Tabii Kozak Yaylası'na gitmek için alternatifleri de değerlendirebilirsiniz. Mesela kolay ulaşım için İzmir ve Balıkesir merkezli tur şirketlerinin düzenledikleri gezilere katılabilirsiniz. Bir gruba tabi olmak yerine bölgeyi özgürce tanımanın peşindekilere ise İzmir otogarından kalkan Bergama otobüslerine binmelerini önerebilirim. İlçeye ulaştığınızda, taksiye ya da minibüslere binip yaylaya gidebilirsiniz.
Yeri gelmişken belirteyim. Kozak, yol bisikleti ve motosiklet tutkunları için de keyifli bir rota konumunda. İki teker üzerinde özellikle Bergama tarafından yaylaya çıkmak, bayağı keyifli.
Zira Kozak Yaylası'na çıkan gezginleri, alışılagelmiş orman örtüsü yerine yükseklikleri 20-25 metre arasında değişen ve sayıları 5 milyon civarında olan fıstık çamları karşılıyor. Yayla, bünyesinde barındırdığı ağaç popülasyonu sebebiyle Türkiye'nin en büyük doğal çam fıstığı yetiştirme alanı unvanıyla anılıyor.
Ancak bu özelliğine ve huzur dolu atmosferine rağmen yok olma tehlikesi ile ciddi biçimde yüzleşiyor. Yayla, 2000'li yılların başından beri Bergama ve çevresinde yoğunlaşan madencilik faaliyetlerinden nasibini fazlasıyla alıyor. Yayladaki doğal yapıya zarar veren bu faaliyetler sonucunda fıstık üretimi her geçen yıl dramatik oranda azalıyor.
Yaz aylarında ise Kozak'ta kamp atabilirsiniz. Gündüzleri yayla köylerine gidip yerel halk ile etkileşime girebilir ve çevre hakkında çok daha detaylı bilgi edinme imkânı bulabilirsiniz. Gezinti esnasından Demircidere Köyü'ne uğrarsanız, yerel halkın kendi çabalarıyla kurdukları etnografya müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Kozak Yaylası'na gitmek için kasım ve mart ayları arasındaki dönemi de tercih edebilirsiniz. Çünkü yılın bu döneminde, fıstık hasadı başlıyor. Hasat esnasında fotoğraf çekmeye değer harika fırsatlar ortaya çıkıyor. Ayrıca köylüler, kendilerinden fıstık almak isteyen gezginlere inanılmaz cömertlikler yapabiliyor.
Yapılacak aktiviteler konusunda misafirlerine inanılmaz esneklik sağlayan Kozak, yeme-içme açısından da benzer bir profil sergiliyor. Dilerseniz çantanıza birkaç atıştırmalık ya da sandviç atıp yaylada piknik yapmayı tercih edebilirsiniz.
Bölgeye özgü lezzetlerin tadına bakmanın yoluysa yaylada faaliyet gösteren az sayıdaki yeme-içme mekânına oturmaktan geçiyor. Böylece çam fıstıklı ya da kekik ballı çay içme, fıstık helvası ve reçeli tüketme fırsatı yakalayabilirsiniz. Yalnız denk gelirseniz, güz üzümünden bir salkım yemeyi sakın ihmal etmeyin. Tadı epey güzel.
Eşsiz bir seyahatin olmazsa olmazlarından birisi de eşsiz müzik listeleridir. Yolculuk esnasında hele ki uzun...
İstanbul, sayısız güzelliğe sahip eşsiz bir şehir. Doğal kalmış güzellikleri ve konumuyla insanı kendine çeken...
Bahar ayının yüzü suyu hürmetine İstanbul rengarenk olmaya başladı bile… Bir yandan ekilen rengarenk laleler...
Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali, Vegfest'in 2022 yılı etkinlik tarihi belli oldu! 2017 yılından...
Verimli topraklarda kurulmuş, yıllar boyunca deniz ulaşımı ve ticaretiyle de oldukça güzel dönemler geçirmiş olan...
Bir zamanlar Pamphlia Bölgesi'nin başkenti olan, günümüzde Antalya'nın ve hatta Türkiye'nin en gözde antik şehirlerinden...
Kapadokya'nın meşhur çanak çömleğinin anayurdu Avanos. Geçmiş zamanlarda testi kırıklarıyla yolu bulunan ve Kızılırmak kilinden...
İnsanlığın temel taşlarını oluşturulan sanat bugün dünyada en önemli faaliyetlerden birisi. Duyguları, yaşantıyı, insanlığı özetleme...
Kokusuyla insanı kendine çeken, rengiyle enerji veren güllerin serüvenine ortak olmak ister misiniz? Ülkemizin gül...
4 bin yılı aşkın geçmişiyle dikkat çeken Arykanda Antik Kenti, Bey Dağları yamaçlarına gizlenmiş; keşfedenler...
Çok geniş bir tanımı var anneliğin, öyle birkaç küçük kelimeyi ardı ardına dizip noktayla bitirmek...
Yandan çarklı vapurlarından birine binip Marmara'nın maviliklerine açılmadan, İstanbul'u çok iyi tanıyorum demeyiniz. Zira eski...