Erzincan Gezi Rehberi

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 11 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 16 Nisan 2024
Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde, Fırat Nehri havzasında yer alan, Tunceli, Sivas, Malatya ve Elazığ ilçeleri ile komşu olan, yıllar boyunca farklı medeniyetlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış, insanları sıcacık ve yardımsever olan bir Anadolu şehridir.

{ad:0}

Öncelikle Hititlilerle başlayan yaşam daha sonra Urartular, Persler, Anadolu Beylikleri, Osmanlılar ve bir dönem Sovyetlerin işgali ile devam etmiş, Cumhuriyet sonrasında ise şimdiki il sınırlarını edinmiştir. Deprem bölgesi olması ile bilinen Erzincan, 1939 yılında yaşanan büyük bir depreme maruz kalmış ve şehirde büyük bir yıkım yaşanmıştır. Depremden sonra yeniden inşa edilen Erzincan, günümüzde 8 ilçeden oluşmaktadır.

Erzincan Munzur dağlarına komşu olması, Fırat Nehri havzasında olması sebebiyle oldukça bereketli topraklara sahiptir. Tarım ve Hayvancılıkla ekonomisini sağlayan Erzincan, keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel doğal harikaları yanında geçmişten günümüze kadar gelen tarihi eserleri ile de ziyaretçilerini şaşırtmaktadır. Erzincan’ın gezilecek yerleri köyler ve çevresinde dağınık şekilde bulunması nedeniyle özel araçla bölgeyi gezmenizi, eğer özel aracınız yoksa tur firması ile anlaşarak bölgeyi daha verimli şekilde keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Erzincan Gezilecek Yerler

1- Altıntepe Ören Yeri

Erzincan Gezi Rehberi

Arkeolojiye meraklıysanız Altıntepe Ören Yeri tam olarak sizin için Erzincan gezilecek yerler içerisinde en üst sırada yer almalı. 1959 yılında yapılan bilimsel araştırmalar ve kazılar sonucu, Urartular dönemine ait olan antik bir şehir ortaya çıkartılmış. Saray kompleksi, mezarlar, konutlar, kişisel eşyalar, mozaik kalıntılar yapılan kazılar sonucu gün yüzüne çıkartılmış. Şehir merkezine 15 km uzaklıkta olan Altıntepe, günümüze kadar ulaşabilen en sağlam Urartu şehirleri arasındadır.

2- Erzincan Kalesi, Kemah

Erzincan’ın Kemah ilçesinde kayalar üzerine kurulmuş olan Erzincan Kemah Kalesi, zamanında çevreden gelecek akınlara karşı koruma amaçlı olarak Mengücekliler ve İlhanlılar tarafından inşa edilmiştir. Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok savaş görmüş kale günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. {product:19025}

3- Abrenk Kilisesi

Erzincan Gezi Rehberi

Anadolu’nun en sağlam Ermeni Manastırları arasında yer alan Abrenk Kilisesi, Erzincan’ın Tercan ilçesinde, Üçpınar Köyü’nde bulunmaktadır. Zamanında bölgede yaşayan Ermenilerin en önemli dini ibadet yerlerinden biri olan Abrenk Kilisesi, aynı zamanda Sarp Davit Ermeni Manastırı olarak da bilinmektedir. Manastır içerisinde iki adet dikili taş ve bir şapel yer almaktadır.

4- Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı

1192’de vefat eden Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılan,Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi ve kümbeti, Erzincan Gezilecek Yerler içerisinde en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

5- Karanlık Kanyon,Kemaliye

Erzincan Gezi Rehberi

Dünyanın dördüncü büyük Kanyonu olan Karanlık Kanyon, Eğin Kanyonu olarak da anılmaktadır. Kemaliye özellikle son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla doğa ve spor aktivite turizminin önde gelen destinasyonları arasında yer almaktadır. Kanyon ve çevresinde yürüyüşler yapabilir, kaya tırmanışı etkinliklerine katılabilir, kano ve rafting gibi doğa aktivitelerini yapabilirsiniz. {product:19029}

6- Yedi Göller

Erzincan’ın Keşiş Dağları zirvesinde bulunan Yedigöller, özellikle maceracı doğa severlerin beklentilerini karşılayacak bir bölge olması ile ön plana çıkmaktadır. Uzun ve zorlu doğa yürüyüşleri yapmak, kamp yapmak tercihleriniz arasında ise özellikle yaz aylarında Erzincan Yedi Göller bölgesine gitmek isteyebilirsiniz.

7- Erzincan Ilıcası

Erzincan Gezi Rehberi

Doğal kaynakları bakımından zengin olan Erzincan, kaplıcaları ile de tercih edilebilecek illerimiz arasında yer almaktadır. Kaplıcaların suları cilt rahatsızlıklarına, romatizmalara, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği için hem şifa bulmak isteyenlere hem de günlük hayatın stresinden ve karmaşasından bir an olsun uzaklaşıp, rahatlamak isteyenlere hizmet vermektedir. Şehir merkezine 11 km uzaklıkta bulunan Erzincan Ilıcaları, yılın her mevsimi ziyaret edilebilir.

8- Sakaltutan Kayak Merkezi

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan’ın kış turizmini canlandıran Sakaltutan Kayak Merkezi, Ergan Kayak Merkezi olarak da bilinmektedir. Erzincan şehir merkezine 44 km uzaklıkta olan Kayak merkezi, 1026 metre uzunluğundadır. Orta ve zor düzeyde iki pisti olan Ergan Kayak Merkezi ve çevresinde tesisler bulunmaktadır.

9- Ekşisu Mesire Alanı

Şehir merkezinden 11 km uzaklıkta yer alan Ekşisu Mesire Alanı, oligometrik karbogazoz suları bakımından oldukça zengin bir sulak alandır. Bölgede yer alan sular çok fazla demir içerdiğinden mide, karaciğer, safra yolları hastalıklarında faydalı oluyor ve insanlar piknik yapmak, dinlenmek, aileleri ile vakit geçirmek amaçlı da bu alanı tercih ediyor. Musluklarından maden suyu akan bölgede, evinizden getireceğiniz şişelere saf doğal maden suyu doldurarak, bölgenin faydalarından ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. {product:39879}

10- Aygır Gölü

Erzincan Gezi Rehberi

Keşiş Dağları eteklerinde bulunan Aygır Gölü, 2850 metre yükseklikte bulunması sebebiyle Türkiye’nin en yüksek krater gölleri arasında yer alıyor. Kondisyonunuza güveniyorsanız sıkı bir yürüyüş ile bu bölgeye çıkarak, bir doğa harikası olan Aygır Gölü’nü görebilirsiniz.

Erzincan’da Neler Yapılır?

Erzincan Gezi Rehberi

Yukarıda saydığımız Erzincan Gezilecek Yerler listesi tabi ki bunlarla sınırlı değil. Doğa harikası bir güzelliği olan Erzincan’da Kano, rafting, yamaç paraşütü gibi sportif faaliyetleri yapabilir, Girlevik Şelalesi'ni ziyaret ettikten sonra Alabalık yiyebilir, Kaya ve Buzul tırmanışları yapabilir, Kemaliye’de Şamanizm inancından taşıdığı motiflerle Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra kullanmaya başladıkları tarihi evlerin kapı tokmaklarını inceleyebilir ve medeniyetlerden kalan tarihi eski Kemaliye sokaklarını gezerek, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Erzincan’da Ne Yenir?

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan denilince akla ilk olarak süt ürünleri gelmektedir. Bulunduğu konum itibariyle çevresindeki illerle etkileşimde olan ve benzer mutfaklara sahip olan Erzincan’ın en meşhur yemekleri arasında hamur işi olarak her öğünde tüketilen Kete, Kemah Tiridi, Kahküllü Pilav, Lorlu Pazı dolması, Kelecoş, Çökelek Peyniri, hayvan derisinde bekletilen Tulum Peyniri, Eğin Kaburgası, Yaprak Döner, Süt Çorbası başlıca Erzincan mutfağını oluşturan yemekler arasında. Erzincan’ın kokulu siyah üzümünü de bu listeye eklememizde fayda var. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Erzincan’da Et ve Süt ürünleri oldukça fazla tüketilmektedir. {product:39924}

Erzincan’a Ne Zaman Gidilir?

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Karasal iklimin şiddetli olarak yaşandığı, kış mevsiminde oldukça soğuk, yaz mevsiminde ise sıcaklıklar bir hayli yüksek olan bir ilimiz. Bölgede var olan kayak merkezleri ile Kış turizmi oldukça gelişmiş olup, Kış mevsiminin güzelliklerini görmek için tercih edebilirsiniz. Yaz sıcaklarından bunalanlar için Erzincan’ı keşfedebileceğiniz en ideal zaman Bahar mevsimi zamanıdır. Karların yavaş yavaş eridiği, her tarafın bahar çiçekleriyle bezendiği, tatlı ılık havası ile ilkbahar mevsiminde Erzincan’ı keşfedebilir, doğasını rahatça gezebilirsiniz.

Erzincan’a Nasıl Gidilir?

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan’a gitmek için hem karayolu hem havayolu hem de demir yolu kullanabilirsiniz. Özel araçla gitmek istediğiniz takdirde yeni yapılan asfalt yollar nedeniyle kara yolu yolculuğunuz oldukça keyifli geçecektir.Yol üzerinde gezmeyi planladığınız farklı yerleri de eklerseniz, unutulmaz bir Doğu Anadolu gezisi yapmış olursunuz. Son yıllarda popüler olan Doğu Ekspresini kullanarak Erzincan’a tren ile ulaşabilirsiniz. Ankara’dan kalkan Doğu Ekspresi’ne bindikten sonra Erzincan durağında inerek, Erzincan’ı keşfe başlayabilirsiniz. Son olarak havayolu ile gelmek isteyenler için Ankara ve İstanbul’dan kalkan direkt uçuşlar ile Erzincan Havalimanı’na ulaşarak, Erzincan seyahatinize başlayabilirsiniz.

Erzincan’da Nerede Kalınır?

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan şehir merkezi ve Kemaliye ilçeleri gezmek isteyeceğiniz yerlere kolayca ulaşmanız açısından önerilebilecek yerlerin başında geliyor. Son yıllarda turizm nedeniyle yatırım alan şehirde herkese hitap edebilecek türde konaklama tesisleri mevcut. Siz de bütçenize ve zevkinize uygun otel arayışınız için Erzincan Merkez Otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz. {search:erzincan-otelleri,Erzincan Otelleri}