Akkuyu son zamanlarda yapýlmasý planlanan nükleer santralle gündemde. Akkuyu, deprem bölgesi sýnýflandýrmasýnda, en güvenli sýnýf olan 5. derece deprem bölgesinde yer alýyor. Büyük þiddette bir depremin gerçekleþme ihtimalinin düþük olduðu belirtiliyor. Ancak uzmanlar uyarýyor! Akkuyu'da yapýlmasý planlanan nükleer santral, Ecemiþ Fay Hattý'na 25 kilometre mesafede bulunuyor.* Jeoloji mühendisleri, Kýbrýs-Ýskenderun arasýnda Ecemiþ Fay Hattý üzerinde gerçekleþmesi beklenen olasý bir büyük depremde Akkuyu ve çevresinin direkt etkileneceði yönünde uyarýyor. Akkuyu, sadece Ecemiþ Fay Hattý'ndan deðil, paralelinde uzanan bu yayda oluþacak bir sýkýþmadan da etkilenebilir. Aktif olan Ecemiþ Fay Hattý'nýn jeolojik riskinin arttýðýný belirterek, olasý bir kazanýn sadece Türkiye'yi deðil, Doðu Avrupa'yý, Rusya'yý hatta Afrika'yý bile önemli derecede etkileyebileceðini de üzerine basa basa vurguluyorlar. Gündemde bu derece önemli bir konuyla yer alan Akkuyu'yu biraz daha yakýndan tanýyalým.
Akkuyu ve çevresindeki bakir topraklar ve keþfedilmeyi bekleyen yerler:1 - Barbaros Koyu - Silifke
![barbaros Koyu]()
Barbaros Koyu,
Mersin'e 120 kilometre, Silifke'ye 20 kilometre ve
Taþucu'na 17 kilometre. Küçük bir vadinin sonunda görülen koyun arka tarafýnda Türkiye'nin ilk turfanda meyve ve sebzeleri yetiþir; domates, salatalýk, badem, üzüm, erik, kayýsý vb. Barbaros Koyu cam gibi temiz, sakin denizi, altýn rengi kumlarý ve doðasýyla ziyaretçilerine adeta bir cenneti anýmsatýr. Henüz turizm yatýrýmlarýnýn olmadýðý bu küçük koya günübirlik ya da kamp yapmak için gidilebilmektedir. Not: Koyda bir su kaynaðý ve yiyecek almak için bir büfe bulunmadýðýndan dolayý tedarikli gitmekte fayda var.
2 - Zeyne Köyü ve Türbesi - Gülnar
![zeyne köyü]()
Mersin'e 150 kilometre,
Gülnar'a 25 kilometre uzaklýktadýr.
Toros Daðlarý'nýn 320 metre rakýmýnda tertemiz havasý ve
Göksu Nehri'nin vadi kýsmýnda kurulmuþ olan Zeyne'de, Þeyh Seyyid Alaeddin Ali Semerkandi Türbesi ve Þükran Pýnarý en çok ziyaret edilen noktalarýdýr. Efsaneye göre; çobanlýk yapan Semerkandi öðle sýcaðýnda hayvanlarý susuzluktan yanmýþ vaziyette iken, yoldan geçen bir Türkmenin sert sözlerine maruz kalýr. Bu duruma çok üzülen Semerkandi dua ederek elindeki sopayý kayalarýn ortasýna vurur ve kayalardan su fýþkýrdýðýný görür. Fýþkýran bu sudan hayvanlarýna içtirerek onlarý susuzluktan kurtarýr. Günümüzde bu suyun þifalý olduðuna inanýlýyor.
3 - Tisan Yarýmadasý - Silifke
Tisan Yarýmadasý Silifke'ye baðlý Yeþilovacýk mevkide mavi ve yeþilin buluþtuðu sýrt sýrta vermiþ iki koydan oluþur. Antik çaðda Yunan kolonisi olarak kurulan Tisan, tarihi kalýntýlarý,
Tisan Adasý, altýn kumlarý, tertemiz denizi ve doðal güzellikleriyle daha yoldayken görenleri kendine aþýk eder. Akdeniz'in saklý cenneti olarak bilinen turkuaz renkli koyda balýklarla ve caretta carettalarla yüzmek mümkündür. Bugün Tisan adýyla bilinen Aphrodisias antik kenti, yarýmadanýn denize uzanan burnunda yer alýyor.
4 - Aynalý Göl – Aydýncýk
![aynalý göl]()
Mersin'e baðlý
Aydýncýk ilçesi sýnýrlarýnda yer alan Aynalý Göl yerin yaklaþýk 50 metre altýnda. Aynalý Göl veya Gilindire olarak bilinen bu maðara 1999 yýlýnda bir çoban tarafýndan tesadüfen bulundu. Maðaranýn sonunda ayna gibi parlayan, yarýsý tatlý yarýsý tuzlu suya sahip bir göl var. Maðarada yapýlan çalýþmalar ve incelemeler sonucunda, maðaranýn tabanýnýn deniz suyuyla dolmasý ile göl suyu deniz suyunun altýnda bulunuyor. Bu doða harikasýný görmek için gelenler bu gölde dalýþlar yaparak fotoðraflar çekiyor. Maðara merkezin 7,5 km güneydoðusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasýnda yer alýyor.
5 - Kurtini Koyu ve Soðuksu – Aydýncýk
![kurtini]()
Türkiye'de bir eþi daha olmayan Kurtini Koyu gerçekten olaðanüstüdür. Tertemiz denizi, bozulmamýþ doðasý ile gelenleri kendine hayran býrakýr. Kurtini Koyu'nda hem normal kamp hem de dalýþ kampý yapýldýðý gibi günü birlikte gidilmektedir. Soðuksu ise Aydýncýk'ýn kýyýdan 300 metre içeride çýkan bir su kaynaðýdýr. Týpký adýnda geçtiði gibi suyu yaz kýþ oldukça soðuktur. Bu suyun döküldüðü koyun suyu da hem serin hem de tertemizdir. Ayný zamanda Kýbrýs'a bu kaynaktan su gönderilmektedir.
6 - Yeþilovacýk – Silifke
![yeþilovacýk]()
Eski adý Hacýisaklý olan
Yeþilovacýk, Silifke'ye baðlý yaklaþýk 7 kilometrelik bir kýyý kesimine sahip bir sahil kasabasýdýr. Adýndan da anlaþýlacaðý gibi yemyeþil çam ormanlarýnýn arasýnda bulunan bu cennet köþe Akdeniz foklarýnýn üreme bölgesidir. Yeþilovacýk kasabasýnda yaþam milattan önce 4. yýlda baþlayýp günümüze kadar gelmektedir. Aphrodisias antik kenti kalýntýlarý da bunu kanýtlar niteliktedir.
7 - Sipahili (Babadýl) Köyü - Gülnar
![Sipahili]()
Babaderus isimli bir Rum, bu köyde yýllarca kereste ticareti ile uðraþmýþ. Dereden getirdiði keresteleri dere aðzýnda gemilere yükleterek ihraç etmiþ. Köylülerle iyi anlaþtýðý içinde halk bu köye onun adýný vererek buraya Babadýl demiþ. Ayrýca Osmanlý döneminde köy sýnýrlarý içinde kalan Dana Tepesi'nde bir süre Sipahi Birliði konaklamýþ. Bu nedenle köye Sipahili de deniyor. Bu arada sahildeki bataklýk kurutulmuþ ve halk deniz kenarý yerleþmeye baþlamýþ.
Bonus: Çocuklarýmýza ileride Akkuyu'nun asýlda nasýl bir yer olduðunu gösterebilmemiz için saklamaya deðer bir fotoðraf.
![akkuyu ilk hali]()
Yavaþ yavaþ inþaatýn baþladýðý bu yemyeþil topraklar yok oluyor. Önümüzdeki bir kaç yýl içerisinde bu fotoðraftan eser bile kalmayacak. Bizlerde istedik ki ileride çocuklarýmýz bize;
Akkuyu nasýl bir yerdi, sorusunu yönelttiklerinde bu fotoðrafý gösterebilelim.
*Ayrýntýlý bilgi almak için, Niðde Üniversitesi - Mühendislik Mimarlýk Fakültesi - Jeoloji mühendisliði bölüm baþkaný Prof. Dr. Ýbrahim Çopuroðlu'nun çalýþmalarýna göz atabilirsiniz.
Celalettin Bancioglu - 13 Mayýs 2015, Çarsamba 16:18
Güzel bir çalýþma. Ben hep mail almak istiyorum.
Sevgi Özdil - 13 Mayýs 2015, Çarsamba 17:08
Celalettin Bey teþekkür ederiz. Kullanýcý hesabýnýzda bulunan mail adresinizi, gönderi listemize ekledik. :)
tokay ceritoðlu - 13 Mayýs 2015, Çarsamba 17:20
Biz çocuk iken Mersin Merkez'de gümrük meydanýnda denize girerdik. Kirlenme baþladý Mersin'den Antalya'ya doðru. 80-100 km gitmeden temiz denize ulaþmak mümkün olmamaya baþladý, Akkuyu sakin. Denizi kum ve sýcak suyu olan muhteþem bir yer idi, Gazipaþa'ya kadar olan kýsým belki biraz daha ötesi yerli yabancý gezginlerin tam olarak etkisi altýnda olmayan yöreler, Antalya doyuma ulaþýncaya kadar sakinliðini korur, santral gelince artýk fotoðraflara bakarýz.
Ali Sinan Varlýk - 13 Mayýs 2015, Çarsamba 18:55
Gençlik yýllarýmda tatillerde hep Anamur ve Bozyazý'da kamp yaptýk. Yollarý virajlý, çok güzel denizi ve kumu olan yerlerdi. En son 89'da gördüm. Þimdi gitmeye korkuyorum. Eðer virajlý yollarý da düzeltirlerse orasý da Bodrum Çeþme'den farksýz, Ýstanbul ve Ankara'dan gelenlerin mahvedeceði bir yer olacaktýr. Ýnsanlarýmýz çekirge sürüleri gibi geçtikleri yerleri kurutuyorlar. 15 gün önce Bodrum'a gitmiþtim. Þimdi bile kalabalýk, trafik týkanýyor! Yazýn düþünemiyorum kalabalýðý ve trafiði... Burayý inþallah oralara benzetmeyiz ama hiç ümidim yok bu bencil ve rantçý toplum oldukça.
Tevfik ovacýk - 14 Mayýs 2015, Perþembe 11:01
Bölgede 1996 yýlýmda Turizm Baþkanlýðý'nca ilan edilmiþ 5 turizm bölgesi var. Yollar duble, eski virajlar kalmadý, çok az bir kýsmý kaldý, o da bitmek üzere. Akkuyu'nun yaný baþýnda 5 yýldýzlý Ulu Resort Hotel 265 oda, 8 aydýr çalýþýyor. Yeþilovacýk'ta bir otel inþaatý el deðiþtiriyor, yeni sahibi restore edecek. Bölge Taþucundan Kýbrýs'a deniz otobüsü ile baðlý. Baþta Ýstanbul, Ýzmir, Ankara olmak üzere, 35 ile þehirlerarasý otobüs direkt geçiyor.
Ýsmail AKPINAR - 14 Mayýs 2015, Perþembe 11:11
Tisan Yarýmadasý ve Aynalý Göl hakkýnda bilgilendirme yapmak istiyorum. 1. Tisan'daki yarýmadada bulunan tarihi kalýntýlarda muhteþem güzellikte taban mozaikleri vardýr. Burada herhangi bir görevli yoktu biz oraya gittiðimizde. Ýnsanlar mozaiklerin üzerlerinde geziniyorlar. Mozaiklerin derhal koruma altýna alýnmasý gereklidir. (Aydýncýk Limaný'nda üzeri örtülü þekilde taban mozaiði vardýr.) Linkteki fotolar 2014 Eylül ayýnda çekildi. 2. Aynalý Göl Maðarasý'nda elektrik sorunu vardý 2014 Eylül ayýnda gittiðimizde. 1 saat bekledik. Elektrikler kesik olduðu için bu muhteþem maðarayý gezemedik. Bu sorunun derhal çözüme kavuþmasý gereklidir. Gidenler hayal kýrýklýðýna uðrayabilir.
Barýþ Eroðlu - 12 Mart 2019, Salý 21:19
Yalnýzca bunlarýn bazýlarý benim ailemin fotoðraflarý.
ERDÝNÇ GEZER - 20 Ekim 2019, Pazar 15:44
Taþucu'nda 2015-17 yýllarý arasýnda turizm rehberliði bölümü okudum. Bu süreçte her fýrsatta bisikletle saða sola kamplamaya gittim. Barbaros Koyu'nu þans eseri bulmuþtuk, ancak ufak bir düzeltme yapmakta fayda var. Koyda bulunan tarlalarýn kenarlarýnda evler var. Gittiðimizde kýþ sezonu olmasýna raðmen evlerde yerli halk yaþýyordu. Su ihtiyacýnýzý dýþarýda bulunan çeþmelerini kullanarak giderebilirsiniz. Hepsi cana yakýn davranýyorlar. Zira bir ablamýzdan limon toplamak için izin alýp bir de üstüne þeker istemiþtik. Bir güzel doðal limonata içtik. Bir antik kent de koyda yer alýyor, öyle baþýboþ korumasýz. Ýlk gittiðimizde bir lahit vardý kazmýþlar topraðý. Yeni çýkarýyorlardý, toprak renginden belli oluyordu. Çýkarmalarýna son bir kaç gün kalmýþ, muhtemelen geceleri kazýyorlar. Jandarmaya þikayette bulunmuþtuk gelip incelemeye almýþlardý. O eserler korumaya alýnsa muhteþem olur. Onun dýþýnda bu listede Kum Mahallesi'ndeki Kuþ Cenneti de dahil olmalýydý diye düþündüm. :)