Dışarıda Yemenin Tadı Başka: İstanbul'un Enfes Sokak Lezzetleri

Dışarıda Yemenin Tadı Başka: İstanbul'un Enfes Sokak Lezzetleri

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 22 Mart 2019
 • Son Güncellenme: 14 Nisan 2024
Dışarıda Yemenin Tadı Başka: İstanbul'un Enfes Sokak Lezzetleri

Eğer bir İstanbullu iseniz herhangi sokak arasında yürürken burnunuza gelen mis gibi yemek kokularına alışmışsınızdır. İstanbul ile bütünleşmiş, kimi zaman karnı kimi zaman damağı doyurmak için tercih edilen sokak lezzetleri, gezilen günlerin harika anlarından birisi. Bu yazımızda İstanbul’un çeşitli sokak lezzetlerine değineceğiz. Hatta şehirde çok sık gitmediğiniz bir semte gittiğinizde favori lezzetinizi yemeden dönmezsiniz. Mutlaka meşhur bir sokak lezzeti ve o lezzetin en iyisini yapan bir seyyar satıcısı vardır. Siz de bu gurme şehirde yaşayın ya da yalnızca bir ziyaretçi olun, tatmanız gereken sokak lezzetlerini sakın es geçmeyin. İşte İstanbul'un o meşhur sokak lezzetleri. 

{ad:0}

Midye Dolma 

midye dolma istanbul

Özellikle midye dolmaya düşkünseniz çok şanslısınız. Çünkü neredeyse her köşe başında karşınıza çıkar bu lezzet. Sokak esnafının midyeyi açısını izlerken, aynı zamanda diğerlerini mideye indirmenin de ayrı bir hazzı olur. Bol limonlu, ağız sulandıran midye dolmalar, sabah saatlerinden akşam saatlerine hatta geceye kadar satılır. Beşiktaş, Bostancı Sahili, Kadıköy ve Taksim ise midye dolmanın en meşhur olduğu yerlerden birkaçıdır.

Nohutlu Pilav 

nohutlu pilav

Bazı tatlar var ki onları yalnızca sokakta bulabilirsiniz; ancak nohutlu pilav öyle değildir. Bu tadı evinizde dilediğiniz zaman elbette ki yapabilirsiniz. Yalnız üzülerek şunu belirtelim ki asla sokakta yediğiniz o pilavın tadını alamazsınız. Bu yüzden size tavsiyemiz eğer sokakta bir pilav arabası görürseniz bu fırsatı kaçırmayın ve hemen kendinize pilav-ayran söyleyip bu muhteşem uyumun tadını çıkarın.

Kumpir

istanbulun sokak lezzetleri

Patatesin en lezzetli hallerinden biridir kumpir. Zaten içine zevkinize göre sevdiğiniz yiyeceklerden doldurduğunuz bir patates ne kadar kötü olabilir ki? İstanbul'da bu lezzetin en meşhur olduğu yer Ortaköy olarak biliniyor; ancak bugün Beşiktaş, Üsküdar, Çengelköy ve Bakırköy'de de çok lezzetli kumpirler yiyebiliyorsunuz.

Simit 

sokak simidi

Simit İstanbul'la özdeşleşmiş sokak lezzetlerinin başında geliyor. Sahilde, sokak aralarında, en işlek caddelerde, kısacası her yerde ulaşabileceğiniz sokak simidinin yerini hiçbir pastane ürünü tutmuyor. Özellikle İstanbul'un tadını çıkarmak istiyorsanız siz de Kadıköy ya da Eminönü'nden vapura binmeden önce simit almayı ve onu martılarla paylaşmayı ihmal etmeyin. 

Balık Ekmek

 

balık ekmek

Yalnız bizim değil turistlerin de en fazla ilgi gösterdiği tatlardan biri balık ekmek. Daha yanından geçtiğiniz an mis gibi kokusuyla sizi kendisine çeken bu tat, yine diğer sokak lezzetleri gibi sokakta yiyince çok ayrı bir keyif veriyor. Deniz manzarasına karşı balık ekmeğin en lezzetlisini yiyebileceğiniz yerler ise Eminönü, Karaköy ve Kadıköy. Denize nazır, samimi mekanlarda yiyebileceğiniz balık ekmek yanına harika turşu suyuyla eşlik ediyor. İstanbul’a yolu düşen il dışı ziyaretçilerin, meşhur balık ekmeği Eminönü’nde yemelerini kesinlikle tavsiye ederiz!

Boza

boza

Düşüncesi bile çocukluğumuzu hatırlattığı için huzur verir bozanın. Eskiden kış aylarında evde otururken sokaktan ''Bozaaa!'' diye bağırarak geçen bozacının sesini duyardık. Şimdilerde hala bazı mahallelerde bozacılar olsa da sayısı bir hayli az. Siz İstanbul'da boza içmek istiyorsanız onu yerinde, yani Vefa Bozacısı'nda içmelisiniz.

Kestane 

istanbul sokak lezzetleri

Kış mevsimini közde pişmiş bir kestane yemeden veda etmek olmaz. Neyse ki İstanbul'un turistik bölgeleri başta olmak üzere neredeyse her caddesinde, sokağında kestaneci bulmak mümkün. Yıl boyu aklımıza düşmeyen kestane bir kış akşamında Taksim’de gezerken ''Aaa kestane mi alsak?'' diyebileceğiniz anlara ait. Buz gibi havada hem içinizi ısıtan hem de açlığınızı bastıran kestane, genelde Taksim, Kadıköy gibi işlek caddelerde bulunuyor. Soğuk kış aylarında sevdiklerinizle yürüyüş yaparken, minik kese kağıtlarında verilen kestanelerinizi yemek çok ayrı bir mutluluk verecektir.

Halka Tatlısı

 

halka tatlısı

Siz onu başka isimle de biliyor olabilirsiniz; fakat ismine çok takılmayın. Şerbetli bir tatlı olan halka tatlısına, esasında şehrin pek çok lokasyonunda ulaşabilirsiniz. Canınız tatlı çektiğinde bir kez de bu halka tatlısını denemenizi öneriyoruz; ancak şimdiden uyaralım bağımlılık yapabilir.

Islak Hamburger 

ıslak hamburger

İstanbul'un ünü sınırları aşmış lezzetlerinden biridir ıslak hamburger. Harika sosuyla gönüllere taht kuran ıslak hamburger, ayaküstü atıştırmalık kategorisinde yer alacak lezzetlerden birisi. Midenizi fethetmeyi başaran bu lezzetin tadına varmak için bizce en az iki tane yemek gerekir. Eğer ıslak hamburger ile doyma gibi bir düşünceniz varsa bir tanesiyle doymak mümkün değil gibi duruyor. Tabi siz kapasitenize göre sayısını arttırabilirsiniz. Taksim, Bağdat Caddesi başta olmak üzere ise pek çok merkezde en lezzetlisine ulaşabilirsiniz.

Turşu Suyu 

turşu suyu

İstanbul'un sokak lezzetlerinden bahsederken turşu suyunu unutmak olmaz. Yeşilçam'ın turşu suyu tartışmalarına selam göndermek isteyenleri Eminönü Tarihi Turşucusu'na, Beyoğlu'na ya da Kadıköy'e doğru alalım. Çünkü buralarda en lezzetli turşuları yiyip, ağız sulandıran turşu sularından içebilirsiniz. 

Kokoreç 

kokoreç

Köşe başı rastlayabileceğiniz, kokusuyla acıktıran ister elde yürüyerek ister mekanda oturarak yiyebileceğiniz en harika sokak lezzetlerinden birisidir kokoreç. Mutlaka temizliğine güvendiğiniz ve bildiğiniz bir yerden yemeniz gereken tatlardan biridir kokoreç. Gündüz, gece fark etmeden her daim yiyebileceğiniz kokoreçin kokusu, et sevmeyenleri dahi hoşuna gidebilecek türdendir. Bize kalırsa bol baharatlı ve acılı olanı tadından yenmez diyebiliriz. Yiyebileceğiniz en harika kokoreç genelde Çengelköy ya da Kadıköy lokasyonunda bulunuyor. 

Közde / Haşlanmış Mısır

süt mısır

Kiminin közlenmiş kiminin haşlanmış yemeyi tercih ettiği mısır, İstanbul'da özellikle kalabalığın yoğun olduğu yerlerde sık sık karşınıza çıkar. Özellikle turistik mekanların olduğu alanlarda olan sokak esnafları, bu harika mısırlardan satmakta. Zaten kokusu etrafa öyle güzel dağılır ki siz henüz onu görmeseniz de artık içinize işlemiştir. Elinize alıp gezmek aynı zamanda harika lezzete sahip mısırınızdan bir ısırık almak seyahatinizin tadını da artıracak diyebiliriz.

Köfte Ekmek 

köfte ekmek

Sokakta satılanlara tükürük köftesi denildiğini de duymuşsunuzdur. Festivallerin, maç çıkışlarının, konser öncesi ve sonralarının vazgeçilmez lezzeti olmayı başaran köfte ekmeği nerede olduğunuzu umursamadan yerseniz bu dünya artık size daha bir keyifli görünecektir. Özellikle maç zamanlarının en uğrak noktalarından biri haline gelmiş köfte ekmek bu konuda bir kültür halini almış bile diyebiliriz. Birçok mekandan ziyade o an yenilen köftenin ambiyanstan mı yoksa gerçekten çok lezzetli yapıldığından mı emin olmak zor olsa da tadı bir başka oluyor. Eğer gerçekten harika bir köfte ekmek yemek istiyorsanız, maç giriş çıkışlarını takip etmekte fayda var diyebiliriz.

Sosisli - Hotdog 

Dışarıda Yemenin Tadı Başka: İstanbul'un Enfes Sokak Lezzetleri

Kimileri Amerikan salatasıyla, kimilerinin ise sade olarak tercih ettiği sosisli Amerikan kültürünün vazgeçilmez Hot Dog’u bizde ise vazgeçilmez sosisli olarak geçiyor. Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy gibi lokasyonlarda özellikle ayaküstü atıştırmalık olan sosisli ufak büfelerde yapılıyor. İstanbul gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yorumlar

fatih çokgez 
25.03.2019
Merhabalar, boza Kurtuluş’ta Damla Past. şahane. Beşiktaş’taki midye dolma artık sade iç pilav yersiniz, nadir midye çıkıyor. Fırsat verdiğiniz için çok teşekkürler.
Berin Y. 
25.03.2019
Midye dolma çok lezzetli olmakla beraber en son araştırmalarda içerdiği ağır metallerden dolayı dikkatle tüketilmesi gerekenler arasında ne yazık ki. :(( Bilinen, güvenilen ve temiz denizlerden gelen midye buluyorsanız ne ala.
Doğan KONURALP 
25.03.2019
Özellikle midye dolma ve kokoreçi her yerde yemek riskli, zehirlenme ve diyare olma ihtimali var. Dikkatli olun derim ben.
uğur yılmaz 
25.03.2019
Sarıyer böreğini nasıl unutursunuz? :)