Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Paylaş
Sinan Sofuoğlu  
Eklenme: 14 Ocak 2022
 • Son Güncellenme: 29 Aralık 2023
Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Kış aylarına adrenalin ve heyecan katmak isteyenlerin bir numaralı uğraşı hiç şüphesiz kış sporları oluyor. Sömestr tatilinin gelmesiyle okulların kapanmasının heyecanını karlar üstünde çıkaracağınız bir ara tatile çıkmaya var mısınız? Hava koşullarının kış sporlarına uygun hale gelmesi Aralık – Şubat aralığında mümkün olduğu genel kabul görmüş bir gerçek. En bilindik kayak merkezlerinde sezon günleri de yine bu aralığa denk geliyor. Ve sömestrin da işin içine eklenmesiyle koca bir okul döneminin yorgunluğunu ve kış soğuklarının etkisini farklı sportif faaliyetlerle üzerimizden atmak için güzel bir boşluk oluşuyor. Kar sporlarının hem eğlendiren,hem de dinlendiren bir etkisi var.  O yüzden bu boşlukları kış sporları ile değerlendirmek, kendi şifanızı bulmanız için size bir alan yaratacaktır.  O yüzden bu boşlukları kış sporlarıyla değerlendirmek, kendi şifanızı bulmanız için size bir alan yaratacaktır. Bu kış sporları rehberinde hem sporları tanıyor hem de rota önerilerine bakıyoruz. 

{ad:0}

Kış Sporları Nedir?

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Kış sporları, genellikle karlı ya da buzlu bir zeminde yapılan spor dallarının genel adıdır. Bu tür sporlar daha çok kış aylarında yapılabildiği için mevsimsel özelliklere sahiptir. Eğlenceli ve adrenalin dolu kış sporları olduğu gibi görece daha sakin veya stabil deneyimler sunan seçenekler de var. Dolayısıyla farklı kesimlere hitap eden kış sporları bulmak mümkün. Buz pateni, kayak, kızak, snowboard, körling, buz hokeyleri gibi spor dalları genel olarak en popüler kış sporları arasında yer alıyor. Üstelik bu sporların pek çoğu kendi içerisinde de alt dallara ayrılıyor. Örneğin, buz pateninin altında artistik buz pateni, buz dansı gibi pek çok dal var. Benzer şekilde kayak da serbest stil kayak, kayakla atlama, biatlon gibi çeşitlere sahip. Ülkemizde de pek çok kış sporunun keyifle deneyimlenebileceği yerler olması avantaj sağlıyor. Bu imkânlar sayesinde Türkiye hem yerli hem yabancı kış sporu tutkunları için oldukça elverişli. Son olarak kış sporları, genelde çetin hava şartlarında, zorlu zeminlerde yapıldığı için kendine özgü kıyafet ve ekipmanlara var.  Bu nedenle yapacağınız kış sporunda güvenli ve keyifli bir deneyim için uygun ekipmanlarınızı almayı veya kiralamayı ihmal etmeyin!

Kış Sporu Türleri

Kış mevsimi, soğuğu ve bembeyaz kar örtüsüyle beraber sadece sıcak şöminelerin başında battaniye altında vakit geçirmek için değil, aynı zamanda adrenalin dolu anlar yaşamak için de mükemmel bir mevsim. Hatta öyle ki kışın gelişi, doğanın uykuya dalışını simgelerken, spor tutkunları için yeni bir heyecanın başlangıcını ifade ediyor. Kayakla karın üzerinde kaymanın verdiği hazzı, buz pateniyle buzun üzerinde dans etmenin zarafetini ya da snowboardla dağların zirvelerinden inmenin adrenalinini bir kez tadına varan, bir daha vazgeçemez. Kış sporlarıyla ilgilenenler için türlere yakından bakıyoruz.

Buz Pateni

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Buz pateni, Türkiye’de de sevilen kış sporları arasında yer alıyor.. Vücudu biçimlendirerek buz zeminde altı kızaklı patenle kayarak yapılan bu spor, özellikle estetik ögeleri ile ünlü. Üstelik hem çift hem bireysel olarak buz pateni yapmanız mümkün. Dönüş, kaldırış, atlayış ve adım dizisi gibi hareketlerin olduğu buz pateninin çalışma aşamasında ise müziğe uyum gibi incelikler de var. Ayrıca estetik hareketler sergilemek için erken yaşta eğitim almaya başlayanlara bale ve tiyatro gibi alanlarda da eğitimler veriliyor..

Buz pateni; artistik buz pateni, sürat pateni, buz dansı gibi çeşitlere de ayrılıyor. Örneğin, artistik buz pateni çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir olimpiyat sporu. Bu yarışmalardaki profesyoneller müzik eşliğinde aslında dans edebilirler. Sürat pateni ise ritmik kayma yeteneklerinin sergilendiği bir tür. Oval bir pistte viraj ve düzlüklerde ritimli bir şekilde kaymak esastır. Buz dansı ise yine müzik eşliğinde figüratif hareketlerin sergilendiği, bir kadın ve bir erkeğin çift olarak hareket ettiği bir bir spor dalı.

Buz pateni yaparken dikkat etmeniz gerekenleri de unutmayın. Buna göre en önemli noktalardan biri giyeceğiniz bu patenini ayak numaranıza göre belirlemeli ve ayak bileğinizi hafifçe sıkacak şekilde bağlamalısınız. Ardından buz pisti görevlilerinin direktiflerini harfiyen yerine getirin. Koruyucu malzemelerinizi takın ve pistteki diğer patencileri engelleyecek hareketlerden kaçının.

Kışın paten yapabileceğiniz gölleri de öğrenin!

Kayak

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Buz pateni ne kadar estetik ögeleri ile ön plandaysa kayak da bir o kadar heyecan verici. Kış turizminin vazgeçilmez sporlarından olan kayak, kar üzerinde gerekli ekipmanlar ile yapılıyor. Ayrıca küçük yaşlardan itibaren uygulanabildiği için kayak merkezlerini aileler de sıklıkla tercih ediyorlar. Farklı zorluk seviyeleri olan kayakta pistler de buna göre birbirinden ayrılıyor. Özellikle deneyimsiz kişilerin gittikleri kayak merkezinde giriş seviyesi pistleri tercih etmesi öneriliyor. İlk defa kayak yapacaklar, öncelikle düz bir alanda adım atma antrenmanları yapmalıdır. Ayakta sabit durarak batonlar yardımıyla ileri-geri adımlar atarak kendinizi alıştırabilirsiniz. 

Kayak da Alp disiplini, biatlon, kayaklı koşu, serbest stil kayak, kayakla atlama gibi türlere sahiptir. Örneğin, serbest stil kayak, en akrobatik türdür. Bu nedenle profesyonel kayakçıların tercih ettiği bir kayaktır. Alp disiplinine ise özellikle Kış Olimpiyatları’ndaki slalom yarışmalarından aşinayız. Engelleri geçerek en hızlı aşağıya inenin kazandığı Alp disiplininde; slalom, büyük slalom, süper büyük slalom ve iniş olmak üzere 4 yarış vardır. Kayak yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır: İlk iş kayağa başlamadan önce ısınma egzersizleri yapın. Böylelikle vücudunuzu birazdan yapacağınız bedensel aktiviteye hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra doğru kayak aleti ve ekipman seçimi, duruşu ayarlama, gerekirse bir uzmana danışma gibi diğer maddeleri de ihmal etmeyin.

Temel kurallara uyarak dilediğiniz yerde kayak yapabilirsiniz. Hem ülkemizde hem de yurt dışında kayak yapmak için sayısız yer mevcut. Üstelik yurt dışında kar tatili yapabileceğiniz vizesiz kayak merkezleri de var. Ukrayna, Makedonya, Sırbistan, Gürcistan gibi ülkelerde bulunan merkezler, her seviyeden kayakçıya hitap eden pistleri ve zengin olanaklarıyla unutulmaz bir tatil deneyimi vadediyor. 

Snowboard

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

En harika kış sporu fotoğraflarına konu olan türlerden biri ise snowboard’dur. İki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi ile karlı ve eğimli bir yerden aşağıya doğru kaydığınız snowboard, aslında kaykayın kar üzerinde yapılan bir versiyonu gibidir. Yeni başlayanların mutlaka eğitim alması gerektiği için şakaya gelecek bir spor değildir. Özellikle kendine has kuralları olması da diğer benzeri sporlardan snowboard’u ayırır. Her yaşta snowboard öğrenilse de tavsiye edilen başlama yaşı 9’dur. Bu türün 3 farklı çeşidi vardır: Freeride daha çok profesyonellere uygundur ve hızlı kaymak esastır. All Mountain en hızlı şekilde kaymak isteyenlerin tercihidir. Türkiye’de en sık yapılan tür ise freestyle olup bu tür, rahat hareket etme imkânı sağlar. Bot, bağlama, kask, mont, bel koruma, pantolon, gözlük, eldiven, bileklik, tahta, çanta, ilgili kıyafetler ile yapılır.

Snowboard yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında ise uygun snowboard seçimi gelir. Doğru seçim için ise federasyon bünyesinden alınmış lisansları olan hocalar eşliğinde bir tercih yapabilirsiniz. Bağlamalar ise snowboard’da en kritik noktalardan biridir. Bot ve board, bağlama adı verilen sistem ile birbirine sabitlenir. Bu işlemde board üzerine dik olarak basmalı ve ayağınızı bağlamanın içine tam yerleştirmelisiniz. Eğer sıkı bir şekilde bu bağlama yapılmazsa ise herhangi bir düşüş sırasında kaza yaşanabilir. Benzer şekilde diğer ekipman kontrollerini de kayak merkezindeki lisanslı uzmanlar eşliğinde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında aç kalmamaya, sağlık kontrolünüzü yaptırmaya da özen gösterin.

Kızak

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Kızak en genel mantığıyla iki kişinin içerisine oturduğu kocaman bir patendir aslında. Altındaki ağzı bıçaklı demir kaydırak yapıları yardımıyla maksimum iki kişi taşıyan bir kış aracıdır. Bir de bunu aracın adını taşıyan bir spor dalı vardır tabii. Kızak sporunda sporcular kızağın üstüne uzanırlar ve karın üzerinde yatayda kayarlar. Şekillerine dayalı sürtünme kuvvetleri hızlanmalarını sağlar. Ülkemizde 2003 yılında bir sporcunun adımıza yarışabilmesi için kayak federasyonu bünyesine kızak sporunu da eklemiştir. O zamandan beri de bu kategoride yarışan sporcular yetiştirilmektedir.

Bobsled, skeleton, kızak, kızaklı köpek yarışı gibi türleri vardır. Örneğin, Bobsleigh, kızağa benzer bir araçla, özel olarak yapılmış dar ve eğimli bir parkurda kayılarak yapılan bir Kış Olimpiyatları yarışıdır. Skeleton, küçük bir kızakla aşağı doğru buzlu bir yükseklikten atletlerin yüzükoyun bir şekilde hızlıca kaydığı, bireysel olarak yapılan bir türdür. Klasik olan türe ise direkt “kızak” denir. Bu ise kar ve buz gibi kaygan yerlerde, bazen de çamur, çimen ya da düzgün taş yüzeylerde yapılır.

Buz Hokeyi

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Buz hokeyi ülkemizde giderek popülerleşen bir spor dalı olarak görülüyor. Özellikle profesyonel spor kariyeri düşünen bireyler, çocukluktan itibaren bu spora yöneltilip profesyonelleştirilebilir. Özel okulların kendi arasındaki liglerin dışında şehir takımlarının olduğu süper ligi de vardır. Yetişen profesyonel sporcular,  buradaki başarılara göre Milli Takımlara da girebilir.

Altışar kişilik takımlarda hem kadınlar hem de erkek sporcular için ligler var. Bu takımlarda mantık yine gol atmak ve sayı kazanıp farkla maçı kazanmak üzerine. Birer kaleci var. Savunmada iki buz hokeyci, ilerde ise üç sporcuyla takım kuruluyor. Farklı stratejileri ve dizilimleri elbette var. Sert oynanabilen bir spor. Alanda, saldırı stratejileri büyük önem tutuyor. Maçları da 20 dakikadan 3 devrede oynanıyor. En önemli ve ilk kuralı tabii ki hokey çubuğu ile diskin oynanmasıdır. Diske ayakla da vurabiliyor sporcular ama gol atamıyorlar.

Curling

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

İskoçya’dan çıkan bu sporun ülkemizde de federasyonu var. Yine buz hokeyi burada da ligler mevcut. Bu spor dalına ilgisi olan bir gençseniz burada da yine kendinizi deneyebilirsiniz. Bu oyun, ring denen bir pistte oynanınıyor. Takımları dörder kişilik. Oyunun amacı top yeirne kullanılan taşın kaleye ulaşıp sayıya dönüşmesi. Burada iç içe girmiş gibi görünen. Buz pateninden farklı olarak, dairelerden hedefler de var. Maçlar on devreden oluşuyor. Devre aralar ise kısa ve çabuk.

Kar Motosikleti

Kar Motosikleti

“Snocross” adı ile de bilinen kar motosikleti, en adrenalinli kış sporlarından biri. Karmobil (kar motosikleti) adlı araç ile kış aylarında kar üzerindeki pistlerde yapılıyor. Bu araçlar, yaklaşık 100 km’ye varan hızlara ulaşabiliyor. Yarışçılar ise önlerindeki çukur vs. gibi engelleri farklı manevralar ile savuşturup yarışı birinci bitirmeye çalışıyorlar. Snocross, Türkiye’de kayak yapılan hemen hemen her merkezde rahatlıkla yapılabiliyor. Uludağ, Kartepe, Sarıkamış, Palandöken gibi dünyaca ünlü kayak merkezlerinin bulunduğu yerlerde kar motosikletleri için özel olarak hazırlanmış parkurlar var.

Doğa Yürüyüşleri

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Doğa yürüyüşü, geçmişten günümüze kadar tabiatla iç içe olmayı seven ve keşfetmekten hoşlananlar tarafından tercih edilen bir aktivite olmayı sürdürüyor. Değişen mevsimle birlikte değişime uğrayan doğa, güzelliklerinin görünmeyen taraflarını ziyaretçilerine sunuyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edilen doğa yürüyüşü aktivitesi, kışın özellikle zorlu tabiat koşulları sebebiyle diğer mevsimlerde olduğu kadar rağbet görmüyor. Fakat, her doğa sporunda olduğu gibi, karşılaşılabilecek olumsuz durumlara karşı gerekli tedbir ve önlemleri aldıktan sonra kış aylarında doğa yürüyüşü yapmak için önünüzde herhangi bir engel bulunmuyor.

Kış Sporları Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Zamana Dikkat Edin

Bilindiği gibi kış aylarında günlerin kısalmasıyla birlikte geceler daha uzun sürüyor.. Spor sürenizi ve mola noktalarınızı kararlaştırırken bu faktörü göz ardı etmemek gerek. Özellikle karda ve buzlu zeminlerde yürümek daha yorucu ve yavaş olduğundan dolayı yürüyüş sürelerinizi ve mesafeleri olabildiğince pratik şekilde kısaltmanız, hem boşa enerji harcamanızı hem de yolda kalma gibi olumsuzlukları engelleyecektir. Aslında temel olarak güvenliği sağlamanın en önemli kuralı bu; olabildiğince pratik ve verimli rotalar oluşturmak. Molalarda seri bir şekilde ihtiyacınızı karşılayacak kadar sıvı ve gıda tüketimi yapmak ayrıca mola bölgesine de gün ışığını kaybetmeden ulaşmak oldukça önemli.

Hava Durumunu Kontrol Edin

Hava durumu hakkında kesin bir bilgiye sahip olmak göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Yağışın hangi saatte ne kadar olacağı, sıcaklığın ne seviye hissedileceği gibi bilgiler kolayca öğrenilse de bunları hep bir saat daha erken, birkaç derece daha az olarak düşünmek size avantaj sağlayabilir.

Hipotermiye Dikkat Edin

Pek yaygın bilinen bir gerçek olmasa da aslında kışın, yaza oranla çok daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyarız. Özellikle hareket halinde bu ihtiyaç daha da artabilir. Bunun en temel sebebi, vücudumuzun ısısını sabit tutmak için ciddi miktarda enerji ve su harcaması. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, susuzluğu hissedemeyişimiz. Yaz aylarındaki gibi ağızdaki kurumalara kış aylarında pek rastlanmayabilir fakat bu size suya ihtiyacınız olmadığını düşündürmesin. Yürüyüşünüz sırasında belli aralıklarla su içme rutini oluşturarak tedbir alabilirsiniz. Genel su tüketimi, bünyenize göre 3 ila 5 litre arasında değişiklik gösterebilir.

Kar Suyu İçmeyin

Kar suyu tüketimine de küçük bir parantez açmak gerek. Metal mataraların içinde kar eritmek, soğuktan ötürü mataranızın delinmesiyle sonuçlanabilir. Ayrıca bir bardak dolusu karı erittiğinizde bardağın çeyreği kadar bir su elde edersiniz. Ek olarak kar suyunun içerisinde bulunan mineraller, kaynak sularına kıyasla açık farkla daha az, bu nedenle daha çok susamanıza bile sebep olabilir. Bu yüzden yanınızdaki içme suyunuzun tükenmesi ve çok susuz kalmanız gibi durumlar haricinde kar suyu eritmenizi tavsiye etmeyiz.

Yanınıza Küçük Atıştırmalıklar Alın

Beslenme bakımından kamp yapmayacaksanız yanınızda çikolata ve protein barı gibi yiyecekler bulundurmanız, kısa yürüyüşlerde yeterli olabilir. Kamp yapacaksanız da bölgede oluşabilecek ve yürümenizi engelleyecek fırtınalara karşı fazladan yiyecek taşımanız gerekiyor. Hatırlatalım; kış aylarında vücut daha fazla enerji harcıyor ve karda yürümek, normal bir zeminde yürümekten çok daha yorucu. Özellikle kaymamak için tedbirli adımlar atarken ayak bileğinizin işlevini dizlerinize yüklemek, bu enerji tüketiminin temel sebeplerinden biri. Bu yüzden kısa yürüyüşlerde bile çikolata ve protein barı gibi yiyeceklerin yanında tercihe göre besinler getirmek, çantanızda kapladığı alana değecektir.

Arazı Yapısı Hakkında Bilgi Edinin

Yürüyüş yapacağınız arazideki çığ durumu, hipotermiyle, belki de kışın en önemli tehlikelerden biri sayılabilir. Özellikle dağlık bir arazide iseniz bu bölge hakkında kesinlikle bir bilene danışın. Unutmamak lazım ki felaketlerden doğan trajedilerin çoğunluğunu maalesef, ne de olsa başıma gelmez düşüncesi oluşturuyor. Doğada her an her şey olabilir ve keyif alırken tedbirleri elden bırakmamak her mevsimde, her şartta dikkat edilmesi gereken bir konu.

Yaban Hayvalara Dikkat Edin

Ve son olarak rotalara geçmeden arazideki yaban hayat da oldukça önemli. Yürüyüş yapacağınız yer bilindik bir rota olsa bile hakkında bilgi sahibi olmadığınız hayvanlar yaşıyor olabilir. Bu konuda da bölgede bulunan yerliler ve benzeri kişilerden bilgi alabilirsiniz. Özellikle çığ bölgelerinde herhangi bir yaban hayvanı ile karşılaşınca panikleyip düdük gibi uzaklaştırıcı eşyaları kullanmamanız gerekiyor. Bu gibi durumlarda sakin kalıp daha önce edindiğiniz bilgiler dahilinde bir önlem alarak rota değişikliğini düşünebilirsiniz.

Kış Sporları için Gerekli Ekipman ve Kıyafetler

Kışın kış sporları ve doğa yürüyüşlerinde ekipman ve giyinme şekli oldukça önemli bir yere sahip. Tüm şartlar altında elbiselerinizin, özellikle ayaklarınızın, kuru kalması hipotermi riskini azaltmak için elzem.

Bot - Çizme

Sporun genelinde kullanacağınız botların su geçirmez özelliğe sahip olması çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Fakat longoz ormanları gibi su birikintilerinin yoğun olduğu yerlere gidiyorsanız gerekirse yağmur çizmelerinizi de çantanıza alabilirsiniz çünkü botunuz ne kadar kaliteli olursa olsun bilek boyunuzu aşan sıvılara karşı koruma sağlamaz. Sonrasında şartlara göre ikisi arasında değişim yapabilirsiniz.

Termal İç Çamaşırı

Eğer bir günden fazla süren, kampın ya da kayağın dahil olduğu bir doğa yürüyüşü ya da zirveli bir kar tatili planlıyorsanız iç çamaşırlarınızın en az bir çiftini yedek olarak almanız, beklenmeyen durumlar karşısında güvenliğinizi artırır. Özellikle en alt katmanda bir termal içlik kullanılması hem terin dışarı atılmasına hem de vücut sıcaklığının muhafaza edilmesine olanak sağlayacaktır.

Sırt Çantası

Başta da söylediğimiz gibi ıslanmak hayati tehlikelere yol açan senaryolar doğurabilir. Sırt çantanız su geçirmez özelliğe sahip değilse, makbul fiyatlara bulabileceğiniz çanta yağmurluklarından satın alabilirsiniz.

Üst Giyim

Kış yürüyüşlerinde yapılan en büyük hatalardan biri de olabildiğince kalın giyinmek. Yün kazak, kürk gibi giysiler sadece çantanızda fazla yer kaplamakla kalmaz aynı zamanda bedeninizi de ağırlaştırarak daha çabuk yorulmanızı sağlar. Bunun yerine fermuarlı, kolayca çıkarabileceğiniz ve terlemeye başladığınız zaman önünüzü açabileceğiniz şekilde giyinmek sizin için daha faydalı olacaktır. Hastalanmanıza neden olacak aşırı terleme olayının da böylelikle önüne geçebilirsiniz.

Aksesuarlar

Ek olarak bere, eldiven ve atkı gibi aksesuarlar da size kolaylık sağlayacaktır. Özellikle alın, boyun, burun ve kulak gibi soğuğa hassas yerlerin korunması açısından önemli bir yere sahipler. Stilinize uyan bir bereyi, eldiveni ve atkıyı yanınızdan eksik etmeyin. Ayrıca yoğun kar ve kristalize olmuş bölgelerde ışık yansıması fazla olduğundan gözleriniz yorulabilir ve soğukla birlikte baş ağrıları, migren gibi sorunları tetikleyebilir. Aynı zamanda bu yansımalar "Kar körlüğü" olarak da adlandırılan, korneaya ciddi zararlar veren göz hastalıklarını da doğurabilir. Bu yüzden UV korumaya sahip bir kar gözlüğünü de ihmal etmemek gerek. Yeri gelmişken şunu da hatırlatalım; herhangi bir acil durum anında üstünüzde canlı renkler ve reflektörlü aksesuarlar olması, sizi aramaya gelenlerin işini fazlasıyla kolaylaştırır. Bu yüzden canlı ve parlak renkleri tercih etmeye dikkat edin.

Türkiye’deki En Popüler Kış Sporları

Türkiye'deki En Popüler Kış Sporları

Kış sporları genellikle kar yağışının fazla olduğu zirveli bölgelerde ya da şehir içinde bunun için kurulmuş özel pistlerde yapılıyor. Kayak, snowboard gibi sporlar daha çok zirvelerde yapılırken buz hokeyi, curling gibi sporlar için buzdan bir pist yeterli oluyor.

Ülkemizde genellikle kış aylarında en çok tercih edilen spor snowboard. Bunu ise kayak takip etmekte. Yabancı turistler kadar yerli gezginlerin de uğrak noktalarının başında kış aylarında kayak merkezleri geliyor.

Buz hokeyi ve curling ise daha çok kış sporlarında kariyer hedefleyen yetenekli gençlerin okul döneminde yani şehirdeyken tercih ettikleri bir spor olarak görülmekte.

Türkiye'de Hangi Kış Sporu Nerede Yapılır?

Trekking, Kayak ve Snowkite: Uludağ, Bursa

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Kış denilince aklımıza nasıl kar geliyorsa kış sporları denince de Uludağ gelmesi bir o kadar olası. Hatta Uludağ, ülkemizin en çok ziyaret edilen spor merkezi desek bile pek yanılmış olmayız. Tesis olarak fazlasıyla gelişmiş ve modern bir yapıya sahip olması da elbette bunun en öncü sebeplerinden; ziyaretçiler gayet rahat ve konforlu konaklayabiliyor, pistlerden yararlanabiliyor. Pek çok kayak branşını yapmaya elverişli pistleri sayesinde yeni maceralara atılabilirsiniz. Bunun yanında trekking, dağ tırmanışı, kızak, snowkite, motor sporları ve helikopterli kayak gibi aktiviteler de bulunmakta. Dolayısıyla her seviyeden sporseveri ağırlayacak özelliklere sahip Uludağ, listemizin ilk sırasında yer alıyor.

{search:bursa-otelleri,Bursa Otelleri}

Kar Motoru ve Kayak: Erciyes, Kayseri

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Listenin ikinci sırasında ise Kapadokya yakınlarında yer alan Erciyes bulunuyor. Pistlerinin doğallığı ve kar kalitesi bakımından düşünülürse tam kış sporlarına uygun bir bölge denebilir. Zaten bu yüzden dünya standartlarındaki pistlere sahip ve çoğu etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Tesisleri ve konaklamaları da her bütçeye ve zevke uygun, içlerinden spor malzemeleri de kiralayabilirsiniz. Bünyesinde toplam 33 adet pist bulunduran Erciyes kar motosikleti, kayak, snowboard ve paten gibi sporlara elverişli, doğa harikası bir yer.

{search:kayseri-otelleri,Kayseri Otelleri}

Kayak ve Snowboard: Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu

Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusundaki Kartalkaya Kayak Merkezi, Türkiye’nin en popüler kış turizmi alanlarından biri. Ayrıca burası Bakanlar Kurulunca ilan edilen "Bolu - Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" içinde. Bölgede 5 tesis vardır ve genelde Aralık – Nisan ayları arasında (kış sezonu) binlerce kişiye hizmet veriyor. Ayrıca bölgedeki oteller bünyesinde 2 adet ana kayak alanı var. Bu alanlar toplam 18 adet mekanik tesis ile çeşitli eğim ve zorluk derecelerinde toplam 25 adet piste sahip. Böylece pistlerin toplam uzunluğu ise yaklaşık 40 km.. Deneyimli kayak ve snowboard öğretmenleri sayesinde harika bir kış tatilini deneyimleyebilirsiniz. Burada her otel kendi sağlık hizmetlerini de veriyor. Ayrıca her türlü kayak malzemesini kayak merkezi içerisinde kiralayabilirsiniz. Son olarak Avrupa standartlarında Türkiye'nin en büyük “snowpark”ları da Kartalkaya’da yer alıyor.

{search:bolu-otelleri,Bolu Otelleri}

Slalom Yarışları, Alp Disiplini, Kayak, Snowboard: Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum, Palandöken Kayak Merkezi sayesinde Türkiye’nin en popüler kış turizmi kentlerinden biri. 70 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edildiğinde burada Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası'ndan oluşan 3 adet kayak merkezi hizmet vermeye başlamıştır. Ayrıca burada slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist de var. Yaklaşık 5 ay boyunca kayak ve kış sporlarına uygun olan Palandöken Kayak Merkezi, kar kalitesi ve uzun pistleri sayesinde yüksek standartlara sahip. Öyle ki 2011 yılında yapılan 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır. Yaklaşık Kasım – Nisan ayları arasında kış turizmine açılan bölge, 3 kayak merkezi ile de son derece kapsayıcı. Kayak ve snowboard’un yanı sıra burası Alp disiplini için de çok ideal. Kayak dışında yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitlerine de uygun.

Bu noktada kış sporları için büyük önem taşıyan Palandöken Tatil Rehberi başlıklı blog yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

{search:erzurum-otelleri,Erzurum Otelleri}

Trekking, Kayak: Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli

Kartepe Kayak Merkezi

Kayak merkezinden dolayı, özellikle kış mevsiminde çok sık olarak ziyaret edilen bölgede kimi zaman kar kalınlığı 250 cm’i dahi bulabiliyor. 42 km genişliğe sahip merkez, standartları sayesinde hem profesyonellerin hem de amatörlerin en sevdiği kış turizmi alanlarından biri. Kışın kayak, snowboard gibi aktivitelerin yanı sıra Kartepe Kayak Merkezi yazın da tercih ediliyor. Yaz döneminde ise piknik, trekking gibi aktiviteler için çok ideal bir yer. Dolayısıyla Kartepe Kayak Merkezi aslında dört mevsim gidebileceğiniz ve vakit geçirebileceğiniz bir turizm noktası.

{search:kocaeli-otelleri,Kocaeli Otelleri}

Kızak ve Kayak: Bozdağ, İzmir

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Elbette listemizin bir diğer olmazsa olmazı Bozdağ. İzmir'e yaklaşık 100 km uzaklıkta yer alan bu doğal güzellik, pek çok kış sporuna elverişli. Aynı zamanda İzmir'de yaşayanlar için tam bir hafta sonu rotası. İçerisinde bulunan pistler daha çok orta ve amatör kayakçılara hitap etmekte yani kış sporlarını ilk defa deneyecekler için biçilmiş kaftan. Hem doğal güzellikleri hem de kar kalitesi bakımından güzel bir deneyim sunabilir. Kızak, kayak ve doğa yürüyüşü başta olmak üzere çeşitli sporlara elverişliliği de eklenince her listede bulunması gereken bir yer haline geliyor.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Kayak ve Snowboard: Elmadağ, Ankara

Elmadağ Kayak Merkezi

Sıradaysa başkentimiz Ankara'ya sadece 32 km uzaklıkta yer alan Elmadağ bulunuyor. Elmadağ, kış sporlarını seven herkesin memnun ayrılabileceği bir rota. Kar kalınlığı sporlar için oldukça elverişli ve orta-ileri düzey sporcular için uzun kayak pistlerine sahip. En yoğun zamanları Ocak-Mart olan spor merkezinde bu zaman aralığında çeşitli spor etkinlikleri de düzenleniyor. Elmadağ manzarası eşliğinde ekipmanları hazırlayıp spor yapmanın tam zamanı.

{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}

Kayak ve Snowboard: Saklıkent, Antalya

Kış Sporları Rehberi ve Rota Önerileri

Saklıkent Kayak Merkezi, Antalya'ya sadece bir saat uzaklıkta bulunmasıyla pek çok kişinin uğrak noktası halinde. Zorluk dereceleri değişen 4 adet piste sahip tesis, genellikle kayak ve snowboard konusunda öne çıkıyor. Fakat kızak, trekking gibi sporlar da yapabilir, teleferikten eşsiz Antalya manzarasının tadını çıkarabiliriz. Kar kalitesinin en üst düzeyde olduğu Ocak-Mart ayları arasında bölgenin sezonunun açıldığını söyleyelim. Nisan-Mayıs zamanında ise ılıman iklimi sayesinde sabahları kayak yapabilir, öğleden sonra da sahillere inerek denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Türkiye'nin birbirinden güzel kayak merkezlerini keşfetmek ve bu kışın tadını çıkarmak istiyorsanız, daha detaylı bilgiler için 'Türkiye'nin Kayak Merkezleri' sayfamızı ziyaret edin.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}