Şavşat, Artvin’in sunduğu en güzel keşif rotalarından biri. Baharı karşılamak için huzurlu ve sakin bir yer arıyorsanız, bu keşif sizin de hoşunuza gidebilir. Mevsim geçişlerinin sonuna kadar hissedildiği ve adeta nefes alan, yaşayan bir doğaya sahip olmasıyla son zamanların yoğun olarak tercih edilen bahar rotaları arasında yer alıyor.
Şavşat, 17 bin nüfusa ve 70 tane köye sahip bir ilçe. Toprak şekli engebeli olmasından dolayı tarım faaliyetleri pek verimli yürütülemiyor ve bölgede herhangi bir sanayi oluşum da bulunmamakta. Kısacası sessiz ve sakin yapısıyla huzur için birebir. Bu yüzden olmalıdır ki 1999 yılında İtalya’da kurulmuş olan belediyeler birliğinin "Cittaslow" adı verilen listesinde yer almakta. "Cittaslow" terimini kısaca açıklamak gerekirse "Sakin Şehir" diyebiliriz. Bu kuruluşun amacıysa kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu meydana gelen aynılaşma olayından korunmalarını sağlamak. Yani listede yer alan kentlerin yöresel yemekleri, mimarileri, gelenekleri ve görenekleri gibi değerlerin temel dokusunu yitirmemesi, talep edilen modern ihtiyaçlara göre şekillendirilmemesi olarak açıklayabiliriz. Böylece küçük bölgelerin sahip olduğu önemli değerler korunmuş ve hatırlanmış olup sürdürülebiliyor.
Eğer ilkbahar aylarında Şavşat’ı ziyaret etmeye karar verirseniz; birbirinden güzel doğa manzaralarının, yöresel yemeklerin, güler yüzlü bir halkın ve huzurlu bir tatilin sizleri karşılayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Doğa içerisinde bisiklet sürmenin keyfini çıkarabilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir ve tertemiz havası eşliğinde yürüyüşler yapabilirsiniz. Her ne kadar doğal güzellikleriyle öne çıksa da kültürü ve tarihi değerleriyle de görülmeye değer Şavşat, güzel olduğu kadar ayrılması gerçekten zor bir bölgemiz.
İlçe merkezine 25 km mesafede bulunan Karagöl – Sahara Milli Parkı, ülkemizin 40 milli parkından biri ve özenle koruma altına alınan bölgelerimiz arasında. Temel olarak iki ana bölgeden oluşan bu doğal güzellikte endemik türde bitki, kuşlar başta olmak üzere, farklı türden canlılar yaşamakta. Kamp, piknik veya karavan seyahati yapmak isteyenler için ülkemizde bile eşi benzeri olmayan bir alan diyebiliriz. Şavşat’ı sadece günübirlik olarak ziyaret edecekseniz de doğal güzellikleri görmeniz bakımından gayet tatmin edici olabilir. Karagöl’ün etrafını çevreleyen mükemmel doğa manzaralarının tadını çıkarabilir, göl etrafında ve orman içerisinde doya doya yürüyüş yapabilirsiniz.
Kamp yapmak isteyenler için özel olarak ayrılmış bir alan bulunuyor. Cüzi bir miktar ödeyerek girebileceğiniz bölgede temiz su ve tuvalet ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tesisler de yer almakta. Eğer milli park içerisinde kamp dışında bir konaklama imkanı ararsanız göl kenarında bulunan pansiyonlardan da yararlanabilirsiniz. Doğanın huzurla buluştuğu milli parkta vakit geçirmek, insanın ruhunu gençleştiren ve hafifleten özelliklere sahip. Şehrin gürültüsünden ve karmaşadan uzakta, sadece kuş seslerinin, yaprak çıtırtılarının ve su akıntılarının olduğu, adeta cennetten bir parça deyiminin karşılığı olabilecek bir bölgemiz.
Karadeniz bölgemizin yaylaları için, bölgenin belki de en popüler doğal güzellik simgesi olduklarını söyleyebiliriz. Arsiyan Yaylası ise bu güzelliğe yeni bir boyut kazandırıyor. Anlatması gerçekten zor fakat olağanüstü güzellikte bir yer olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. İçerdiği göller, serin esen rüzgarları, toprağının kokusu ve dalgalanan çiçekleriyle bakmaya doyamayacağınız güzelliklere sahip. Bulutların güneşin önünü kapatmasıyla zaman zaman yarı aydınlık yarı gölge bir hal alan alan düzlükler, tüm fotoğraf tutkunlarının hayalindeki doğa manzaralarını süsleyebilir. Yayla içerisinde yürüme mesafesinde yer alan 20 adet küçük, 4 adetse büyük göl bulunuyor. Ayrıca ateş yakmak yasak olsa da tepedeki düzlüklerde çadır kurarak konaklayabilirsiniz.
Şavşat’a 6 km mesafede bulunan Yavuzköy, 6300 kişilik nüfusa sahip harika doğa manzaralarına ev sahipliği yapan küçük, şirin bir köy. Birinci dünya savaşı sonrası bağımsız Gürcistan’ın sınırları içerisinde kalmış, 1921 yılında Sovyet Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşması sonucunda tekrardan Türkiye’nin toprağı haline gelmiş. Adını da Milli Mücadele yıllarda gösterdiği cesaretten ötürü aldığı yaygın söylemler arasında. Şavşat – Ardahan karayolu üzerinde 8.km de yer alan Şavşat Seyir Tepesi, aslında Yavuzköy’ü listemize eklememizin başlıca sebebi. Aynı gün içerisinde sırf manzarayı izlemek için yüzlerce insan bu seyir alanına uğruyor. Aracınızı park edebileceğiniz geniş bir alan mevcut ve yaklaşık iki dakikalık bir yürüyüşten sonra açık manzarayla baş başa kalıyorsunuz. Özellikle altın saatlerde doğanın tüm güzelliğini yansıtan seyir bölgesi, çekeceğiniz en güzel fotoğrafları size sunuyor. Eğer yolunuz düşerse bir mola vermenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
Şavşat ilçesine 14 km mesafede yer alan Tibet Kilisesi, Cevizli KÖyünde yer alan bölgenin tarihi yapıları arasında yer alıyor. Bağratlı Prens Aşot Kouhi Döneminde inşa edilen kilise, korunamaması nedeniyle günümüze kadar sağlam şekilde ulaşamamıştır. Kuzey ve batı duvarları yıkılan kiliseninin iç kabartmaları da günümüze kadar ulaşamamıştır.
Eski çağlarda Bazgiret adıyla bilinen Maden Köyü, yüksek rakımda bulunan ve eşsiz doğa manzaralarına sahip diğer bir Şavşat köyü. İlkbahar aylarında en verimli gezebileceğiniz köyde eski gelenek ve görenekler hala yaşatılıyor. Yerlileri de son derece misafirperverler. 2000 yıldan fazla süredir aktif bir yerleşim alanı olarak kullanılan bölgede günümüze kadar ulaşabilen tarihi eserler bulunmasa da, sahip olduğu tarihi ruhu hissetmek meraklıları için son derece güzel bir deneyim olabilir. İlk Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan bazı küçük ahşap mimariler, iyi korunmuş olmasa da hala bölgede bulunuyor. Maden Köyü’ne Şavşat otogarından düzenlenen seferlerle ulaşmak mümkün ve kolay.
Pınarlı Köyü’nde yaklaşık 2000 metre rakımda yer alan, oval şekilde dağlara karşı manzarası ile yeşilin binbir tonunu göreceğiniz Balıklı Göl, birçok balık çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Manzara karşısında piknik yapabileceğiniz masalar bulunduğu gibi, istediğiniz yerde kamp kuararakta doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Şavşat‘ta bulunan otogar sayesinde ilçeye otobüsle ve minibüslerle ulaşabilirsiniz. Karadeniz bölgesindeki çoğu ilden Şavşat’a seferler mevcut. Eğer bölge dışından gelecekseniz de Artvin otogarında inip Şavşat minibüslerinden yararlanmak pratik bir çözüm olabilir. 68 kilometre uzunluğundaki yol, yaklaşık bir buçuk saat sürmekte.
Bölge dışından uçakla ulaşım sağlamak isterseniz de Şavşat’a en yakın havalimanı Kars’ta bulunmakta. Artvin ile arası yaklaşık 137 km ve havalimanından düzenlenen otobüs seferleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ardından ineceğiniz Artvin otogarından Şavşat minibüslerini kullanarak bölgeye ulaşabilirsiniz.
Özel aracınızla ulaşım sağlayacaksanız da Karadeniz sahil yolu dahil pek çok alternatif rota bulunuyor. Bunlar arasında dağ ve köy yolları da yer aldığından en sık tercih edilen güzergahın Kars – Artvin karayolu olduğunu ekleyelim. Yolların manzaraları ve konumları tıpkı Karadeniz’in doğal güzellikleri gibi iç açıcılar fakat güvenliğiniz için ani rakım değişimlerine ve engebeli yollara dikkat etmenizi öneririz. Zaman zaman keskin virajların ve yol yapısında daralmaların olduğunu da ekleyelim.
Eğer kamp yapmak veya karavanınızda konaklamak gibi bir düşünceniz yoksa, doğa içerisinde yer alan ve güzel tasarımlara sahip tesislerde de konaklayabilirsiniz. Hem konforunuz hem de huzurunuz için farklı imkanlar sunan Şavşat Otelleri arasından kendinize en uygununu bulup, ulaşım zorluğu da çekmeden rahatlıkla konaklayabilirsiniz.