Yaşadığınız Şehrin Tadını Çıkarın: Elektrikli Bisiklet Hakkında Her Şey

Yaşadığınız Şehrin Tadını Çıkarın: Elektrikli Bisiklet Hakkında Her Şey

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 16 Mayıs 2018
 • Son Güncellenme: 05 Aralık 2023
Yaşadığınız Şehrin Tadını Çıkarın: Elektrikli Bisiklet Hakkında Her Şey

Bisiklet, keyifli ve çevre dostu bir ulaşım aracı olmasının yanında kondisyon ve spor amacıyla da kullanılmaktadır. Ülkemizde bisikletin ulaşım aracı olarak aktif bir şekilde kullanımı olmamasının en büyük etkenlerinden biri hem sağlıklı ve yaygın bisiklet yollarının olmaması hem de şehirlerimizin çok fazla yokuşlu olması. Yolların inişli ve çıkışlı yokuşlardan olması bisikletçileri oldukça zorlamaktadır. Ancak günümüz teknolojisinin bisikletlere de el atmasıyla birlikte bisikletler artık çok daha konforlu ve sürüşü çok daha keyifli. Nasıl mı? Tabi ki de çevre dostu elektrikli bisikletlerle. Şehri daha yaşanılır ve stressiz kılan elektrikli bisikletler hakkında en çok sorulan soruları ve merak edilenleri, bizler de sizler için listeledik. *Kapak fotoğrafındaki görsel Audi markasının üretmiş olduğu elektrikli bisiklet prototipidir.

{ad:0}

Elektrikli Bisiklet Nedir? 

Elektrik enerjisiyle çalışan, bu enerjiyi şarj edilebilen bir bataryadan alan bisiklete elektrikli bisiklet denilmektedir. Bataryanın sağladığı enerjiyle tekerleri hareket eden bu bisikletler, kimi zaman pedalla kullanılmakta, kimi zaman ise bataryanın sağladığı motor gücüyle sürülmektedir.

Elektrikli Bisiklet Neyle Çalışır?

Elektrikli bisiklet, bisikletçinin gücüyle elektrik motorunun gücünü birleştirir. Hem motorun, hem de tekerleklerin aynı anda kullanılması normalde mümkün değildir. Teker dönerken, pedalların da aynı anda dönmemesi gerekir. Elektrikli bisikletlerde bu konu çözülerek, motor kullanıldığında, pedalların devreden çıkması sağlanır ya da pedallar motoru destekleyici konuma geçer. Bu mekanizma sayesinde elektrikli bisiklet sürüşü de güvenli hale gelir.

Elektrikli Bisiklet Markaları, Modelleri Nelerdir? 

Piyasada çok sayıda olmasa da hatırı sayılır sayıda elektrikli bisiklet markaları mevcuttur. Bu markalar içinde en çok talep gören ve piyasası olan elektrikli bisiklet markaları arasında; Benelli, Yuki, Goccia, Scott, Mosso, Carraro, Yadea markalarını sayabiliriz. Bu markaların da klasik bisiklet modellerinde olduğu gibi sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek farklı modelleri mevcuttur.

Elektrikli Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Elektrikli bisiklet kullananların ilk tavsiyelerinden biri kalın tekerlek tercih edilmemesi. Çünkü, kalın tekerlekli bisikletin kullanımının daha zor olduğunu belirtiyorlar. Burada elektrikli bisikleti hangi amaçla kullanmayı düşündüğünüz de önemli. Sadece şehirde mi yoksa dere tepe mi? Ona göre bir ürün seçmeniz bisikletten daha çok keyif ve verim almanızı sağlar. Seçimizde özellikle dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de menzil ve bataryanın şarj süresidir. Elektrikli bisikletler 40 km gibi bir rakamdan başlayan menzilleriyle kayda değer bir şekilde uzak mesafelere sürücülerini ulaştırabiliyor. Bunun yanında şarj süresi de belirleyici oluyor. Şarj süresi için bisikleti kullanım sıklığınız ve özellikle bisikletinizle gitmek istediğiniz yer önemlidir. En ideal menzil aralığının da 32 - 64 km arası olanlar olduğunu da hatırlatalım. Menzil ve şarjla bağlantılı olarak motor gücü de dikkat edeceğiniz bir nokta. Tüm bunların yanında satın almayı düşündüğünüz elektrikli bisikletin yetkili servisinin olması ve yetkili servis ağının bulunması önemlidir. Bir de ürünün garanti süresi satın alma kriterleriniz üzerinde etkili olmalı.

Elektrikli Bisikletlerin Motor Gücü 

Elektrikli bisikletin sahip olduğu motor gücü de bisikletin menzilini etkilemektedir. Bu yüzden bisikletin motor gücü satın alma sürecinizde hangisini tercih edeceğiniz konusunda önemlidir. Biraz daha netleştirmek gerekirse; 500 Watt motor gücü bulunan bir elektrikli bisiklet ortalama 25 kilometre yol alırken, 1200-1500 Watt arası motor gücü bulunan bir elektrikli bisiklet yaklaşık 40-50 kilometre arası yol alabilir. Menzilinin biraz daha fazla olmasını isteyenler için ise 2000 Watt ve üzerinde motor gücüne sahip olan bir elektrikli bisikletin 75 kilometre ve üzeri menzil mesafesine kadar çıkabildiğini belirtelim. Bu rakamların ışında seçim yaparken ihtiyacınız olan menzil mesafesine uygun güçteki motora sahip elektrikli bisikleti satın alabilirsiniz.Elektrikli Bisiklet Nereden Alınır? 

Elektrikli bisikletleri yetkili satıcılarından ve internetten satın alabilirsiniz. Eğer kendi kullandığınız bir bisikletiniz varsa, elektrikli bisiklet kiti alarak kendi bisikletinizi de elektrikli bisiklete çevirebilirsiniz.

Elektrikli Bisiklet Şarjı Ne Kadar Gider? 

Her markanın ürettiği modellere göre bataryanın dayanma süresi de farklılık gösterir. Günümüzde kullanılan elektrikli bisikletlerde bir bataryayla maksimum gidilen yol eski modellerde 40 ile 50 km iken yeni modellerde bu rakam 80 ile 100 km arası olmuştur. (Bisikleti kullanan kişinin ağırlığı, yolun inişli-çıkışlı oluşu ve yol durumu etkilidir.) Bu farklılığın ana nedeniyse sadece bataryanın büyüklüğüyle ilgilidir. Çünkü son çıkan modellerde çift batarya ya da iki batarya birleştirip daha büyük tek bir batarya bulunmaktadır.

Elektrikli Bisiklet İçin Ehliyet - Ruhsat - Plaka Gerekli Mi? 

250 Watt altında olanlar ve azami hızı 25 kilometre saatin üstüne çıkamayan ayrıca üzerinde bulunan pedalların insan gücüyle çevrilmesiyle ilerleyebilen bisikletler için ehliyet, ruhsat ve plaka gerekli değildir.

Elektrikli Bisiklet Elektrik Faturasını Ne Kadar Etkiler? 

Bu konuda elektrikli bisiklet üreticilerinin yaptığı açılamalar doğrultusunda bisikletler 1000 kilometre yol alabilmek için 5 ile 10TL arası bir elektrik harcıyor.

Doğanın İçinden Geçen Yollarıyla En Güzel Bisiklet Rotaları blog yazısını okuyarak bisikletle gezinti için en uygun rotaları öğrenebilir, İstanbul'da Keyifle Pedal Çevireceğiniz 13 Bisiklet Yolu ile şehir içinde gezilecek noktaları keşfedebilirsiniz.

Yorumlar

Alihan 
02.08.2021
Öncelikle faydalı bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Elektrikli bisiklet konusunda çok uzun süre araştırma yaparak bir elektrikli bisiklet alma kararı vermiş olmakla beraber , ürün üzerinde bulunan, kadro ve diğer ekipmanların aşırı kalitesizliği (RKS W6 Elektrikli Bisiklet) Batarya ömrü ve mesafenin yetersizliği, ürüne destek verecek sözde servislerin biz kullanıcıları bıktırmanın üzerinde yaklaşımları ile bin kez pişman oldum. Yoksa elektrikli bisiklet tercihim pedal desteği ile daha özgür ve sağlıklı spor amaçlı takviye olarak düşünürken ülkemizde sırf anlık kazanç peşinde koşan markaların reklamlarına aldanarak stres katsayımızı arttırmış bulunmaktayız. Belirli gelişmiş ülkelerde satılan elektrikli bisikletlerden kullanıcılar memnun iken ülkemizde herşey satana kadar olup, satış sonrası tüm iletişimler kesilmekte ve paranızla dert almış bulunmaktasınız. Düşünün ülkemiz şartlarında ciddi rakamlar vererek alınan bir RKS W 6 elektrikli bisiklet resmen çileye dönüyor ve muhatap bulamıyorsunuz. Servisler ise sizi yormak ve pes ettirmek için resmen başlarından göndermek için kabul edilemez türlü bahaneler üretmekte ödül alacak konumdalar. Sonuç olarak doğru tercih ile elektrikli bisiklet günümüzde doğa dostu, çevreci ve artık kentlerde yaşanan trafik sıkışıklığına çok ciddi çözüm olabilir diye düşünüyorum. Doğa gezilerinizde pedal desteği resmen süper bir kurtarıcı. Bunu yurt dışı videolarda izledikçe kaliteli bir elektrik bisikleti almak için çabalıyoruz. Umarım pahalı olan ve kaliteli olduğunu iddia eden firma üretimleri herkesin alabileceği bütçelere iner diye ummaktan başka çare yok gibi. Piyasada satılan kitlerin ise uyumluluğu çok ciddi tartışıldığı için komple test edilmiş bir sistem almak daha mantıklı olabilir diye düşünüyorum ki , bazı firmalar 2 liralık bisikletine kit takarak bunu 8 kat ile çarparak piyasaya sunmalarını da açıkça fırsatçılık olarak düşünüyorum. Yurt dışından özellikle avrupa pazarından uygun getirme şartları bulunsa da orada aşırı gümrük bedelleri can yakıyor. Umarım RKS gibi büyük bir firma hatalarını görerek bir an önce müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmayı ilke haline getirir . Sonuçta ellerinde imkanları var ve düzelteceklerini umuyorum. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum...
sezai sarıca 
18.05.2018
Fiyat bilgisi olmalı, ayrıca üç tekerlekli olsaydı hemen alırdım. Başarılar dilerim.
Özkan Hacıoğlu 
17.05.2018
Yaklaşık 2 aydır Alba Fold Comfort bisiklet kullanıyorum. Karar vermeden önce detaylı bir araştırma yaptım. Birçok modeli hem tasarım hem ergonomi hem de fayda/fiyat açısından inceledim. Sonuç olarak yetkilileri ile yüz yüze tanışma şansı da bulduğum Alba markasından yana karar verdim. Öncelikle detaylı bilgi alabilme şansı ve ürünü aldıktan sonra da birebir destek alabilme imkanı bulunmaz nimet. Bisikletim hayatıma gerçekten renk kattı. Haftanın 3 günü İstanbul'da, diğer günler Bursa'da yaşıyorum. Çok zaman bisikletimi yanımda taşıyorum. Hem İstanbul içi hem de Bursa Merkez ve çevre bölgelerde çok defa binme şansım oldu. En büyük hissiyatım mutluluk... Gerçekten uzunca zamandır bir şeye sahip olmak beni bu kadar mutlu etmemişti. Bisikleti gören ve hatta deneyen herkes son derece etkileniyor. Bence muazzam bir ulaşım ve eğlence aracı. Ciddi yokuşlarda ve mesafelerde kullandım. Özellikle yokuşlarda pedal desteği ile çıkılmayacak yol yok diyebilirim. Üzerinde paket dahilinde aldığım LCD ekran da son derece kullanışlı ve aynı zamanda bir binici olarak motive edici. Yeni nesil cep telefonlarına verilecek kadar bir bedel ile hayatınıza renk katmanız ve şehir hayatını tatile çevirmeniz çok olası. Öndeki LED farı son derece tatminkar. Kullandığım bisiklet 7 vites ve motor desteği sayesinde son derece yeterli, geçişleri gayet iyi. Çamurluklar ve arka bagaj benim için olmazsa olmazdı. Dışarıdan bakıldığında elektrikli bir bisiklet olduğunun anlaşılması kadro içine yerleştirilmiş pil sayesinde neredeyse imkansız. Sevgiler.