Şehrin eski ismi İnek Göl'dür. Etimolojik değişimler sonucu İnegöl adını almıştır. Fakat belediye önünde yapılan inşaatların zemin sondajlarında kabuklu su ürünlerinin kalıntıları çıkmaktadır ki, bu isminin kökeninin gölden geldiği hakkında önemli bir kanıttır. Çünkü Yenice kasabası ile İnegöl arasında bataklık olduğu tarihi kayıtlarda mevcut olup, bugün bile bataklı mevkii adında arazi tapuları düzenlenmektedir. Zemin dip suları bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle isminin göl ile ilgili olması kuvvetle muhtemeldir.
İnegöl Ovasının uzun yıllar boyunca sular altında kaldığı tahmin edilmektedir. Bundan dolayı Subaşı veya Gölbaşı anlamında İnegöl ismi kullanılmıştır.
İnegöl 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İnegöl ile ilgili tarihi bulgular M. Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. İnegöl tarihindeki medeniyetler, Lidyalılar, Britanyalılar, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılardır.
Osmanlı'nın ilk fethettiği kale, İnegöl'e bağlı Kulaca Köyü'nde bulunmaktadır. İnegöl ise, Osmanlılar tarafından 1299 yılında fethedilmiştir. İnegöl fatihi ise, Osmanlı komutanlarından Turgutalp'tir.
Osmanlı döneminde, İnegöl denilince, Osmanlı sarayının meşhur içeceği Çitli maden suyu, Oylat kaplıcası ve Osmanlı gemilerine malzeme üreten kereste imalathaneleri akla gelirmiş.
İnegöl Belediyesi 1870 yılında kurulmuştur.
ahmet ahmet - 5 Kasım 2020, Perşembe 11:02
Arkadaşlar iyi misinz ? mağaraya ışıklandırma yapılmamış diye feryat figan ağlıyorsunuz orada yaşayan canlı türleri var sizin keyfiniz onların yaşamından daha mı değerli ? Türkiyenin en uzun 3. mağarasına giriyorsunuz 7 buçuk tl çok diyorsunuz komiksiniz
Necati şahin - 4 Mart 2019, Pazartesi 00:11
Doğal olarak harika bir mağara; fakat çok bakımsız, işletme ilgisiz. Yazık oluyor gerçekten.
Gürcan AKPINAR - 12 Kasım 2018, Pazartesi 23:54
Oylat doğa olarak diğer bölgelere göre en iyisi; fakat otel olarak çok lüks oteller yok. En yeni ve lüks otel Çağlayan Otel. Aşiyan eski ve bakımsız fakat idare eder. Bir de Güven Otel var. Güven Otel bina olarak eski bir görünüm sahip fakat hem personeli hem otelin sahibi çok mütevazı, çok lüks bir otel aramıyorsanız güvene otele, otelimiz biraz konforlu olsun diyorsanız Çağlayan Otel'i tercih edebilirsiniz. Eğer.. Devamını Göster
Ahmet mehmet - 6 Mayıs 2018, Pazar 12:30
Hala ışıklandırma yapılmamış mı? Bilen, gören var mı acaba? Gitmeyi düşünüyoruz ama bir şey göremeyeceksek eğer hiçbir anlamı yok ki.
AHMET AHMET - 8 Temmuz 2017, Cumartesi 04:08
Madem turistik bir yer neden bir iç aydınlatma yok? Yürüyüş yollarının yanına sadece kendini aydınlatan şerit lambalar konulmuş millet önüne bakıp yolu görmeye çalışırken çevresindeki güzellikleri göremiyor. Telefon ışıkları ile etrafı aydınlatmaya çalışıyor insanlar. Girişte 750 mt uzunluğunda denildi ama ziyaretçiler 150 mt gidip geri dönüyor. Neden mi? Karanlık olduğundan hiç zevk almıyorlar da ondan.
ruhi küçüktabak - 14 Haziran 2015, Pazar 21:29
Kardeşim, mağara belki güzeldir ama maalesef bir halt göremedik. Aydınlatma sıfırın altında, yürüme platformunun demirlerine sarı ışıklı hortum takmışlar, gidiyor merdivenleri zor seçiyorsun. Bırak sarkıtı, dikiti, yarı yoldan döndük. Korku filmi gibi, görevliye de söyledim, yapılacakmış da, hık mık... Gidin Devamını Göster
AYDIN ÖZLER - 30 Mayıs 2015, Cumartesi 15:00
Doğası mükemmel, başka bir dünya şehirde yaşayan insan için. Ama arkadaşa katılıyorum 7,5 TL giriş ücreti çok yüksek.
ibrahim ortaköy - 11 Ekim 2014, Cumartesi 20:04
Yüzülebiliyor mu? Yoksa gitmem.
Nuran SY - 15 Temmuz 2014, Salı 19:16
Mükemmel bir mağara, çevresi, içi, hepsi çok güzel. Görmenizi tavsiye ederim.
Özkan Hacıoğlu - 4 Nisan 2014, Cuma 00:35
Mağarayı ziyarete gittiğimde bana göre fahiş bir giriş ücreti istemişlerdi.
irfan kobaş - 16 Aralık 2013, Pazartesi 20:15
Sizlere iyi akşamlar dilerim. Öncelikle yorum yapmak için. İnegöl'ün bir kültür turu oluşması gerekir. Ancak bize iyi derecede rehberlik yapan olursa iki gecelik grup rezervasyon düşünürüz.
zeynepkosa - 1 Mayıs 2013, Çarsamba 13:40
Hiç pişman olmayacağınız, aksine bol eğlenceli ve keyifli anlar yaşayacağınız Oylat Şelalesi gezinizde ıhlamur, kestane, çınar, çam ve meşe ağaçlarıyla çevresinin güzelliğine ayrı bir hava katmaktadır. Ziyaret edilesi bir bölge olan Oylat Şelalesi'nin sürprizleri bunlarla da bitmiyor. Keşfedeceğiniz o kadar çok yer var ki her adımınız sizi heyecanlandıracak. Bu arada sakın fotoğraf makinenizi unutmayın. Ölümsüzleşti.. Devamını Göster
Habibe Tokgöz - 15 Nisan 2013, Pazartesi 17:59
Emrullah Bey, haritalar bazı bölgelerin bulunduğu noktayı tam olarak bulamamaktadır. Oylat Şelalesi de bu durum kapsamında bir bölge. Harita Oylat Şelalesi'ne kolaylıkla gidebileceğiniz en yakın yeri göstermektedir.
Emrullah AYDIN - 15 Nisan 2013, Pazartesi 16:35
Haritadaki yeri doğru mu? İlçenin ortası orası.
melek turan - 3 Nisan 2013, Çarsamba 14:41
İnegöl güzel bir yer
15 Kullanıcı Yorumu