Yat Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Yat Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Paylaş
Kübra Ulutaş  
Eklenme: 19 Haziran 2020
 • Son Güncellenme: 07 Kasım 2023
Yat Kiralamadan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Biraz gecikmeli de olsa tatil sezonuna girmiş bulunuyoruz. Bronzlaşmayı ve denizin o serin sularını siz de çok özlediniz biliyoruz. Yaşadığımız olumsuz durumlar üzerine izole bir tatil deyince yat kiralamak akla ilk gelen seçeneklerden biri.Peki ama yat kiralamadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor?

{ad:0}

Yat Kiralama Öncesinde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Yat kiralama, özellikle pandemi sonrasında sıkça tercih edilen 'izole tatil' anlayışının parçası olarak sıkça tercih ediliyor. Elbette bölge fark etmeksizin yat kiralamadan önce dikkat edilmesi gereken oldukça fazla şey var. 

Şirketler Arasında Genel Bir Araştırma Yapın

Güvenlik, hizmet kalitesi ve müşteri yorumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yat kiralama konusunda şirket seçimini doğru şekilde yapabilirsiniz. Eğer daima hizmet veren bir müşteri hizmetleri de varsa gerektiği durumlarda destek alabilirsiniz. 

Yatın Durumunu Kontrol Edin

Kiralamadan önce yatı mutlaka gezin ve merak ettiklerinizi personelle görüşün. Böylece aklınızda kalan soru işaretleri ortadan kalkacaktır. Bu gibi durumlarda çalışmayan ekipmanları da not alabilir ve görevlilerden bilgi alabilirsiniz.

Anlaşmayı İnceleyin

Kiralama şartları, iptal politikaları, depozito gereksinimleri ve ekstra masraflar gibi konuları içeren kiralama anlaşmasını okumanızda yarar var. Böylece Gizli ücretler olup olmadığını, kaza veya arıza durumlarında nasıl çözümler üretildiğini öğrenebilirsiniz.

Sigorta Bilgilerini Doğrulayın

Yatın ve yolcuların sigortalanmış olması çok önemli. Kişisel eşyalarınızın ve sağlığınızın da sigorta kapsamında olduğundan emin olun. Olası bir kaza veya acil bir durumda ne gibi prosedürlerin izleneceğini bilin.

Ekipmanların Durumunu Öğrenin

Yatta bulunan güvenlik ekipmanları, navigasyon cihazları ve diğer teknik donanımların güncel ve çalışır durumda olduğundan emin olun.

Rota ve Program

Kiralamadan önce yatın gideceği rotayı ve durakları iyice planlayın. Mevsimsel koşullar, deniz trafiği ve marina rezervasyonları gibi unsurları göz önünde bulundurarak esnek bir program hazırlamanızda yarar var.

Ek Masrafları Göz Önünde Bulundurun

Yakıt, liman vergileri, yanaşma ücretleri ve mürettebat bahşişleri gibi ekstra masrafları önceden hesaplayın. Bunlar genellikle kiralama fiyatına dahil değildir ve bütçenizi önemli ölçüde etkileyebilir.

Eğer teknelerin özellikleri ve donanımları hakkında hiçbir bilginiz yok ise mavi turdan önce ufak bir ön araştırma yapmanızda fayda var. Bu araştırmada tekne türleri, yakıt türleri, kamara sayısı ve yer alan beyaz eşyalar gibi detaylara bakabilirsiniz. Özellikle Ege kıyılarında karşımıza çıkan guletler farklı tekne türlerinden bir tanesi. Ahşap ve motorlu olan yelkenli tarzında bu tekneler Ege koyları için ideal performansa sahipler. Yatlar ise tekne ve guletlere göre daha büyük bir hacme ve daha büyük kapasitede bir motora sahip oluyor.

{search:mugla-otelleri,Muğla Otelleri}

Yat Kiralamayla İlgili Genel Bilgiler

Yat Ne Zaman Kiralanır?

Mavi tur planınız için en önce belirlemeniz gereken etmen yatı hangi tarihler arasında kiralayacağınıza karar vermek. Günlük ve haftalık kiralama seçenekleri ile genellikle nisan ve ekim ayları arasında bir kiralama yapmak mümkün. Erken rezervasyon seçenekleri ile de temmuz ve ağustos gibi yoğun aylarda uygun fiyatlardan yararlanmak mümkün. Tarihleri daha önceden belirlemek bütçe çıkarmanız ve rota belirlemenizde çok yardımcı olacak.

Yatla Nereler Gezilebilir?

Bir yandan Ege’nin el değmemiş koyları bir yandan Akdeniz’in eşsiz doğası… Yat kiralamanın en güzel yanı ise bir kısıtlama olmadan denizlerde özgürce dolaşmak. Tatilinizin süresine göre değişse de kaç koy gezip, denizde kaç gün geçirmek istediğiniz tamamen size bağlı. Hele ki tatile çıkacağınız grup içerisinde bir kaptan arkadaşınız varsa değmeyin keyfinize. Nasıl bir rota izlemeniz gerektiğiyle ilgili daha detaylı bilgi için ise sizi En Güzel 10 Mavi Tur Durağı yazımıza alalım. 

Kaptansız Tekne Kiralanır mı?

Eğer amatör denizci belgesine sahip iseniz kendi teknenizin kaptanı olarak mavi tura çıkmak sizin için diğerlerine göre bir tık daha kolay ve masrafsız bir hale geliyor. Şayet hiçbir tecrübeniz yok ise kiralayacağınız yatlar kaptanlı seçenekleri ile de karşınıza çıkıyor. Eğer tecrübeli bir kaptanla yola çıkıyorsanız rota belirlemek konusunda şanslısınız.

Yat Kiralama Fiyatları Ne Kadar?

Her tatil planında olduğu gibi yat kiralayarak çıkılan bir tatilde de bütçe, belirleyici faktörlerden. Yat kiralama fiyatları ise tekne türü, kişi sayısı, yat içinde sunulan hizmetler ve teknenin yakıt türü gibi çeşitli koşullar altında tamamen sizin seçimlerinize göre belirlenmekte. Teknenin iç donanımı ve kamara sayısı arttıkça doğal olarak fiyat da artış gösteriyor. Dizel ve benzinli olarak ayrılan yakıt türlerinden ise dizel olanları seçmeniz her zaman daha ekonomik bir tatil yapmanıza olanak sağlıyor. Size en uygun olan koşulları ve tarihleri belirledikten sonra net bir bütçeye ulaşabilirsiniz.

Aşçılı Tekne Kiralanabilir mi?

Tatil boyunca kafanızı yoracağınız birçok şey olacak fakat yemek derdi bunlardan biri olmak zorunda değil. Seçeneklerinizde kaptanlı ve kaptansız kiralama imkanları olduğu gibi aşçıyla beraber veya aşçı olmadan kiralama imkanınız da mevcut. Eğer aşçı ile beraber kiralamayı tercih ederseniz oluşturduğunuz menüler dahilinde mutfak alışverişi yapmanız gerekiyor. Aşçısız bir kiralama ise size daha uygun bir fiyat aralığı sağlıyor. Kuzinede kendi yemeklerinizi pişirmek isterseniz yapacağınız tek masraf market alışverişi oluyor. 

Akdeniz Bölgesi'nde bir gezi düşünenler Akdeniz'in En Şirin Sahil Kasabaları başlıklı blog yazımıza da göz atabilirler. 

Yorumlar

Karslı Uğur 
11.07.2020
lütfen rica ediyoruz artık karsla ilgili yazı bekliyoruz memleketimizden saymıyor musunuz?
Yasin Pehlivan 
27.06.2020
Arkadaşlar yazı zaten yat kiralama ile alakalı genel bilgi olmuş. Yat kiralama gibi bir site değil ki yanlışsam yanlışsın deyin. Yat kiralama işi zaten belirli ekonomik seviyede olanlar için. Benim ilgim var okuyorum genel bilgi.
Gafur aksu 
24.06.2020
Bir sürü söz var sonuç yok. Kabaca da olsa fiyat, yat kiralama şirketi, telefon ve adresleri yok. Bir de anlamadığım kuzineli tekne?
İdris kılıç 
23.06.2020
Kimse sana al kaptansız tekne kullan diye vermez. Boş bir yazı olmuş. Fiyat bilgisi de olmadığı için gereksiz.