Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
2024 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

2024 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Nisan 2022
 • Son Güncellenme: 06 Şubat 2024
2024 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Geçmiş yaşantılara dair ipuçlarına ulaşmamızı sağlayan ve insanlığın temel taşlarını oluşturan "yaşanmışlık" izleri bugün dünyadaki en önemli faaliyetlerden birisi olan müzelerin temel konusu. Müzeler duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme, ortak duygular ve alanlar yaratma konusunda adeta günümüzde bir tercüman gibi. Renkleri, notaları, tarihi, sözleri barındıran eserler, sembolik bir şekilde insanın nasıl bir "insan" olduğunu hatırlatıyor izleyenlere, dinleyenlere ve seyredenlere…

{ad:0}

Günümüz dünyasında sanatla iç içe olmak ve ona ulaşmak artık nispeten daha kolay. Teknolojinin gün geçtikçe daha da gelişmesi; mesafe olarak uzak olan müzelerin ziyaretini sağlamak için ulaşım kolaylığı sağlarken bu müzelerden haberdar olmak için de iletişim ağı sağlıyor. Böylelikle sanat insanlara bir adım daha yaklaşarak, onları cezbediyor. Bu yazımızda 2024 yılının en popüler ve Türkiye'de yeni açılan müzelerini işleyeceğiz. Sanata daha yakın olmak isteyenler için bir kültür yelpazesi diyebileceğimiz Türkiye'deki müzelere gelin yakından bir bakalım.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

İstanbul Arkeoloji Müzesi, 3 ana kısma ayrılan bölümlerden oluşuyor. Çeşitli imparatorlukların kültürlerine ait eserlere yer verilen bu bölümler; Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Eski Şark Eserleri Müzesi. Yaklaşık 1 milyona yakın eserin sergilendiği Arkeoloji Müzesi, tarih meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri.

Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Helen dönemi, Roma dönemi, Bizans dönemi, erken, orta ve geç bronz dönemlerinden koleksiyon ürünlerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi’nde tarihi derinden etkilemiş olan önemli eserler de yer alıyor. Bilinen ilk aşk şiirinin yer aldığı Aşk Şiiri Tableti, Büyük İskender Büstü, Anadolu’da üretilen bir lahit türünün ilk örneği olan Sidamara Lahdi ve Kadeş Barış Antlaşması Tabletleri gibi dünyayı etkileyen eserler burada bulunuyor.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Ankara'nın ilk müzesi olma özelliğini taşıyan Anadolu Medeniyeleri Müzesi hikayesi 1921 yılına dayanıyor. Hikayeye göre; Mustafa Kemal Atatürk'ün merkezde bir Eti Müzesi kurma fikriyle ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanıyor. Dönemin kültür müdürü Galip Bey, Ankara Kalesi'nin Akkale Burcu, Augustuk Mabedi ile Roma Hamamı'nı müzeye dönüştürerek ilk adımın atılmasını sağlıyor. Akkale'nin alanı yetmeyince Ankara Kalesi yakınlarındaki Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han yenileniyor. 1938 yılında başlanan restorasyon 1968 yılında tamamlanıyor. 1943 yılında ise bedestenin orta kısmı ziyaretçilerine açılıyor.

1997 yılında Avrupa'da yılın müzesi olarak seçilen ve kendine has koleksiyonları ile dünyanın önemli müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi eski çağlardan birçok arkeolojik eseri bünyesinde barındırıyor. Eserler kronolojik olarak ayrılmış alanlarda sergileniyor. Üst salonda Paleolitik Çağ, Kalkolotik çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit imparatorluk Çağı, Frig krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı ve alt salonda Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer alıyor. 

Topkapı Sarayı, İstanbul

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul'un kalbinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin tarihini ve İslam sanatının inceliklerini merak edenler için kaçırılmaması gereken bir destinasyon. Dört görkemli avlusu ve ünlü harem bölümü ile bu saray, her bir köşesinde farklı bir hikâye anlatıyor. Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar boyunca idare merkezi olarak hizmet etmiş, dünyanın dört bir yanından gelen önemli kişilere ev sahipliği yapmış bir tarih hazinesi.

Topkapı Sarayı'nı gezdikçe, ziyaretçiler, sultanların yaşam alanlarından, muhteşem hazinelere, gizemli harem odalarından, şanlı zaferlerin hikayelerine kadar pek çok detayı keşfedebilirler. Sarayın her bir bölümü, ziyaretçilere Osmanlı döneminin ihtişamını ve kültürel mirasını hissettiriyor. Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul'un tarihî ve kültürel zenginliklerini keşfetmek isteyen herkes için unutulmaz bir deneyim. 

İstanbul Modern Sanat Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

İstanbul ’un en çok ziyaretçi alan müzelerinden biri olan İstanbul Modern Sanat Müzesi ziyaretçilerine keyifli bir müze deneyimi yaşatıyor. Ziyaretçilerini modern sanatın çizgileri ile buluşturan İstanbul Modern, 2004 yılında Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kuruldu. En büyük amacı sanata yenilik ve farklı bir bakış açısı sunan eserleri sergilemek olan İstanbul Modern, her yıl fotoğraf, tasarım, mimari, yeni medya ve sinema alanlarındaki üretimlerin koleksiyonlarını toplayıp koruyor, sergiliyor ve belgeliyor. Son dönemlerde sanatı teknoloji ile buluşturan bazı NFT eserleri de ziyaretçilere sunuyor. İstanbul Modern bu misyonu ile müze koleksiyonları, sergileri ve eğitim programları her alandan ziyaretçiye sanatı sevdirmeyi ve ziyaretçileri faal bir şekilde sanata yönlendirmeyi amaçlıyor.

2018 yılında Karaköy'deki 4 no'lu Anterepo binasında hizmet veren İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2024 yılında kapılarını Karaköy’deki eski yerinde açmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Yeni sanat müzesi binasının hazırlıkları sürerken web sitesinde yer alan sanal mağaza hizmeti ile hem sanatçıları hem de ziyaretçileri arasındaki bağın devam etmesine destek oluyor.

Centre Pompidou, Centro Botin, Whitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi dünya çapında pek çok müze ve sanat kurumunun tasarım sahibi Pritzker ödüllü ünlü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan müze, şehrin eski ve yeni çizgilerini bir arada tutan dokusunu göz önüne alarak yeniden inşa edildi. 15 bin metrekare alana sahip olacak şekilde tasarlanan bu yeni bina birçok kalıcı koleksiyona ev sahipliği yapmanın yanı sıra geçici sergi alanları, sinema, kütüphane, eğitim atölyeleri, etkinlik alanları, kafe ve restoranlarıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapacak. 2024 yılı itibariyle yeniden ziyarete açılması beklenen İstanbul Modern’in en güzel özelliklerinden biri de engelli bireyler için ulaşım kolaylığı sağlıyor olması.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Geçmişi çok uzun yıllara dayanan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, ilk sergisini 1937 yılında 320 eser ile yapmış. Türkiye’nin ilk plastik sanatlar müzesi özelliği de taşıyan kurum, yıllar içerisinde birbirinden önemli eserleri sergileyerek gittikçe artan bir koleksiyona sahip oldu. Günümüzde ise 12 binden fazla eser bulunan müze her yıl ziyaretçilerine büyülü anlar yaşatıyor.

İstanbul'un Beyoğlu lokasyonunda bulunan ve 2009 yılında restorasyon çalışmaları için kapılarını kapatmış olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Aga Khan Mimarlık Ödülü ve Mies Yan der Rohe Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık ödülü sahibi Emre Arolat tarafından tasarlanan binası ile kapılarını 2022 yılında yeniden açtı. Türkiye'nin modern sanat alanında en güzide örneklere yer veren, İstanbul'da mutlaka gitmeniz gereken müzeler arasında yer alan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ni belirli bir ücret karşılığında ya da müze kart ile ziyaret edebilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Yaşama dair izlerin ilk görüldüğü şehirlerden biri olarak kabul edilen Gaziantep, hem ülkemiz hem de dünya için büyük bir öneme sahip. 1700 metrekarelik alanı ile dünyanın ikinci en büyük müzesi ünvanına sahip olan Zeugma Mozaik Müzesi, ülkemiz adına önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. Çingene kızı ile bilinen müzede Roma ve Geç Antik Dönemi eserlerinin yanı sıra yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan Roma dönemine ait çeşmeler, iki bin yıllık mozaikler, Mars Heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar bulunuyor.

Gaziantep, Şanlıurfa ve Antakya bölgelerinin oldukça köklü bir tarihi olması bu şehirlerde yaşayan tüm medeniyetlerden izler taşımasını da beraberinde getiriyor. Mozaik eserler konusunda oldukça zengin bir koleksiyona sahip olan bu üç şehir, Türkiye’nin ilk mozaik müzeleri destinasyonu özelliği taşıyor. Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu müze üçgeni özelliği ile Türkiye’nin tarihi değeri daha da artıyor.

Gaziantep Medusa Cam Eserler Müzesi

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Türkiye’nin ilk cam eserler müzesi olma özelliği taşıyan Gaziantep Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep’li Kamil ve Füsun İşsever çiftinin sahip olduğu Roma ve İslami döneme ait camdan yapılmış 500’den fazla obje, heykel ve sanat eserlerinden oluşuyor. Gaziantep kalesinde bulunan tarihi bir evde ziyaretçilerinin hizmetine sunulan bu eserler, cam sanatının geçmişten günümüze kadar olan önemini ve gelişimini gözler önüne seriyor. 4 bin yaşına yakın cam eserlerin yer aldığı ve birbirinden göz alıcı objelerin bulunduğu müzeyi gezmenizi tavsiye ederiz.

Mardin Müzesi, Mardin

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Mardin 'de yer alan etnografya ve arkeolojisi müzesi özelliği taşıyan Mardin Müzesi ilk olarak 1895 yılında Süryani Katolik Patrikhanesi olarak yaptırılmıştır. Uzun yıllar bir ibadethane olarak hizmet vermiş olan yapı, Süryani Katolik Vakfı'ndan satın alınıp 2000 yılında restore edilerek Zinciriye Medresesindeki eserlerin taşınmasıyla beraber Mardin Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Müzede arkeoloji koleksiyonları olarak; Bronz Devri, Asur, Urartu, Helenistik, Ahamenis İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait birçok arkeolojik yapı bulunuyor. Etnografya kısmında ise Mardin ve çevresine ait gümüş kolye, küpe bilezik gibi gümüş işlemeciliğinin önemli örnekleri yer alıyor. Bunların yanı sıra eski giysiler, kılıçlar, kahve takımları, hamam eşyaları, tesbihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergileniyor.

Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya

Göreme Açık Hava Müzesi

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken müzelerden bir tanesi de hiç şüphesiz Göreme Açık Hava Müzesi. Kapadokya'nın doğal güzelliklerinin ve zengin tarihî mirasının ortasında, ziyaretçilerine adeta bir zaman kapısı açan Göreme Açık Hava Müzesi, eski Hristiyan manastırları, kiliseler ve yaşam alanlarıyla dolu, kayadan oyma etkileyici yapılar sunuyor. M.S. 4 ile 13. yüzyıllar arasındaki manastır hayatının izlerini taşıyan bir bölgede konumlanan Göreme Açık Hava Müzesi, adeta Kapadokya coğrafyasının ve erken Hristiyan tarihinin canlı bir anlatımını sunuyor.

Müze Gazhane, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

130 yıllık bir geçmişi bulunan Hasanpaşa Gazhanesi’nin uzun süren uğraşlar sonucunda yeni bir çehreye kavuşturulması ile hizmete açılan Müze Gazhane, İstanbullular için farklı bir ortam oluşturuyor. İstanbul Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen ce yaratıcı bir mekan özelliği taşıyan Müze Gazhane sadece bir müze ortamı değil aynı zamanda ziyaretçileri için hazırladığı etkinliklerle yaşam alanı hissiyatı oluşturmayı amaçlıyor. Dönemlere göre hazırlanan film günleri, mezatlar, festivaller, eğlenceler ve daha birçok içerikle zenginleştirilen Müze Gazhane özellikle büyük şehrin stresli hayatından sıyrılmak isteyenler için nefes alınacak bir ortam yaratıyor.

Odunpazarı Modern Müze

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Ünlü Japon mimarlık ofisi "Kengo Kuma and Associates" tarafından tasarlanan ve Eskişehir ’e kurulan Odunpazarı Modern Müze, özgün ve çağdaş mimari eserleri sergiliyor. Osmanlı kubbe mimarisi, geleneksel Japon mimarisi ve Odunpazarı mimarisinin birleşiminden ortaya çıkan bina, dikkatleri üzerine çekiyor. Kurulduğu günden bu yana birçok ödüle layık görülen Odunpazarı Modern Müze, günümüz sanatçılarının özgün eserlerini sergileyerek kültüre, tarihe ve sanata farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Baksı Müzesi, Bayburt

Baksı Müzesi

Baksı Müzesi, Bayburt'un Bayraktar Köyü'nde, sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın vizyoner düşüncesiyle hayata geçirilmiş, Anadolu'nun geleneksel dokusunu çağdaş sanatla harmanlayan bir sanat ve kültür merkezidir. Kendine has mimarisi ve sıra dışı konumuyla, çorak bir vadide yükselen bu müze, sanatın ve yurt sevgisinin, hayal gücünün sınırlarını zorlayarak nasıl büyük dönüşümler yaratabileceğinin somut bir örneğidir. 2014 yılında Avrupa Konseyi tarafından Yılın Müzesi ödülüne layık görülen ve TBMM Onur Ödülü'nü de kazanan Baksı Müzesi, Anadolu'nun kültür varlıkları haritasında yeni bir anlayış getirerek, geleneği gelecekle buluşturuyor ve ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim vaat ediyor.

Masumiyet Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Orhan Pamuk’un ünlü eseri Masumiyet Müzesi adlı kitabını yazarken aynı zamanda da kitapta değinilen eşyaları da toplayarak sergilediği müze, olağanüstü bir atmosfer yaratıyor. Kitapta yer alan imge ve eşyaların yer aldığı Masumiyet Müzesi, kitapta anlatılan hikayenin hayat bulmuş halini yansıtıyor.

Orhan Pamuk’un sevdiği eşyaları biriktirmesi ve Kemal ile Füsun’un hikayesi etrafında toplaması ile şekillenen müze, 10 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkıyor. İçeriğinde hikaye örgüsünde tasvir edilen kıyafetlerden evdeki eşyalara, içilmiş sigara izmaritlerinden birbirlerine verdikleri hediyelere kadar birçok obje bulunuyor. Bu müzeye ait en gerçekçi şeyin ise bir zamanlar içinde Keskin ailesinin yaşadığı ve sonradan müzeye çevrilen bina olması… Oldukça dikkat çekici bir müze olan bu binaya gezi planı oluşturmadan önce kitabı okumanızı ve ardından müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, sualtı arkeolojisinin gizemli dünyasını keşfetmek isteyen herkes için kaçırılmaması gereken bir destinasyon. Türkiye'nin ise tek sualtı arkeoloji müzesi olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, UNESCO'nun "Korunması Gereken Kültür Varlıkları" aday listesinde yer alıyor. 1995 yılında "Avrupa'da Yılın Müzesi" ödülüne layık görülen müze, Bodrum Kalesi'nin tarihi duvarları arasında konumlanıyor, 14 sergi salonu ile ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde Doğu Akdeniz'deki en zengin amforaları yer alıyor. 

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul

<p><img src="https://i.neredekal.com/i/neredekal/75/760x380/65966e66bf09e22e7ecfe753?updated_at=2024-01-04T08:37:58.493Z" border="0" alt="Rahmi M. Koç Müzesi" title="Rahmi M. Koç Müzesi" width="760" height="380" loading="lazy"></p>

<p>Sırada ülkemizdeki alışılmış müzelerden biraz daha farklı bir konsepte sahip İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi var. İstanbul'un Haliç kıyısında yer alan İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi; arabalardan oyuncaklara, havacılıktan denizciliğe, bilimsel aletlerden tarım makinelerine kadar sayısız endüstriyel ürünün özel koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilere bilim ve teknolojinin evrimini, endüstriyel devrimin başlangıcından günümüze kadar olan geniş bir yelpazede sunuyor.</p>

Pera Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Hem müze hem de kültür merkezi işlevi gören Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kültür sanat girişimlerinin en önemlilerinden biridir. 2005 yılında İstanbul’da hayata geçen Pera Müzesi, süreli sergiler, çağdaş eserler, film gösterimleri, bilimsel etkinlikler ve kültürel aktivitelerle yılın belirli dönemlerinde hizmet veriyor. Dünyanın önde gelen koleksiyonerleri ve müzeleriyle ortak çalışmalar da yürüten müze, tüm bu çalışmaları gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. Müzenin güncel sergi programını resmi web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Troya Müzesi

Troya Müzesi

Troya Müzesi, efsanevi Troya şehrinin kalıntıları üzerine kurulu, antik dünyanın bu büyüleyici mirasını modern bir bakış açısıyla sergileyen eşsiz bir kültür merkezi. Çanakkale’nin merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan Troya Müzesi'ne, Troya Antik Kenti’nde yapılan bir kazı sonucunda ulaşılmış. 2018 yılında ziyaretçilere kapılarını açan bu müze, 3 kattan oluşuyor ve her bir takında Homeros'un İlyada'sında anlatılan destansı hikayelerin izlerini taşıyor. Mimari yapısı ve sunulan koleksiyonlarla, Troya'nın tarihi ve mitolojik önemine vurgu yapan müze; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerle zenginleştirilmiş. Avrupa Müze Forumu – EMF tarafından verilen Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün de sahibi olan müze; açık ve kapalı alanları dahil olmak üzere toplamda 12.712 metrekareden oluşuyor. 

Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Tarihi 1957 yılına dayanan ve Türkiye’nin en lüks çikolata markalarından biri olan Pelit Çikolata, bunca yıllık tarihinin hakkını vererek İstanbul’da Pelit Çikolata Müzesi olarak da hizmet veriyor. "Çikolata sanattı, sanat ise tutku" mottosu ile ortaya çıkan müze, üretim tesislerinde çikolatadan yapılmış olan eserlerini Pelit Çikolata Müzesi’nde sergiliyor. Çikolata severlerin uğrak noktalarından biri olan müze, özgün konsepti ile büyüleyici bir ambiyans yaratıyor.

Key Araba Müzesi, İzmir

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Türkiye’nin en büyük klasik araba müzesi olan Key Araba Müzesi, İzmir ’de araba tutkunlarını ağırlıyor. 1800’lü yıllardan itibaren üretilmiş ve satışa sunulmuş yaklaşık 130 adet otomobilin sergilendiği müzede klasik arabaların yanı sıra araba amblemleri, klasik motosikletler, araba maketleri ve 1950’lerde kullanılan bir benzin istasyonu da bulunuyor. Adeta eski dönemlere doğru nostalji yapacağınız Key Araba Müzesi’nde ister tek başınıza isterseniz de sevdiklerinizle harika vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Antalya Müzesi

Antalya Müzesi

Türkiye'nin en büyük müzelerinden biri olan Antalya Müzesi, adını aldığı şehrin coğrafi güzelliğini yansıtan bir mimariye sahiptir. 30.000 metrekarelik geniş bir alanda yer alan müze, 1988'de Avrupa Konseyi tarafından 'Yılın Müzesi' ödülüne layık görülmüştür. Müzede, 14 sergi salonunun yanı sıra heykel ve çeşitli eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeler bulunmaktadır. Anadolu'nun en zengin geçmişine sahip üç antik kültür bölgesi olan Likya, Pamfilya ve Pisidia'ya ait eserler bu müzede sergilenmektedir, bu sayede ziyaretçiler bu benzersiz kültürel mirası keşfetme fırsatı bulmaktadırlar.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

İnsanlık tarihi kadar eski olan oyun ve oyuncakların bir arada sergilendiği Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi 2004 yılından beridir İzmir’de faaliyette olan, 1800’lü yıllardan günümüze kadar dünyanın birçok ülkesinden toplanmış oyuncaklara ev sahipliği yapan özel bir müze. Özel bir koleksiyona sahip olan müzede; dünyanın ilk gerçek saçlı bebeği, Mickey Mouse’nin ilham kaynağı olduğu ilk Micky fare oyuncağı, ilk bebek evleri ve birbirinden farklı, dünyanın her yerinden koleksiyona katılmış oyuncak bulunuyor. Çocukların ve oyuncağa ilgili olan tüm çocuk ruhlu ziyaretçilerin ilgisini çekecek olan bu koleksiyon yılın hemen hemen her ayı hizmet veriyor. Ayrıca İzmir’de müze günü olarak planlayacağınız bir hafta sonu gezisinde 2011 yılından beridir hizmet veren ve 5 kategoride 300’den fazla maskenin sergilendiği Mask Müzesi’ni de gezmenizi tavsiye ederiz.

Abdülmecid Efendi Köşkü, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

1800’lü yıllarda Mısır Hidivi İsmail paşa tarafından av köşkü olarak kullanılmak üzere inşa edilen Abdülmecid Efendi Köşkü, zaman içinde 2. Abdülhamid’in satın alarak amcası Abdülmecid Efendi’ye hediye ettiği bir köşk. Abdülmecid’in vakit geçirmekten en memnun olduğu yer olarak bilinen bu tarihi binada yıllarca resim yaptığı biliniyor. Buraya yerleştiği tarihten itibaren binayı kendi zevkine göre döşeyen Abdülmecid’in bu köşkte yarattığı en büyük eserin dış kapıya Mısır sanatından esinlenerek yaptığı süsleme olduğu söyleniyor.

Yıllarca sanat buluşmalarına ev sahipliği yapan köşk, zaman içinde el değiştirse de son olarak 2011 yılında Koç Holding bünyesine geçerek müze özelliği kazandı. Abdülmecid döneminden kalma birçok eserin yer aldığı 3 katlı köşkte; birbirinden etkileyici çiniler, şömine çeşmesi, Türk ev geleneğini yansıtan eşyalar ve duvarlara resmedilmiş eserler bulunuyor. Selamlık binası olarak bilinen girişin kapısında bulunan "Allah’tan başka galip yoktur" yazısı ile karşılanacağınız köşkün tüm yaşanmışlığı ile büyüleneceğinize emin olabilirsiniz. Köşkte belli zamanlarda geçici sergiler düzenlenmekte ve köşkü sadece bu sergiler zamanı gezebildiğinizi de ekleyelim

Cendere Sanat Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

2. Abdülhamit döneminde şebeke suları için inşası yapılan ve pompa istasyonu olarak kullanılan bina, süreç içerisinde yapılan restorasyon ile Cendere Sanat Müzesi halini aldı. İstanbul’un tarihi ve kültürünü konu alan eserlerin bulunduğu müzede, Osmanlı ve Bizans İmparatorluk’larından kalma sikkeler, objeler, tablolar ve tarihi eserler yer alıyor. Tarihi dokuları korumaya önem verilen müze ve çevresinin en dikkat çekici özelliklerinden biri de bu bölgede yer alan ve yaşı 4. Murat zamanına varan asırlık çınar ağacı. Her detayına hayranlık duyacağınız Cendere Sanat Müzesi için gezi planı yapmanızı tavsiye ederiz. 2022 yılından beridir hizmet veren müze, pazartesi günleri haricinde haftanın geri kalan her günü ziyarete açık.

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ankara

Türkiye İş Bankası Müzesi

Ankara'nın tarihî dokusuna eklemlenen Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, şehrin merkezinde, İş Bankası'nın eski genel müdürlük binasında ziyaretçilerini ağırlıyor. 2019 yılında müzeye dönüştürülen bu etkileyici bina, ücretsiz olarak halka açılmış durumda. Müze, İş Bankası'nın kurucusu Atatürk'ün, siyasi ve askeri başarıların ekonomik zaferlerle taçlandırılması gerektiğine dair görüşlerine ithafen, ülkenin ulusal ekonomisini inşa etme serüvenini gözler önüne seriyor.

Bodrum katındaki kiralık kasalar ve giriş ile birinci katlardaki orijinal olarak korunmuş alanlar bulunuyor. Üst katlarda yer alan 'Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar' sergisinde ise bankanın kuruluşundan günümüze dek uzanan reklam tarihi, kostümleri ve canlandırmalarıyla birlikte yer alıyor.  Ayrıca, müzenin üst katlarında yer alan geçici sanat sergileri ve Kurtuluş Savaşı'na dair kalıcı eserler de mevcut. Ankara'ya yolunuz düşerse, bu benzersiz müzeyi ziyaret etmek, Türkiye'nin ekonomik ve kültürel mirasını keşfetmek için mükemmel bir fırsat olacaktır.

İllüzyon Müzesi, İstanbul

2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

İstanbul sınırları içinde farklı bir etkinlik planlamak isteyenler için harika bir seçenek olan İllüzyon Müzesi, son yıllarda meraklılarının dikkatini çekiyor. İlk olarak 2015 yılında Zagrep’te sergilenen İllüzyon Müzesi; Berlin, New York, Atina ve 15 şehirde daha sihir sevenler için son olarak İstanbul’da da açıldı. İstiklal Caddesi’ndeki yenilenen Narmanlı Han’da birbirinden farklı illüzyon eserleri sergilenen müze, haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor. Toplamda 3 kattan oluşan binada 4 bölüm bulunuyor. Tepetaklak ev, ames odası, tünel ve infinity room gibi daha birçok odada neredeyse 60’tan fazla etkinlik yer alıyor. Yıllar içinde kullanılan illüzyon araç ve gereçlerinin de sergilendiği müze; sihirli bir dünyaya ilgi duyanların dikkatini çekiyor. Gezerken eğlenebileceğiniz, etkinliklere katılabileceğiniz ve illüzyonu deneyimleyebileceğiniz bu müzede ailece güzel bir gün geçirebilirsiniz.

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi 

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam sanatı eserlerini bir araya getiren ilk Türk müzesi olma unvanını İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, sanatseverlerin ve tarih meraklılarının gözde mekanlarından biri. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde açılan bu müze; halılar, el yazmaları, ahşap, taş, cam ve seramik gibi çeşitli eserler ile Türkiye'nin zengin kültürel dokusunu sergiliyor. 1984 yılında Avrupa Konseyi tarafından "Yılın Müzesi Jüri Özel Ödülü"ne layık görülen İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, her bir köşesiyle ziyaretçilerine unutulmaz bir tarihi ve estetik deneyim sunarak, İstanbul'un tarihine ışık tutuyor.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bayburt

Kenan Yavuz Müzesi

Bayburt'ta, modern mimari ile yerel kültürel mirasın etkileyici bir birleşimini sunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2021'de Avrupa Müze Forumu tarafından Silletto Ödülü'ne layık görülmüş. İş insanı Kenan Yavuz'un vizyonuyla hayal edilip gerçeğe dönüştürülen bu müze, alışılagelmiş müze anlayışlarının ötesine geçerek, ziyaretçilerine yenilikçi bir tasarım sunuyor. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Anadolu'nun kültürel zenginliklerini modern bir bakış açısıyla sergilerken, aynı zamanda ziyaretçilerine bölgenin tarihine ve geleneklerine dair de derin bir anlayış kazandırıyor.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne

Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Edirne’nin en önemli tarihi yapılarından biri, Sultan II. Bayezid Han Külliyesi içerisinde yer alan Edine Sağlık Müzesi. Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Edirne'nin tarihî ve kültürel zenginliklerini yansıtan, Osmanlı döneminin en önemli sağlık kurumlarından biri olarak günümüzde de ziyaretçilere kapılarını açıyor. Bu etkileyici külliye, Sultan II. Bayezid tarafından 1488 yılında inşa edilmiş olup, özellikle tıp tarihi ve psikoloji alanlarında dönemin yenilikçi uygulamalarına odaklanıyor ve ziyaretçilere, müziğin ve sanatın terapötik kullanımı gibi konularda bilgi sunuyor. Aynı zamanda yüzyıllar boyunca tıp öğrencilerinin yetiştirildiği, hastalara şifa dağıtıldığı 1400’lü yıllardaki tedavi yöntemleri hakkında da önemli bilgiler veriyor. 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden biri olan Avrupa Müze Ödülü‘ne layık görülen müze, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaya da hak kazanmıştır.

Antakya Arkeoloji Müzesi, Hatay

Antakya Arkeoloji Müzesi

Antakya Arkeoloji Müzesi, dünyanın en zengin mozaik koleksiyonlarına ev sahipliği yaparak, Antakya'nın tarihî ve kültürel mirasını ziyaretçilerine sunuyor.  Roma ve Bizans dönemlerine ait benzersiz eserlerle, Antakya'nın kadim geçmişini canlandıran müzede ziyaretçiler, müzenin geniş salonlarında dolaşırken, zengin renkler ve detaylarla bezeli mozaikler arasında bir yolculuğa çıkıyor ve antik çağların hikayelerini ve sanatını keşfediyorlar. Eski dönemlerin sanat anlayışlarını ve insanlık tarihini yansıtan bu müzede toplam 3500 metrekare mozaik sergileniyor.