Çorum Gezi Rehberi
1 Fotoğraf
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Çorum Gezi Rehberi

Medeniyetler birliği Anadolu'nun en eski kentlerinden biri olan Çorum, Karadeniz'den İç Anadolu'ya geçiş bölgesinde konumlanıyor. Önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve tarihi izler taşıyan şehir, günümüzde de oldukça rağbet görüyor. Çorum tatilinizi planlarken şehir hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için Çorum gezi rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Çorum Hakkında

Çorum tarihi , yaklaşık 7 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Anadolu'nun en eski başkentlerinden biri olma özelliğini taşıyan şehirde faaliyet gösteren uygarlıklara ait antik kentlere ve tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Anadolu'da ilk organize olmayı başaran devleti kurma özelliği ile bilinen Hititler, şehir üzerinde oldukça etkili.

Uygarlığın başkenti olan Hattuşaş, Çorum sınırları içerisinde bulunuyor. Bu bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girerek ülkemizin önemli noktaları arasında yerini alıyor. Hititler ve Mısırlılar arasında imzalanan Kadeş Antlaşması'nın çivi yazısı ile yazıldığı tablette Çorum Boğazköy'de bulunuyor. Çorum, Hititlerin yanı sıra farklı uygarlıkların da izlerini taşıyor.

Şehrin tarihi kadar coğrafi özellikleri de ilgi çekiyor. Bilmeyenler tarafından sık sık araştırılan Çorum hangi bölgede sorusunun cevabı oldukça renkli. Çorum konum itibari ile İç Anadolu Bölgesi'nde bulunsa bile Karadeniz'den Anadolu'ya, Doğu Anadolu'yu Batı kısmına bağlıyor. Amasya, Yozgat, Çankırı ve Sinop ile sınır komşu olma özelliği taşıyor. Yüz ölçümü 12.

820 km olan şehir konum ve alan genişliği ile dikkat çekiyor. Şehir, aynı zamanda il merkezi ile birlikte 14 ilçeye sahip. Çorum harita konumu itibari ile sahip olduğu birbirinden özel doğal güzelliklerle de ön plana çıkıyor. Şehrin yaylalarında doğa yürüyüşleri yapabilir ya da İncesu Kanyonu'nda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Doğal güzelliklerin yanı sıra şehirde pek çok gezilecek yer bulabilir ve farklı aktiviteler ve faaliyetlere dahil olabilirsiniz. Osmanlı Devleti ve diğer uygarlıklara ait camiler, köprüler, kale ve tarihi kalıntılar ziyaret edebileceğiniz en güzel noktalardan. Çorum, uluslararası kongrelerde yaptığı ev sahipliği ile adından bahsettirerek önemli bir konuma oturuyor.

3 yıl süre ile düzenlenen Hititoloji Kongresi, 6 yılda bir Çorum'da düzenleniyor. Dünyadaki birçok bilim insanının katılımı ile gerçekleşen kongre ülkemizin tanınırlığını artırmak adına oldukça önemli. Çorum nerede ve Çorum'da neler yapılırgibi sorulara cevaplar bulduktan sonra harika bir kültür tatiline başlayabilirsiniz.

Çorum Harita ve Yol Tarifi

Tatil planlarınız arasına aldığınız Çorum'a ulaşım oldukça kolay. Şehre ulaşım kara yolu ile sağlanabiliyor. Şehirde havalimanı bulunmadığından dolayı ulaşım yalnızca kara yolu üzerinden gerçekleştirilebilir. Uçak yolculuğunu tercih ediyorsanız, şehre 67 km mesafede bulunan Amasya Merzifon Havalimanı'na gelebilir ve buradan Çorum'a aktarma yapabilirsiniz.

Çorum haritası üzerinden de görebileceğiniz gibi komşu şehirler arasında ulaşım daha kısa sürede gerçekleşiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden buraya varış süresi değişim gösteriyor. İstanbul-Çorum arası 628 km mesafeye sahip ve ulaşım yaklaşık olarak 7 saat sürüyor. Ankara ise şehre İstanbul'dan daha yakın konumda bulunuyor.

3 saat boyunca Çorum'a gerçekleştireceğiniz seyahatte 242 km yol kat etmeniz gerekiyor. Çorum'a nasıl gidilir sorusunun cevabı genellikle şehirler arası otobüsler ya da özel araç oluyor. Şehirler arası otobüsleri kullanarak şehir merkezindeki terminale gelebilir, buradan da dilediğiniz ilçeye geçebilirsiniz.

Eğer özel aracınız ile yola çıkmak istiyorsanız navigasyon uygulamaları üzerinden Çorum yol tarifi ve yol seçeneklerini öğrenebilirsiniz. Eğlenceli bir seyahat sonrasında Çorum'a gelerek planlarınızı rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Çorum Hava Durumu ve İklimi

Çorum, konumu itibari ile geçiş bölgesinde bulunduğu için iklimi de geçiş özellikleri taşır. Yazları oldukça sıcak ve kurak geçen bölgede kışları ise soğuk ve kar yağışı ile geçiyor. Şehrin kuzey bölümünde konumlanan ilçeler, Karadeniz geçiş ikliminden etkileniyor. Şehrin merkezi ve diğer ilçeleri ise İç Anadolu geçiş ikliminin etkisini yaşıyor.

1929 yılından itibaren yapılan düzenli ölçümler ve tutulan kayıtlara göre şehir merkezinde ortalama yıllık yağış miktarı 423 mm olduğu ortaya çıkıyor. Bu oran merkezden uzaklaştıkça değişim gösteriyor. Çorum hava durumu üzerinde etkili olan iklim yaz mevsimlerinin sıcak geçmesine neden oluyor.

Şehir merkezinin yıllık ortalama sıcaklığı 10, 7 derece iken en yüksek sıcaklığın temmuz ayında 42 derece olduğu da veriler arasında bulunuyor. Çorum'da kış mevsimi bazen belirlenen sıcaklıkların altına düştüğü görülüyor. Birkaç yıl önce sıcaklığın -27, 2 dereceye kadar düştüğünü de kayıtlarda görebilirsiniz.

Çorum hava olayları kapsamında görülenlerden biri de rüzgarlar oluyor. Poyraz, yıldız rüzgarı ve lodos rüzgarları mevsim şartlarına göre belirli zamanlarda esiyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Çorum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çorum'un Neyi Meşhur?

Türkiye'de birçok şehir, bazen lezzetleri ile bazen tarihi bölgeleri ile tüm ülkeye nam salıyor. Çorum'da bu değerlere sahip olan şehirlerden biri. Çorum neyi meşhur sorusunun cevabı oldukça çeşitli. Çorum mutfağından antik kentlere, yöresel eşyalardan geleneklere kadar meşhur olmuş birçok özelliği burada görebilirsiniz. Şehrin tarihinde önemli bir yere sahip olan Hititlere ait bölgeler ve ürünler adeta şehir ile özdeşleşmiş durumda. Çorum Alacahöyük Ören Yeri, şehrin en popüler noktalarından biri. Hitit dönemine ve Eski Tunç Çağı'ndan kalma eserlere ev sahipliği yapan bu bölge, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Hattuşaş'ta Alacahöyük gibi şehri meşhurları arasında yerini alıyor. Çorum mutfağı ise tüm ülkeye yayılmış lezzetlere sahip. Çorum'la müstesna Çorum leblebisi yapılan şenliklerin gözdesi oluyor. Düğün, kına veya benzeri eğlencelerde kuruyemiş çeşidi olarak ikram edilen leblebiyi fazlasıyla sevebilirsiniz. Çorum baklavası, İskilip dolması, hingal mantısı, sırık kebabı ve Çorum mantısı gibi lezzetlerde şehrin restoranlar mekanlarındaki meşhur yemek seçenekleri arasında bulunuyor. Siz de Çorum tatiliniz sırasında bu lezzetleri deneyebilir ve önemli noktalara gezi düzenleyebilirsiniz.

Çorum'da Nerede Kalınır?

Çorum , tarihi önemi büyük olan eserleri ile sizleri karşılarken konforlu bir şekilde konaklamanız için birçok işletmeye de sahip. Dilerseniz 3, 4 veya 5 yıldızlı uygun Çorum otelleri arasından seçim yapabilir ve konaklamaya başlayabilirsiniz. Tatiliniz sırasında şifa bulmak için de termal otelleri tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra konuk evlerini ve apart otellerde konaklayabileceğiniz seçeneklerin arasında bulunuyor. İsteklerinize ve bütçenize uygun oteli seçerek şehirdeki aktivitelerinizi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.

Çorum'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Çorum'da sevdikleriniz ve kendiniz için alışveriş yapabileceğiniz birçok mekanı bulabilirsiniz. Şehre ait yöresel ve tarihi ürünleri alabilir, hediyelik eşyalara kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Şehrin merkezindeki caddelerde bulunan dükkanlar alışveriş yapabileceğiniz seçenekler arasında bulunuyor. Çorum'un tarihi çarşısı da bu seçeneklerden biri. Aynı zamanda alışveriş merkezinde de gezebilir, vakit geçirebilir ve dilediğiniz eşyaları alabilirsiniz.

Çorum'a Ne Zaman Gidilir?

Çorum, İç Anadolu iklimine hakim olduğu için yazları sıcak havaya sahip iken kış mevsimi ise daha soğuk geçiyor. Bölgede rahat bir şekilde gezmek ve sıcağın etkisinde kalmak istemiyorsanız bahar mevsimini tercih edebilirsiniz. Yeşiller ile donan şehir, size unutamayacağınız manzaralar sunuyor. Kış tatili yapmak size göre ise Çorum'a aralık, ocak veya şubat aylarında gelebilirsiniz. Beyazlara bürünen şehirde karın ve tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

Çorum'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Çorum turizm faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen geziler oldukça önemli. İster turlara katılarak isterseniz de gezilecek yerler listesi hazırlayarak bireysel olarak gezebilirsiniz. Tarihin önemli noktalarından biri olan Çorum'da görebileceğiniz yerlerden bazıları Çorum Müzesi, Sıklık Tabiat Parkı, Kybele Kabartması, Hitit Yolu ve Alacahöyük Müzesi oluyor. Hattuşaş Antik Kenti ise gezebileceğiniz en güzel noktalardan biri olmasıyla birlikte burada pek çok anıt ve şehir kalıntısını görebilirsiniz.