Ekstrem Sporlar Rehberi, Türkiye'de Ekstrem Spor Yapılabilecek Rotalar

Ekstrem Sporlar Rehberi, Türkiye'de Ekstrem Spor Yapılabilecek Rotalar

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 13 Temmuz 2023
 • Son Güncellenme: 01 Kasım 2023
Ekstrem Sporlar Rehberi, Türkiye'de Ekstrem Spor Yapılabilecek Rotalar

Ülkemiz yeşilin ve mavinin en sakin halini sevenler kadar, doğada heyecan arayan, risk almayı seven maceracılar için de bir cennet. Rutinden sıkıldıysanız, hayatınıza biraz aksiyon katmak istiyorsanız sıra dışı tecrübelere davet eden dağlar bayırlar, hırçın denizler ve nehirler sizleri bekliyor. Doğanın en sert halleriyle kapışmak ekstra bir donanım gerektirdiğinden, deneyimleyeceğiniz bu zorlu maceralara da genel olarak Ekstrem spor adı veriliyor. Özgür ruhlara, adrenalin aşıklarına ve anı biriktirmeyi sevenlere hitap eden ekstrem spor dallarını merak edenler, haydi düşün peşimize… Türkiye’de ekstrem spor yapılabilecek rotalar ve dahasını kapsayan yazımız tam da size göre bir rehber niteliğinde…

{ad:0}

Ekstrem Spor Nedir?

Öncelikle ekstrem spor nedir bakmak gerekirse; bu spor türü birçok farklı aktiviteyi kapsar. Tanımı ve içine giren spor türleri tartışmaya açık olsa da "extreme" sözcüğü Türkçede "aşırı" anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak ekstrem sporların çeşitli ortak noktalarını sıralamak mümkün.

Daha çok adrenalin tutkunlarına hitap eden ekstrem sporlar, türüne göre çeşitli zorlukları ve engelleri içinde barındırır. Fiziki koordinasyon gerekliliği ise hemen ekstrem spor için geçerlidir. Hemen hepsi hız, güç, direnç, odaklanma, refleks yeteneği gerektirir. Kendine göre çeşitli riskleri veya tehlikeleri olabilen ekstrem sporların, belirtilen güvenlik unsurları ile yapılması gerekir.

Ek olarak ekstrem sporlar, mevsime göre de kategorize edilir. Örneğin, ilkbahar ve sonbaharda abseiling, rafting gibi sporlar öne çıkar. Bununla beraber yaz aylarında dalış, bungee jumping ve canyoning idealdir.

Türkiye’de Yapılan Ekstrem Sporlar Nelerdir?

Ekstrem spor nedir, sorusunu yanıtladıktan sonra, ekstrem sporların diğer spor dallarından çok daha farklı olduğunun, güçlü bir bünye, sıkı bir odaklanma ve büyük bir özgüven gerektirdiğinin de altını çizelim. Bol adrenalin salgılayacağınız bu zorlu sporlardan birini denemeye niyetliyseniz gücünüz ve direnciniz kadar bir profesyonelin size eşlik etmesi de sizin için önemlidir. Eğitmen eşliğinde güvenli bir şekilde sporunuzu yapabilirsiniz. 

Ekstrem sporlarının ülkemizdeki tarihini merak ediyorsanız ve aksiyon aşkı ne zaman hangi sporla başlamış sorusuna cevap arayanlardansanız size ilginç bir bilgi de verelim. Dünya, ekstrem sporlara 1979 yılında İngiltere’de bungee jumping ile başlarken, bizde ilk açılış 1980’lerde kaykay (skateboarding) ile gerçekleşmiştir. Kaykayı ekstrem sporlar arasına almadan isterseniz tehlikesi bol diğer spor dallarından başlayalım.

Bungee Jumping

bungee jumping

Esnek bir halata bağlanıp kendinizi en az 50 metre yüksekten boşluğa bırakabiliyorsunuz. Bungee Jumping’de bağlandığınız halat sizi ilk önce aşağı indirirken, sonrasında da yavaş yavaş yukarıya çekiyor. Güvenlik önlemlerinin çok önemli olduğu bu sporda atlama yeri olarak köprüler, kuleler seçilse de atlayış için vinçlerden de yararlanılabiliyor. Eğer kalp, tansiyon ve epilepsi gibi rahatsızlıklarınız varsa bu ekstrem spor sizin için uygun değil. Atlayış öncesi uzmanlar tarafından yapılan ölçümlerde kilonuzun fazla çıkması da atlayış için engel teşkil ediyor. 

Türkiye’de Bungee Jumping Yapılan Yerler

Bungee Jumping’i her mevsim yapabilirsiniz. Ama bu spor en çok da yaza yakışıyor. Yazın düzenlenen festivallerde özel platformları kurulan Bungee Jumping’i Ege ve Akdeniz bölgesinde deneyebiliyorsunuz. Muğla’da Fethiye Ölüdeniz, Antalya’da Lara Plajı ve Tahtalı Dağı, İzmir’de Aya Yorgi Koyu, İstanbul’da ise Kilyos ve Kazlıçeşme bu spor için özel alanlar bulabileceğiniz yerlerden bazıları. 

Rafting

Rafting

Azgın bir nehir üzerinde akıntıya kafa tutan maceraperestlerin sporu olan rafting'de hedef botun üzerinde kalıp alabora olmamak. Debisi yüksek nehirlerde yapılan bu ekstrem sporda zorluk derecesi de kademeli olarak değişiyor. 1’den 6’ya kadar sıralanan bu derecelendirmede 1 en kolay parkuru, 6 ise debisi en zorlu nehirleri ifade ediyor. Rafting yapacağınız bot üzerinde  sizinle birlikte en az 3, en fazla 11 kişi binebiliyor. Bu kişilerden biri de uzman rehber olmak zorunda. Bol bol kürek çekilen bu heyecanlı macerada ciddi bir efor harcamanız gerekiyor. Aynı zamanda suya düşme ihtimaline karşı can yeleği giymek ve kask takmak da zorunlu. 

Türkiye’de Rafting Yapılan Yerler

Rafting aslında bir bahar sporu olup nehir akışının gürleştiği ilkbahar ayları ve sonbahar ayları bu heyecanlı aktivite için çok müsait. Akarsu açısından çok zengin olan ülkemizde birçok yerde rafting yapabiliyorsunuz. Rize’deki Fırtına Deresi ve İkizdere Nehri ile Artvin’deki Çoruh Nehri ve Barhal Çayı Karadeniz Bölgesi’nin en popüler rafting adreslerinden. Tunceli’deki Munzur Çayı, Düzce’deki Melen Nehri, Antalya Köprüçay – Manavgat, Muğla Dalaman Çayı, Denizli Bekili Deresi, Kayseri Zamanaltı Irmağı da bu spora doyacağınız diğer adreslerdendir. 

Mağara Dalışı (Cave Diving) 

Cave Diving Mağara Dalışı

Korku filmlerinin en vazgeçilmez konularından olan ve yeraltı kapısı olarak da adlandırılan mağaraların bir de deniz ya da nehir altında olanlarını düşünün.  Bu mağaraları elinizde fenerle değil de yüzerek keşfettiğiniz ekstrem spora da Cave Diving yani mağara dalışı deniyor. Böyle bir eylem büyük çoğunluk için ürkütücü görünse de bazılarımız için eşsiz bir keşif anlamında. Açık denizlerde daldığınızda istediğiniz an yüzeye çıkıp nefes alma özgürlüğünü de kısıtlayan mağara dalışları, kapalı alanlarda kalma korkusu olanlar için pek uygun değil. Dalış tüpündeki oksijenin kontrollü kullanılması, karanlık rotalarda panik olmadan yön bulunması, değişken su akışına uyum sağlanması gibi hayati püf noktaları olan bu sporu yapabilmek için profesyonel eğitim almak da şart. 

Türkiye’de Mağara Dalışı Yapılan Yerler

Özgür ruhlu kaşiflerin mağara dalışları için tercih ettiği mevsimlerin başında elbette ki yaz mevsimi geliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ve her bölgesi nehirlerle dolu olan ülkemizde dalış yapabileceğiniz yüzlerce mağara bulunuyor. Bu mağaralar içinde deneyimlenmiş olan yerler ise şöyle; Antalya Kaş, Altınbeşik Mağarası, Suluin Mağarası, Adrasan Pırasalı Adası Mağarası ve Alanya Rambo Mağarası; Muğla’daki Türk Hamamı ve Afkule mağaraları; Kastamonu ve Bartın sınırında yer alan Küre Dağları. 

Dağcılık 

Dağcılık

Sizi çıkarken ayrı, inerken apayrı bir insana dönüştüren en özel disiplinlerden biri dağcılık. Risklerle dolu bu ekstrem spor dağların zirvelerine yapılan uzun yürüyüş, tırmanış ve mola mahiyetindeki kamp faaliyetlerini de kapsıyor. Eğer soğuk bir coğrafyanın en yüksek zirvelerinden birini seçtiyseniz zorun en zoruna karşı direneceğiniz meşakkatli bir macera sizi bekliyor. Çünkü kış dağcılığı denildiğinde akla buzullar, buzulları delen çivili tırmanışlar ve bedeni buz kesen bol eksili hava durumları geliyor. Tabii böylesine zorlu tırmanışlar mutlak eğitim gerektirdiğinden ve hayati tehlike içerdiğinden amatör sporcular için de önerilmiyor. Dağcılık bir ekip sporu olup, ekip üyelerinin her biri farklı görev tanımlarıyla tırmanışa destek veriyor. 

Türkiye’de Dağcılık Yapılan Yerler

Dağcılık yılın her mevsiminde yapılabiliyor ama en güvenli tırmanışlar da ilkbahar ve yaz aylarında oluyor. Rize’deki Kaçkar Dağları, Kayseri Erciyes Dağı, Niğde Aladağlar (tırmanış için en tercih edilen yer de burası), Ağrı Dağı, Erzurum Uzundere, Bursa Narlıdere, Antalya Bey Dağları, Ağrı Süphan Dağı,  Hakkari Cilo Dağı da dağcıların vazgeçilmez rotaları arasında başı çekiyor.  Türkiye’deki dağcılık rotaları hakkında daha fazla bilgi ise tam da burada!

Yamaç Paraşütü (Paragliding)

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü sayesinde gökyüzüyle kucaklaşabilmek mümkün. Bir yandan bulutları teğet geçerken bir yandan da aşağıdaki nefis manzarayı izlemek ise muhteşem bir deneyim. Maceracı özgür ruhların evlilik teklifi için de seçtiği mekanlardan olan gökyüzü size kuşların gözleriyle eşsiz bir seyir noktası sunuyor. Lisanslı pilotların eşlik ettiği bu spor için sizin profesyonel olmanıza gerek yok. Rotasını rüzgarın belirlediği bu ekstrem spor kalp rahatsızlığı olanlara, hamilelere, 105 kilonun üstünde olanlara ve yüksekten korkanlara önerilmiyor.

Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

İlkbahar, sonbahar ve yaz aylarının yağışlı olmayan günlerinde yapabileceğiniz yamaç paraşütü için en popüler adres Babadağ’dan süzülüp Ölüdeniz’e inebileceğiniz Fethiye'dir. Erzincan Munzur Dağları, Adıyaman Nemrut Dağı, Antalya Kaş Asas Tepesi, İzmir Bozdağ, Eskişehir İnönü C Tepesi, Pamukkale Dinamit Tepesi, Kayseri Ali Dağı, Denizli Çökelez Dağı, Ordu, Bursa, Adana ise yamaç paraşütü için diğer alternatif yerlerden bazılarıdır.  

Rüzgar Sörfü (Windsurfing)

Rüzgar Sörfü

Rüzgar iteklerken sizin direndiğiniz bir deniz sporu olan rüzgar sörfünde amaç dalgaların üzerindeki sörf tahtasında ayakta kalmak. Yelken ve sörf tahtasından oluşan bir ekipman gerektiren bu ekstrem sporda dalgalar sizi dört yandan sıkıştırıp aralarına alabilir. Dengede durabilmek ve yelkeni kontrol etmek için mutlaka eğitim gerektiren Windsurfing’i denemek isteyenlerin de bu yüzden iyi yüzme bilmesi şart.

Türkiye’de Rüzgar Sörfü Yapılan Yerler

Rüzgar sörfü en çok da yaz aylarında yapılan bir spor türüdür. Ama bir profesyonelseniz dalgalar sizi yılın her mevsimi bu aksiyonlu oyuna davet ediyor. Neredeyse bir yarımada görünümündeki ülkemiz masmavi denizleriyle bu ekstrem spor için bol alternatifli kıyılara sahiptir. İzmir Alaçatı hem yılın her mevsimi uygun dalgaları hem de sörf okullarıyla Windsurfing’in en çok yapıldığı yerlerdendir. Ayrıca Çanakkale Gökçeada, Muğla Akyaka – Datça, İstanbul’un Büyükçekmece, Caddebostan ve Kilyos sahilleri de rüzgar sörfü için en uygun seçeneklerdendir. 

Kanyon Geçişi (Canyoning) 

Kanyon Geçişi

Bedeninizde her bölgeyi çalıştıran ve yeri geldiğinde yüzmenizi gerektiren bir spordur. Zaman zaman atlamanızı veya tırmanmanızı gerektiren bu ekstrem sporu yaparken başta yaralanmalar olmak üzere birçok ciddi risk vardır. Canyoning yerleşim yerlerinin uzağındaki açık arazilerde, dik kayalıklardan oluşan derin kanyonlarda yapılıyor. Bu kanyonlar zorluk seviyelerine göre değerlendirilirken, hava durumu, malzeme seçimi ve öncesinde alınan eğitim de büyük önem taşıyor. Amatörseniz kanyon geçişinde basit parkurları seçebilir, eğitiminiz ve deneyiminiz arttıkça zorluk kademelerini de artırabilirsiniz.

Türkiye’de Kanyon Geçişi Yapılan Yerler

Kanyon geçişinde havanın yağışlı ve buzlu olması geçitlerdeki suyun yükselmesi açısından tehlike arz ediyor. Bu yüzden bahar ayları ve kış ayları bu ekstrem spor için uygun değil. Ülkemizde Canyoning yapabileceğiniz yerler ise başlıca şöyle; Antalya Köprülü Kanyon – Kıbrıs Kanyonu, Kaputaş Kanyonu, Marmaris, Kastamonu Ersizler Dere Kanyonu – Valla Kanyonu, Safranbolu Sakaralan Kanyonu, Afyonkarahisar Akdağ Tokalı Kanyonu, Manisa Yarıkkaya Kanyonu.

Skydiving

Skydiving

Gökyüzü dalışı olarak da bilinen Skydiving kendinizi en özgür hissedeceğiniz ekstrem sporlardan. Göklerde süzülen bir uçaktan paraşütle atlamak anlamına gelen bu sporda önce serbest düşüyor, ardından yere yakın bir mesafede paraşütün açılmasıyla dalışı tamamlayabiliyorsunuz. Atlayışların yapıldığı genel irtifa ise genellikle 2000 metreyi buluyor. Amatörseniz bu atlayışı bir profesyonel eşliğinde, 2 kişi olarak yapmanız gerekiyor. Bu ikili atlayışlara da "Tandem Atlayışı" deniliyor.

Türkiye’de Skydiving Yapılan Yerler

Skydiving için en uygun mevsim havanın daha açık ve daha stabil olduğu yaz mevsimidir. Bu sporun ülkemizde en yaygın olduğu noktaların başında da İzmir Efes gelmektedir. Türk Hava Kurumu’nun pilotları eşliğinde yapılan atlayışlarda Efes Antik Kenti’nin üzerinden süzülerek inmenin zevkini ise biz anlatmayalım, siz yaşayın! Bu sporu isterseniz Fethiye’de, Antalya’nın Kaş ilçesinde, Denizli Çökelez Dağı’nda, Bolu’da, Adıyaman Nemrut Dağı’nda, Erzincan Munzur Dağları’nda, Muğla ve Eskişehir’de de yapabiliyorsunuz. 

Wingsuit

Wingsuit

Serbest uçma sporu olan Wingsuit’in atası pekala Evliya Çelebi olabilir! Skydiving’den daha çılgın ve daha çok eğitim gerektiren bu sporun ekipmanları da alışılmışın dışında farklı. Tüm vücudu sarıp yarasaları hatırlatan kanatlı bir tulum giyerek ve yüksek bir noktadan ya da uçaktan atlayarak yapılan bu spor dünyaya tepeden bakarken bol bol da adrenalin salgılatıyor. Peki bu tulum nasıl mı uçuruyor? Paraşüt kumaşından özel olarak üretilmiş bu giyside hava akımının kaldırma kuvvetiyle yarasa kollar adeta bir kanat görevi görüyor ve göklerde bir kuş gibi süzülmenizi sağlıyor. Yere yakın yapılan bu uçuşlarda paraşütünüzü de tam zamanında açmanız hayati açıdan çok önemli. Wingsuit yapmadan önce paraşütle en az 200 atlayış yapmış olmanız gerekiyor. Paraşüt kontrolünün sağlanması ve uygun irtifada açılması bu sporun en dikkat gerektiren püf noktalarından. En tehlikeli hava sporları arasında ilk sırada yer alan Wingsuit’in pilotu olmak için öncelikle Skydiving eğitimi almanız şart.

Türkiye’de Wingsuit Yapılan Yerler

Wingsuit her havada yapabileceğiniz bir spor değil, havanın ve görüş alanın açık olması gerekiyor. Wingsuit atlayışı için en çok tercih edilen bölgeler ise Kapadokya, Efes, Sivrihisar ve Ölüdeniz. 

Motokros (Motocross)

Motokros

Türkiye’nin en sevdiği ekstrem sporlar arasında trafiğin en hızlılarından olan motokros da var. Bu motorlar trafiğin ritmine uyan ve şeridinden giden motorlar değildir. Motokros, dağlık tepelik engebeli, özel parkurlarda yapılan ve hem hız hem de akrobatik denge gerektiren bir spordur. Maceraperestlerin ve yarışmaktan hoşlananların vazgeçilmezlerinden olan bu ekstrem sporun ortaya çıkış yeri ise elbette ki Amerika! Profesyonellere olduğu kadar amatörlere de hitap eden motokros'da yarışmak kadar izlemek de zevkli. 

Türkiye’de Motokros Yapılan Yerler

Her mevsim yapılabilen motokros yarışlarında en sık kullanıLan parkurlar Motosiklet Federasyonu tarafından onaylanmış pistlerden oluşuyor. Bu adresler arasında İstanbul Hezarfen Parkuru, Beykoz Enduropark, Lüleburgaz Hayrabolu Parkuru ve Fethiye parkurları en rağbet görenler.

Tüplü Dalış (Scubadiving) 

Tüplü Dalış

Bu kadar denizimiz varken diplerde neler var hiç mi merak etmeyeceğiz? Scubadiving ekstrem sporlar kategorisinin "Acaba" dediğimiz bir üyesi sayılsa da eğitimsiz yapıldığında tehlikeli bir maceraya dönüşüyor. Ekipman gerektiren ve ekipman kadar da eğitimi şart koşan bu sporda yeryüzünde yaşayanların aşağıya inmeden göremediği zengin bir ekosistem de sizi bekliyor. Üstelik aşağıda ne korna sesi duyuluyor ne de siyaset konuşuluyor. Her şeyden uzak dakikalar yaşayabilirsiniz.

Türkiye’de Tüplü Dalış Yapılan Yerler

Tüplü dalış hemen hemen her mevsim yapılabildiği gibi en tercih edilen dalış bölgeleri de Akdeniz ve Ege. Fethiye Afkule, Bodrum, Çanakkale Saroz, Hatay Samandağ, Antalya Kaş ve mavi boyalı bir çok kıyıda yapılan bu spor için bizim önerdiğimiz yerleri de Türkiye'nin En Popüler Dalış Rotaları içeriğimizde keşfedin!

Dağ Bisikleti

Dağ Bisikleti

Dağları seviyor ama tırmanmak yerine bisikletle keşfetmeyi tercih ediyorsanız sizi pedalşör maceracılar köşesine alalım. Sakin patikalar yerine dağ tepe aşarak pedal çevirmek ekstrem sporlar arasında en masum alternatiflerden biri. Ama tehlikesi de yok değil; Düşmelere ve sıçramalara karşı her an tetikte ve tedbirli olmanız gerekiyor. Bildiğimiz bisikletlerden farkı ise her koşula dayanıklı materyallerle yapılmış olmasıdır. Dağ bisikletleriyle gerçekleştirilen bu spor uzun parkurlardaki kampları da kapsıyor. Dağ bisikleti kullanmak için kondisyonunuz da büyük önem taşıyor. 

Türkiye’de Dağ Bisikletine Binebileceğiniz Yerler

Dağ bisikletine her mevsim binilebiliyor. İstanbul’da Belgrad Ormanı, Hatay Samandağ’ın Harbiye bölgesi, İzmir Foça, Ankara Eymir Gölü çevresi, Antalya Köprülü Kanyon; Dağ bisikleti sürmek için en ideal parkurlardan.

Uçurtma Sörfü (Kiteboarding)

Uçurtma Sörfü

Rüzgarlı bir denizde yapabileceğiniz uçurtma sörfü aslında jimnastik, rüzgar sörfü ve paraşütle havalanmadan oluşan ortaya karşılık bir ekstrem spor. Ülkemizde yeni yeni tanınıp bilinen bu spor dalında bir yandan rüzgarda dalgalanan paraşüt formatındaki uçurtmayı kontrol etmeye çalışırken bir yandan da ayaklarınızdaki sörf tahtasını bırakmamanız gerekiyor ki hem denizde hem de gökyüzünde eşsiz bir dansın tadını çıkarabilirsiniz. Vücudunuza bağlı paraşütle yükseklere zıplayabiliyor, altınızdaki sörf tahtasıyla denizin üzerinde yol alabiliyorsunuz. Bu sporun ne kadar masum görünse de önlem alınmadığında ve fırtınalı havalarda yapıldığında ciddi yaralanmalara neden olduğunu da ayrıca belirtelim.

Türkiye’de Uçurtma Sörfü Yapabileceğiniz Yerler

Yaz aylarında yapılabilen ekstrem sporlardan olan uçurtma sörfü'nde yüzme bilmek şart. Yüzmek dışında bir de eğitim alırsanız bu spor sizin için bir tutkuya dönüşebiliyor. Ülkemizde sörf yapılan her yerde uçurtma sörfü de yapılabiliyor. İzmir Alaçatı, Muğla Datça, Gökova, Gökçeada ve Patara’da siz de rüzgar sörfü özgürlüğünü tadabilirsiniz.

Kum Sörfü (Sanssurfing) 

Kum Sörfü

Arap çöllerini en eğlenceli kılan ekstrem sporlardan olan kum sörfü ülkemize çok yabancı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Akdeniz’in en mistik, en büyülü sahillerinden olan 12 km uzunluğundaki Patara’daki kum tepeleri Arap çöllerinin altın kumlarını sörf pisti olarak ayaklarınıza seriyor. Sörf tahtanıza, denge duruşunuza ve kayarken yapacağınız akrobasi kreasyonuna güveniyorsanız buyrun sizi Patara pistlerine alalım. Ülkemiz için çok yeni bir ekstrem dal olan Sandsurfing’in mucidi ise tabii ki Araplar ve çıkış yeri de piramitler diyarı Mısır.