Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 28 Mayıs 2022
 • Son Güncellenme: 20 Aralık 2023
Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Diğer turizm alanlarına göre hala çok popüler olmasa da doğal yaşamı benimseyen ziyaretçilerin son yıllarda gözdesi olan Doğal Yaşam Köyleri yavaş yavaş gözler önüne çıkmaya başlıyor. Son zamanlarda her şeyin yapay yollarla üretilmeye başlaması, sağlığın git gide azalması anlamına geliyor. Bu durum da ekolojik tarım ve permakültür kavramlarının artık günümüzde daha yoğun kullanıldığı anları doğuruyor. Yeryüzüne özen, insanlara özen ve nüfus ve tüketime sınır getirme adı altında üç etik kuralara sahip olan permakültür tasarımı, doğayla beraber çalışma, yerleşim alanlarını belli bir düzen içinde tarımsal alana çevirmeyi amaçlıyor.

{ad:0}

Permakültür tasarımına göre sürdürebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir. Bunların birleşimiyle beraber, doğal yaşam köyleri aslında önemli bir noktaya da parmak basmış oluyor. Bunun en güzel örneklerinden birine ev sahipliği yapan ülkemizin güzide Ekolojik Turizm noktalarını sizler için derledik. Diğer Ekoköy rotalarını derlediğimiz yazımıza ise Keşif Rehberi’mizden ulaşabilirsiniz. İşte Türkiye’nin doğal yaşam köyleri...

Karakaya Retrat, Bodrum

Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Bir inziva merkezi olarak tanımlanan Karakaya Retreat’ta konaklama imkanı sunuluyor. Yıl boyu çeşitli inzivalar, atölye çalışmaları, eğitimler, şifa sanatları ve terapiler düzenleniyor. Peki program eşliğinde düzenlenen konaklamalarda ne gibi imkanlar sunuyor? Derseniz, gelin bu yazımızda detaylardan bahsedelim...

Ziyaretçiler bedenlerini tanıyor, ruhlarını dinlendiriyor ve arındıklarını hissediyorlar. Beden fizyolojisi, besinlerin faydaları hakkında çeşitli bilgiler alıyorlar ve uyku, meditasyon ve yoga gibi etkinlikler yapılıyor. Aynı zamanda ruhsal enerji ile ilgili birçok çalışma yapılıyor. Ziyaretçiler doğal yaşamla ilgili birçok yeni bilgi öğreniyor, günlük koşturmaca ve stresten uzaklaşma fırsatı yakalayabiliyorlar. Çeşitli disiplinlerden uzmanlar bu atölye çalışmalarında ziyaretçilere alanla ilgili atölyeler düzenleyebiliyorlar.

Gümüşlük’e 1 km mesafede olan Karakaya Retreat, eski bir Rum köyü olan Karakaya Köyü manzarasına yerleşiyor. 34 dönümlük bir arazide bulunan bu doğal yaşam köyü adeta kişisel bir inziva merkezi diyebiliriz. Doğayla birleşmiş Karakaya köyü eko mimari anlamında binalara sahip aynı zamanda sürdürülebilir ve organik hayata uygunluğuyla, Türkiye’nin en önemli eko-turizm alanlarından bir tanesi. Her mevsim ziyaretçilerini ağırlayabilen Karakaya Retreat’te, boş anlarınızda Karakaya’nın eşsiz vadi ve deniz manzaralarını izleyebilir, havuz keyfi yapabilir aynı zamanda Karakaya’nın kayalarına tırmanabilirsiniz. Ayrıca Bodrum Gezilecek Yerler’de önemli bir durak olan Gümüşlük köyüne yürüyerek ulaşabilir, denize girebilir ve Mindos’un kale duvarları ve bazilikasını ziyaret edebilirisiniz.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği, Fethiye

Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Doğal ve sağlıklı yaşamın savunucusu olanlar için son zamanlarda oldukça revaçta olan doğal yaşam köylerinden birisi de Pastoral Vadi Ekolojik Tarım Çiftliği’dir. Muğla Fethiye’de bulunan bu çiftlik 42 dönümlük bir arazi üzerine kurulu. Bu arazide koyundan keçiye, tavuktan ördeğe birçok hayvan yaşam sürüyor. Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip çiftlikte aynı zamanda ekolojik yöntemlerle sebze ve meyve yetiştiriliyor. Ekolojik mimarı yaklaşımını benimsemiş olan çiftlik sahipleri, taş ahşap ve kerpiç evler barındırıyor. Yılın tüm aylarında konaklayabileceğiniz doğal mimari özelliklere sahip evler konaklama açısından oldukça konforlu.

Gastronomi açısından oldukça lezzetli ürünleri mutfağında barındıran çiftlikte Akdeniz mutfağı ağırlıklı, sağlıklı yemekler yer alıyor. Odun ateşi ve tandırda yöresel yöntemlerle hazırlanan yemekler; odun ateşinde demlenen çay, kahve gibi ikramlıklar ziyaretçilerin damağında eşsiz bir tat bırakıyor. Ziyaretçiler mutfak ve bahçe çalışmalarına katılabilir, çeşitli atölyelerde yeni şeyler öğrenebilir; üretim isteğini harekete geçiren birçok çalışmaya dahil olabilirler. Çanak-çömlek yapımından tarhana erişte yapımına kadar birçok doğal el ürünlerinin yapımında aktif rol oynayabilirler. Aynı zamanda sağlıklı yaşama sporu da dahil ederek Yoga salonlarında yoga yapabilir, huzur ve sükuneti ruhunuzda hissedebilirsiniz.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Narköy, Kerpe

Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin organik tarım çiftliği olan Narköy Kocaeli’nin Kerpe semtinde bulunuyor. Eğitim odaklı ve sürdürülebilirlik yaklaşımıyla ziyaretçilerine hizmet veren Narköy Türkiye’nin ekolojik turizm noktalarından birisi. Eğitim odaklı bir merkez olmasından mütevellit bünyesinde açık ve kapalı derslikler bulunduruyor. Aynı zamanda aile ve grup konaklama üniteleri, organik çiftlik yemeklerinin piştiği bir restoran bulunuyor. Daha çok ruh, beden ve zihin kavramlarının önemi itibariyle ziyaretçilerinin kendini dinlemesine fırsat tanıyarak odalarında televizyon bulundurmuyor.

“Küresel düşün, yöresel hareket et” felsefesiyle hareket eden Narköy’de konaklama mimarisi modern mimarinin örneklerinden. Doğa ve mimari açısından zıtlığı kendi içinde barındıran Narköy binaları sürdürülebilir enerji kullanımının düşük olduğu yapıları ve düşük karbon ayak izine sahip hafif çelik sistemi ile inşa edilmiş. Yemyeşil bir alan içerisinde yerini alan Narköy’de birçok etkinliğe dahil olmanız mümkün. Dilerseniz çiftlik eğitimlerine katılabilir ya da sessiz sakin ortamda kafanızı dinleyebilirsiniz. Çiftlik eğitimlerinde peynir ekmek yapımı ya da ruh beden kavramını öne çıkararak NLP, Kaygı ve Stres yönetimi gibi alanlarda da hizmet alabilirsiniz. Verimli fakat huzur dolu bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için özellikle çevre illerden rahatça ulaşabileceğiniz Narköy, ziyaretçilerini eşsiz bir konforla karşılıyor.

{search:kocaeli-otelleri,Kocaeli Otelleri}

Bademler Doğal Yaşam Köyü, Urla

Doğayla İç İçe: Türkiye’nin Doğal Yaşam Köyleri

Kırsal Turizm anlayışıyla inşa edilmiş bir köy olan Bademler Köyü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projesidir. Tamamen ahşap olarak yapılmış bungalov evler ve yemyeşil kırsal alanda konaklama fırsatı veren köyde, doğal yaşantıyı tercih edenlerin konaklama fırsatı bulabileceği bir köydür. 315 dekar arazide bulunan kooperatifi bulunan köyde 36 dekar sera alanı bulunuyor. Bu seralarda mevsimlik çiçekler, saksı çiçekleri ve kesme çiçek üretimi yapılıyor. Aynı zamanda Doğal Yaşam Köyü Projesi kapsamında organik sebzeler ve meyveler de üretiliyor.

Bademler Köyü Kooperatifi Ürünleri olmak üzere zeytinyağı ve gıda atölyesinde üretilen diğer ürünler satışa hazır hale getiriliyor. Köyün hemen girişinde Avlu Kafeterya adlı bir kafeterya bulunuyor. Burada Ege mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağlılar, salatalar, doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve doğal köy ekmeğiyle yapılan tostlar gibi birçok organik ve taze ürünler bulunuyor. Haftanın 7 günü serpme kahvaltı sunan köy, ziyaretçilerin mutlu sabahlarına lezzet katıyor. Urla Gastronomi Rotası'nı da değerlendirerek Urla ziyaretinizi oldukça farklı bir deneyim haline dönüştürebilirsiniz.

{search:urla-otelleri,Urla Otelleri}