Seyahat etmenin hele ki tek başına seyahat etmenin bir insana kattığı şeyler saymakla bitmez. Yeni kültürleri tanımak, başka şehirlerin geçmişlerini öğrenmek, bulunduğunuz ülkenin coğrafyasını birebir yaşamak, farklı arkadaşlıklar edinmek ve en önemlisi de ufkunuzu geliştirmek yalnızca bol seyahat ederek elde edilebilecek kazanımlar. Hatta tek başınıza çıkacağınız ufak bir yolculuk, hayata bambaşka bir pencereden bakmanızı bile sağlayabilir.
Maalesef maddi imkanlar, zaman yoksunluğu, dil bilmemek gibi kıstaslar çok fazla gezmeye engel olabiliyor. Elbette ki as olan cesarettir. Zira tek başına seyahat etmek pek çok kişinin gözünde büyüyen bir şey. Ancak yola çıktığınızda, her adımda farklı bir şey keşfetmenin size pek çok şey öğreteceğinden emin olabilirsiniz. İşte yalnız başına seyahat etmenin bir insana öğrettiği 10 şey.
1) Yalnız Kalmak
![yalnız tatile cikmak]()
Tek başınıza bir şeyler yapmayı öğrenebilirsiniz. Mesela yalnız başınıza yiyeceğiniz bir öğlen yemeği sandığınızdan daha çok şey katabilir size. Sadece siz ve düşünceleriniz…
2) İnsanlarla Daha Rahat İletişim Kurabilmek
![iletisim kurmak]()
Seyahatiniz sırasında öyle anlar olacak ki, hiç tanımadığınız insanlardan yardım istemek durumunda kalacaksınız. Kimi zaman o insana güvenmeniz bile gerekecek. Hele bir de çekingen bir yapınız varsa, zamanla bu çekingenliğinizi nasıl yendiğinizin farkına bile varamayacaksınız.
3) Azla Yetinmek
![tatilde hesap yapmak]()
Burada kendinizi sıkıntıya sokun, zorluğun dibine vurun demiyoruz elbette. Ancak siz elinizde kısıtlı imkanlarla çıkacaksınız o seyahate. Mecburen tutumlu davranmak durumunda kalacaksınız. Azla yetinmenin ne demek olduğunu ve hatta az buçuk bütçe planlaması nedir onu öğreneceksiniz.
4) Plansız Yaşayabilmek
![plansiz seyahat]()
Bazı insanlar plansız, programsız iki adım öteye bile gidemezler. Özellikle her şey dahil otellerde tatil yapanlar için plansız yaşamak söz konusu bile değildir. Ancak tek başınıza çıkacağınız küçük bir seyahatle bunun üstesinden gelebileceğinizi fark edeceksiniz. Şundan emin olabilirsiniz, keşfetmenin özünde planlar, katı kurallar, sabit bir program asla olamaz. Böylece aniden çıkan bir duruma hemen adapte olabilmeyi de öğrenmiş olacaksınız.
5) Her Anın Tadını Çıkarmak
![anin tadini cikarmak]()
Yaşadığınız her anın kıymete bindiğini fark edeceksiniz. Bu size her şeye hoşgörüyle yaklaşmayı da öğretecek aynı zamanda. Mesela otobüsünüzü kaçırdınız, bir sonraki otobüs gelene kadar durakta farklı insanlarla sohbet edebilir ya da gezmeye fırsat bulamadığınız yerleri görmek için zaman yaratmış olursunuz kendinize. Bulunduğunuz şehirde biraz daha zaman geçirebilme fırsatı yakalamışsınızdır çünkü.
6) Sabırlı Olmak
![sabretmek]()
Seyahatiniz sırasında ne tür durumlarla karşılaşacağınızı önceden kestirmeniz olanaksız. Başınıza her türlü şey gelebilir. En kötüsü de kaybolmaktır sanırım. Böyle durumlarla başa çıkmak için sabırlı olmanız gerekecek. Hiçbir şey için acele etmemeniz ve sakin olmanız gerektiğinin farkına varacaksınız. Bu size zamanla sabretmeyi öğretecek.
7) Zorlukların Üstesinden Gelmek
![zorluklarla basa cikmak]()
Her zaman, her yerde lüks ve rahatlık aramamayı öğrenmeniz gerekiyor. Armut piş ağzıma düş gibi durumlar pek olmayacak oralarda, şimdiden söyleyelim. Bazı zorlukların üstesinden gelmek için kendinizi zorlamanız gerekecek. Kendi başınızın çaresine bakabiliyor olmanız lazım sonuçta. Ancak bu kazanımınız sayesinde her zaman bir adım önde olacaksınız. Bundan emin olabilirsiniz.
8) Vazgeçmemek
![pes etmemek]()
Seyahatiniz sırasında karşılaşacağınız zor durumlarla baş edebiliyor olmak size vazgeçmemeyi öğretecek. Her zaman bir çıkış yolu olduğunu bileceksiniz. Her ihtimali değerlendirecek, olmazsa kendiniz yeni bir yol çizeceksiniz.
9) Özlemek
![tatilde aileyi ozlemek]()
Uzun süre ülkenizden, yaşadığınız şehirden, ailenizden ve sevdiklerinizden uzak kalmak işin en zor kısmı belki de. Gün gelecek annenizin yaptığı tarhana çorbası burnunuzda tütecek. Bu süre içerisinde bunların hepsi kıymete binecek tabi. Göreceksiniz ki, “'özledim”' kelimesi, daha iki saat önce evine bıraktığınız sevdiceğinizin göndereceği mesajdan çok daha anlamlıymış aslında.
10) Hayatın Sürprizlerle Dolu Olduğunu Görmek
![hayat surprizlerle dolu]()
Belki de seyahat etmenin öğrettiği en önemli şey de bu. Çünkü seyahatiniz sırasında çok fazla arkadaş edinecek, bir dolu anı biriktirecek, belki de ikinci bir aile kazanacaksınız. Hepsi de sizin en değerli kazanımlarınız arasında yer alacak. Gezdiğiniz, gördüğünüz yerler sizin olacak. Ve her daim yeni maceralara açık bir insan olacaksınız.
Tuğçe Mürseloğlu - 22 Ekim 2014, Çarsamba 10:58
Bu yazıyı okuduktan sonra, yalnız seyahat etmenin daha keyifli bir durum olduğunu farkettim. Mutlaka bu deneyimi yaşamak isterim. Yazınız bana cesaret verdi. Teşekkürler. :)
Aslıhan - 22 Ekim 2014, Çarsamba 11:30
Bir hafta önce bu deneyimi hayatında ilk kez yaşamış biri olarak yazınıza aynen katıldığımı söylemek isterim.
ufuk - 22 Ekim 2014, Çarsamba 12:15
Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Böyle gezilere gitmeden bu yazıları okuyunca bile huzurla doluyorum.
bulent ozmen - 22 Ekim 2014, Çarsamba 12:19
En sevdiğim şeylerden biridir tek başına yollara düşmek. Bir suru enteresan hikâyem var. Birini anlatmaya çalışayım, Brezilya, Rio'da tanıştığım hemen herkes kiminle geldiğimi sordu. Yalnız olduğumu öğrenince de çok şaşırıp cesaretimden dolay tebrik / takdir ettiler. Nedenini de hiç anlayamadım. Aylar sonra gazete okuduğum bir haberle neden bana süpermen muamelesi çektiklerini anladım. Sadece Rio'da 6 ay içerisinde (bu benim de orada bulunduğum zaman dahilinde) 3 binden fazla insan kaybolmuş. Bunu protesto etmek için eylem yapılmış. Haber bununla ilgiliydi. Organ mafyası çok seri çalışıyormuş anladığım kadarıyla. Gözünüzü korkutmak gibi olmasın tabii. Bu beni durdurmadı. Hala tek başıma seyahatlere çıkıyorum ama yukarıda bahsedilen "başınıza her türlü şey gelebilir" kısmı gerçek ama "en kötüsü de kaybolmak" değil. ;)
gülcihan karlıdağ - 22 Ekim 2014, Çarsamba 14:51
Süper, ben deneyimledim.
Gülüzar KARA - 22 Ekim 2014, Çarsamba 15:00
Kendimi yaşamak için "yalnız" gezerim...
hediye girgin - 22 Ekim 2014, Çarsamba 20:57
Hep yapmak istediğim bir şey. ;)
Cüneyt - 24 Ekim 2014, Cuma 10:16
Tamamen doğru. Zamanla bu düşünceye sahip oluyor insan. "Yaşadığınız her anın kıymete bindiğini fark edeceksiniz. Bu size her şeye hoşgörüyle yaklaşmayı da öğretecek aynı zamanda. Mesela otobüsünüzü kaçırdınız, bir sonraki otobüs gelene kadar durakta farklı insanlarla sohbet edebilir ya da gezmeye fırsat bulamadığınız yerleri görmek için zaman yaratmış olursunuz kendinize. Bulunduğunuz şehirde biraz daha zaman geçirebilme fırsatı yakalamışsınızdır çünkü."
selim kızılboğa - 24 Ekim 2014, Cuma 14:23
Doğaya dair bir şeyler yapılıyorsa, birden fazla kişinin olması kimi zaman elzem olabilir. Kültürel bir gezide yalnız seyahatin daha yararlı olduğuna katılırım. Grup ile hareket dışarıyla teması zayıflatmakta. Bir şehir yalnızca mimari ya da arkeolojik mirasından ibaret değildir. O şehir yaşayan insanlarıyla bir anlam ifade eder. Tur otobüslerinin camından bir şehre nasıl dokunulur bilemiyorum. Hiç tecrübe ettiğim bir şey değil.
Nezahat yalçın - 24 Ekim 2014, Cuma 15:44
Yurt dışına tek başıma gitmedim çünkü iletişim kurmak için yabancı dilim yok. Yurt içinde tek başıma gezdim, çok da güzel geçiyor tatil, bakış açısı değişiyor insanın... Rahatsız olduğum tarafı ise insanların size bakışları. Yalnız olduğunuz için, bir de gittiğiniz yer küçük bir yerse dönüp dolaşıp aynı insanları görüyorsun. Bir kadın tek başına ne arar ki bakışları çok rahatsız edici ve ben bundan rahatsız olup odama dönüyorum.
eyhan ekici - 25 Ekim 2014, Cumartesi 16:05
Plansız ve yalnız gezmeye bayılırım.
Nahide Balkis - 1 Şubat 2017, Çarsamba 03:38
En sevdiğim seyahat biçimi, gençlikte hele bol bol yapılmasını tavsiye ederim...