A'dan Z'ye Yol Bisikletine Başlama Rehberi

A'dan Z'ye Yol Bisikletine Başlama Rehberi

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 19 Nisan 2021
 • Son Güncellenme: 16 Ocak 2024
A'dan Z'ye Yol Bisikletine Başlama Rehberi

Yol bisikletleri, asfalt ve düzgün yollarda üstün nitelikleri ile kullanabileceğiniz tasarımlar sunar. Gidonları sayesinde daha farklı pozisyonlarda sürüş yapmak mümkündür. Aerodinamik gidon tasarımına sahip olan yol bisikletlerinde temel amaç, rüzgâr direncini en aza indirmektir. Böylece bisikletin hızının maksimum seviyeye çıkması amaçlanır. Bu yapısı sayesinde yol bisikletleri ile asfalt yollarda son derece hızlı bir sürüş mümkündür. Yol bisikletlerini yeni keşfediyorsanız siz de içeriğimizdeki maddeleri ve başlıkları göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu sayede asfalt yollarda son derece keyifli sürüşlere başlayabilirsiniz.

{ad:0}

Yol Bisikletleri Hakkında Genel Bilgiler

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

  • Yol bisikletleri, asfalt ve düzgün yollarda hızlı bir sürüş için idealdir.
  • Aerodinamik gidon tasarımında temel hedef rüzgar direncini en aza indirmektir.
  • Bu sayede bisikletin hızının en yüksek seviyeye çıkarılması amaçlanır.
  • Çok yüksek hızlara ulaşabilmeye uygundur.
  • Dağ ve şehir bisikletlerinin yaklaşık yarı ağırlığındadırlar.
  • Klasik yol yarış bisikletilerinin yanı sıra zamana karşı bisikleti, pist bisikleti ve triatlon bisiletlerini de bu sınıfa almak mümkündür.

Bununla beraber yol bisikletlerinin dezavantajları iki maddede toplanabilir: Yol bisikletleri, yalnızca asfaltta ve düzgün yollarda kullanılabilir. Bagaj taşımak için de uygun bir tasarım değildir. Şimdi hazırsanız içeriğin rehber bölümüne geçebiliriz!

Önce Sağlık Durumunuzu Göz Önüne Alın

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

Düzenli olarak bisiklete binmek, fiziksel açıdan pek çok kazanımı beraberinde getiriyor. Bu açıdan bakıldığında ilk olarak akla; nefes alımının düzene girmesi, kas sisteminin güçlenmesi ve kilo alımını kontrol altına almaya yardımcı olması geliyor.

Fakat konu yol bisikleti olduğunda, işin rengi biraz değişiyor. Çünkü kısa mesafelerde zevk almak için gerçekleştirilen bu hobi, bir anda farklı yol ve hava şartlarında kilometrelerin kat edildiği, zorlayıcı yanı yüksek bir aktiviteye dönüşüyor. Haliyle yol bisikletine başlangıç aşamasında, yaş farkı gözetmeksizin her bireyin mevcut sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.

Fiziksel açıdan yol bisikletine uygun olup olmadığınızı daha net biçimde anlamak için güvenilir bir sağlık kuruluşunda check-up yaptırabilirsiniz. Doktorunuzun size aktaracağı bilgiler ışığında, ciddi sorunlara yol açabilecek riskler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylece rota seçimi ve beslenme gibi konularda daha doğru seçimler yapabilirsiniz.

Kadro ve Ekipman Seçimine Yoğunlaşın

Yol bisikletine Başlangıç Rehberi

Kadro ve diğer ekipmanların seçimine geçebilirsiniz. Eskiden bu konuda, kısıtlı seçenekler arasından seçim yapmak gerekiyordu. Ama günümüzde hem yerel bisiklet markaları çok iyi modeller üretiyor hem de özellikle büyükşehirlerdeki mağazaların sayısı giderek artıyor.

Bisiklet satın alırken nereye gideceğini bilememek, çoğu bireyin başına gelen bir durum. Siz de kararsızlık yaşarsanız, bisiklet forumlarından bilgi edinmeyi önceliğiniz haline getirebilirsiniz. Bu sayede kadro ve ekipman seçimi ile servis süreçlerinde size en iyi hizmeti sağlayacak işletmeyi kolayca belirleyebilirsiniz.

Başta kadro ve sele seçimi olmak üzere birçok konuda, fiziksel özelliklere göre hareket etmek gerekiyor. Zira vücut ölçüleriyle uyumsuz seçenekler kullanmak, kaza ve sakatlık riskini bariz oranda artırıyor. Neyse ki artık pek çok üretici, web sitelerinde hesaplama araçlarına yer veriyor. Kullanımı gayet kolay olan bu tarz araçlar sayesinde seçim aşamasında en doğru kararları rahatlıkla verebilirsiniz.

Yeri gelmişken kadro ve ekipman seçimi konusunda bir tavsiyede bulunalım. Başlangıç aşamasında dilerseniz standart modellere yönelmeyi düşünebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde olur da yol bisikletini bırakma kararı alırsanız, boşa harcama yapmamış olursunuz.

Deneyim Kazanana Kadar Bir Grup İçerisinde Yer Alabilirsiniz

Yol bisikletine başlangıç rehberi

Mücadeleci ruhun ön plana çıktığı spor dalları arasında sayılan yol bisikleti, bireysel olarak rahatlıkla icra edilebiliyor. Fakat yeni başlayanlar için belirli seviyeye gelene kadar grup içerisinde yer almak, güvenlik gibi konularda epey avantaj sağlıyor.

Açıkçası, grup bulma konusunda ben şanslıydım. Birkaç arkadaşım, yol bisikletini adeta yaşam biçimleri haline getirmişti. Ancak sizin çevrenizde benzer yolda ilerleyen kimse olmayabilir. Bu durum sakın hevesinizi kırmasın. Zira bir bisiklet derneğine üye olup sizinle aynı seviyede ve kafa dengi olan bireyler ile tanışma şansınızı artırabilirsiniz.

Bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak sayıları hızla artan dernekler, aynı zamanda üyelerine eğitim desteği de sağlıyor. Yol bisikletinin farklı noktalarına odaklanan eğitim süreçlerinde yerinizi aldığınız takdirde beslenme, güvenlik gibi birçok önemli konuda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Kimi dernekler ayrıca rota bazlı bilgilendirme toplantılarına da aylık takvimlerinde yer verebiliyor.

Rota Seçiminizi İyi Yapın

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

Rota seçiminde en önemli kriter olarak deneyim ön plana çıkıyor. Başlangıçta olabildiğince kısa, düz ve güvenli rotalarda bisiklet sürmeyi tercih edebilirsiniz. Limitleriniz dâhilinde keyifli deneyimler yaşamınızı sağlayacak bu tarz rotaları, EuroVelo ağına göz atarak kolayca keşfedebilirsiniz. Türkiye, ağa en son katılan ülkelerden bir tanesi. Ama belediyelerin yoğun çabası sayesinde ülke sınırları içerisinde kurulan parkur ağı sürekli genişliyor.

Sürecin devamında ise mesafeyi artırıp eğimli yollarda pedal çevirebilirsiniz. Orta ve üzeri seviyelerdeki rotalar için kâşif ruhunuzu devreye sokup kendiniz araştırma yapabilir, diğer yol bisikletçilerinden ya da bir önceki bölümde bahsettiğim gibi derneklerden fikir alabilirsiniz.

Bisiklet ile Seyahat ve Rota Planlama

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

Her ne kadar ülkemizde bisiklet yolları ve kültürü tam oturmamış olsa da hatırı sayılır bisiklet grupları da mevcut. Biliyoruz ki bu tarz oluşumlar sayesinde daha çok bisiklet rotaları olacak, daha çok insan bilinçlenecek ve trafikte bisiklet kullananlara daha çok dikkat edilecek.

Bisiklet, özellikle şehir içi kullanımda aslında çok önemli bir yere sahip. Hem trafiği azaltması hem de ekolojik bir ulaşım biçimi olması nedeniyle gerçekten hayati bir önem taşıyor. Şehirlerimizde ne kadar çok güvenli bisiklet yolu olursa, trafik düzenlemeleri ve şehir planlamaları ne kadar bisiklet ve yayalar lehine hazırlanırsa bisiklet süren sayısı da doğru orantıda artacaktır. Bisiklet rotanızı belirlerken en keyifli yolları öğrenmek için Doğanın İçinden Geçen Az Bilinen Bisiklet Rotaları yazımıza bakabilirsiniz.

Bisiklet Sürmenin Faydaları

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

Tüm kas sistemini aynı anda çalıştıran bisiklet sürmenin faydaları saymakla bitmiyor. Birçok kişinin derdi olan kiloları vermeye yardımcı olmasının yanında vücut dayanıklılığını da bir hayli artırıyor. Alt vücut kasları için mükemmel bir egzersiz. Tabii bundan faydalanabilmek için düzenli bisiklet sürmek gerekiyor. Herhangi bir şeyden sonuç alabilmek için zaten onu düzenli yapmak lazım. Ayrıca bisiklet sürerken vücudumuz endorfin ve dopamin salgıladığı için sadece bedenen değil ruhsal olarak da sağlığımızı pozitif yönde etkiler. Birçok açıdan hayatımıza yararı olan bisikleti hem şehir içi ulaşım hem de sportif faaliyetlerimizde daha çok kullanmaya ne dersiniz?

Bisiklet ile Seyahat ve Rota Planlarken Dikkat Edilecek Noktalar

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

  • Öncelikle hava durumunu kontrol edin. Gideceğiniz bölgedeki hava durumu yolları etkileyebilir.
  • Esebilecek sert rüzgarlar yüklü bisikletle sizi zor durumda bırakabilir.
  • Kıyafetlerinizi yine gideceğiniz bölgeye ve hava durumuna göre çeşitlendirin.
  • Mutlaka ilk yardım çantası taşıyın ve temel ilk yardım bilgilerinizi tazeleyin.
  • Rotanızı takip edebileceğiniz harita, gps ve akıllı telefon uygulamalarını unutmayın.
  • Doğayı, tabiatı tahrip edebilecek hareketlerden kaçının. (ateş yakmak, su kaynaklarını pisletmek)
  • Doğal hayatın bir parçası olan vahşi hayvanların (yaban domuzu, kurt, geyik, ayı) varlığını unutmayın, önlemlerinizi alın. (yemek çantasını uzak bir dala asmak gibi)

Türkiye'de pek çok bisiklet rotası mevcut. Bunların küçük bir kısmı işaretli ve tabelalı büyük bir kısmı ise ancak bisiklet turu yapıp rotalarını/haritalarını dijital platformda paylaşan bisiklet severlerin katkısıyla ortaya çıkmıştır. Umarız Kültür ve Turizm Bakanlığı ile il/ilçe belediyelerinin çalışmalarıyla daha fazla işaretli/tabelalı bisiklet rotası Türkiye'ye yakın zamanda kazandırılır. Son olarak hangi rotayı seçerseniz seçin dikkat etmeniz gereken noktaları kesinlikle atlamayın.

Dilerseniz, Bisiklet Konusunda Ne Kadar Bilgilisin Testini de çözebilirsiniz.

Türkiye'de Yol Bisikleti Rotaları

Yol Bisikletine Başlangıç Rehberi

Türkiye'de bir rota arıyorsanız şanslısınız. Ülkemizde yol bisikleti için uygun pek çok yer var. Karadeniz'den Ege'ye, Marmara'dan Doğu Anadolu'ya kadar Türkiye'nin pek çok bölgesindeki bazı bisiklet rotalarını sizin için derledik!

Artvin — Trabzon

En iyi bisiklet rotaları içerisinde Karadeniz Bölgesi önemli bir yer kaplıyor. Genelde Trabzon-Rize, Rize-Hopa ve Hopa-Artvin şeklinde 3 ayrı etap şeklinde değerlendirilen Artvin-Trabzon arası doğal güzellikleri ile de bisikletçiler için harika bir istikamet.

Sapanca

Özellikle İstanbul ya da Kocaeli gibi kentlerdeyseniz, şehrin biraz dışında bisiklet sürme deneyimi için adresiniz Sapanca olabilir. 2020 maraton dağ bisikleti dünya şampiyonasının da ev sahibi olan Sapanca'da şehir merkezinden itibaren pedallayabilirsiniz. Göle doğru hafif tırmanışları geride bırakabilir, şehir tepesine ulaşabilirsiniz.

{search:sapanca-otelleri,Sapanca Otelleri}

İzmir

İzmir gerek ormanları gerek kent içerisindeki bisiklet yolları ile oldukça güzel rotalar sunuyor. Selçuk'ta Meryem Ana tırmanışı ya da Mahmut Dağı kentteki en popüler bisiklet rotaları arasında.

{search:izmir-otelleri,İzmir Otelleri}

Fethiye-Babadağ

Yaklaşık 1970 metre yüksekliğe sahip Babadağ, her yıl binlerce paraşüt turistini ağırlıyor. Bununla beraber bölge, bisiklet tutkunları için de biçilmiş kaftan. Özellikle bisikletle tırmanış deneyimi arayanlar Fethiye-Babadağ bölgesini sıklıkla tercih edebiliyor.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Kars

Doğu Anadolu'nun en büyük ovasına sahip olan Kars'ta pek çok bisiklet rotası mevcut. 106 km'lik Sarıkamış-Handere-Zivin Kalesi-Micingirt Kalesi-Karakurt-Sarıkamış rotası bunlardan biri. Rotada çok fazla yokuş yok fakat gayet uzun.

İstanbul

İstanbul gibi bir büyük metropolde bulunuyorsanız kentteki bisiklet rotalarını merak ediyor olabilirsiniz. Şehrin dört bir yanında farklı uzunluklarda bisiklet rotaları mevcut: Örneğin, Caddebostan-Pendik arası 40 km'lik parkur oldukça rahat. Orta seviye bir parkur arıyorsanız Sarıyer-Belgrad Ormanı arasında da pedallayabilirsiniz. Zor parkular arasında ise Riva-Polonezköy ya da Beykoz-Anadolufeneri seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.