Osmanlı tahtında 15 yıl oturan Sultan Abdülmecid zamanından kalan fenerin yapımına 1858'de başlanıp 1859'da bitirilmiş. Yapılmasındaki amaç ise Kırım Harbi esnasında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yapan gemilere yol göstermekmiş. Anadolu Feneri'ni gördüyseniz Şile Feneri'nden hemen önce yapılan bu yapının da inşa amacı aynı.
Sekizgen formdaki Şile Feneri'nin örme taş duvarlarının kalınlığı 110 cm. Sağlamlığı ve sadeliği sayesinde günümüze kadar orijinalliğini koruyarak gelmiş fenerin görünürlüğünü artırmak için gövdesi enlemesine siyah beyaz şeritler şeklinde boyanmış. Şile'nin kendine has evlerinin arasında yürürken karşınıza çıkan fenerin etrafındaki çiçekli peyzajda sizi sıcacık bir atmosfere sokacak türden. İçine girmek istediğinizde 72 basamaklı bir merdivenden tırmanmanız gerekse de öyle çok efor gerektirmiyor. Deniz seviyesinin 60 metre üzerinde ve 19 metrelik boyu da bu yüksekliğin üzerine eklenince adeta devleşiyor.
Deniz fenerinin optik saatinin işleyişi kuledeki çelik tellere bağlı ağırlıkların aşağıya doğru inerken saati harekete geçirmesiyle gerçekleşiyor. Ağırlıklar dibe ulaştığında saat duruyor ve bu yüzden dişli tertibat fenerin bekçisi tarafından iki saatte bir kuruluyor.
Tabii gezilecek alan fenerin içindeki dar bir mekan olunca tüm eserleri görüp incelemek ancak 10 – 15 dakikanızı alıyor. Bu eserlerin, yani teknik aksamın yanı sıra fenerin en muhteşem yönlerinden biri de hava biraz alacakaranlığa dönüştüğünde başınızı döndüren Karadeniz manzarası ki, bu manzaranın seyrine süre ve paha biçmek oldukça zor. Binlerce kare fotoğraf çekmek isteyecek kadar alıp götüren bu manzarayı tepede bırakıp aşağı indiğinizde ise Kavala Parkı'nda yine kadrajı dolduran manzara eşliğinde demli bir çay bekliyor olacak sizi. Dilerseniz hemen fenerin önünde yer alan seyir yolunda bir bankta da oturabilirsiniz.
Hem fener hem de gardiyan binası Kıyı Emniyet Müdürlüğü tarafından ulusal miras olarak korunuyor.
Şile'ye aracınızla değil de toplu taşımayla gidecekseniz Üsküdar'dan kalkan ve Ağva'ya devam eden 139 A belediye hattını kullanabilirsiniz. Otobüsten Karşı Mahalle Çeşme durağında inip biraz yürüdüğünüzde fener karşınıza çıkıyor.
Son zamanlarda İstanbul'un en popüler tur rotalarından birine dönüşen Fener – Balat'ta konumlanan Sveti Stefan...
Bu sene yaza damgasını vuracak manzarasıyla, şefleriyle, özel ambiyansı ve menüleriyle ‘fine dining' konseptini deneyimleyeceğiniz...
Babalar gününe sayılı günler kala akıllarda hep aynı düşünceler. Babama ne hediye alacağım? Babamın neye...
Gezmeyi seven insanlar olarak haliyle sık sık uçakla seyahat ediyoruz. İş hayatı, memleket ziyareti veya...
Ege'nin en ‘pamuk' yeri, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nin gözbebeği Pamukkale her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor....
Spor ve seyahat hobilerini bir araya getiren, ister yurt içi, ister yurt dışı olsun hiçbir...
Maske, mesafe, hijyen üçlemesi ile özetlenebilecek pandemi dönemi geride kalırken; seyahat trendleri de bu dönem...
Türk mutfağı denilince akla tabi ki sofraların eşsiz çeşitlerle ve mis gibi lezzetlerle donatıldığı şöyle...
İslami inanca ve kurallara uygun şekilde tatil yapmak isteyen aileler için Türkiye'nin pek çok yerinde...
Bir kanyon düşünün ki turkuaz renkli suları ve çevresindeki el değmemiş yemyeşil doğasıyla göz doldursun....
Tatil yaparken herkes konaklama seçenekleri ve çevresindeki gezilecek yerlerin çeşitliliğine odaklanıyor. Oysa tatile çıkmadan önce...
Dikkat! Bu yazı özellikle öğrenciler için hazırlanmıştır. Tüm yıl deli gibi ders çalıştın… Sınavlar, dersler,...