Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 27 Eylül 2022
 • Son Güncellenme: 01 Şubat 2024
Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Türkiye'nin doğa harikalarından biri olan Otlukbeli Gölü, Erzincan iline bağlı Otlukbeli ilçesinde yer almakta ve büyüleyici güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta bir başka dünyaya götürüyor. Bu blog yazısında, Otlukbeli Gölü'nün eşsiz doğasını, tarihi önemini ve bu gizemli gölün ziyaretçilere sunduğu benzersiz deneyimleri ele alacağız.

{ad:0}

Otlukbeli Gölü, doğal güzellikleri ve huzur veren atmosferiyle bilinir. Göz alıcı manzaraları ve sakinliği ile öne çıkan bu göl, doğa tutkunları ve fotoğrafçılar için kaçırılmaması gereken bir cennet. Ancak Otlukbeli Gölü sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda zengin bir tarihe ve kültüre de ev sahipliği yapıyor.

Otlukbeli Gölü'nün coğrafi özelliklerinden, ekosistemine, tarihi geçmişinden günümüzdeki turistik önemine kadar her yönüyle inceleyeceğiz. Ayrıca, göl çevresinde yapılacak aktiviteler, konaklama seçenekleri ve ziyaretçiler için pratik bilgiler de sunacağız. Otlukbeli Gölü'nü ziyaret etmeyi düşünenler için rehber niteliğindeki bu yazımız, gölün gizemini ve güzelliğini keşfetmek isteyen herkes için bir başlangıç noktası olacak.

Üzerinde yaşadığımız paha biçilmez topraklar hala günümüzde bile herkesi büyülemeye devam ediyor. Dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli, turuncu rengiyle ve ıssız atmosferiyle tam anlamıyla mistik bir yer. İlk bakışta bir magma oluşumunu andırdığını veya çöl haritasına benzediğini düşünebilirsiniz fakat aslında doğanın gizli mucizelerinden sadece biri.

Son yıllarda tanınmaya başlayan ve dolayısıyla ziyaretçi sayısında da artış gösteren Otlukbeli Gölü, tüm doğa severlerin görmesi gereken harika bir yer. Özellikle yaşadığımız modern zamanlarda bu tip doğa oluşumlarına gözümüzle şahitlik etmek, oldukça benzersiz bir deneyim. Bu yazımız sayesinde Otlukbeli’ne gitmeden önce bilmeniz gereken tüm bilgileri edinebilirsiniz. Ve artık dünyanın tek traverten set gölü nerede diye sorulduğunda gururla Türkiye’de diyebiliriz.

Otlukbeli Gölü Özellikleri

Otlukbeli Gölü aslında nispeten küçük bir göl. 150-160 m uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve 19 metre derinliğinde. Tüm bu özellikleriyle yaklaşık olarak 6500 m2 alana yayılıyor. Rakımı ise 1855 metre. Otlukbeli Gölü, 1994 yılında 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. O günden itibaren ziyaret edilebiliyordu fakat zorlu ulaşımı nedeniyle sadece uzaktan görülebiliyordu. 2021’de ise bu durum artık değişti. Otlukbeli Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanan ''Siz Hiç Kırmızı Göl Gördünüz mü?'' projesi kapsamında yürütülen iyileştirme süreçleri sayesinde bu doğa harikası bölge, artık turizme kazandırıldı. Yol geliştirmeleri ve platform inşaları hala devam ediyor. Ayrıca aynı bölgede 11 Ağustos 1473 tarihinde gerçekleşen Otlukbeli Muharebesine ait şehitler anıtının yer aldığı detayını da ekleyelim.

Otlukbeli Gölü Neden Kırmızı?

Otlukbeli coğrafi konumu bakımından yıllar boyunca aşınımlara maruz kalmış bir platodaki, derin bir vadide yer alıyor. Güney kanadı faylardan çıkan sıcak suların ve buharların oluşturduğu travertenler ile kaplı. Yine aynı faylardan yükselen sular aracılığıyla fazla miktarda kükürt ve demir yeryüzüne çıkıyor, gölün rengi kırmızıya çalan bir turuncu halinde. Otlukbeli Gölü’nün oluşumu kısaca bu şekilde açıklanabilir. Bilim insanları tarafından, dünyadaki tek traverten set gölü olduğu için doğal anıt olarak tanımlanıyor.

Otlukbeli Gölüne Nasıl Gidilir?

Otlukbeli Gölü’nü ziyaret etmek isterseniz öncelikle Erzincan’a ulaşmanız gerek. Eğer uçak aracılığıyla seyahat edecekseniz Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı’na indikten sonra Otlukbeli’ne giden minibüsleri kullanabilirsiniz. Yaklaşık 143 km mesafede yer alan Otlukbeli’ne bir buçuk saat süren bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Öncesinde otelinize yerleşmek için Erzincan merkeze gitmek isterseniz de hiç mühim değil. İşlerinizi halletmek istediğinizde merkezden kalkan dolmuşlarla da ilçeye ulaşabilirsiniz.

Ufak bir not: Yazımızda da belirttiğimiz gibi Otlukbeli Gölü turizme yeni yeni kazandırılan bir bölge. Ulaşım olanakları da günden güne geliştiriliyor. Bu yüzden ulaşım bilgileri kısa süre içerisinde bile değişiklik gösterebilir. Otelinize yerleştikten sonra resepsiyona sorarak da güncel ulaşım bilgilerini edinebilirsiniz. Eğer araç kiralayarak Otlukbeli’ne gitmek isterseniz Söğütlü istikametinden Otlukbeli karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu bölgelerde navigasyonun da oldukça iyi çalıştığını ekleyelim.

Otlukbeli Gölü’ne Ne Zaman Gidilir?

Otlukbeli ilçesi, Doğu Anadolu bölgesi sınırları içerisinde yer alan Erzincan’ın en yüksek ilçelerinden biri. Bu yüzden de ilçede karasal iklimin tüm özellikleriyle karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla ocak ve şubat zamanında ilçede hava çok soğuk oluyor ve kasımda başlayan kar yağışı nisana kadar sürebiliyor. Bu nedenle Otlukbeli Gölü ziyaretinizi mayıs ile eylül ayları arasında yapmanız daha iyi olacaktır. Yine de en ideal ayların temmuz ve ağustos olduğunu söyleyebiliriz.

Otlukbeli Gölü Ziyaret Saatleri

Otlukbeli Gölü 10:00-17:00 aralığında ziyaret edilebiliyor. 

Otlukbeli Gölü’ne Girişi Ücretli mi?

Giriş ücretsiz. Dünyadaki tek traverten set gölünü ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz. 

Otlukbeli Gölü’nde Yapılabilecek Aktivitele

Otlukbeli gölü traverten oluşumları ve coğrafi konumu sayesinde oldukça sessiz, sakin ve huzurlu bir yer. Bu yüzden doğa ve bu muhteşem göl manzarasına karşı yürüyüşler yapabilir ya da çimlere oturup manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Bölge yapısı gereği kamp yapmaya pek elverişli değil. Zaten koruma altında olduğu için yetkililer tarafından da izin verilmiyor fakat zaman içerisinde kamp yerleri açılarak bölge geliştirilebilir. Yine de gittiğiniz zaman bölge çevresinde piknik yapabilirsiniz. Yakınlarda herhangi bir işletme bulunmuyor bu yüzden yemeklerinizi ve içeceklerinizi yanınızda getirmeniz önemli. Bir de fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Otlukbeli Gezisinde Nerede Kalınır?

Otlukbeli yakınlarında herhangi bir konaklama seçeneği maalesef bulunmuyor. Bu yüzden en pratik çözüm Erzincan merkezde konaklamak olacaktır. Hem böylelikle Erzincan’da da vakit geçirebilir, çevresindeki diğer gezebileceğiniz yerleri keşfedebilirsiniz. Otlukbeli Gölü’nü gezmek için sadece bir gününüzü ayırmanız yeterli. Hem bölgenin manzaralarını görüp fotoğraf çekebilirsiniz hem de günübirlik piknik yapabilirsiniz. Eğer bu fikir size cazip geliyorsa Erzincan Gezi Rehberi adlı yazımızdan bölgenin sunduğu tüm güzellikleri öğrenebilir, seyahat planınızı yapabilirsiniz.

Birbirinden kaliteli tesislerde konaklamak için Erzincan Otelleri sayfamıza göz atmayı unutmayın. 

Hafta sonu gezmelik rota arayanlar için Dipsiz Göl de güzel seçenekler arasında. 

{search:erzincan-otelleri,Erzincan Otelleri}