her sene burda konaklıyorum ?
Unal 
02.11.2020
Havza kaplicasi cok sifali ve sicaktir havuza girmeye yurek ister ben gittim sadece ayagimi degdirdim havuza giremeden ciktim oyle sicak yani cok ta sifasi oldugu soyleniyor tavsiye ederim .
Özyus 
19.12.2019
Nevşehir Kozaklı Kaplıcaları da unutulmuş. Her derde deva. Suyu devlete ait. Hastanesi dahi var ve doktor raporu var ise ücreti SGK karşılıyor. Tavsiye ederim.
Daha fazla yorum gör