Şehirlerin Sembolü Haline Gelmiş 9 Köprü

Şehirlerin Sembolü Haline Gelmiş 9 Köprü

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 21 Aralık 2016
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Şehirlerin Sembolü Haline Gelmiş 9 Köprü
Köprüler, şehirlerin öne çıkan özel yapılarından biridir. Özellikle usta mimarların elinin değdiği ve inşa edildikleri şehrin kısa süre içinde sembolü haline gelen bazı köprüler var ki, onlara sanat eseri demek daha doğru olacaktır. Bir kısmının metropol şehirlerde yer aldığı ve her seferinde ilgi çekmeyi başaran bu yapılar, aynı zamanda bulundukları bölgenin her iki yakasını da görebildiği için göz alıcı bir manzaraya sahiptir. Kara parçalarını kavuşturmayı başaran bu özel yapılar arasından sizin için derlediğimiz 9 muhteşem köprüyü listemizde bulabilirsiniz.

1 – Tower Bridge / Londra

tower bridge londra

{ad:0} Londra’dan bahsederken akla gelen elbette onlarca simge bulunur; ancak Tower Bridge kesinlikle ilk beşte yer alacaktır. 1886 yılında inşası başlayan ve tamamlanması tam olarak 8 yıl süren bu köprü, Thames Nehri üzerinde yer almaktadır. Londra’nın iki yakasını birleştirmek için ihtiyaç duyulan; fakat gemilerin limana erişiminin engelleneceği için bir türlü tasarlanamayan köprü en sonunda açılır kapanır olarak inşa edilir.

2 – Brooklyn Köprüsü / New York

brooklyn köprüsü

Köprü, New York’ta East River üzerinde yer almakta ve Brooklyn ile Manhattan’ını birbirine bağlamaktadır. Şehrin en ünlü simgelerinden biri olan bu yapının tamamlanması ise 13 yıl sürmüştür. 1883 yılında hizmete açılan Brooklyn Köprüsü’nün yapım aşamasında ne yazık ki 27 çalışan çeşitli iş kazaları sonucu hayatını kaybetmiştir. Kimilerine göre inşası sırasında yaşanan talihsiz olaylar nedeniyle uğursuzluk getirdiğine inanılan köprü oldukça uzun ve görülmeye değer bir manzaraya sahip.

3 – Ponte Vecchio / Floransa

 ponte vecchio köprüsü floransa

Sanatın şehri Floransa’da Arno Nehri üzerinde yer alan köprünün, dönemin önde gelen ve İtalyan Rönesansı’na etki eden güçlü ailelerinden Medici Ailesi’nin halka karışmadan, koridordaki resimlere bakarak geçmeleri için inşa edildiği söylenmektedir. Bir dönemler ise kasapların yer aldığı köprüde bugün çok sayıda kuyumcu bulunmaktadır. Günün birinde köprüyü ziyaret edecek olursanız, köprü üstünde bulunan kuyumculardan alışveriş yapmasınız bile, hemen köprünün başından alacağınız kocaman bir dondurma ile oturup gün batımında şehrin mükemmel manzarasını izlemeyi ve 1900 yılında şehrin en ünlü kuyumcusu olan Cellini'nin fotoğrafını çekmeyi ihmal etmeyin.

4 – Charles Köprüsü / Prag

karl köprüsü prag

Prag’ta Vitava Nehri üzerinde yer alan Charles Bridge, oldukça eski bir tarihe sahip. Köprü günümüzde yalnızca yaya trafiğine açık. 1357’de yapımına başlanan ve 15. yy’a kadar süren yapının üzerinde ise barok stilinin hakim olduğu çok sayıda heykel yer alıyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olmasının da etkisiyle Charles Köprüsü, yıl boyunca yüksek oranda turiste ev sahipliği yapıyor.

5 – Chengyang Köprüsü / Guangxi

 chengyang köprüsü çin

Çin’de yer alan bu köprü oldukça ilginç yapılardan biri çünkü üzerinde yer alan çatıların yapımında tek bir tane dahi çivi kullanılmamış. Tamamen ahşap ve demirden yapılmış Chengyang Köprüsü ülkenin en ünlü köprülerinden biri ve 64 m uzunluğa sahip. Günün birinde ziyaret etme şansınız olursa bölgenin oldukça sakin ve huzurlu olmasının yanı sıra önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu belirtmekte fayda var.

6 – Sidney Harbour Köprüsü / Sidney

 sidney harbour köprüsü

Araçların, yayaların hatta trenlerin kullanımına uygun olan Sidney Köprüsü, limanda yer alıyor ve yapımı 1932 yılında tamamlanmış. Sidney’de yaşayan halk arasında “Elbise Askılığı” adıyla anılıyor. Yapı 503 m uzunluğa sahip ve aynı zamanda eni göz önüne alındığında en geniş köprü ünvanını taşıyor. 134 m yüksekliği olan köprü tahmin ettiğiniz üzere tıpkı diğer bahsettiğimiz yapıları aratmayacak muhteşem bir şehir manzarasına sahip.

7 – Port du Gard Köprüsü / Gard

port du gard köprüsü fransa

Fransa’da yer alan ve Romalılar tarafından su kemeri olarak inşa edilmiş bu köprünün bir katında taşıt yolu yer alırken bir katında ise su kanalı bulunmaktadır. 1. yy’ın ortalarında yapılan ve günümüze kadar gelmeyi başarmış köprü 50 km uzunluğundaki bir su yolunun parçası olup, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor.

8 - Rialto Köprüsü / Venedik

rialto köprüsü venedik

Rialto Köprüsü, sanatın ve güzelliğin muhteşem birleşimi olan ve kanallarla birbirine bağlanan İtalyan şehri Venedik’te bulunuyor. Büyük Kanal üzerindeki dört köprüden en ünlüsü olan yapı günümüze gelene kadar çeşitli badireler atlatmış. İlk olarak şehirde 1310 yılında çıkan bir ayaklanma sonucu tamamen ahşaptan oluşan köprü yanmış daha sonra yeniden inşa edilmiştir. 1444 yılında ise gemilerin geçiş törenini izlemek için çok sayıda kişinin burada toplanması sonucu bu kez de çökmüştür. Tüm bunların sonucunda günümüzde taş köprü olarak 1591 yılından beri şehrin önemli simgelerinden biri olarak ayakta durmaktadır.

9 – Khaju Köprüsü / İsfahan

khaju köprüsü iran

İran’ın İsfahan kentinde yer alan bu köprünün 1650’li yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Hem köprü hem de üzerinde bulunduğu nehrin akışını düzenleyen bir baraj görevinde olan yapı, şehrin en gözde ve ünlü mimarilerinden biridir.

Yorumlar

şükran koçak 
26.12.2016
Sevgili yorumculara seslenmek istiyorum, bu siteyi hazırlayan canlar azami on destinasyon koyabiliyorlar sanırım, onun için tüm güzellikleri koymaları mümkün olmasa gerek, ben şahsen bir gezgin olarak her köşe bucak bilirim sanıyordum ama o kadar güzel ve saklı kalmış yerler sunuyorlar ki, çok teşekkürler, görüşmek üzere, elinize sağlık, Şükran Koçak.
ayhan turhal 
26.12.2016
Beş tanesini gördüğüm bu köprülere daha birçok köprü eklemek mümkün tabi ki. Siz de zaten birçok güzel köprüden 9 tanesi demişsiniz. Ben de bunlara Almanya Heidelberg’de, Neckar Nehri üzerindeki Karl Thedeor Köprüsü’nü eklemek istiyorum. Heidelberg Kalesi’nden manzarası çok güzel, diğerlerini de görmek nasip olur inşallah. Bize yeni rotalar belirlediğiniz için teşekkürler.
şükran koçak 
26.12.2016
1993 yılından beri gittiğim, Sydney Darling Harbour Köprüsü’nü yılbaşında o muhteşem görüntüsünü defalarca yaşamış biri olarak kendimi çok şanslı görüyorum. Daha sonraları Boğaziçi Köprüsü’nü de süslediler, Sydney’deki köprü çok güzel korunan, tam da Avustralya’yı her bakımdan temsil eden bir köprü, herkesin hayatında bir kere görme ve geçmesini yürekten diliyorum, saygılarımla. Şükran Koçak.
Sani yarar 
23.12.2016
Elinize sağlık.
Ekmel Çırpanlı 
23.12.2016
Bursa Irgandı Köprüsü de bu listede olmalı.
Daha fazla yorum gör