İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Temmuz 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı Uçmakdere köyü, mavi ve yeşilin buluştuğu, İstanbul’a yakınlığı ile nefes almalık, ekstrem sporları severleri de memnun edecek güzellikte aktivite barındıran ufak bir yerleşim yeri. Tarihi yerleşim dokusunu kaybetmeyen, Ganos Dağları ile Marmara Denizi’nin buluştuğu eşsiz güzelliklere sahip Uçmakdere’nin gelin öncelikle tarihine beraber göz atalım.

Uçmakdere’nin Tarihi

İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

{ad:0} Uçmakdere Eski bir Rum köyü olarak biliniyor. Rumca ismi ''Avdimio'' yani ''Hoş Yer'' olan Uçmakdere, antik dönemde kutsal dağ olarak kabul edilen Ganos Dağında bu nedenle birçok tapınak mevcuttur. Hristiyanlık döneminde inşa edilen kilise ve tapınakların günümüze kadar gelen kalıntılarını köy ziyaretinizde görebilirsiniz. Döneminin en görkemli şarap bağlarını da barındıran köy, bir dönem şarap üretim merkezi olarak faaliyet göstermiş. Uzun yıllar ipek böcekçiliği de yapılan köyde, Rum yerleşiminden kalma güzel ahşap köy evleri, köyün girişindeki tarihi Çınar ağacı, köy girişindeki taş çeşme, kalem işleriyle süslü eski dükkan Uçmakdere’nin tarihine yolculuk yapabileceğiniz mekanlar arasında.

Uçmakdere Nasıl Bir Yer?

Marmara Denizi ile Ganos Dağları arasında bulunan, hem mavinin hem de yeşilin en güzel tonlarını görebileceğiniz Uçmakdere köyü, tam bir oksijen deposu. Türkiye’nin en kaliteli üzümü yetişen Uçmakdere doğası ile, organik ürünleriyle, bozulmamış bakir dokusuyla huzurun adresi olarak nitelendirebileceğimiz özelliklere sahip olması nedeni ile hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor.

Uçmakdere’de Neler Yapılabilir?

İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

Uçmakdere’ye geldiğinizde hava durumuna bağlı olarak yamaç paraşütü yapabilirsiniz. 650 metre yükselikte bulunan Nişantepe’de profesyonel rehberler ve turizm acenteleri tarafından yapılan yamaç paraşütü deneyimine ortak olabilirsiniz. Uçmakdere yapılacak aktiviteler düşünüldüğünde gerçekten saymakla bitmiyor. Mürefte ve Uçmakdere arası dalış sevdalıları için oldukça bereketli bir su altı canlı dünyasına sahip. Bu nedenle kendi ekipmanınızla serbest dalış yapabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Marmara Adası ve Hayırsız Ada’ya uğrayabilir veya bu adaları manzaralarına karşı seyre dalabilirsiniz. Motorsikletle gezenler, bisikletle gezenler, Uçmakdere çadır kampı yapmak isteyenler için de oldukça ideal konumda olan Uçmakdere’de doğanın eşsiz güzelliklerine tanık olurken bu şirin köyün ve manzaralarının bol bol fotoğrafını çekebilirsiniz. Uçmakdere halk plajında denize girebilir, hiçbir işletmeye bağlı kalmadan hem kamp yapabilir hem de yüzebilirsiniz. Uçmakdere köyünün bulunduğu deniz kenarı oldukça temiz ve güvenli olması ile biliniyor. Ayrıca 12 km’lik deniz manzaralı bir trekking rotası da bölgede mevcut. Köy bitiminde yer alan ücretli kamp alanı Çınar Mocamp’e gelmeden önce yer alan patikayı takip ederek, trekking rotasının başlangıcına ulaşabilirsiniz.

Uçmakdere’de Gezilecek Yerler

İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

Uçmakdere ufak ve bakir bir köy olması nedeniyle birkaç günlüğüne şehir stresinden uzaklaşabileceğiniz ve inzivaya çekilebiceğiniz bir köy. Eski rum köyü olması nedeniyle görülecek birkaç kalıntı ve eser bulunmakta. Kısaca Uçmakdere’de görülecek şeyleri sıralayacak olursak;
  • Eski Rum Köyü
  • Tarihi Çınar Ağacı
  • 100 yıllık Ahşap Köy Evleri
  • Uçmakdere Sahili
  • Tarihi Manastırlardan kalan kalıntılar
  • Uçmakdere’de Ne Yenir?

    İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

    Uçmakdere’de kahvaltı yapabilir, Uçmakdere sahil kısmında bulunan kafe ve restoranlarda öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Bakir bir köy olduğu için yemek açısından çok fazla bir opsiyon yok. ''Uçmakdere’de Ne Yenir?'' diye merak ediyorsanız köy organik ürünleri ile oldukça meşhur. Pekmez, zeytinyağı, organik bal üretimi, ıhlamur, kekik, adaçayı gibi ürünleri satın alabilir ve köy halkına destek olabilirsiniz. Gelmişken Tekirdağ köftesi yiyebilirsiniz. Güzel restoran ve yemek yerleri için ise Şarköy veya Kumbağ’ı tercih edebilirsiniz.

    Uçmakdere’ye Nasıl Gidilir?

    İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

    Uçmakdere Tekirdağ’a 30 km uzaklıkta, İstanbul’a ise 185 km mesafede yer alıyor. Karayolu ile gelmek isteyenler Tekirdağ Kumbağ istikameti takip ederek, Uçmakdere’ye ulaşabilirler. İstanbul-Uçmakdere arası ise yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. İzmir’e 450 km, Ankara’ya ise 650 km mesafede bulunmaktadır. Özel aracı olmayanlar ise İstanbul’da bulunan otobüs firmalarından Şarköy bileti alarak öncelikle Şarköy’e gelmeli, sonrasında Uçmakdere yönüne giden minibüs veya otobüslerle Uçmakdere köyüne ulaşabilirler.

    Uçmakdere Kamp Alanları

    İstanbul'a Yakın Yeşil ve Mavi Bir Cennet: Uçmakdere

    Uçmakdere içerisinde ve sahil kenarında köy pansiyonları olduğu gibi, doğa sevdalıları için de ücretsiz Uçmakdere kamp alanları mevcuttur. Uçmakdere kamp yapılacak yerler düşünüldüğünde hem orman içerisinde hem de deniz kenarı çevresinde mevcut alanlar bulunmaktadır. Sahil kenarında, yamaç paraşütlerinin indiği alanda ücretsiz kamp yapabilirsiniz. Dilerseniz köyün bitiminde yer alan Çınar Mocamp alanında ücretli olarak kamp yapabilirsiniz. Çınar Mocamp, Uçmakdere’de deniz kenarında, çınar ağaçları altına kurulmuş, yerli ve yabancı turistler tarafından özellikle karavancılar tarafından tercih edilen kamp alanları içerisinde yer alıyor. Sınırlı imkanları bulunan Uçmakdere kamp alanına gelmeden önce mutlaka alışveriş yapmanızda fayda var.

    Uçmakdere’de Nerede Kalınır?

    Uçmakdere şirin ve bozulmamış eski bir Rum köyü. Hala köyde yaşayan hane sayısı oldukça az olsa da bölge yerli ve yabancı turistlerin ziyaret noktaları arasında olduğu için köy halkı turizmden de para kazanmaktadır.Bakir doğası ile sizi etkileyecek olan Uçmakdere otel veya daha farklı opsiyonlara sahip değil. Birkaç köy pansiyonu dışında Uçmakdere köyü içerisinde otel vb. Bir işletme mevcut değil. Biraz daha konfor arayanlar Uçmakdere konaklama için en yakın şehir merkezi olan Şarköy veya Kumbağ’da bulunan otel ve bungalov tipi konaklama hizmeti veren tesisleri tercih edebilirler. {product:37231}