Aksaray Gezi Rehberi
Aksaray , bulunduğu konum ve köklü geçmişi ile ziyaretçilerine farklı bir tatil vadediyor. Anadolu'nun iç kesimlerine gitmek istediğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan bu şehri Aksaray gezi rehberi ile inceleyebilir, bu yazı sayesinde istediğiniz gibi bir tatil planlayabilirsiniz.
Aksaray Hakkında
Aksaray hangi bölgede sorusunun cevabına karşılık olarak İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bu il, ziyaretçilerine Anadolu'nun az bilinen köşelerini keşfetme şansı sunuyor. Şehrin adını ilk olarak Hitit tabletlerinde görsek de geçmişi Yenitaş Dönemi'ne kadar uzanıyor. İlk çağlardan bu yana yerleşim yeri olan bölge, oldukça köklü bir geçmişe sahip.
Hitit tabletlerindeki adı Kurşura olarak bilinirken İlk Çağ'da şehir için Garsaura ismi kullanılıyor. Bu dönemlerde de önemli bir merkez olmasının yanı sıra Kapadokya kurulan krallığın ardından şehir farklı bir yön kazanıyor. Kapadokya Kralı Archeleos tarafından şehrin yeniden inşa edilmesi ile birlikte şehir Archeleos'un şehri anlamına gelen Archelais adını alıyor.
Daha sonra Roma, Bizans egemenliklerini yaşamış şehir, Müslüman Araplar ile Bizans arasındaki çekişmelere de sahne oluyor. 1071 Malazgirt Savaşı ile birlikte Türklerin eline geçen şehir, Danişmendli Beyliği'nden günümüzde hala yoğun izler taşıyor. 12. yüzyılda Arap istilaları nedeniyle yüksek oranda hasar görmüş olan bu şehir, II. Kılıçarslan tarafından yeniden inşa ediliyor.
Bu dönemde II. Kılıçarslan tarafından yaptırılan Aksaray'dan adını aldığı düşünülen şehir, günümüze kadar aynı adla anılmaya devam ediyor. Neredeyse 1000 yıldır aynı adı kullanan bu şehir, Türk beylikleri arasında da büyük bir çekişme konusu iken 1467 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil ediliyor.
Aksaray turizm faaliyetleri aynı zamanda tüm bu köklü geçmişe dayanıyor. Aksaray, yüzölçümü olarak 4606 kilometrekare büyüklüğü ile İç Anadolu'nun Orta Anadolu Bölümü'nde yer alıyor. 8 ilçesi ve 192 köyü ile görülecek birçok nokta sunan şehir, bölgedeki görece küçük şehirler arasında bulunsa da oldukça yoğun bir gezi planı yapmanızı sağlıyor.
Şehirde aynı zamanda yapabileceğiniz aktiviteler bulunuyor. Kültürünü ve yaşamını yakından tanıyabileceğiniz bu etkinliklerden birkaçı, bölgenin önemli festivalleri. Bu festivallerden biri olan Aksaray-Ihlara Kültür ve Turizm Festivali genellikle temmuz ayında düzenleniyor. Birçok sanatçının konuk olduğu bu festival, bölgenin turizminde önemli biri olan Ihlara Vadisi yürüyüşüyle sonlanıyor.
Tüm bu geçmiş ve kültür ile Anadolu'yu keşfetmek isteyenler için Aksaray, önemli noktalardan biri oluyor.
Aksaray Harita ve Yol Tarifi
Aksaray, ulaşım konusunda oldukça rahat alternatiflere sahip sahip bir şehir. Özellikle kara yolu ile ulaşımın yoğun olduğu şehir, Türkiye'nin hemen her şehrinden otobüs seferleri ile rahatlıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Aksaray nerede sorusunun cevabı olarak ülkenin iç bölümleri gösterilmesi aynı zamanda birçok konuma da yakın olduğunu gösteriyor.
Bu sayede Ankara, Konya, Kayseri gibi büyük şehirlere yakın mesafede yer alması, ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor. Aksaray'a nasıl gidilir sorusunun bir diğer cevabı ise hava yolu oluyor. Yakın mesafede yer alan Nevşehir-Kapadokya Havalimanı ve biraz daha uzakta yer alan Kayseri Havalimanı, kısa sürede yolculuğunu tamamlamak isteyenler için oldukça uygun bir seçenek.
Havalimanında yer alan servisler veya otobüslerle şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracıyla şehre ulaşmak isteyenler ise Aksaray yol tarifi geldiğiniz noktaya göre değişkenlik gösterebilir. İstanbul'dan gelmek isteyenler için İstanbul-Bolu-Ankara yol hattını kullanabilirken Ankara'dan gelmek isteyenler için yol oldukça kısalıyor. Ankara-Gölbaşı-Şereflikoçhisar üzerinden Aksaray'a kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Aksaray Hava Durumu ve İklimi
Aksaray hava şartları karasal iklimin özelliklerine göre şekilleniyor. Ülkenin iç kesimlerinde yer alması nedeniyle şehirde gece ve gündüz sıcaklıkları arasında büyük bir fark görülüyor. Karasal iklime bağlı olarak yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlı bir havaya sahip oluyor.
Yaz aylarında kurak yapısının yanı sıra nemli bir hava görülmüyor. Nemin az bulunması ile birlikte sıcaklık ve rüzgar şiddeti yaz aylarında oldukça yüksek seyrediyor. Bu nedenle buharlaşma miktarı da oldukça fazla. Kış aylarında yoğun yağış almasının yanı sıra kar yağışı da yoğun olarak yaşanıyor.
Bu nedenle bahar aylarına gelindiğinde bölgede ortaya çıkan yüksek erime oranı nedeniyle sıklıkla taşkınlar ve topraklar ortaya çıkıyor. Bu nedenle zor bir iklim şartına sahip olduğu düşünülse de bahar aylarında oldukça hoş bir hava seyri izliyor.
İklime bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsü olarak çayır, gelincik ve papatyalar bahar aylarında ortaya çıkıyor.