Neredekal.com
Neredekal.com
Tatil Blog
Rota Önerileri
İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 19 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023
İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları
İstanbul’un fethi, bir çağı kapatıp yeni bir çağı açmasının ötesinde; günümüze kadar ulaşan muazzam bir askeri dehanın izlerini taşıyan bir başarı öyküsüdür. 29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethi olarak tarihe kaydedilmiş, 53 gün süren kuşatmanın nihayete ermesiyle Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Osmanlı topraklarına kattığı gün olarak bilinmektedir.

İstanbul’un fethinin yıl dönümüne özel, tarihi gezi rotalarıyla fethin izlerini takip etmek istiyorsanız bu yazımızda size özel bazı İstanbul Gezilecek Yerler’e yönelik tavsiyelerimiz olacak!

İlk Adım: Rumelihisarı

İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

Fethe giden yolun ilk adımı, hiç şüphesiz Rumelihisarı’ndan geçmektedir. Nitekim İstanbul’un fethi için yapılan hazırlıklar arasında ilk sırada da Rumelihisarı’nın inşası gelmektedir. Zira Fatih Sultan Mehmet, Bizans’a gelecek yardımları engellemek için Anadoluhisarı’nın tam karşısına Rumelihisarı’nı inşa ettirmiştir. Günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumelihisarı’nda açık teşhir ile toplar, gülleler, Haliç’i kapattığı rivayet edilen zincirin bir parçasından oluşan eserleri görmek mümkün.

Fatih’in Otağı

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethi sırasında otağını Topkapı önüne kurmuştur. 6 Nisan 1453’te eskiden otogar, günümüzde ise Kültür Park olarak geçen yerde otağını kuran Fatih; kuşatmayı bu noktadan yönetmiştir. Günümüzde Panoramik Fetih Müzesi tam olarak otağın olduğu yerde kurulmuştur.
Hostel
Yetişkin Oteli
Neredekal Değerlendirme4.2/5 Mükemmel
(10 değerlendirme)
Sultanahmet, Fatih, İstanbul
Otelz.com
%37 Tasarruf
Oda-Kahvaltı
929 TL

İstanbul’un Meşhur Surları

İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

Osmanlı ordularının 2 nisanda ilk kez, İstanbul surları karşısında fethin ilk fitilleri ateşlenmiştir. Edirnekapı, Tekfur Sarayı, Topkapı ve Eğrikapı’nın arasında yer alan surların önüne konulan üç iri top; bazı rivayetlere göre 6 Nisan 1453’te, bazı rivayetlere göre ise 12 Nisan 1453’te ilk kez ateşlendi. Günler boyunca toplarla dövülen İstanbul surlarının toplam uzunluğu 22 kilometredir. İstanbul’un surları ve kapıları hakkında detaylı bilgilere daha önce yayınladığımız İstanbul’un Ayaklı Tarihi: Surlar ve Kapılar adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Askeri Müze

İstanbul’un fethi tarihi açıdan bir dönemi kapatıp açmanın da ötesinde bir anlam taşımaktadır. Zira İstanbul kuşatması, tarihte ateşli silahların en etkin kullanıldığı ilk savaş olarak nitelendirilmektedir. O günlerde kullanılan topların 6 tanesinin günümüze ulaştığı ifade edilmektedir. Tower of London Müzesi’nde, iki parçadan oluşan Vidalı Muahasara Topu sergilenmektedir. İstanbul’da ise çap ve uzunlukları birbirine yakın dört top bulunmaktadır. Bu topların biri Eyüp semtinde, ikisi Rumelihisarı önünde, birisi ise Askerîi Müze’de bulunmaktadır.

Fatih’in İstanbul’a Girdiği Kapı: Edirnekapı

İstanbul'un fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde vuku bulduğunda, bu fethin bir nişanesi olarak Fatih Sultan Mehmet İstanbul’a törenle bir kapıdan girmiştir. Her ne kadar bazı tarihçiler tarafından Topkapı olarak ifade edilse de İstanbul’un kurulduğu yedi tepenin en yüksek olanı Edirnekapı’dan girmiş olması akla daha yatkın gelmektedir. Nitekim, Fatih’ten sonra Avrupa seferine çıkan padişahlar da bu kapıdan çıkmış, tahta çıkan padişahların şehre girdikleri kapı da bu kapı olmuştur. Günümüzde, Edirnekapı’daki o kapı hala ayaktadır.

İlk Namazın Kılındığı Yer: Ayasofya Camii

İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

Tarihçiler, Fatih Sultan Mehmet’in şehre girdikten sonra bölgenin en büyük kilisesi olan Ayasofya’ya gittiğini, atından inerek burada iki rekat şükür namazı kıldığını belirtmektedir. İstanbul’da ezanın ilk okunduğu, ilk namazın kılındığı mekan da Ayasofya olmuştur. Ayasofya’nın tarihçesini detaylı incelemek için Keşif rehberimizdeki Ayasofya Tarihi Hakkında yayınlanan yazıyı okuyabilirsiniz.

Eyüp Sultan Türbesi

29 Mayıs İstanbul’un fethi sonrası ortaya çıkan manevi değeri yüksek noktalardan birisi de Eyüp Sultan Türbesi’dir. Eyyub-el Ensari, peygamberin sahabelerinden birisi olup; 7. Yüzyılda Arap kuşatması esnasında İstanbul’da şehit düşmüştü. İstanbul’un Fatih tarafından kuşatıldığı dönemde Akşemseddin tarafından Eyyup-el Ensari’nin mezarı Fatih’te keşfedilmiştir. İstanbul’un ilk selatin camiisi ise türbe ile birlikte mezarın olduğu bölgeye 1459 yılında inşa edilmiştir.
Otel
Şehir Oteli
Neredekal Değerlendirme5/5 Mükemmel
(1 değerlendirme)
Cihangir, Beyoğlu, İstanbul
Tesis Fiyatı
Oda-Kahvaltı
1.400 TL
Tatilsepeti.com
2.467 TL
En uygun fiyat
1.400 TL
Tesis Fiyatı
En uygun fiyat:
Tesis Fiyatı
1.400 TL

Topkapı Sarayı

İstanbul’un Fethine Özel: İstanbul’un Tarihi Gezi Rotaları

1453 İstanbul’un fethi sonrası, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 – 1478 yılları arasında yaptırdığı Topkapı Sarayı; yaklaşık 380 yıl boyunca Osmanlı’nın yönetim merkezi ve padişahların evi olarak hizmet vermiştir. Günümüzde müze olan Topkapı Sarayı’nda, Fatih’in kılıcı başta olmak üzere pek çok eseri görmek mümkündür.

Son Olarak: Panorama 1453 Tarih Müzesi

İstanbul’un fethi yıldönümü vesilesiyle siz de fethin ambiyansına yakından bakmak isterseniz bu destinasyonların yanı sıra Topkapı Şehir Parkı’na kurulmuş olan Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni gezebilirsiniz. Dünyadaki ilk tam panoramik müze olan mekanda 360 derecelik bir alana yayılmış devasa resimle fethin sabahını adeta yaşayabilirsiniz.

Fetih döneminde veya bu tarihi mekanları gezmek için yılın herhangi bir zamanında İstanbul’a seyahat etmeyi planlıyorsanız İstanbul Otelleri listemizi inceleyerek sizin için en ideal tesisleri tespit edebilir; rezervasyon işleminiz için ilk adımı atabilirsiniz.

Giriş
05.04.23
Çıkış
06.04.23
Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.
Kişiler
2
0