Tokat Gezi Rehberi
+ 1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Tokat Gezi Rehberi

Tokat, Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzellikleri ile bezenmiş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Tokat ve çevre illerinden geçen Yeşilırmak, şehrin siluetini kazanmasında en önemli etkenler arasında yer alıyor. Tokat gezi rehberi yazısını inceleyerek, Tokat nerede ve hangi turizm seçeneklerine sahip gibi soruların cevabını kolaylıkla bulabilirsiniz.

Tokat Hakkında

Tokat haritası incelendiğinde, güneyde Sivas, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu ve batısında Amasya illeri ile komşu olduğu görülüyor. Tokat hangi bölgede yer alıyor sorusuna ise komşu illerinden de anlaşılacağı üzere Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümü olarak cevap verebiliriz. Ancak ilçelerinin bazıları İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alır.

Tokat tarihi oldukça eski çağlara dayanıyor. Şehrin köklü tarihi, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ve insanlığın ilk yerleşim alanları arasında yer almasından kaynaklanıyor. Şehrin kuruluş tarihi ise tam olarak bilinmiyor. Ancak Togayıtlar tarafından kurulduğu inanılan şehir, sırasıyla Hititler, Asurlular, Hurriler ve Kimmerlerin himayesi altında kalıyor.

Bu egemenliklerin bitmesiyle birlikte önce Perslerin, ardından Büyük İskender döneminde Makedonyalıların ve daha sonra Pontus Krallığı'nın egemenliğine geçiyor. Milattan sonra Bizanslıların egemenliğinde iken kritik bir öneme sahip olan Tokat Kalesi, Malazgirt zaferinden sonra sırası ile Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliğine geçiyor.

Tokat, cumhuriyetin ilanı ile birlikte 1923'te resmi olarak il oluyor. Günümüzde Türkiye'nin Orta Karadeniz kıyılarını, İç ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan eski bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Tarihi mirasları arasında yer alan Tokat Kalesine ait en eski kalıntıların 5. veya 6.

yüzyıla ait olması, kalenin çok eski yıllarda da var olduğunu ispatlıyor. Tokat, bulunmuş olduğu coğrafi konumu itibari ile oldukça verimli topraklara da ev sahipliği yapıyor. İlde soğan, tütün, şeker pancarı, patates, fasulye, kavun, karpuz gibi birçok sebze ve meyvenin yetiştiriciliği yapılıyor.

Buna ek olarak ovalarda ise hayvan yetiştiriciliği ön planda tutuluyor. Genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşılırsa da ilde birçok fabrika da faaliyet gösteriyor. Bölgede başta şeker fabrikası, meyve suyu fabrikası ve sigara fabrikası olmak üzere birçok fabrika yer alıyor.

Tokat, Anadolu kültürü başta olmak üzere birçok kültürün kesiştiği bir şehir. Tokat turizm faaliyetleri, oldukça yoğun bir il olması nedeni ile her dönem hız kesmeden devam ediyor.

Tokat Harita ve Yol Tarifi

Tokat'a nasıl gidilir sorusunu, ilin konumu ve ulaşım ağının gelişmişliği sayesinde oldukça basit şekilde cevaplandırabiliriz. Bölgeye, Türkiye'nin dört bir yanından kara yolu ile ulaşım sağlamak mümkün. Hemen hemen her ilden kalkan otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra şahsi aracınızla seyahat etmek istiyorsanız, hangi ilde olursanız olun akıllı cihazınızı kullanarak Tokat yol tarifi için destek alabilir ve kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tokat harita konumu olarak İstanbul ile 796 km, Ankara ile 385 km mesafeye sahip. Tokat'a hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlamak da mümkün.

Tokat Havalimanı'na; Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerden direkt uçuş sağlanıyor. Ayrıca diğer illerden aktarmalı uçuşlar ile de şehre ulaşmanız mümkün. Tokat için bir diğer ulaşım alternatifi ise demir yolu. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın farklı illerdeki seferleri ile Tokat'a ulaşım sağlamak mümkün.

Eğer seyahatinizi planlarken farklı rotalardan geçerek şehre ulaşmayı ve yolculuğunuzu da bir seyahate dönüştürmeyi istiyorsanız, demir yolu ulaşımını seçenekleriniz arasında bulundurabilirsiniz.

Tokat Hava Durumu ve İklimi

Tokat, iklimsel özelliklerini bulunmuş olduğu bölgeler bütününden alıyor. İç Anadolu Bölgesi'nin ve Orta Karadeniz'in farklı iklim özelliklerini taşıyor. Doğu Karadeniz iklimine kıyasla Orta Karadeniz çok daha az yağış alıyor. Tokat iç kesimlerde yer almasına rağmen kıyıdaki iller ile yağış olarak arasında bir fark bulunmuyor.

Tokat'ta yaz mevsimlerinde genel olarak alçak bölgeler sıcak ve kısmen kurak olsa da yüksek yerlerin serin ve yer yer yağışlı olduğu biliniyor. Son 10 yılın yağış ortalamasına bakıldığında, Tokat'ta ortalama yağış yaklaşık 381 ile 586 mm arasında seyrediyor. Bu sebeple de Tokat'ta genellikle kuraklık yaşanmıyor.

Tokat hava durumu mevsimlere göre oldukça dengeli. Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık yaklaşık 23 derece iken en düşük sıcaklığın ise yaklaşık 2 derece olduğu görülüyor. Tokat'ın bitki örtüsünün yaklaşık %40'ı ormanlar ve fundalıklardan oluşuyor. Bu özelliği ile Tokat, Türkiye'nin sayılı illeri arasında yer alıyor.

İlin yaklaşık %38'i ise ekili-dikili alanlardan oluşuyor. Uygun iklim koşulları sayesinde tarım ve hayvancılığın oldukça geliştiği görülüyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Tokat Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tokat'ın Neyi Meşhur?

Tokat'ın neyi meşhur sorusuna tek bir yanıt vermek pek olası değil. Bunun nedeni ilin birçok farklı lezzeti ile ön plana çıkmış olması. Hem Karadeniz'in hem de İç Anadolu Bölgesi'nin etkisini taşıyan şehrin mutfak kültürü de bu durumdan fazlasıyla etkileniyor. Sebze içerikli yemeklerinin yanı sıra et yemekleri de oldukça talep görüyor. Tokat'ta, sarma ve dolma için kullanılan yeşil yaprak oldukça meşhur. En az yaprağı kadar ünlü olan diğer lezzetlerin başında ise bölgeye özgü olan Tokat Kebabı geliyor. Tokat kebabını diğer kebap çeşitlerinden ayıran en önemli özellik, kullanılan etin ve kuyruk yağının özel olması. Kebap yapmak üzere kullanılacak olan et, Karayaka koyunlarının 9 aylık olan erkek kuzularından elde ediliyor. Ardından yöreye özgü bir kebap ocağında da pişiriliyor. Tokat denildiğinde akla gelen bir diğer meşhur yemek ise keşkek oluyor. Tokat'ı ziyaret ederken restoranlarda yenilmesi gereken bu meşhur tadı diğer keşkeklerden ayıran ise içine eklenen az miktarda çemen. Tokat, misafirlerini farklı lezzetler tadabileceği zengin bir mutfak ile ağırlıyor.

Tokat'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Şehrin merkezinde yer alan Tokat Kalesi ve ilçelerinde bulunan Zile, Niksar ve Turhal kaleleri, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Atatürk'ün geçici olarak konakladığı Latifoğlu Konağı Müze Evi ve tarihi Gök Medrese, kent merkezinde muhakkak görülmesi gereken mekanların başında yer alıyor. Tokat'ın bir ilçesi olan Niksar'da yer alan ve Anadolu'da yapılan ilk medrese olarak bilinen Yağıbasan Medresesi gezilecek yerler arasında.

Tokat'a Ne Zaman Gidilir?

Tokat hava şartları, mevsimlere göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle Tokat, belirli aylarda ziyaret edebileceğiniz iller arasında yerini alıyor. Tokat'ın vadi ve yamaçlara kurulmuş bir kent olması, her dönem ziyaret edilmesini zorlaştırıyor. Bir diğer etmen ise geçiş iklimine sahip olmasından kaynaklanıyor. Seyahat tarihlerinizi belirlerken, sıcaklığın en fazla olduğu haziran, temmuz ve ağustos aylarını tercih edebilirsiniz. Eğer bahar aylarındaki yağmurlardan hoşlanıyorsanız ilkbahar ayları da Tokat'ı ziyaret etmek için uygun bir zaman aralığı.

Tokat'ta Nerede Kalınır?

Tokat'ın merkezinde birbirinden farklı kalite ve fiyatlarda oteller bulunuyor. Uygun Tokat otelleri fiyatlarını etkileyen faktörlerin başında ise sunulan imkanlar ve bulunduğu konum geliyor. Otel içi aktivitelerinin daha az olduğu bir mekan için daha az ödeme yapmanız mümkün. Genel olarak konaklama alanları Tokat ilinin merkezinde ve Niksar, Erbaa gibi merkez ilçelerde bulunuyor. Merkezden uzaklaşarak kırsal ve köy kesimlerine doğru gidildikçe konaklama alternatifi bulmak pek de kolay değil.

Tokat'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Tokat'tan bir hatıra satın almak istiyorsanız Yazmacılar Çarşısı'na uğrayabilirsiniz. Tokat'ın ünlü elvan baskı tekniği ile yapılmış yazmaları ve ipek dokuma ürünlerini buradan satın almanız mümkün. Tokat Taşhan da alışveriş yapmak için bir başka durak. Taşhan'da bulunan bakırcı, antikacı, ahşap oymacı ve seramikçi dükkanlarından, yöreye folklorik ürünler ve eşyalar satın alabilirsiniz.