Hıdırellez gününün ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli rivayetler bulunuyor. Bunlardan kimisine göre bu özel gün Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu kültürlerine ait. Diğer inanışa göre ise Hıdırellez’in, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültürü ve inançlarına ait olduğu düşünülüyor. Hızır peygamberin ilkbaharda insanların arasına karışarak bolluk ve bereket dağıttığı, hastalara şifa getirdiği, yardıma ihtiyacı olanlara el attığı bu özel gün, dünyanın pek çok bölgesinde farklı şekillerde kutlanıyor.
Hıdırellez denilince akla ilk olarak yakılan ateşler geliyor. Oldukça büyük bir şekilde yakılan bu ateşlerin üzerinden atlamak ise Hıdırellez geleneği olarak biliniyor. Ateş üzerinden atlayan kişinin kötü şanstan, nazar ve hastalıktan korunduğuna inanılıyor. Bir diğer ritüel ise 5 Mayıs akşamı gül fidanlarına para asmak ve bu fidanların dibine ev, araba gibi istenilen şeylerin, dileklerin şekillerini, modellerini yapmak. 6 Mayıs günü de bu paralar alınıyor ve cüzdana konulup, bir yıl boyunca saklanıyor. Gül fidanlarının altına yapılan şekiller ise eğer bozulursa o dileğin kabul olacağına inanılıyor.
Anadolu’da yaşayanlar beyaz elbiseler giyerek, bol su ve yeşillikli alanlara, türbe ya da yatırlara gidip eğleniyor. Bu nedenle bu tür yerlere Hıdırlık deniliyor. Bu yerlerden toplanan çiçekler kaynatılıp, suyu içiliyor ve bu suyun hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor. Hızır Sopası denilen bir ritüel de bir sopayla ağrı olan yere vurmayı betimliyor. Böylece bu sopayla vurulan yerler ağrıdan kurtulmuş oluyor.
Türkiye’de Hıdırellez kutlaması demek Edirne’de kutlanan Kakava Şenlikleri demek. Her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde Edirne’de gerçekleşen bu şenlikler, Roman kültüründeki geleneği Edirne’ye taşıyor. Hıdırellez günü Kakava için herkes erkenden kalkıp nehir kenarına gidiyor ve nehir suyuyla yüzlerini yıkamaya başlıyor. Rengarenk Roman kıyafetleri ve elbiseler giymiş genç, yaşlı, çocuk; her yaştan kişi, darbuka ve klarnet eşliğinde Sarayiçi’nde yürüyüş yapıyor. Bu şekilde festival alanına yürüyerek giden, dans eden ve şarkı söyleyen bu renkli ekip, festival alanında da dans etmeye, şarkılar söylemeye devam ediyor. Akşama doğru yakılan ateşin ve alanda satılan yiyecek ve içeceklerin de etkisiyle, festival daha da eğlenceli oluyor. Yakılan bu ateşlerin üzerinden atlayan ve doya doya eğlenen katılımcılar, Kakava Şenlikleri’nde anın tadını yaşıyor. Kakava’nın ertesi günü ise şafak vaktinde pek çok kişi günahlardan arınmak ve tutulan dileklerin kabul olması için nehrin sularında yüzüyor. Daha sonra da bereket ve bolluk dolu bir yıl için dua ediliyor.
Hıdrellez ve Nevruz arasındaki fark oldukça merak edilen konulardan. İki gelenek arasında başlıca farklar şöyle;
Hem dans etmek ve eğlenmek, hem de tutulan dileklerin kabul olması için çeşitli ritüelleri gerçekleştirmek için Hıdırellez sizleri bekliyor.
Hıdrellez kutlamaları için Edirne’ye gitmek istiyorsanız haftalar öncesinden Edirne Oteli’nizi ayarlamanızı tavsiye ederiz. Şimdiden Edirne Otelleri listemizi inceleyip, bütçenize uygun en uygun otele Neredekal.com avantajlarıyla birlikte rezervasyon yapabilirsiniz.