190 metre rakımlı bir tepede kurulu Ulupelit’in yerlilerinin kökeni Artvin’in Ahıska Türkleri ve hemen hemen hepsinin geçim kaynağı da ormancılık. Ama bazı aileler seracılıkla da uğraşıyor. Adını ise tıpkı çınar ağaçları gibi büyük ve görkemli pelit ağaçlarından alıyor. Ama sadece pelitler değil, çam, kayın, meşe ağaçlarıyla da süsleniyor köy. Çarpıcılığı ve gezginlerin müptelalığı da bundan kaynaklanıyor. Her yer yeşil, her yer bakir ve her yer huzur…
Ulupelit Köyü’nde Ne Yapılır?
Şirin mi şirin evleri ve doğal atmosferiyle insanı uyuşturan bir güzelliğe sahip Ulupelit Köyü doğayı özleyenler için adeta vuslat. İstanbul’a 45 dakika uzakta olması da hafta sonu ya da günübirlik rota oluştururken biçilmiş kaftan. Organik ürünlerle donatılmış kahvaltı sofrasında güne başlayabilir, tabiat içinde yürüyüşlerden hoşlanıyorsanız Ulupelit’te çok uzun parkurlar bulabilirsiniz. Dar patikalardan geçerek, bazen uzun bitkileri önünüzden ite ite yürüyeceğiniz parkurların 8-9 km olanı da var, 2-3 km olanı da! Hangi parkurdan yürürseniz yürüyün rampalarla karşılaşacağınızı ve yazın gittiyseniz bol bol susayacağınızı da belirtmeden geçmeyelim. Ama böğürtlenler, kuşburnu, erik ağaçları ve yaban hayvanlarının size sıklıkla mola verdireceğini de bu söylediklerimize ekleyelim.
Dağ bisikletiniz varsa Ulupelit’e gelirken arabanızın arkasına atıp getirebilir, yoksa köyden temin edebilirsiniz. ATV’ye binmek veya paintball oynamak isterseniz Yeşil Vadi Profesyonel Doğa Sporları Kulübü tıpkı yürüyüşler gibi bu aktiviteleri organize ediyor. Ayrıca avla ilgilenenler köye 6 km mesafedeki avlağa da sıklıkla geliyor.
Ulupelit Köyü’nde Konaklama – Casa Lavanda Boutique Hotel
Köyde konaklamaya karar verirseniz yerel dokusunu hissedebileceğiniz en özel yerlerden biri 2010 yılından bu yana hizmet veren Casa Lavanda Boutique Hotel. Hayallerinde doğada yaşamak olan bir ailenin çok emek verdiği bir proje olan otel İtalya’nın Toscana bölgesindeki otellere çok benzetiliyor. Adı üstünde butik bir işletme olan Casa Lavanda köy içinde çok geniş ve yemyeşil bir alana yayılıyor. Sahiplerinin tasarımı olan mimarisi ise ahşap ve taş uyumuyla ev sıcaklığı veriyor. Yaz kış her mevsim, 12 boyunca gidebiliyor, kalmasanız bile restoranın dünya mutfağı menülerini tadabiliyorsunuz. Kestane ve havuç çorbası restoranın yıldız yemekleri ve Michelin yıldızlı eğitim almış şefin elinden çıkma. Ama kalalım derseniz her biri farklı konsept ve isimde 14 oda seçeneğiniz var ve balayı, yıldönümü gibi özel günleri kutlayan çiftler de bu odalara oldukça rağbet gösteriyor. Yazın gittiğinizde havuza girebiliyor, küçük SPA ve saunasında kendinizi şımartabiliyorsunuz. Ulupelit Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Özel aracınızla gidiyorsanız Şile’nin mavi rotasına doğru ilerlerken Kömürlük Yolu’na saptığınızda Ulupelit Köyü’ne ulaşıyorsunuz. Köyün Şile’ye mesafesi yaklaşık 20 km, Sabiha Gökçen Havalimanı’na mesafesi ise 25,4 km.
Toplu taşımayı kullanacaksanız Üsküdar’dan kalkan 139 ve 139 T numaralı belediye otobüsleri köyün yakınlarından geçiyor.
Ulupelit Köyü Civarında Gezilecek Yerler Nereler?
Şile çok yakınında olunca keşfedin diyeceğimiz yerlerde Şile ve civarındaki yerler olacak. Ulupelit Köyü; Şile Feneri’ne 13,5 km, Ağlayan Kaya’ya 14 km, Şile Plajı’na ise 11,5 km mesafede. Ulupelit Köyü’nü Gezmek İçin En İdeal Zaman Nedir?
Amaç doğanın tüm renklerini görmek olunca yaz ayları da vazgeçilmez zamanlar oluyor. Eylül ise bu zamanlar içinde en ideal şartlar sunanı. Ortalama sıcaklık 23 derece civarında oluyor ve ne üşüyor, ne de terliyorsunuz. Aralık, ocak, şubat ve kasım ayları ise genellikle yağmurlu geçiyor.