Mersin'in birbirinden güzel koylarına sahip olan ve her görenin cennet olarak nitelendirdiği Tisan Adası ise sahip olduğu eşsiz doğası ve manzarasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Biz de sizler için Akdeniz'in gizli cenneti, Mersin'in naif güzeli Tisan Adası hakkında merak edilen detayları derledik. Gelin bu doğal güzelliği birlikte keşfedelim.
Tisan bölgesinin tarihi milattan önceki dönemlere kadar uzanıyor. Burası Aphrodisias Antik Kenti'nin olduğu, tanrıça Afrodit'e adanmış bir bölge. Günümüzde antik kente ait çok az kalıntı olmasına rağmen, bazı kaynaklara göre eskiden burada iki liman bulunuyormuş. Ayrıca, burada bulunan antik kentteki kilisede hala seçilebilen taban mozaikleri yer alıyor. Bu mozaiklerde ise karabatak, keklik gibi Silifke'ye özgü kuş motifleri yer alıyor. Tisan Adası Kıbrıs Barış Harekatı sırasında helikopterle buradan geçen bir albay tarafından keşfedilmiş. Zamanla burada yerleşim için evler inşa edilmeye başlanmış. Zaten adaya ve plaja girmek için bir site kapısından geçiyorsunuz.
İki adet plajı bulunan Tisan Adası halka açık. Yukarıda bahsettiğimiz gibi buraya bir siteden giriş yapılıyor. Ancak duyduğumuza göre buranın sakinleri eğer adada konaklama yapmıyorsanız şezlong ve şemsiye kullanmanıza izin vermiyormuş. Ama burada yer alan pansiyon, ev ve apartlardan birinde konaklıyorsanız o zaman sorun çıkmıyor. Size sadece turkuaz renkli sularda Akdeniz'in keyfini çıkarmak kalıyor.Tisan Adası ne zaman tercih ediliyor diye merak ediyorsanız cevabımız elbette deniz-kum-güneş üçlüsünü tercih edenlerin mevsimi olan yaz ayları olacaktır. Mersin yıllık ortalamaya baktığınızda oldukça ılıman bir iklime sahip olması nedeniyle Tisan Adası’na yılın her zamanı gelebilirsiniz. Özellikle deniz tatili için geliyorsanız yaz başlangıcı itibariyle Eylül ayına kadar bölgeye gidebilirsiniz.
Türkiye’de keşfedilmeye değer olan, Akdeniz mavisinin en güzel tonlarını görebileceğiniz Tisan Adası’nda, huzurlu ve sakin bir deniz tatilinin yanı sıra Tisan Adası’nda ne yapılır diye merak edenleri yeterince tatmin edecek ziyaret noktalarını şöyle sıralayabiliriz;
Tisan Adası mavi ve yeşili bir arada görebileceğiniz, Akdeniz’in cennet köşeleri başında yer alıyor. Tisan Adası henüz turizm açısından çok gelişmeyen bir bölge olduğu için adada yer alan plajlar imkanlar bakımdan oldukça kısıtlı. Mersin plajları yanında sakin, dalgasız, berrak bir denize sahip Tisan Adası’nda sınırlı sayıda plaj mevcut. Tisan Adası Plajlarını sıralayacak olursak;
1- Tisan Plajı: Küçük ve sakin bir koy olan Tisan plajı girişi ücretsiz. Kendi havlunuz veya sandalyenizle gelebilirsiniz. Koyda herhangi bir işletme yok fakat bu bölgede yaşayan insanlara ait şezlonglar mevcut. Bu şezlonglar kişilere ait olduğu için kullanmak yasak. O nedenle buraya geldiğinizde sadece denize girip, kendi imkanlarınızla güneşleneceğinizi bilin. Tisan Adası denizi genel olarak derin değil, bu nedenle bu plajda rahatlıkla çocuğunuzla birlikte denize girebilirsiniz.Tisan Adası denizi sakin, dalgalı değil ve taşlık bir deniz olduğunu belirtebiliriz.
2- Flamingo Koyu: Adada bulunan Aphrodisias Antik Kenti’nin hemen aşağısında yer alan, adanın bakir koylarından biri olan Flamingo koyu’na gitmek için oldukça meşakkatli kayalık bir yolu inip, sonra da tırmanmanız gerekiyor. Burası tatilciler tarafından imkansızlıklar nedeniyle tercih edilmediği için oldukça bakir kalmış. Eşsiz Akdeniz mavisini kuccaklamak için macera severler bu koyu tercih edebilir.
3- Tisan Kadınlar Plajı: Yaz döneminde sadece Kadınlara ait olan Tisan Kadınlar Plajı, mahremiyetine önem veren kadınlar ve kadın grupları için ideal bir plaj. WC, duş gibi imkanlar olan plaj adadaki diğer koylar gibi son derece bakir bir plaj. Denizaltı canlıları bakımından oldukça zengin olan Tisan Kadınlar plajında balıklarla birlikte yüzmeye şimdiden hazırlanın.
4-Tisan Akvaryum Koyu: Diğer koyların aksine bu koya araba yolu maalesef yok. Silifke üzerinden veya adaya geldiğinizde ayarlayabileceğiniz özel tekneler dışında Tisan Akvaryum Adası’na ulaşım yok. Kondisyonuna güvenen ise Tisan Adası merkezinden oldukça zorlu bir kayalık patikadan yürüyerek 1 saat gibi bir sürede ulaşabilir. El değmemiş bakir doğa karşısında etkileneceğiniz Tisan Akvaryum Koyu’na gelmeden önce şnorkellerinizi mutlaka getirmenizi ve birbirinden farklı çeşit yüzlerce balıkla birlikte yüzmenizi tavsiye ediyoruz.
Tisan Adası'na Mersin-Antalya kara yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Yolları oldukça virajlı olsa da sonunda göreceğiniz manzara size bu zorlu yolları unutturuyor. Uçakla gelmek isterseniz, Alanya Gazipaşa veya Adana Havalimanı'na inebilirsiniz. Her iki havalimanından Tisan Adası yaklaşık 3 saat sürüyor. Otobüs ile gelmek isterseniz önce Silifke'ye gidip, oradan dolmuşla buraya gitmeniz mümkün.
Tisan Adası henüz bakir yerler arasında olduğu için konaklama bakımından henüz çok gelişmiş bir tatil beldesi değil. Tisan Adası Otelleri(https://www.neredekal.com/tisan-otelleri/) arayışında olanlar daha çok apart oteller ve pansiyonlarla karşılaşacaktır. Tisan Adası turizm ve konaklama bakımından henüz gelişmiş olmadığı için herkesin ihtiyaçlarına cevap vermeyebilir. Bu nedenle Tisan Adası’nı günübirlik tercih ederek Neredekal.com üzerinde bulunan Silifke Otelleri’ni inceleyerek, Tisan Adası tatilinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tisan Adası’nda kamp yapmak isteyenler de adanın birçok noktasında bağımsız olarak kamp yapabilir. Daha önceden de belirttiğimiz gibi ada turizm açısından çok gelişmiş değil bu nedenle herhangi bir ücretli kamp alanı, hizmet veren bir kamp alanı bulunmamakta. Kişisel olarak kamp malzemelerinizi getirerek, uygun bir yere kamp kurabilirsiniz.
Mersin'in pek çok ünlü plajını geride bırakarak adından sıkça söz ettiren Tisan Adası, doğa ve denizin bir araya geldiği nadir beldelerden biri ve buraya yolu düşen herkesi kendine hayran bırakıyor. Sessiz, huzur dolu bir tatil arayışı içinde olanlara da Akdeniz'in eşsiz manzaralarıyla bütünleşmiş bir deneyim sunuyor.