Türkiye'nin En Görkemli Antik Kentleri

Türkiye'nin En Görkemli Antik Kentleri

Paylaş
Sevgi Özdil  
Eklenme: 01 Şubat 2017
 • Son Güncellenme: 01 Şubat 2024
Türkiye'nin En Görkemli Antik Kentleri

Jeopolitik önemini antik çağlardan bu güne kadar koruyan Anadolu, yüzyıllarca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bir yerdir. Bu topraklarda yaşamış olan her uygarlık; tapınaklarıyla, tiyatrosuyla, sunaklarıyla ve daha birçok birimiyle teşkilatlı şehirler kurmuşlar ve geçmişten günümüze izlerini bırakmışlardır. Verimli Anadolu topraklarının her bir yanında kurulan şehirler olsa da ağırlıklı olarak eski zamanlarda insanlar deniz ticaretiyle uğraşıyorlardı. Deniz ticaretinin de en yoğun olduğu yerler Ege ve Akdeniz kıyılarıydı. Ticaretin etkisiyle de günümüzdeki en görkemli antik kentler çoğunlukla bu bölgelerde toplanmıştır. 

{ad:0}

Aphrodisias / Aydın

Bir zamanlar Lidya eyaletinin başkenti olan Aphrodisias, 1987 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde. Aphrodisias, 2004 yılında da uzmanlardan oluşan jüri tarafından en iyi on antik kent listesine de eklenmiştir. Aydın'ın Karacasu ilçesinde yer alan şehir Nazilli'ye 38 km. uzaklıktadır. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite'den alan Aphrodisias özellikle Roma döneminden günümüze kadar çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biridir. Aphrodisias Stadyumu, kentin en iyi korunmuş ve en görkemli yapısı olarak da şehre girildiği an hemen göze çarpmaktadır.

Aphrodisias Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Kendi aracıyla yola çıkacak kişilerin Aydın il merkezinden Nazilli yoluna doğru devam etmesi gerekir. Nazilli ilçesinin sınırları içerisinden çıkıldığında Kuyucak ilçesine yönlendiren sapağına yönelebilirsiniz. Kuyucak - Tavas yol ayrımından dönüp yaklaşık olarak 15 kilometre devam ederek kente ulaşabilirsiniz.

{search:aydin-otelleri,Aydın Otelleri}

Pergamon / İzmir

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş olan Pergamon; Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındırmaktadır. Şehrin koruyucusu olduğuna inanılan Athena'nın adına yapılan tapınağı, 50 bin kişilik amfi tiyatrosu, surları ve kütüphanesi ile oldukça görkemli olan Pergamon, krallığın da başkentiydi. Kentte yer alan Athena Tapınağı’nın güneyindeki bir terasta Zeus Sunağı bulunmaktaydı. Zeus Sunağı da Berlin'e taşınmış ve onarılarak oradaki Pergamon Müzesi'nde sergilenmektedir.

Pergamon Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Aliağa, İzmir banliyö treni İzban'ın son durağı. Buradan Bergama'ya 15 dakikada bir otobüs kalkıyor. Eshot'un internet sitesinde 835 nolu otobüsü sorgulayarak sefer saatlerini ve güzergahı görebilirsiniz.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Ephesos / İzmir

2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Efes Dünya Miras Alanı; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii, Artemision) Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden bir araya gelmektedir. M.Ö. 6000 yılına denk gelen kuruluşu ve İyonya’nın 12 şehrinden biri olan Efes, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış büyüleyici bir antik kent.

Ephesos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? 

45 dakika sürecektir. İzmir otogardan Selçuk'a kalkan otobüsler ile yaklaşık 1 saat içinde Selçuk otogara varmanız mümkün. Selçuk otogardan Efes'e dolmuşlarla gidilmektedir.

Side / Antalya

Tüm heybetiyle M.Ö. 7. yüzyıldan günümüze kadar gelen antik şehirde kazılar yaklaşık 70 yıldır devam etmektedir. Devam edilen bu kazılarla her gün yeni bir buluntu gün yüzüne çıkmaktadır. Kentin en önemli yapıları arasında herkesin zihninde de direk canlanan tiyatro ve Apollon Tapınağı gelmektedir. 70 yılda antik kentin sadece %10'un gün yüzüne çıktığını söyleyen uzmanlar tamamının ortaya çıkmasının 4 asır süreceğini belirtmişlerdir.

Side Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Manavgat minibüsleriyle Manavgat Otogarı’na ulaştıktan sonra buradan Side dolmuşları ile beldeye ulaşım sağlanabilmektedir. Hava yolu ile gidecekseniz Antalya Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Side’ye ulaşım sağlayabilmek için bölgedeki servisleri, taksileri kullanabilirsiniz.

{search:side-otelleri,Side Otelleri}

Assos / Çanakkale

Sönmüş bir volkanik tepe üzerine andezit taşından yapılmış kocaman bir şehir, Assos. M.Ö. 6. yüzyılda kurulan kentin yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştır. Çanakkale Assos'taki lahitler antik dünyada oldukça ünlüydü. Bu lahitler bedenin hızlı bir şekilde toprak olmasını sağladığı için "İnsan yiyen lahit" olarak adlandırılırlardı. Anadolu'nun birçok yöresine de Assos'tan lahit gönderilirdi. Assos şehrinin koruyucu tanrıçası Athena'dır. Kentin en yüksek noktasında harika bir manzaraya sahip olan Athena Tapınağı da ona adanmıştır. Assos'ta aynı zamanda filozof Aristoteles bir süre yaşamıştır ve burada bir de felsefe okulu kurmuştur.

Assos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Assos'a arabayla gelmek için Çanakkale Boğazı’nı geçmeniz gerekiyor. Bunun için Gelibolu - Lapseki, Eceabat - Çanakkale veya Kilitbahir - Çanakkale feribotlarına binebilirsiniz. Sonra Ezine-Ayvacık üzerinden Assos'a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.

{search:assos-otelleri,Assos Otelleri}

Sagalassos / Burdur

Bölgedeki ilk yerleşim 12.000 yıl öncesine kadar gittiği saptanan Sagalassos, antik çağda Pisidia olarak bilinen bölgenin başkentidir. Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile son derece iyi korunmuş antik kentlerden biridir. Görkemli çeşmeleriyle anılan Sagalassos, dünyanın en yüksek rakıma sahip 9.000 kişilik tiyatrosu ve kendine has kaya mezarlarıyla adından söz ettirmektedir.

Sagalassos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Sagalassos Antik Kenti’nin yer aldığı Ağlasun’a ister kendi aracınızla isterseniz de toplu taşıma ile gidebilirsiniz. Isparta’dan ve Burdur’dan hareket eden üzerinde Ağlasun yazılı olan otobüslere binebilirsiniz.

{search:burdur-otelleri,Burdur Otelleri}

Hierapolis / Denizli

Bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülen Hierapolis'in, kuruluşu hakkında bilgiler oldukça kısıtlıdır. Ancak, M.Ö. 2. yüzyıl başlarında kurulduğu ve Bergama'nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera'dan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir. Tedavi amacıyla da kullanılan Pamukkale yeraltı suları (travertenler) tarihler boyunca buraya insanları çekmiştir. Kentteki antik hamamın şehrin dışına inşa edilmesinin sebebi ise; kente gelenlerin yıkanarak şehre girmelerini istemeleridir.

Hierapolis Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Denizli merkezden Pamukkale yoluna girerek yaklaşık 20 dakika gittikten sonra Antik Kente ulaşabilirsiniz.

Denizli Gezi Rehberimizi okudunuz mu?

{search:denizli-otelleri,Denizli Otelleri}

Ani / Kars

Kars'a 48 km mesafede bulunan Arpaçay boyunda bulunan antik kent, 2016'da Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. 961 - 1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'ndan Ermeni hükümdarlarının başkentliğini yapmış olan Ani Harabeleri, günümüzde 11. ve 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ani Harabelerine Nasıl Gidilir?

Nasıl gidilir: Ani Harabeleri'ne giden bir toplu taşıma aracı yok. Ani Harabelerine gitmenin en popüler 2 yolu araç kiralamak ve taksiyle anlaşmak.

{search:kars-otelleri,Kars Otelleri}

Zeugma / Gaziantep

Kazıların halen devam ettiği bu görkemli kent, Kommagene Krallığındaki 4 önemli yerleşim yerinden biridir. Bölge ismini Fırat nehrine köprü oluşturan bir dizi tekneden yani Zeugma’dan alır. Nüfusunun en yoğun olduğu dönemde, 80,000 kişiye ev sahipliği yapan kentin gün yüzüne çıkan kalıntılarının bir kısmı ve Çingene Kızı mozaiği bugün Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

Zeugma Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Gaziantep Merkez’den yürüyüşle yarım saatlik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Gaziantep merkezden dolmuşlara, minibüslere ya da taksilere binerek de bölgeye ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’in Tarihi Hamamlarını da keşfedin.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Patara / Antalya

Patara Antik Kenti, Kaş'ın Kalkan beldesi yakınlarındaki bir antik kenttir. Kent Likya uygarlığına ait olup başkentlik de yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri olan Patara, belki de zamanının en önemli yerleşim yeriydi. Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir ve 2010 yılında TBMM tarafından restore edilmiştir.

Patara Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Havayolu ile gelmek için en yakın havalimanı olan Dalaman havalimanı kullanılabilir. Buradan özel transfler araçları vardır. Otobüsle gelecekseniz Patara'ya gitmek istediğinizi söylerseniz sizi anayolda Patara kavşağında bırakabilirler. Orada da dolmuş yada taksiyle gelebilirsiniz.

UNESCO Mirasına Girmiş Antik Kentlerimiz listesini de inceleyebilirsiniz. Ayrıca Türkiye'deki Unesco Dünya Mirası Listesi başlıklı blog yazısı da faydalı olabilir. 

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Yorumlar

Suleyman diybob 
14.10.2021
Kis immak bizatkin antakya nerede şerefsizler antakya geçmişten gunümüze ulaşmış tek yaşanılan şehir din kitaplarında olsun geçmiş kitaplarda hep antakya geçiyorr ama turkiyrdeki kitaplarda nedendir bilinmez hiç geçmez
onur akincilar 
13.02.2017
Bu sefer 10 değil keşke 20 yahut 30 yer koysaydınız. Bu yerler gibi o kadar çok yer var ki, hangisini göstermek zor. Bence ilk başta gelecek olanlardan biri Göbekli Tepe’dir. Dünyada en eski sayılan 12 bin senelik tapınaklar, kimlerden kaldığı belli değil. Beni çok ilgilendiren şehirlerin başında Side’nin 23 kilometre kuzeyindeki çam ormanları içinde, dağda olan Seleukia şehridir. Başına büyük bir felaket geldikten sonra terk edilmiş bir şehir. Gidiş toprak yol. Tavsiye ederim.
Simge Yazgi 
07.02.2017
Alacahöyük Tarihi Milli Parkı da en önemli ve medeniyetin beşiği kabul edilen antik kentlerimizdendir.
Levent Hırdavatçıoğlu 
06.02.2017
Sart Antik Kenti (SARDES) de görkem bakımından Efes ve Bergama'dan geri kalmaz. Ayrıca ulaşımı da kolaydır.
Benzer Yazılar
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Yedigöller'de İlkbahar Kampı
Seyhan Ahen 
04.03.2022
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Bir İlkbahar Geleneği: Hıdırellez Bayramı
Tuğçe Gülçiçek 
19.04.2022
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
İstanbul'un 12 Ünlü Semt Pazarı
Habibe Tokgöz 
24.10.2013