Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 31 Ocak 2024
Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

"Backpacker" kavramı ilk olarak 1920 yılında Lloyd F.Nelson tarafından ortaya çıkarılmış olup, Türkçe’de ''sırtçantalı'' seyahat eden anlamında kullanılmaktadır. Başlı başına bir yaşam tarzı olan sırtçantlı gezgin kavramına dair, "Backpacker nedir?" 'gibi soruların cevaplarını bu yazının içeriğinde bulacaksınız.

{ad:0}

Backpacker Ne Demek?

Backpacker ya da Türkçe anlamı ile "sırt çantalı gezgin" kavramı dünyada milyonlarca insan tarafından uygulanan, yaşam felsefesine dönüştürülen bir seyahat etme biçimi. Sırt çantalı seyahat anlamında kullanılan bu kavram pek çok gelişmiş ülkede lise mezuniyeti sonrası gençlerin mutlaka yapması gereken bir gelenek gibi yıllardır uygulanmakta. Turist ya da tatilci kavramından biraz daha farklı bir tarza sahip backpackerler; uzun süreli seyahat eden, gittikleri ülke yada şehirlerin ruhlarını hissetmek isteyen bir gezi anlayışına sahiptir. Bu gezi kültürünü benimsemiş kişiler için çoğunlukla kalınan yerin bir önemi yoktur. Kaldığı yerin ekonomik olması, plansızca ve kolayca hareket edebilmek bu seyahat etme biçiminin temel unsurlarıdır.

Sırt Çantalı Gezginin Özellikleri

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Sırt çantalı gezgin olmak bir seyahat türü ya da başka bir deyişle bir seyahat felsefesi. Peki bir sırt çantalı gezginin özellikleri nedir diye soracak olursanız;

  • Gideceği rotayı önceden belirler ve para biriktirmeye başlar.
  • Düşük bütçeli konaklama yapar.
  • Bağımsız ve esnek planlar yapmaya meyillidir.
  • Maceraperest ve kaşif ruhludur.
  • Uçak biletini 5-6 ay önceden alır.
  • Mutlu ve samimidir.
  • Daha uzun süre seyahat etmeyi tercih eder.

Backpacker Çantası Nasıl Olmalı?

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Bir Sırt çantalı gezginin yani Backpacker’in öncelikli olarak asla sorun çıkarmayacak bir sırt çantasına sahip olması gerekir. Backpacker için hayat, sırt çantası ve gideceği rotadan ibarettir. Backpacker olmaya karar verdiyseniz tüm ihtiyaçlarınızı sırt çantanıza sığdırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu yüzden sırt çantası alırken vücut yapınıza göre seçmeli, satın almadan önce omuzlarınıza takarak denemelisiniz. Yıllar boyunca eviniz görevi görecek olan sırt çantasını seçerken kaliteli, su geçirmez ve dayanıklı kumaşı olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca kullanım bakımından gizli cepleri, taşıyabileceğiniz ağırlıkta olması ve kolay kullanılabilir olması atlanmaması gereken özellikler arasındadır. Tatile giderken yanınızda olması gerekenleri listelediğimiz yazımızı okuyarak, seyahat öncesi planlı bir şekilde çantanızı hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler için 7 Öneri

Yalnız Seyahat Etmek Korkutmasın!

Yol arkadaşının olması büyük şans fakat herkes yol arkadaşı edinmek zorunda da değil. Belki de yalnız olmayı, biri ile birlikte gezmekten daha çok seveceksin. Çıktığın yol sana yeni arkadaşlar kazandıracak. Kalacağın hostelin de senin gibi yalnız seyahat eden insanlarla dolu olduğunu unutma! Ama tabii ki seyahat ve konaklama sırasında güvenlik tedbirleri almakta, araştırmalar yapmakta yarar var.

Ucuz Konaklama ve Ulaşım Olmazsa Olmaz

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Hostelde konaklamak, ucuza uçak bileti bulmak sence mümkün mü? Bizce mümkün. Hatta Couchsurfing gibi bir çok platform sayesinde ücretsiz konaklama yapmak mümkün. Tek yapman gereken uygulamayı indirip sisteme belli bir ücret karşılığında üye olmak. Hem ücretsiz konaklama yapıp hem de gittiğin yerin kültürünü, yerel insanların günlük karmaşasına dahil olmayı öğrenmenin en güzel yolu bu tarz platformları kullanmak.

Evinin Sırtında Olduğunu Unutma

Eminiz bir çoğumuz kıyafetlerini valize sığdırmaya çalışsa 6 belki de bilemediniz 7 valize ihtiyacı olur. Sırt çantası ile yollara düşmeye karar verdiğiniz de minimal yaşamayı benimsemeli ve en önemlisi de yol boyunca ihtiyaçtan fazlasını sırtımızda taşımamalıyız. Unutmayın bazı şeyleri yoldayken duruma göre daha ekonomik fiyatlara satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Önceliğin Konfor Değil Yeni Yerler Keşfetme Arzusu Olmalı

Yola çıktığında ''Yeterki gideyim, nerede kalacağımın bir önemi yok'' mottosu ile seyahat ettiğinde bineceğin otobüsün, kalacağın yerin aslında hiçbir önemi yok. Tek istediğin yeni yerler görmek, yeni kültürleri öğrenmek, o kültüre dokunmak ve sadece anı yaşamak olmalı.

Sırt Çantalı Gezginin Çantasında Olması Gerekenler

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Aslında çantanda olması gerekenler gideceğin yere göre değişkenlik gösterecektir. Ancak olması gereken temel malzemeleri şu şekilde önerebiliriz;

  • İhtiyacın kadar kıyafet
  • Bol iç çamaşırı
  • Mevsime uygun giysiler
  • Güneşten koruyucu materyaller (güneş gözlüğü, güneş kremi vb)
  • Çoklu şarj aleti (yurt dışı seyahatine gidiyorsan)
  • Hijyen malzemeleri (deodorant, ıslak mendil, diş macunu vb.)
  • Kamp yapacaksan kamp malzemeleri (çakı, çakmak, çadır vb.)
  • Gerekli gördüğün ilaçlar

Yanında Fazla Nakit Para Taşıma

Bazı ülkelerde ne yazık ki hırsızlık olayları çok yaşanabiliyor. Seyahat esnasında başınıza hırsızlık ya da kapkaç olayı gelebilir. O yüzden yanınızda fazla nakit bulundurmamaya çalışın. Gittiğiniz ülkenin para birimini neyse o para birimini yanınızda bulundurun. Seyahat ettiğiniz her ülkede ATM bulunmakta bu nedenle bankaların komisyon oranlarını öğrenip, ihtiyacınız doğrultusunda ufak nakit para çekebilirsiniz. Hatta çoğu bankadan TL hesabınız dahi olsa gittiğiniz ülkenin para birimine göre çeviri yapılmakta ve ülkenin para birimini ATM’den kur farkı ödeyerek çekeblirsiniz.

Değişimlere Açık Olmak

Backpacker Nedir? Sırt Çantalı Gezgin Olmak İsteyenler İçin 7 Öneri

Yola çıkmadan önce nereye gitmek istediğinize ve neyi deneyimlemek istediğinize karar verdiniz. Ancak, yolların kapalı olması veya kötü hava koşulları gibi nedenlerle rota da değişiklikler olabileceğine hazırlıklı olmalısınız. Bu değişiklikleri kabul etmeli, bir sonraki adımınızı düşünmelisiniz. Yolun sürprizlerle dolu olduğunu unutmamalı, kim bilir belki de gitmeniz gereken yolun orası olduğunun her zaman farkında olmalısınız. Yolunuz açık olsun!

Tek başına seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenleri de inceleyin.