Osmaniye Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Osmaniye Gezi Rehberi

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Osmaniye , kenti geçmişten bugüne Doğu Anadolu'nun kapısı olarak anılıyor. Tarihi ve kültürel mirası görülmeyi hak eden değerler arasında yer alıyor. Kente dair detaylı bilgileri sizler için hazırlanan Osmaniye gezi rehberi yazısı üzerinden edinebilirsiniz.

Osmaniye Hakkında

Türkiye'nin 80. ili olan Osmaniye şehri, Akdeniz'in doğusunda yer almakla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'ne giriş kapısı olarak adlandırılıyor. Eski ismi Cebelibereket olan kent içerisinde binlerce yıllık tarihi barındırıyor. Milattan önce 3000 yıllarına dek dayanan Osmaniye tarihi içerisinde Hitit, Pers, Roma ve Osmanlı gibi köklü uygarlıkların yer aldığını görebilirsiniz.

Orta doğu ve ticaret yolları üzerinde olduğu için yıllar boyu stratejik konumda bulunması pek çok işgal ve istila tarihini beraberinde getiriyor. Şehrin bugün koruduğu tarihi yapılarıyla adeta zamanda yolculuğa çıkabilirsiniz. Bugün 3, 767 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan şehrin çoğunluğunu ormanlık alanlar ve ekili dikili tarım alanları oluşturuyor.

Osmaniye hangi bölgede sorusuna verilecek cevap tabi ki Akdeniz'in doğusu oluyor. Osmaniye nerede diye soracak olursanız da şehir tam olarak Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Adana illeri arasında yer alıyor. Osmaniye hem gastronomi gezileri için hem tarihi ve kültürel geziler için her yıl binlerce misafirini ağırlıyor.

Güneydoğu'dan ve Akdeniz'den esintilerle oluşturduğu kozmopolit kültürüyle misafirlerinin dikkatini çeken şehrin insanları da oldukça sıcakkanlı. Denize kıyısı olmadığı için dezavantajlı olarak görülen şehrin aslında spor ve kültür faaliyetleri için oldukça elverişli olduğunu bilmelisiniz.

Orta Toroslar ve Nur Dağı başta olmak üzere pek çok outdoor sporseverlerin tercih ettiği dağlar şehri engebeli hale getiriyor. Ayrıca Çukurova içerisinde yer alan kısımda pek çok yayla olduğu ve gezilebilecek yerlerin arttığı söylenebilir. Pek çok antik kentin, kalelerin ve yaylaların bulunduğu bu şehir turizm açısından oldukça büyük potansiyel taşıyor.

Metropollere nazaran küçük yüzölçümüne sahip olan şehrin 7 ilçesi bulunuyor ve her ilçenin tarihi dokusu geçireceğiniz zamanı daha da güzelleştiriyor. Kültür ve tarih gezilerini seviyorsanız, farklı deneyimler kazanmaktan memnuniyet duyuyorsanız; antik kentleri, kaleleri ve müzeleri gezmek için, yaylada dinlenmek için bu şehri tercih edebilirsiniz.

Detaylı bir gezilecek yerler listesi hazırlayarak şehirde bol bol gezebilirsiniz. Yöresel lezzetleri tatmak için yolunuz düştüğünde Osmaniye'yi gezip görebilirsiniz. Şimdilik fırsat bulamıyorsanız ileride yapacağınız seyahatlerinizden biri olarak listenize ekleyebilirsiniz.

Osmaniye Harita ve Yol Tarifi

Osmaniye yol tarifi ihtiyacınız için şehre olan uzaklığınız ve hangi ulaşım aracını tercih edeceğiniz oldukça önemli. Örneğin; özel aracınızla İstanbul'dan Osmaniye'ye yolculuk yapacaksanız Sakarya, Ankara, Aksaray ve Adana illeri üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınızla gelmeyecekseniz deniz yolu, demir yolu ve hava yolu araçlarını kullanabilirsiniz.

Ek olarak bütün büyük şehirlerden Osmaniye'ye otobüs seferleri yapıldığı için otobüs yolculuğunu da tercih edebilirsiniz. Hava yolu için en yakın olarak Adana veya Gaziantep havalimanlarını kullanabilirsiniz. Bu havalimanlarına indikten sonra şehre takribi 1-1, 5 saat içerisinde ulaşabilirsiniz.

Otobüs yolculuğu ve tren yolculuğu için ise terminal ve tren istasyonu Osmaniye şehir merkezinde bulunuyor. Deniz yolu için ise İskenderun Limanı Osmaniye'ye 75 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Pek çok ulaşım opsiyonunun bulunduğu, akıllardan Osmaniye'ye nasıl gidilir sorusunu hızla cevaplayan şehir ulaşımı kolaylıkla tatilinize başlama fırsatı sunuyor.

Karışıklık ya da zorluk yaşamanız durumunda telefonunuzdaki veya aracınızdaki navigasyon uygulaması yardımıyla Osmaniye haritası incelemesi yapabilirsiniz. Osmaniye harita bilgileriyle daha kolay bir şekilde ulaşacağınız şehir, unutamayacağınız bir gezi için sizleri bekliyor.

Osmaniye Hava Durumu ve İklimi

Osmaniye ikliminde yer şekilleri güneyden kuzeye ve doğuya doğru engebe kazanıyor. Bu bağlamda farklı yer şekillerinin bir arada olduğu nadir şehirlerden biri olarak anılıyor. Yer şekillerinin değiştiği alanlarda farklı olmak üzere şehir tipik olarak Akdeniz iklimi özellikleri gösteriyor.

Akdeniz iklimi özellikleriyle bölgenin yazın sıcak ve kurak olduğu, kışın ise dönemin ılık ve yağışlı geçtiği söylenebilir. Yani Osmaniye hava durumu yazları oldukça güneşli, kışları ise yağmurlu oluyor. İklim sayesinde Osmaniye hava koşulları yardımıyla bölgede bolca tarım yapılıyor. Akdeniz ikliminin görüldüğü şehirde Akdeniz bitkilerinin birçoğu yetişiyor.

Bunun yanında bölgenin bir numaralı tarım ürününün yer fıstığı olduğu söylenebilir. Ormanlık alanların iklime yağış olarak etki ettiği söylenebilir. Yağışın artış gösterdiği aylar sonbahar ve kış ayları olarak görülüyor. Yıllık ortalama sıcaklık derecesi 18 iken maksimum sıcaklık derecesi ise 42 olarak hissediliyor. Sevdiğiniz mevsim özelliklerini düşünerek seyahatinizin zamanını planlayabilirsiniz.

Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak değişebilecek ancak genellikle turistleri şaşırtan iklimi ve hava koşullarıyla Osmaniye farklı deneyim olanaklarını bir arada tutuyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Osmaniye Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Osmaniye'nin Neyi Meşhur?

Birçok Anadolu ve Akdeniz Bölgesi şehrinde olduğu gibi Osmaniye'nin de kendi yöresine özgü yemekleri bulunuyor. Bunun yanında dünya çapında üne sahip olan Osmaniye yer fıstığı Türkiye'nin toplam yer fıstığı üretiminin de %75 ini kapsıyor. Osmaniye neyi meşhur olarak biliniyor derseniz başta Kömbe denilebilir. Sac kömbesi ve bayram kömbesi olarak iki şekilde yapılan hamur işi oldukça lezzetli ve bir o kadar doyurucu olduğu için bölgede severek yeniliyor. Bunun yanında tepside veya tavada kebap usulü pişirilen yine meşhur bir yiyeceğin adı da zorkun tava. Kuzu etinden ve çeşitli baharat karışımlarıyla oluşturulan tava ağır pişmesiyle normal kebap türlerine göre daha iyi pişiyor. Güneydoğu Anadolu mutfağında da yaygın olan içli köfte ve mercimekli köfte bu bölgede de oldukça meşhur durumda. Yerel halkın misafirlerine tattırmak istediği bir başka yiyecek ise Toğga çorbası. Bu çorba yoğurt, nohut, ıspanak ve nane malzemeleriyle yapılıyor. Bölgedeki restoranların menüsünde bulunan toğga çorbasını deneyimleyen herkes yöresel lezzetten memnun kalıyor. Siz de farklı tatlara açıksanız ve lezzetleri merak ediyorsanız memnun ayrılacağınıza emin olacağınız bir yer olan Osmaniye'ye gezi planı yapabilirsiniz.

Osmaniye'ye Ne Zaman Gidilir?

Gezinizi planlarken önemli noktalardan biri de zaman olabilir. Deniz tatili gibi bir seçeneği bulunmadığı için ve hava şartları ılıman olduğu için Osmaniye'ye gidişiniz için herhangi bir tarih seçebilirsiniz. Dört mevsimde de misafirlerini ağırlayan şehrin sakin zamanları için kış mevsimi tercih edilebilir. Tarihi dokunun, kültürel mirasın yanında doğa sporlarıyla gelişen Osmaniye turizm potansiyelini yıldan yıla artıyor. Trekking ve diğer doğa sporları için ise sporcular bahar aylarını seçiyor. Siz de kendi tercihlerinize göre yolculuğunuzu planlayabilirsiniz.

Osmaniye'de Nerede Kalınır?

Osmaniye büyük metropollere kıyasla daha küçük bir şehir olduğu için turistik ziyaretlerinizde şehrin sayılı ve şık otellerini tercih edebilirsiniz. Otelde konaklamak istemezseniz şehir merkezinde bulunan motel ve pansiyonları da seyahatinizde dinlenme noktası olarak kullanabilirsiniz. Bahar ve kış mevsimlerinde daha sakin bulabileceğiniz konaklama yerlerine bu mevsimlerde rezervasyon yaptırabilirsiniz. Her koşulda misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışan uygun Osmaniye otelleri ile bu vesileyle tanışabilirsiniz.

Osmaniye'de Alışveriş Nerede Yapılır?

7 farklı ilçesi bulunan Osmaniye'nin her ilçesinden farklı bir hatıra alışverişi yapabilirsiniz. Örneğin; Karatepe Köyü'ne, Kadirli ilçesine uğrarsanız el dokuması Karatepe kilimlerinden bir hatıra satın alabilirsiniz. Doğal yün ve doğal kök boyadan dokunan bu kilimleri başka bir yerde bulamayabilirsiniz. Şehirdeki alışveriş merkezinde ahşap oyması kaşık, çatal ve süs eşyalarından bir hatıra seçebilirsiniz. Bu alışveriş merkezindeki farklı mağazalarda her bütçeye uygun satışlar yapılıyor. Osmaniye'nin gelenekçi ve yöresel dükkanlarından alacağınız anılarla evinize dönebilirsiniz.

Osmaniye'nin Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Osmaniye'de tarihe tanıklık ederken Zorkun Yaylası'nı, Toprakkale Kalesi'ni, görebilirsiniz. Kastabala Antik Kenti'ni, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi 'ni, Gaffarlı Taş Köprü'yü, Karatepe Kilim Kooperatifi'ni gezebilirsiniz. Ardından Kırmıtlı Kuş Cenneti'ne uğrayabilir, Karaçay Şelalesi'ne karşı piknik yapabilirsiniz. Tarihle ve doğayla iç içe olacak bu yolculuğunuzda görülmesi gereken birçok doku sizleri bekliyor. Farklı deneyimler biriktirebileceğiniz ve aktivitelere katılabileceğiniz gezinizde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Osmaniye Alt Bölgeleri

Kadirli OtelleriOsmaniye Bahçe Otelleri
Daha fazla gör