Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 05 Şubat 2024
Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Kendi aracınızla uzun yolculuklar yapmayı seven biriyseniz günümüzde yakıt fiyatlarından dolayı yola çıkmayı, bir yerlere plan yapmayı uzun uzun düşünüyor olmalısınız. Aracınızı kullanırken işinize yarayabilecek ve daha az yakıt kullanmanızı sağlayabilecek önerilerimiz olacak. Yakıt kullanımımızı da araç kullanırken yaptığımız bazı yanlış alışkanlıklardan dolayı arttırdığınızı biliyor muydunuz? Bu önerilerimizle birlikte hem daha az yakıt harcayarak tasarruf edeceksiniz hem de aracınızla daha güvenli yolculuklar yapacaksınız. Yakıta harcayacağınız maliyeti seyahatlerinizde başka şeyler için değerlendiriyor olmak size kendinizi çok daha iyi hissettirecek. Bu yazımızdaki tüyoları öğrendikten sonra çok daha az maliyetli bir seyahat sizi bekliyor olacak. Şimdi yakıt tasarrufuna karşı araç kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalardan bahsedelim;

{ad:0}

1- Araç Bakımını İhmal Etmeyin

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Özel aracınızla seyahat eden biriyseniz öncelikle güvenliğiniz için aksatmamanız gereken şey araç bakımınızı düzenli ve gerekli zamanlarda yaptırmaktır. Bunu yaptırmak aracınızda yakıt tasarrufu yapmanıza da olanak sağlar. Aracınız hiç bilmediğiniz bir problemden dolayı olması gerekenden çok daha fazla yakıt harcıyor olabilir. Gerekli kontrollerden geçerek tasarruflu bir seyahat yapmaya ilk adımınızı atabilirsiniz. Aracınız çok fazla yakıt harcıyorsa, motorunuzda bir problem olabilir. Hava filtresi zamanla kirlenebilir. Bunun için gerekli bakımı yaptırdığınızdan emin olmanız gereklidir. Rölanti ayarında bir terslik yaşıyor olabilirsiniz ve bu tarz problemleri arabayı kullandığınız esnada fark edememiş olabilirsiniz. Motor yağı işlevini kaybetmiş olabilir ve aynı zamanda bujilerde bir ateşleme problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Frende bir bozukluk, debriyaj balatası sorunu, lastiklerin havasının gereken seviyede olmaması gibi konuları rutin bakımlarda kontrol ettirmelisiniz. Tüm bu saydığımız detayların yolunda olduğundan emin olduktan sonra kullandığınız yakıt miktarının büyük oranda iyileştiğini göreceksiniz.

2- Fazla Hız Yapmayın

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Özel aracınızla seyahat ederken yolların tadını çıkara çıkara gitmenizi öneriyoruz. Bu hem cebinize hem de göz zevkinize hitap edecek bir davranış olur. Güzel ve farklı yolların tadını çıkarırken yakıt tasarrufu yapmanız mümkün. Çok hızlı araç kullandığınızda, ani gaza basarak hızlanmalarda çok daha fazla yakıt harcarsınız. Hızınızı ortalama bir şekilde ayarlayarak sabit bir hızda seyahat ederseniz, yüksek hızda gittiğiniz yolu çok daha uygun bir yakıt kullanımıyla katedebilirsiniz.

3- Aracın Motorunu Yormayın

Kullandığınız araç manuel vites ise hızınıza uygun viteste araç kullanmalısınız. Aracı olması gereken, doğru viteste kullanmazsanız motoru yorarsınız. Bu da daha fazla yakıt kullanmanıza, aracınızın erken yıpranmasına ve eskimesine neden olur. Doğru vites, sağlıklı motor demektir. Dolayısıyla da daha az yakıt kullanımı anlamına gelir.

4- Frenleriniz Kontrollü Olsun

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketiminde artış yaşıyorsanız bunun en önemli sebeplerinin arasında ani fren yer alıyor. Uzun yollarda fren nedeniyle yakıt israfını çok daha az yaparsınız. Şehir içerisinde trafikte olmak ve sık sık frene basmak durumunda kalmak, düz yolda durmadan araba kullandığınızda normal yakıttan çok daha fazlasını kullanmanıza neden olur. Seyahatleriniz esnasında uzun yolculuklarınız şehirlere, kalabalık yerlere doğru ise burada yapacağınız şey fren kullanımına dikkat etmek olmalı. Ani frenlere ihtiyaç duymayacağınız bir hızda olun.

5- Klima Keyfinizi Azaltın

Kışları soğuk nedeniyle, yazları ise sıcak nedeniyle arabalarımıza koşmamıza sebep olan, en iyi dostlarımız klimalar da yakıt tüketimini arttıran diğer bir unsur. Tasarruflu bir yakıt tüketimi hedefliyorsanız eğer klimanızı düşük hızda kullanmalısınız. Klima aracınızda konforlu olmanızı sağlayan en güzel şeylerden biri fakat sonuna kadar açmak hem sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi yakıtınızı da fazlasıyla tüketmenize sebep olacak. Yakıt kullanımında ideal olan her şeyi ortalama bir seviyede tutmak ve gerektiği kadar kullanmak önemli unsurların başında geliyor.

6- Aracınızı Rölantide Bırakmayın

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Aracı rölantide bırakmak en çok yapılan hatalardan biridir. Araç bekleme halindeyken trafik içerisinde değilseniz motoru kapatmalısınız. Olduğunuz yerde tükettiğiniz yakıt miktarına dikkat etmelisiniz.

7- Benzinli Araca Yakıt Aldığınız Saate Dikkat Edin

Benzinli araçlarda yakıt aldığınız saatleri değiştirerek yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Sabahları hava daha soğuk olur. Soğuk olan saatlerde yakıt alırsanız yakıtta tasarruf yapabilirsiniz. Soğuk havalarda benzin buharsız, sıkışık halde olur. Bu da aynı ücreti ödeyerek daha fazla yakıt almanızı sağlar.

8- Dizel Aracınızı Isıtın

Motorun ısınması yakıt tasarrufu için önemlidir. Dizel yakıtlı bir aracınız varsa aracı ısıtmanız motoru hazırlar ve çalışır hale getirir. Dizel araç sahibiyseniz hızlı kalkış ve duruşlarda benzinli araçlara göre daha dikkatli olmalısınız. Ani kalkışlar ve duruşlar benzinli araçtan çok daha fazla yakıt harcamaya sebebiyet verebilir.

Tüm önerilerimize kulak verir ve seyahatlerinizi bu doğrultuda yaparsanız, yakıt tasarrufunda çok ciddi bir aşama kaydedebilirsiniz. Öncelikle güvenliğinizi de sağlayan bu önerilerimiz, seyahatlerinizde çok daha az yakıt harcamanızı sağlayarak sizi mutlu edecek.

Özel Araçla Seyahat Edenler İçin: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Arabayla Uzun Yola Çıkacaklara Tavsiyeler yazımızı okuyarak daha güvenli bir yolculuğun ve sorunsuz bir seyahatin tadını çıkarın. Tasarruftan önce dikkatli davranmayı öncelik edinirseniz tasarruf yapmanız ve daha çok seyahat etmeniz kolay olacak.

Bonus: Uzun yolculukları seviyorsanız, İstanbul’un Gizli Saklı Kalmış Plajları’na, Bodrum’da Az Bilinen 9 Şahane Koy’a kendi aracınızla seyahat edebilirsiniz.