Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Türkiye'nin Meşhur Yemekleri ve İlleri

Türkiye'nin Meşhur Yemekleri ve İlleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 08 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Türkiye'nin Meşhur Yemekleri ve İlleri

Son yıllarda yerel kültüre verilen önem ve bölgeleri kalkındırma çalışmaları, önce ulus çapında sonrasında uluslararası arenada Kültür ve Turizm Bakanlığı yanı sıra Şehir belediyeleri tarafından yürütülen hummalı bir proje kapsamında ilerliyor. Gastronomi alanında Türkiye’nin son yıllarda yaptığı bu harikulade çalışmalar meyvelerini vermeye başladı bile... Türkiye’deki bir çok şehir tarihi önemleri yanında yıllarca çeşitli medeniyetlerin merkezi olması sebebiyle yemek kültürü bakımından oldukça zenginleşmişlerdir. UNESCO, 2004 yılından itibaren dünyadaki Yaratıcı Şehirler Ağı projesi içerisinde farklı kültürleri ön plana çıkarmaya çalışıyor.

{ad:0}

Gastronomi, zanaat, halk sanatları, müzik ve tasarım gibi kategorilerde, kendi kültürüne sahip çıkan şehirlerle yürüttüğü projede Türkiye 8 ili ile birlikte gastronomi alanında yer alıyor. Bu yazımızda sizlerle bu yaratıcı şehirler arasında yer alan bazı şehirlerimize ait lezzet rehberlerini paylaşmak istedik. Damak tadına önem verenler, yeni tatlara her daim açık olanlar bu yazımız sizler için! Son yıllarda popüler olan gezilecek ve görülecek tarihi yerler dışında zengin ve lezzetli mutfaklarıyla da keşfedilmeyi bekleyen, Türkiye’nin Gastronomi noktalarını ziyaret etmek için hazırlanın. Ege’den, İç Anadolu’ya, Doğu Anadolu’dan, Güney Doğu Anadolu’ya kadar bir çok gastronomi lezzet noktasını bu yazımızda sizler için derledik. İşte Türkiye’nin gastronomi şehirleri!

Gaziantep

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Son yıllarda Gastronomi duraklarının başında gelen, iç turizm yanında dış turizm nedeniyle de oldukça popüler olan Gaziantep’te, tatmanız gereken uluslararası alanda tescillenmiş birbirinden müthiş ve farklı lezzetler bulunuyor. Gaziantep’te nerede ne yenir sorusu oldukça kapsamlı bir yazıyı gerektiren bir içerik. Kebaplardan tutun, et yemeklerine, acı biberlerinden, içli köftelerine, çeşit çeşit her biri lezzet bombardımanı olan tatlı ve baklavalarına kadar sayamayacağımız kadar lezzet ve bir o kadar bu lezzetleri farklı yapan işletmelerle dolu Gaziantep. Daha fazla bilgi için Gaziantep gastronomi noktalarını, Gaziantep gezilecek yerleri ile birlikte derlediğimiz Gaziantep Gezi Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Adana

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Sıcağın memleketi olmasına rağmen her daim sönmeyen mangallarıyla, özellikle Kebap ve sakatat severler için ilk akla gelen gastronomi noktalarından biri Adana. Her köşede faaliyet gösteren kebapçılardan, sokak tatlıcılarına, meşhur sakatatçılarından, muzlu sütüne, şalgamından, cezeryesine kadar Adana’da yemenin ve içmenin bizce bir sınırı yok! Adana’nın gezilecek ve görülecek yerleri yanında Adana’da ne nerede yenir, sorusunun cevabını daha önce yazdığımız Adana'da Ne Yenir? yazımızda detaylıca okuyabilirsiniz.

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

Mersin

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Adana ile komşu olan Mersin ilimiz Adana kadar ilgiyi hak eden şehirler arasında. Geniş mutfağı, yöreye özgü lezzetleri ile bir sahil ili olan Mersin’de herkesin damak tadına uygun bir çok lezzet mevcut. Büyük şehirlerden aşina olduğumuz Tantuni, Adana’da meşhur olan Sıkma, yöreye özgü yapılan Humus, Tarsus kebabı, Balık lezzetleri ve çok farklı bir tat olan Kerebiç tatlısıyla hemen bir bilet alınarak gidilecek bir destinasyon Mersin. Siz de Mersin’i keşfetmek, Mersin’de ne nerede yenir diye merak ediyorsanız, Mersin Gastronomi Rehberi yazımızı bakabilirsiniz.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Kayseri

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

İç Anadolu Mutfağı denilince ilk akla gelen illerimizden birisi olan Kayseri, gönüllerimizi fetheden ve ağızları sulandıran bir mutfağa sahip. Kayseri denilince ilk akla gelen yemek Mantı olmasına rağmen, Kayseri mutfağının mantıdan ibaret olduğu bilinmesin. Bol yağlı ve etli yemeklerin yanında Şarküteri ürünleri ile de meşhur olan Kayseri, Unesco’nun Gastronomi ağı arasında yer alıyor. Kayseri’ye gittiğinizde yenilecek yemekler arasında Pöç, Yağlama, Kurşun Aşı gibi yöresel yemekler yanında Pastırma, Sucuk gibi şarküteri alanında da oldukça zengin tatlara sahip. Kayseri Gastronomi gezisi yaparken, ne nerede yenir, sorusunun cevabı için Kayseri Restoranları sayfamıza göz atabilirsiniz.

{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}

Afyonkarahisar

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Mis gibi taze sütten yapılan Afyon kaymağını tatmayan yoktur aramızda! İç Anadolu’ya özgü lezzetlerin her türünü bulabileceğiniz Afyonkarahisar, özellikle kaymakla birlikte sunulan lezzetlerinin yanı sıra hamur işi açısından da oldukça zengin bir mutfağa sahip. Mercimekli bükme(börek), Haşhaşlı Cevizli Nokul, Patlıcanlı börek, Kaymaklı ekmek kadayıfı ve nice sayamayacağımız lezzet! Afyonkarahisar gezisi planlamadan önce Afyonkarahisar’da nerede ne yenir, sorusuna rehberlik edecek Afyonkarahisar'da Ne Yenir? yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

{search:afyonkarahisar-otelleri,Afyonkarahisar Otelleri}

Eskişehir

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Bir öğrenci şehri olan Eskişehir, klasik İç Anadolu mutfağına ait lezzetler yanı sıra yıllarca burada yaşayan farklı medeniyetler sayesinde özellikle Tatarların etkisiyle, Eskişehir mutfağında hamur işlerinde oldukça etki etmiş durumda. Lezzetli Haşhaşlı çöreklerden tutun, sulu kıyması ile ağzımızın suyunu akıtacak çiböreğe, bu yöredeki her ilde bulabileceğiniz bamya çorbasından, balaban adlı kebaba kadar lezzetli mi lezzetli bir mutfağa sahip Eskişehir. Özellikle Ankara ve İstanbul çevresinde yaşayanların bir bilet alarak, haftasonu Eskişehir’e giden hızlı tren sayesinde kolayca ulaşımlarını sağlayabilecekleri Eskişehir’de, mutlaka denemeniz gereken lezzetleri Eskişehir Gastronomi Rehberi yazımızda derledik.

{search:eskisehir-otelleri,Eskişehir Otelleri}

Urla

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Son yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla oluşturulan, yerel ürünleri değerlendirerek, yerel üreticileri kalkındırmaya yönelik yapılan çalışmada, İzmir’in Urla ilçesinde Bağ yolu rotalarından tutun, birçok mekanın dahil olduğu bölgedeki yedi restoranı kapsayan bir gastronomi rotası oluşturuldu. Her restoranda yetenekli şeflerin, mevsimsel olarak yörede yetişen ürünlerden hazırladığı, başka bir yerde tadamayacağınız birbirinden şık ve lezzetli tabakları sundukları restoranları ziyaret etmek isterseniz, Urla’nın En İyi Mekanları yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

{search:urla-otelleri,Urla Otelleri}

Hatay

Türkiye’nin En İyi Gastronomi Rotaları

Son yıllarda kültürel ve tarihi zenginliğinin yanı sıra Gastronomi şehri olarak da ön plana çıkan Hatay, Unesco'nun Yaratıcı Şehirler Ağı programında Gastronomi alanında Türkiye'den seçilen iller arasında yerini almıştır. Yıllar boyunca bir arada yaşayan uygarlıklardan, medeniyetlerden Hatay mutfağına yansıyan, nesiller boyunca devam ettirilen gelenekler, Hatay mutfağının dillere destan lezzetlerini ortaya çıkarmıştır. Hatay Gezi Planı yapmadan önce mutlaka Keşif Rehberi'mizde yer alan Hatay'da Ne Yenir? yazımızı incelemenizi, sonrasında yiyeceğiniz yemeklere karar vermenizi öneriyoruz.

{search:izmir-hatay-otelleri,İzmir Hatay Otelleri}

Bonus: Ayrıca yolunuz herhangi bir Ege kasabasına düştüğünde tatmanız gereken onlarca lezzet içerisinde gerçekten zorlanarak seçtiğimiz Ege’ye özgü 10 lezzeti derlediğimiz Yöresel Ege Lezzetleri yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.