İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Paylaş
Burak Delibacak  
Eklenme: 18 Ekim 2021
 • Son Güncellenme: 20 Kasım 2023
İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Bozdağ, doğal güzellikleri ve tarihi dokuya sahip yerleşimleri ile özellikle İzmirli gezginlerin en sık tercih ettikleri günübirlik rotalar arasında yer alıyor. Tüm yıl boyunca ziyaretçilere farklı aktivitelere yönelme fırsatı vermesi, bölgeye yönelik ilginin yoğun olmasındaki ana nedeni oluşturuyor. Tabii bu bolluktan yararlanmak için tek bir şartı yerine getirmek gerekiyor. Yani hangi aktivite için Bozdağ’ın neresine odaklanmak gerektiğini bilmek gerekiyor. Bu yazının devamında bulacağınız bilgiler ile siz de Bozdağ’da nerede, ne yapabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz.

{ad:0}

Doğa Harikası Bozdağ’a Nasıl Gidilir?

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Bozdağ geziniz sırasında nerede, hangi aktiviteleri yapabileceğiniz anlatmadan önce sizlere Bozdağ’a nasıl gidebileceğiniz konusunda bilgi vermek istiyorum. Böylece günübirlik ya da konaklamalı tatil programınızı çok daha net biçimde yapabilirsiniz.

Doğa harikası mekânları bünyesinde barındıran Bozdağ ile İzmir kent merkezi arasında 110 kilometrelik mesafe bulunuyor. Böyle söylediğim için sakın bölgeye ulaşım için sıkıcı ve uzun bir yolculuk yapmanız gerektiği fikrine kapılmayın.

Çünkü en fazla tercih edilen rota konumundaki Kemalpaşa-Turgutlu-Sart hattı üzerinde sizleri hem kültürel hem de gastronomik açıdan epey keyifli duraklar bekliyor. Bu seçeneğe alternatif olarak ise Torbalı-Ödemiş-Birgi güzergâhını tercih edebilirsiniz. Bu rota da tıpkı diğeri gibi değerlendirilebilecek birçok fırsat ile dolu.

Bozdağ’da Gezilecek Yerler

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Ege Bölgesi’nin ikinci en yüksek dağında keyif dolu bir gün geçirmek isteyen gezginler, genelde doğrudan Bozdağ Kayak Merkezi’ne gidiyor. Fakat ben, böyle bir hareketin çok ezbere ve bölgeyi detaylıca tanıma olanağını es geçmek ile eş anlamlı olacağını düşünüyorum. Eğer siz de tekdüzelikten uzak, farklı bir gün geçirmenin peşindeyseniz, aşağıda sıraladığım yaylalar arasında seçiminizi yapıp Bozdağ gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Büyük Çavdar Yaylası

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Büyük Çavdar Yaylası, kayak merkezinin kalbi konumunda. Bu nedenden dolayı kış sporları ile ilgilenen bireylere aradıkları her türlü fırsatı bolca sunuyor. Zirveye uzanan bir teleferik hattının bulunduğu yaylada, yılın diğer mevsimlerinde doğa yürüyüşü, dağcılık ve yamaç paraşütü gibi aktivitelere yoğunlaşabilirsiniz.

Gölcük Yaylası

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Açıkçası kayak merkezinin 10 kilometre kadar batısındaki bu yayla, benim Bozdağ’daki favori mekânım. Çünkü birçok farklı aktiviteye fırsat tanımasına ek olarak tam kalbinde enfes güzellikte bir göl bulunuyor. Sazan ve yayın balıklarının yaşadığı bu gölün etrafında, toplam uzunluğu yaklaşık 6 kilometre olan yürüyüş parkuru bulunuyor. Parkur, aynı zamanda bisiklet ile gezintiye de uygun şekilde tasarlanmış.

Gölcük Yaylası’nda fotoğraflamaya değer manzaralar yakalamanın peşindeyseniz, gölün doğu kıyısına gitmenizi öneririm. Ama adrenalin seviyenizi yükseltecek ve bölgenin güzelliğine farklı açılardan şahit olmanızı sağlayacak bir aktivite arayışına girerseniz, yaylanın güneyine gidip yamaç paraşütü için sıranızı bekleyebilirsiniz.

Gündalan Yaylası

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Yaz ve kış aylarında sıcaklıkların düşük seviyelerde seyretmesi, Gündalan Yaylası’nı bölgedeki diğer seçeneklere göre biraz daha sakin kılıyor. Bu nedenle kış sporları ve doğa tutkunları dışında pek ziyaretçisi olmuyor. Eğer etrafınızda insan kalabalığı olmadan çevreyi keşfetmek isterseniz, gönül rahatlığı ile buraya gidebilirsiniz. Yaylanın güney tarafı snowboard, batısı ise yamaç paraşütü için ideal.

Çamyayla

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Oldukça şirin bir köye ev sahipliği yapan Çamyayla, bana göre fotoğraf çekimi için Gölcük’ten sonra en iyi yer konumunda. Gür orman örtüsü ile kaplı yaylada, dilerseniz uzun yürüyüşlere çıkabilir ya da bisiklet sürebilirsiniz. Hatta yerel halk ile sıcak diyaloglar kurarsanız, gayet makul fiyatlara kendi yetiştirdikleri fidanlardan satın alabilirsiniz. Bozdağ’ın bu kısmında, barbunya ve fasulye yetiştiriciliği de oldukça yaygın.

Horzum Yaylası

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Bozdağ’da, alternatifler asla bitmiyor. Eğer Çamyayla’ya gittiğinizde, etraftaki kalabalıktan dolayı rahatça fotoğraf çekimi yapacağınız bir nokta bulamazsanız, rotanızı 6 kilometre uzaklıktaki Horzum’a çevirebilirsiniz. Burada herhangi bir yerleşim alanı bulunmuyor. Üstelik bölge su kaynakları açısından zengin olduğundan, orman dokusu biraz daha sık.

Subatan Yaylası

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

Subatan Yaylası, aslında hava şartları bakımından Gündalan’a benziyor. Fakat bünyesinde barındırdığı mağara nedeni ile ilkbahar ve yaz mevsimlerinde adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Mağara, dik yapıda ve şimdiye kadar ölçümlenmiş uzunluğu 160 metre. Eğer mağaraya girmek size cazip gelmez ise çevredeki yürüyüş parkurlarını arşınlayabilirsiniz.

Dilerseniz, kentteki 100'ü aşkın diğer noktayı İzmir gezilecek yerler listemizde bulabilirsiniz!

Hazır Bozdağ’a Gelmişken Başka Neler Yapabilirsiniz?

İzmir'e Yakın Günübirlik Rotalar: Bozdağ

  • Bozdağ’a çıkmadan önce güzel bir kahvaltı yapmak isterseniz, Ödemiş’teki mekânları tercih edebilirsiniz. Özellikle katmer ve töngül pidesinin tadına doyum olmuyor.
  • Eğer Bozdağ gezinizi cumartesi gününe denk getirirseniz, bir asırdan fazla süredir kurulmakta olan Ödemiş pazarında alışveriş yapabilirsiniz.
  • Yerel kültürü yansıtan, el yapımı ürünlere meraklıysanız aynı gün Üç Eylül Tayyare Parkı’nda kurulan Ödemiş Kadın El Sanatları Pazarı’na da uğrayabilirsiniz.
  • Bölgenin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için Ödemiş Müzesi’ne gidebilirsiniz.
  • Geçmişte Ödemiş’te yeterince zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız, tarihi dokusunu halen daha koruyan Birgi’yi ziyaret edebilirsiniz.
  • Hikâyesi olan yerlerde zaman geçirmekten ve fotoğraf çekmekten hoşlananlara, Lübbey Köyü’ne gitmelerini öneririm.
  • Konaklama seçenekleri açısından oldukça zengin olan Bozdağ'da oteller genellikle Ödemiş ve Birgi'nin mimari yapısında, yani taş binalarda hizmet vermekte.

{search:bozdag-otelleri,Bozdağ Otelleri}

Yorumlar

Bilal Yıldız 
21.10.2021
Çok güzel bir çalışma olmuş.Emeğinize sağlık. Yalnız bu yazıdaki yerlerin hepsini görmek isteyenler,bunu bir hafta sonunda gerçekleştirmeleri mümkün olmaz.