Iğdır Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Iğdır Gezi Rehberi

Türkiye'nin doğuya açılan kapısı, Aras'ın yol arkadaşı, aşıkların kavuşma noktası, destanların vatanı, gökle buluşan doğanın yeşil Iğdır'ı mutlaka görmeniz gereken yeryüzü cennetleri arasında yer alıyor. Iğdır'ın efsanelerle dolu topraklarında daha önce yaşamadığınız tatil deneyimleri yaşamak istiyorsanız Iğdır gezi rehberi yazımızı inceleyebilir, Iğdır'ın haşmetli doğasına doğru yol alabilirsiniz.

Iğdır Hakkında

Tarihin kervan yolu Iğdır Ovası, günümüzün en sevimli kentleri arasında yer alıyor. Konumu, sağladığı avantajlar, kültürü ve kendine has mistik değerleri ile öne çıkıyor. Iğdır hangi bölgede diye soracak olursanız, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Türkiye'nin en doğusunda yer alan konumu ile doğuya açılan kapı olma misyonunu elinde tutuyor.

Aras Nehri ile bölünen kuzey ve kuzeydoğu sınırında Ermenistan, doğusunda Azerbaycan, güneydoğusunda İran ile komşu olan kent, Türkiye'de Ağrı ve Kars ile komşuluk ediyor. 1. 479 km² yüzölçümüne sahip olan kentin Aralık, Karakoyunlu ve Tuzluca isminde üç ilçesi bulunuyor.

Tarihinden bu yana 'Yeşil Iğdır' ünvanı ile anılan kentin coğrafi yapısı ağırlıklı olarak dağlar, ovalar, göller ve ırmaklardan oluşuyor. Aras Nehri'nin suladığı verimli ovaları ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki en önemli bitkisel üretim alanlarından birisi haline gelen Iğdır'ın en önemli geçim kaynağını tarımcılık oluşturuyor.

Üretimin doğal yollarla yapıldığı Iğdır havzasında yetiştirilen ürünlerin başlıcalarını buğday, arpa, çeltik, mısır, patates, domates, kavun, salatalık ve çeşitli meyve türleri oluşturuyor. Ürettiği tarım ürünlerinin yanı sıra Iğdır'ın bir diğer geçim kaynağı olan hayvancılık ise daha çok dağlar ve yaylalık alanlarda yaşayan yerli halk tarafından sürdürülen ekonomik bir faaliyet.

Iğdır tarihi de oldukça ilgi çekici detaylar içeriyor. Adını 21. Oğuz boyunun lideri olan Cengiz Bey'in oğlu Iğdır Bey'den alan, 'Ulu ve Yiğit' unvanları ile anılan Iğdır; tarihi, doğası ve mutfak kültürü ileünlü olan kentler arasında yer alıyor. Asırlar boyunca toplumların uğrak noktası olan kent, sahip olduğu değerlerle dikkat çekiyor.

Iğdır turizm aktiviteler ve faaliyetleri de bu sayede her dönem artış gösteriyor. Iğdır, Türkiye'de güneşin doğuşunu ilk karşılayan Dil Ucu'nun, Ağrı Dağı'nın yüksek tepelerinin, tuz mağaralarının, namı büyük tarihi yapıların, sonsuz doğanın, Aras'ın ve eşsiz festivallerin kenti olarak hayranlık kazanıyor.

Iğdır Harita ve Yol Tarifi

Güneşin doğduğu noktaya, Türkiye'nin en doğu ucuna, büyülü cennet Iğdır'a nasıl gidilir diyesoracak olursanızbirçok seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Iğdır'a en hızlı yoldan ulaşabilmek için hava yolunu tercih edebilirsiniz. Türkiye'nin pek çok kentinden direk olarak Iğdır Havalimanı'na, bazı kentlerden ise Kars Havalimanı'na iniş yapan uçak seferleri ile kente erişim sağlayabilirsiniz.

Iğdır ve Kars havalimanlarından Iğdır kent merkezine ise yalnızca 25 dakikada erişim sağlayarak muhteşem Iğdır tatilinize başlayabilirsiniz. Seyahatiniz için ayırdığınız vakit geniş ama bütçeniz kısıtlı ise daha uzun sürecek fakat olağanüstü manzara deneyimleri yaşamanızı sağlayacak olan kara yolculuğunu da tercih edebilirsiniz.

Dilerseniz Türkiye'nin tüm kentlerinden düzenlenen otobüs seferleri ile dilerseniz akıllı cihazınızdan alacağınız Iğdır yol tarifi yardımı sayesinde özel aracınız ile kente ulaşabilirsiniz. Çevre iller ve komşu ülkelerle olan seyahat alternatifi yalnızca kara yolu ile sınırlı olan Iğdır'a Kars'tan gelmeyi düşünüyorsanız tren yolculuğunu da bir diğer alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

Iğdır Hava Durumu ve İklimi

Iğdır harita konumu, coğrafyanın yerleşik iklimsel özelliklerine göre farklı hava koşullarının yaşandığı bir noktada yer alıyor. Türkiye'nin sert karasal iklim özelliği gösteren doğu illerinden biri olmasına rağmen; Iğdır'daki iklimsel özellikler, çevre illere göre farklılık gösteriyor.

Aras kıyılarında düz bir ovada kurulu olan, yüksek dağların ve yaylaların arasında kalan Iğdır, korunaklı yapısı ile Doğu Anadolu'nun sert ikliminden muaf kalıyor. Kendine has mikro iklim özelliklerine sahip olan Iğdır'da yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve nemli geçiyor.

Uzun geçen kış aylarını yaşayan diğer doğu illerinin aksine uzun geçen yaz aylarına tanık olacağınız Iğdır'da en çok yağmur yağışı ise ilkbahar ve sonbaharda yaşanıyor. Düz bir ovada yer almasından ötürü Türkiye'nin az yağış alan bölgeleri arasında bulunuyor. Iğdır hava durumu, iklimin etkisi ile yıl boyunca değişim gösteriyor.

Sıcaklı genellikle ortalama seviyelerde seyrederken; ocak ve şubat aylarında eksilere inen soğuk hava koşulları görülebiliyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Temalara Göz Atın

Iğdır Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Iğdır'ın Neyi Meşhur?

İlklerin ve enlerin kenti Iğdır'ın halen devam eden gelenekleri, zengin mutfağı, mimarisi ve yaşam kültürü; saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok ünlü değerin de ortaya çıkmasını sağlıyor. Bahçeden bahçeye geçiş yapan evleri ile ünlü olan Iğdır, bu yönüyle fotoğraf tutkunların da daimi rotaları arasında yer alıyor. Ünlü Iğdır evlerinin bahçelerinde göreceğiniz kayısı ağaçları, dünyaca ünlü Iğdır kayısı çekirdeğinden üretiliyor. Hatırşinaz Iğdır esnafından temin edebileceğiniz Iğdır kayısısı kadar rağbet gören diğer ürünler olan nebat şekeri ve patlıcan reçeli ise tatil dönüşünde evinize getirebileceğiniz ideal seçenekler arasında yer alıyor. Iğdır neyi meşhur diye sorulduğunda akla gelen ilk değerlerden olan tuzmağaralarından çıkarılan kaya tuzu lambaları ise kendinize veya sevdiklerinize hediye edebileceğiniz en marjinal fikri oluşturuyor. Geleneklere bağlı bir kentten geleneksel hatıralar almalıyım diyorsanız, Iğdır'ın yünlü çoraplarını değerlendirebilirsiniz. Tarım ve hayvancılığın halen doğal ve geleneksel yollarla yapıldığı Iğdır'da üretilen yün çoraplar, dayanıklılığı ve sıcacık yapısı ile ilgi görüyor. İrem Bağları'nda üretilen Iğdır üzümleri ise çok farklı bir noktada bulunuyor. Çünkü İrem yamacının üzümleri, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor.

Iğdır'ın Mutfağının Yemekleri Nelerdir?

Iğdır mutfak kültürü, dillere destan doğu mutfağının farklı damak tatlarına hitap eden leziz seçenekleri bünyesinde barındırıyor. Bozbaş ve taş köfte, kırmızı etle hazırlanan yemek çeşitleri arasında kendine yer ediniyor. Tahıllar ve yöreye has sebzelerden hazırlanan Iğdır lezzetleri, bölgedeki restoranlar ve mekanlarda en popüler lezzetler olarak görülüyor. Mutlaka tatmanız gereken diğer leziz alternatiflerini ise hörre, lepeli ekşili pilav, katlet, cılvır, fetir, hasuda, kavut ve helise olarak belirtebiliriz.

Iğdır'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Heybetli Ağrı Dağı'nın eteklerinde, hiç beklemediğiniz kadar sevimli bir görselle sizleri karşılayan kent, coğrafyanın tüm ihtişamını ve samimiyetini cömertçe sergiliyor. Kentin kahraman tarihine tanıklık etmek isterseniz Karakale ve Ahura harabeleri, Harmandöven Kervansarayı, Tuzluca Mağaraları ile Amarad ve Koç Başlı Mezar Taşları'nı ziyaret edebilirsiniz. Iğdır haritası ile kolayca bulabileceğiniz ve gezilecek yerler rotanıza ekleyebileceğiniz diğer noktalar ise Gökkuşağı Tepeleri, Bulakbaşı, Tuzluca, Aras Nehri, İrem Bağları, Şahmeran Tepesi ve Ağrı Dağı.

Iğdır'da Nerede Kalınır?

Doğunun şirin kenti Iğdır, konaklamak istediğiniz şartlara bağlı olarak seçim yapabileceğiniz onlarca otel seçeneği barındırıyor. Genellikle il ve ilçe merkezlerinde yer alan uygun Iğdır otelleri ve tesislerinin yıldızlı, butik, apart ve pansiyon tarzında hizmet sunan seçenekleri arasından en ideal seçimi yapabilirsiniz. Genel anlamda çocuklu aileler için de uygun olan ve türlü bütçe gruplarına hitap eden konaklama konseptleri ile hizmet sunan Iğdır otellerinde, hangi yaş ve bütçe grubundan olursanız olun aradığınız olanaklara erişebilirsiniz.

Iğdır'a Ne Zaman Gidilir?

Gezmekle bitiremeyeceğiniz pek çok tarihi yapı ve doğal güzelliği bünyesinde barındıran Iğdır'da hayatınız boyunca aklınızda yer edecek harika gezi deneyimleri yaşayabilirsiniz. En ideal zaman aralığını bulmak için Iğdır hava koşullarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Iğdır nerede derseniz, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Bu nedenle Iğdır; yazların sıcak, kışların soğuk geçtiği karasal iklimin etkisi altında kalıyor. Düzlük alanlarda diğer doğu illerine nazaran daha sıcak kışlar yaşanıyor olsa da soğuğa karşı duyarlı bir bünyeye sahipseniz Iğdır seyahatiniz için bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.