Tatillerde ziyaret ettiği şehirlerin antik yerleşimlerini ve ören yeri benzeri tarihi yapılarını keşfetmeyi sevenler için ülkemizin pek çok noktası, neredeyse keşfedilmemiş birer vaha. Bodrum’da yer alan Syangela yerleşimleri de keşfedilmeyi bekleyen antik şehir rotaları arasında ilk sıralarda geliyor… Peki Syangela Antik Kenti’nde neler var, bu bölgenin önemi ne ve Syangela’ya nasıl gidilir? Gelin bu antik kenti birlikte keşfedelim!
Syangela Antik Kenti’ne Yakından Bakış
Bodrum’un nefis bir manzarasını bahşeden antik şehrin kalıntıları arasında güneşin batışını seyrederken, bölgede bir zamanlar nasıl bir yaşantının hüküm sürdüğüne dair meraka kapılmanız oldukça muhtemel.
Syangela Antik Kenti’nde Hangi Uygarlık Yaşamıştır?
Syangela’nın Milattan Önce 2000’li yıllarda kurulduğu varsayılmaktadır. Bir Leleg kenti olan Syangela; M.Ö. IV. yüzyılda Pedasa, Telmessos, Termera, Sibda, Ouranion ve Madnasa gibi Leleg şehirlerinin Halikarnassos’a göçe zorlandığı bir dönemde herhangi bir baskıyla karşılaşmamıştır.
Syangela İsmi Ne Anlama Geliyor?
Her ne kadar günümüzde Syangela adı ile ansak da şehir eski dönemlerde Luwi dilinde "Ana Tanrıçaya Giden Yol" anlamına gelen Souagele ismiyle bilinmektedir. Helen diline aktarılırken geçirdiği evrim göz önünde bulundurulduğunda, günümüzdeki anlamı ''Tanrılar Geçidi'' gibi bir karşılık bulmaktadır.
Syangela Neden Yok Oldu?
Syangela, 544 yılında Persler tarafından yakıldı. Bu yakılma esnasında şehir kelimenin tam anlamıyla yok oldu. Issızlaşan bölgenin eski sakinleri, biraz uzakta başka bir bölgede yaşamaya başladı. M.Ö. V. yüzyılda Attika Delos Deniz Birliği kayıtlarında Syangela Antik Kenti’nin üye olarak görünmesi, bizlere bu şehrin sakinlerinin farklı bir bölgede de olsa yaşamaya devam ettiğini kanıtlar nitelikte… Nitekim, buluntulara göre bölge sakinleri Roma dönemine kadar Theangela adıyla kurulmuş şehirde yaşamlarını sürdürüyor. Ancak bu dönemden sonrasına dair günümüze kadar ulaşan herhangi bir kayıt bulunmuyor.
Syangela Antik Kenti’ne Neler Var?
Syangela Antik Kenti’nde günümüze kadar en sağlam biçimde ulaşabilen tek yapı surlar olmaktadır. Sur kalıntıları, Leleg şehirlerinin karakteristik yapısını net biçimde taşımaktadır. Şehrin yapıları arasında yer alan konutlar, mezarlar, kuyular, sarnıçlar ve Stadion maalesef günümüze kadar ulaşamamıştır. Diğer yapılara dair bilgilere, zeminleri üzerinde yapılan çalışmalarla ulaşabilmekteyiz.
Syangela Antik Kenti Nerede?
Syangela Antik Kenti’ne nasıl gidilir, diye soracak olursanız yol tarifi oldukça net. Bodrum’un Gökova Körfezi tarafında, Çiftlik Köyü’ne bağlı olan Alazeytin Mahallesi’nin üzerinde konuşlanan tepenin tam doruk noktasında Syangela Antik Kenti’nin kalıntıları bulunuyor.
Syangela Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Syangela Antik Kenti’ne ulaşım oldukça kolay. ''Syandela Antik Kenti’ne nasıl gidilir?'' diye düşündüğünüz zaman, basit bir güzergahı takip ederek ulaşabileceğinizden emin olabilirsiniz. Bodrum’a dilediğiniz vasıtayla ulaştıktan sonra Gökova Körfezi tarafına uzanıp; Alazeytin Mahallesi’ne doğru ilerlemeniz gerekiyor. Mahallenin tam bitiminde yer alan zeytinliklerin içindeki yürüyüş rotasını takip ederek yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüşün ardından Syangela Antik Kenti’ne varacaksınız. Benzer şekilde, Çiftlik Köy dolmuşlarına binerek de hem bölgeye hem de Syangela Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.
Syangela Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Syangela Antik Kenti, günün her saatinde ziyarete açıktır.
Syangela Antik Kenti’ne Giriş Ücreti Ne Kadar?
Syangela Antik Kenti için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.
Bodrum’da Nerede Kalınır?
Bodrum geçmişin izlerini sürebileceğiniz antik kentlerle dolu. Tarihi ve turistik açıdan zengin olan, Türkiye’nin en güzel tatil beldeleri arasında yer alan Bodrum’da konaklayacağınız tesise rezervasyon yapmanız oldukça kolay. Neredekal.com üzerinde bulunan Bodrum Otelleri listesine göz atabilir, bütçenize ve zevkinize uygun konaklama imkanlarını inceleyebilirsiniz.