İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı

İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı

Paylaş
Deniz Altungül  
Eklenme: 04 Şubat 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı
İstanbul'un tarihi dokusuyla bir bütünlük oluşturan ve yaklaşık 1600 yıldır İstanbul'da varlığını koruyan Şerefiye Sarnıcı, Tarihi Yarımada'ya çok yakışıyor. II.Theodosius döneminde yapıldığı düşünülen bu sarnıç, Yerebatan Sarnıcı gibi şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiş. Yıllara meydan okuyan Şerefiye Sarnıcı, tarihle iç içe olmak ve eski çağlardaki yaşanmışlıkları hissetmek için kesinlikle keşfedilmeyi hak ediyor.

Şerefiye Sarnıcı Hakkında Detaylar

İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı

{ad:0}

1- Şerefiye Sarnıcı Nerede?

Tarihimizin güzide yapılarından biri olan şerefiye sarnıcı nerede diye soranlar için Fatih ilçesinde bulunan tarihi yarımadada bulunuyor.

Peki Şerefiye Sarnıcına nasıl gidilir? Ulaşım açısından oldukça elverişli olan İstanbul’da metro, marmaray, metrobüs ya da vapur gibi birçok ulaşım aracını kullanarak buraya gitmeniz mümkün. Oraya gittikten sonra Şerefiye Sarnıcı tarihin tozlu dokuları arasında sizleri geziye çıkaracak.

3- Şerefiye Sarnıcı'nın Ortaya Çıkışı

Bu ihtişamlı yapının ilk oluşumuna başlamadan önce sarnıç nedir önce bununla başlayalım. Sarnıç, içinde su deposu olarak kullanılan ve yağmur sularını biriktirmeye yarayan yapılara denir. Eskiden evlerin bodrum katlarında da küçük sarnıçlarda çatıdan alınan yağmur suları biriktiriliyordu. Bir başka ihtişama ait mimari yapımızı daha yakından tanımak isterseniz İstanbul’un Gizli Yeraltı Sarayı Yerebatan Sarnıcı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Gelelim Şerefiye Sarnıcı’nın ortaya çıkışına. Osmanlı Dönemi'nde adını bulunduğu mahalleden alan Şerefiye Sarnıcı'nın üzerine 1900'lerin başında bir konak inşa edilmiş. Bu konak bir dönem İstanbul Belediyesi ve Eminönü Belediyesi tarafından kullanılmış. Ancak 2010 yılında bu bina yıkılarak, her göreni kendine hayran bırakan tarihi sarnıç ortaya çıkarılmış. Daha sonra çevredeki yapılar da düzenlenerek, sarnıcın bulunduğu kısım arkeolojik park ilan edilmiş. Böylece bu gizli miras İstanbullularla nihayet buluşmuş.

360° Projection Mapping

Dünyada ilk olarak Şerefiye Sarnıcı'nda kullanılan 360° Projection Mapping sistemi, mekanı üç boyutlu olarak algılamamızı sağlıyor. Beş bölümden oluşan bu gösteri yaklaşık 10 dakika sürüyor. 3D efektleri ile sarnıca ve İstanbul kültürüne odaklanacağımız bu projeyle, İstanbul'daki su kemerleri ve su sarnıçlarını, Bizans ve Osmanlı dönemini ve çini sanatı gibi pek çok sahneyi sarnıç duvarlarında görebiliyoruz. Gösterinin sonunda ise onca mücadeleden sonra tek yürek olup Cumhuriyet kuran Türk milletinin hikayesi anlatılıyor. Şerefiye Sarnıcı mapping ile tarihi ve mistik bir ortamda, duvarlara yansıyan bu görüntüleri izlemek, geçmişin tozlu sayfalarına doğru yol alarak bambaşka bir deneyim elde edebilirsiniz. {product:3379}

Müze Ziyaret Saatleri

İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. 360° Projection Mapping gösterisi ise 09.00-18.00 saatleri arasında her saat başı düzenleniyor. Şerefiye Sarnıcı giriş ücretleri ise şu şekilde: Müze Kart'ın geçmediği sarnıçta yetişkin biletleri 50 TL ve dilerseniz Passo üzerinden online satın alabilirsiniz.

Şerefiye Sarnıcı Konserleri

İstanbul'un Gizli Hazinesi: Şerefiye Sarnıcı

Evet, yanlış duymadınız. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu eşsiz atmosferde, İBB Kültür A.Ş. tarafından Şerefiye Sarnıcı konserleri düzenleniyor. Sarnıç Konserleri olarak adlandırılan bu etkinliklerde, İstanbullular Klasik Türk Müziği ve Klasik Batı Müziği'nin en güzel eserlerini dinleme fırsatı buluyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen ve Passo üzerinden online olarak bilet ayırtılabilen bu konserler, ocak ayında ara verse de, şubat ayında tekrar seyirciyle buluşuyor. Konser programı için Şerefiye Sarnıcı'nı Instagram üzerinden takip edebilir, muhteşem bir ortamda konser deneyimi yaşayabilirsiniz.

İster konsere gidin, isterseniz 360° Projection Mapping ile farklı bir deneyim yaşayın, Şerefiye Sarnıcı sizi her anlamda büyüleyecek. Şerefiye Sarnıcı konserinden sonra çeşitli konaklama noktaları düşünürseniz İstanbul Otelleri listemizden dilediğiniz oteli seçebilir, İstanbul gezinizi dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz.

{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}