Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
Ege'nin En Büyük Gölü 'BAFA'

Ege'nin En Büyük Gölü 'BAFA'

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 12 Aralık 2012
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Ege'nin En Büyük Gölü 'BAFA'

Aydın’ın Söke ve Muğla’nın Milas ilçelerinin sınırlarında kalan Bafa, Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü...

Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü Bafa, Aydın’ın Söke ve Muğla’nın Milas ilçelerinin sınırlarında kalıyor. Ege Denizi’nin İÖ 4. yüzyıla kadar bir parçası olan Bafa Gölü, bugünkü Büyük Menderes Deltası’nı kaplayan geniş Miletos Körfezi’nin bir uzantısıydı.

Büyük Menderes önünü alüvyonlarla kapamadan önce Bafa Gölü bir körfezdi, şimdi Beşparmak Dağları’ndan eşsiz bir göl manzarası görünüyor. Göldeki altı adadan beşinde kilise ve manastır kalıntıları bulunuyor. Bu adalar aynı zamanda sukuşlarının üreme alanı. Gölün doğu kıyılarında Herakleia antik kentinin kalıntıları var. Kapıkırı köyünden Beşparmaklar’a taş döşeli antik yollar uzanıyor ve burada yerel rehberlerin düzenlediği turlar yapılıyor.

Arabayla gidilecekse Myus Antik Şehri ve Azap Gölü görülmesi gereken yerlerden. Özellikle yaz başında gölün üzeri ve çevresi papatyalarla doluyor. Heybetli Yediler Manastırı’na ise Gölkaya köyünden bir buçuk saatlik yürüyüşle ulaşılıyor. Çebi’nin Yeri’den ve Kapıkırı köyünden teknelerle göldeki adalar gezilebiliyor.

Göldeki İkizadalar’dan biri gerçekten ada, diğeri ise karaya kıstakla bağlı ve bir kalenin kalıntılarını barındırıyor. Bu doğal plaj ve adanın üzerindeki kalıntılar göz alıcı. Özellikle yazın turist gruplar tekneyle gelip yüzmeden geri dönmüyor. Gölün güney kıyıları boyunca İzmir-Aydın ve Bodrum karayolu uzanıyor.

Haberin tamamı için: Atlas / Mayıs