Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar

Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 27 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar
Mütevazi bir şehir Kastamonu! Tarih boyunca görmüş geçirmişliğinden kalan izleri, parmak yedirten lezzetleri ve yemyeşil dağları tepeleriyle öyle çok övünüp reklam yapmamış. Hal böyle olunca ilk kez Küre Dağları’na çıkan ve yüzüne saf oksijen çarpan birçok gezgini oldukça şaşırtmış. Şehirle henüz tanışmadıysanız ve sunduğu güzellikler görenleri neden bu denli şaşırtıyor merak ediyorsanız sizi önce kanyonlara alalım. Ayağınıza sağlam bir bot, üzerinize kalın bir mont giydiyseniz bu saklı cennetlere hoş geldiniz!

Valla Kanyonu (Pınarbaşı)

Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar

12 km uzunluğundaki bu kanyon dünyanın en derin ikinci kanyonu ve biraz da korkutucu. Çünkü aşağı baktığınızda başınız dönebiliyor, rüzgârı biraz sallayabiliyor, ya düşersem diye evham yaptığınız bile oluyor. Kanyonun 800 – 1200 metrelik sarp duvarlarla çevrelendiği öyle yerler var ki, buralara hiç güneş ışığı girmiyor ve deli şelaleler girdaplar yüzünden tabii insanlar da giremiyor. Teçhizatlı profesyonel bir sporcu olsanız ve ben geçerim diye inatlaşsanız da bu kanyon oldukça fevri, öyle kolay geçit vermiyor. Kanyona sabah giderseniz derinleri bulutla dolmuş bir sisler ülkesiyle karşılaşıyor ve sanki Artvin yaylalarına ışınlanıyorsunuz. Sonra gökyüzü yeniden ışıyor ve gökyüzünün canlı maviliğiyle selamlaşıyorsunuz. Yol üzerindeki yabancı mantarlar, anıt ağaçlar, yeşil bitki örtüsü ve mis gibi doğa parfümü ruhunuza terapi yaparken, en iyi görüş noktasına da Bakacak Tepesi’ne giderek ulaşıyorsunuz. Ama şunu da belirtelim ki kanyonda uzunlamasına yürümek isterseniz profesyonel tur rehberleriyle hareket etmeniz gerekiyor.

Oluşumunda Devrekani Çayı’nın büyük rol oynadığı Valla Kanyonu Cide ve Pınarbaşı ilçeleri arasında uzanıyor. Kanyona giriş Pınarbaşı ilçesine 25 km mesafedeki Muratbaşı Köyü’nün Kanlıçay bölgesinden yapılıyor ve ücretsiz. Aracınızı park edip yaklaşık 1,5 km yürüdükten sonra ahşaptan ve 3 burgulu kattan oluşan gözlem kulesine ulaşıyorsunuz. Bu kulenin tam da Instagram’lık bir fon olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Horma Kanyonu (Pınarbaşı)

Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar

Kastamonu’dan Bartın’a kadar uzanan Küre Dağları Milli Parkı’nın hazinelerinden biri de Horma Kanyonu. Burası Valla Kanyonu gibi gezerken dolaşırken yüksek risk içeren bir yer değil; 4 km uzunluğundaki kanyonun yaklaşık 3 km’sini kayalara tutunmuş ahşap yürüyüş platformlarından geçerek gezebiliyorsunuz. Altınızda ise sizi bazen nazlı, bazen coşkulu bir edayla karşılayan Zara Çayı akıyor. Bu ahşap patikalar "Kuyu" ve "Kazan" adıyla anılan kanyonun en girdaplı yerlerini tam üzerinde durup seyretme imkanı da sağlıyor.

Horma Kanyonu, Pınarbaşı ilçesi sınırlarında başlıyor. Dik duvarlarını saran sarmaşıklar ve ağaçlık yapısı, hele de kuzey girişine yakın göreceğiniz Ilıca Şelalesi burayı ürperten bir kanyon olmaktan çıkarıp gizli bir cennet havasına sokuyor. İsterseniz aralara serpilmiş tahta masalarda oturup bu muhteşem doğa portresini izleyebiliyor, 10 metre yüksekten akan şelalenin göletine girebiliyorsunuz. Horma Kanyonu’nda yürümek için ekipmanlı bir sporcu olmanız gerekmiyor, kanyon parkuru herkesin yürümesi için uygun bir platform.

Horma Kanyonu’na girişler ücretli. 2021 tarifesine göre tam 7, öğrenci girişi ise 3,5 TL. Aracınızla geldiğinizde girişteki otoparka bırakabiliyor, bunun için de 5 TL ödüyorsunuz.

Çatak Kanyonu (Azdavay)

Kastamonu’nun Doğal Güzellikleri: Kanyonlar

Küre Dağları’nın eteklerinden doğan Devrekani Çayı’nın kanyonlar arasından kıvrılarak Karadeniz’e kadar süren uzun yolculuğunun güzergahlarından biri de Çatak Kanyonu. Bu kanyon aslında Çatak 1 ve Çatak 2 olarak da adlandırılıyor. Çatak 1 Azdavay’ın çıkışındaki Karyatağı, Karakuş ve Kurtgirmez Dağları’nın arasındaki kanyon ve Devrekani Çayı burada coştukça coşuyor. Bu yüzden de 6 km’lik bu geçit vermez kanyona profesyonel ve teçhizatlı sporcular dışında pek kimse giremiyor.

3 km’lik Çatak 2 Kanyonu ise Çatak 1’in bittiği yerde, Nalbant Köyü girişinde başlıyor. Sonra gittikçe genişliyor ve Pınarbaşı ilçesinin Gültepe Köyü’nde son buluyor. Gezginlerin "müthiş bir oluşum" olarak tanımladığı Çatak Kanyonu’nun güzelliğini en iyi görebileceğiniz yer, belediyenin yerden 900 metre yükseğe kurduğu cam teras. Muhtemelen aklınızdan geçen ilk düşünce "ya kırılırsa" olup ilk adımlarda biraz ürpertse de sonra sonra ilerilere gidiyor ve hatta uzun süre aşağıyı seyrediyorsunuz. Derinliği 400 ila 800 metreyi bulan bu kanyonda çok hızlı bir yaban hayatı da var. Ayılar, ceylanlar, kartallar, tilkiler ve nice canlı için burası mutlu bir yaşam merkezi.

Kanyonun girişinde aracınızı park edebileceğiniz bir otopark var. 300 metre yürüdükten sonra ulaşacağınız cam terasa giriş ise yetişkinler için 7, öğrenciler için 3,5 TL.

Endamlı Çatal Kanyonu yanında Azdavay’ın güzelliklerinden biri de kadınların yöresel kıyafetleri ve siz bir seyir noktası ararken bu kıyafetlerle donanmış yöre kadınlarıyla bol bol karşılaşıyorsunuz yollarda. Gökkuşağının renklerini üzerlerinde taşıyan yöre insanlarıyla selamlaşmak ve fotoğraf çektirmek de Kastamonu kanyon hikayelerinin bir parçası aslında.

Kastamonu konaklama açısından da oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Konaklardan yaşam merkezlerine kadar bir dolu imkan sunan tüm otelleri Kastamonu otelleri sayfamızdan, sizler için önerdiklerimizi ise Kastamonu'da Konaklama içeriğimizden inceleyebilirsiniz. Şimdiden iyi keşifler dileriz.